Mrežni hardver

Preporuka ax Wi-Fi adaptera ili dongle-a za 1gbit

60nine uto 15.8.2023 14:31

Bok ekipa

trebam preporuku nekog best buy ax wifi6 adaptera (pci-e) ili usb dongle-a za PC kako bi iskoristio 1gbit internet bežično i na PC-u

 

trenutno imam stari usb dongle Edimax AC600 na kojem s 433mbit vezom imam nekih 260-270mbit u radnoj sobi (nekih 4m od routera preko knauf zida) - dok sam bio na 200mbit prije produljenja ugovora s operaterom, davao je gotovo full 200mbit brzinu (što je nekak i očekivano)

 

na mobu (Poco F4) uredno imam preko 800mbit sa 1200mbit (wifi6 od moba), čak zna skočiti i do 1gbit u sobi gdje je router/modem (Technicolor/A1)

 

malo sam browsao po domaćim IT shopovima pa naletio na TP-Link Archer TX20E (AX1800, WiFi 6, Dual band 2.4GHz/5GHz) koji mi izgleda ok za te pare (cca 34-36€), a zgodno je kaj ima i bluetooth 5.2 u istom adapteru

 

ne gejmam pa mi ping nije bitan

 

ima kaj bolje od ovog za te pare ili manje? 

unaprijed hvala

60nine uto 15.8.2023 19:28

da, router podržava ax (ovaj je noviji Technicolor koji je zamjenio stari Ubee) - ne bi pitao bezveze :) i da - na taj sam pci-e mislio...

velim da mi je na mobu uredno full brzina do skoro 1gbit (wifi6 ikona čak stoji u status bar-u)

 

nemam problem glede antena iza kućišta jer mi isto stoji nekih 20-30cm od knaufa prema dnevnoj gdje je router i nema drugih prepreka prema njemu (realno par metara je udaljenost)

60nine uto 15.8.2023 19:57
AF139 kaže...

Ok....čak kućište reflektira signal sa antena u taj knauf tj. prema ruteru

 

Znači ako ruter podržava max. .ax brzinu tog PCIe od 1201Mbps mogao bi imati oko 600Mbps na PC.

 

ček, kaj ne bi trebalo bit više?

ima kaj bolje?

ihush sri 16.8.2023 09:36

-oznake.. brzine, marketing, realnost i konkretna lokacija (zid, smetnje, svemir.. smetnje + razlike u čipu, pregrijavanju itd.)..

.. pa ovako, modeli su obično označeni sumom-ukupnim zbrojenim brzinama koje pojedini standard daje, dualband 2,4+5ghz.. dok se uređaj spaja na jednom od standarda ovisno o signalu-mogućnostima, tj na višoj-nižoj brzini kao 400 ili 800, dok suma daje 1200, no to nije max brzina nego je ili 400 ili 800 tj ona po onom standardu po kojem je spojen uređaj + pad-promjena kad dođe smetnja itd..

-mimo .. dvostruke antene, duplex .. komunikacija je dvosmjerna, marketinški se reklamira dvosmjerno-duplo, ostvari se jednosmjerno jer je to max u jednom smijeru npr download.. + uz uvjet da ima sve ostale fičere bez smetnji (idealno) tj da se spaja na najbržoj mogućoj konekciji dok za duplex obje strane to moraju podržavati i tad se to navodi kao propustnost, ne kao jednosmjerna brizina, tj trik isti kao za sumu standarda od čega je brzina koja je moguća (teoretska, max) samo dio formule-sume .. i naravno od tog max-idelanog broja je moguće-realno samo manje, ne više.

 

+, što viša-veća brzina, to su smetnje veći problem, od idealnog da ih nema može biti samo lošije + ostali utjecaji kao svaki pojedini komad robe koji ne mora biti identičan ili najbolji-najgori iz serije (npr cpu-gpu overclocking..) a ponekad stvar sreće, pozicije elektro instalacija u zidu, bojler, susjedi i slobodni kanali itd.. tj svemir nije laboratorij, svaka lokacija je zaseban slučaj i rezultati ne moraju biti identični u dva testa, čak ni na istoj lokaciji bez ikakve promjene ponavljanje testova može dati neki raspon do-do rezultata i to se u kvalitetnim recenzijama tako i radi dok se za većinu predviđa većinski rezultat, sredina.. extremi su extremi, bilo da radi ili ne ili najvećom brzinom i ništa ne znače za ostale korisnike-primjere-slučaje, osim da neka oprema to teoretski može, kao što stari ubee modem mijenjaju za noviji zbog novog čipa-tehnologije-mogućnosti i logično je da će novi uređaj dati istu ili višu brzinu, čak da je isti-identičan starom, kao novi auto vs stari jer to je tako. .. osim kad je nova serija bugovita-loša ili škart i to se povremeno dogodi, no kao i extrem se odbacuje tj 'pravilo je..' ne extrem.

 

-knauf zid? .. probušiš 'čačkalicom' i provučeš mrežni kabel.. on radi 100% na mogućoj brzini, 100 ili 1000 ovisno o ostatku opreme.

-bežično je zgodno-praktično, dovoljno dobro, urednije.. no ima, tj može imati problem-smetnje koje se ne mogu znati prije nego se nešto proba ... tj u ovom slučaju se može pretpostaviti da će novim uređajem imati istu ili višu brzinu od one koju je do sad imao no ništa sigurno i to vrijedi praktički za sve uređaje-situacije-primjere.. dok je usb adapter relativno kratkotrajan (nema robustnost-trajnost, sve, lem-izolacija, hlađenje..) i najvažnije osim čipa-standarda je antena pa tako u laptopima-mobilelima može biti kvalitetnija antena s istim čipom i imati bolje rezultate jer naprosto fizičke dimenzije + mjesto gdje se uređaj nalazi već dovoljno utječu na rezultat tj čist signal bez smetnji .. nije isto gdje se nešto nalazi, pomicanjem po prostoriji već imamo drugačije rezultate dok je računalo u pravilu uz zid, na podu, na lošijem mjestu nego laptop-mob.. i time već u lošijoj poziciji itd.

fer-de-lance sri 16.8.2023 09:47
60nine kaže...

 

ček, kaj ne bi trebalo bit više?

ima kaj bolje?

Možda ARCHER-TX3000E ili nekaj slično.

Zapravo su najbitniji MU-MIMO parametri, i dobro ti kolega kaže, brzinu koju želiš, kartica mora podržavati barem duplo više.

3000E bi trebao podržavati 802.11ax do 2400 Mbps, ali dobro prouči u kojim situacijama i jel bude sve šljakalo kak spada, ziher ima nekih testova online.

 

 

dax-lax sri 16.8.2023 11:37

Kad kolega kaže da mu mob pokazuje 800mbps, vjerojatno misli samo na link speed koji mu mob očitava. Na speedtestu vjerojatno pola toga otprilike. 

Očitani link speed i stvarna iskoristiva brzina ustvar nisu baš ruku pod ruku, odnosno, gotovo nikad se ne može ostvariti prikazana brzina, ili barem ako oprema nije nešto monstruozno,  to s obje strane veze. 

 

Pošto je između knauf u pitanju, rokni 5e pod lajsnu i izbuši zidić. Na par metara i 5e gura 2.5G, a rekao bi čak i 10G. Naravno, uz svu aktivnu opremu istog standarda.

 

Wifi do sad nikad nije bio kao žica, a vjerojatno ni neće. Recimo, vrtim na glavnom kompu sunshine a klijenti vrte moonlight da mogu igrat igre u bilo kojoj prostoriji di je telka ili mob.

U praksi mi moonlight radi bez problema i na 100Mbit linku žicom, dok kod 1200Mbps na ac-u radi svako malo artefakte.

notloB sri 16.8.2023 12:12
AF139 kaže...

I tih ~ 600Mbps je upitno ako netko od ukućana koristi 5GHz wifi u prostoriji sa ruterom jer ima prednost jer ruter bolje čuje njega nego tebe kroz zid.

 To se da riješiti s QoS gdje postaviš prioritete za pojedine uređaje koji se spajaju po mac adresi, bolji routeri bi trebali imati taj servis.

Radi se o internet accessu a ne brzini bežičnog spajanja na router. Isprike

 

 

Inače ukoliko tko ima problema spojiti se bežično s najboljim postavkama na wifi router može u device manageru pod advanced na driveru wifi uređaja odabrati preferred band, band selection i IEEE standard ukoliko se lapom spajate uokolo, na routeru se ionako može napraviti poseban ssid za 2.4, 5 i 6ghz band pa se spajaš doma po želji.

notloB sri 16.8.2023 13:21
AF139 kaže...

Tu brzinu od  ~ 600Mbps svakako ne može povećat , jedino može sa QoS na štetu drugih korisnika njima ograničiti prednost/brzinu tako da zbog njih njemu brzina ne pada previše.

 Ovdje ne može povećati a gore je upitna, što je onda? Ja ne znam i uviđam grešku jer se radi o prioritetu za internet access a ne brzini bežičnog spajanja na router, ispričavam se i ispravit ću...

60nine sri 16.8.2023 14:21
dax-lax kaže...

Kad kolega kaže da mu mob pokazuje 800mbps, vjerojatno misli samo na link speed koji mu mob očitava. Na speedtestu vjerojatno pola toga otprilike. 

 

link speed na mobu je 1200mbps, na ookli i fast.com ide na mobu do 800-850 na toj lokaciji gdje je pc (u dnevnoj gdje je router i više)

 

@ihush - razmišljao sam i o kablu (već imam rupu na knaufu u kutu radne sobe koja je davno bila izbušena za neke druge kablove), ali bi htio izbjeć kablove što je više moguće - to će mi biti zadnja solucija vjerojatno...

 

svjestan sam da wifi nije kao žica i nikad neće biti (vjerojatno) i isto tako znam za marketinške brojeve vezane za mbps i adaptere :) (još od ovog Edimaxa koji se reklamirao kao 600mbps, a u biti je 433+150 - naravno, link speed)

 

ugl. hvala na kvalitetnoj raspravi i preporukama, slobodno nastavite jer će vjerojatno još nekome pomoći...

60nine sri 16.8.2023 14:33
fer-de-lance kaže...

Možda ARCHER-TX3000E ili nekaj slično.

Zapravo su najbitniji MU-MIMO parametri, i dobro ti kolega kaže, brzinu koju želiš, kartica mora podržavati barem duplo više.

3000E bi trebao podržavati 802.11ax do 2400 Mbps, ali dobro prouči u kojim situacijama i jel bude sve šljakalo kak spada, ziher ima nekih testova online.

 

 

 

da, tak nešto bi bilo bolje valjda - gledao sam sinoć po youtubeu da li ima kakvih recenzija za te AX kartice/adaptere - šturo je sve to...

naletio i na neke PCI-e sa intelovim ax200/210 m.2 karticama (Edup recimo) koje izgledaju ok na papiru i nisu preskupe (ali Kina)

60nine sri 16.8.2023 14:55
fer-de-lance kaže...

Taj Intel ax200/201 bolje izbjegavaj.

Masovno problemi s njim, i nikad da ih poprave.

Imaš na Redditu milijun postova o tome.

 

 

jel to vezano za onaj bug zbog kojih je A1 odlučio ljudima ne davati Fritz već Technicolor? (ne znam da li je riječ o sličnom čipu, ali sinoć sam nešto o tome čitao na PCexpert forumu, bilo je dost kasno pa sam možda zabrijao :D )

dax-lax sri 16.8.2023 15:13

Imam nekoliko ax210 kartica i iako su se pokazale dosta dobra, link speed na ax uhvati 1.7Gbit ali kad rokam pakete između dva kompa s nvme-om, nije to baš u praksi to kaj bi trebalo biti. Ni blizu. Marketing radi svoje. 

SDS borer 15-20mm od pol metra i žica(cat 5e/6) saniraju sve nedoumice oko protoka podataka.

fer-de-lance sri 16.8.2023 15:30
60nine kaže...

 

jel to vezano za onaj bug zbog kojih je A1 odlučio ljudima ne davati Fritz već Technicolor? (ne znam da li je riječ o sličnom čipu, ali sinoć sam nešto o tome čitao na PCexpert forumu, bilo je dost kasno pa sam možda zabrijao :D )

Sumnjam, obično su Atherosi i Broadcomi u tim kutijama, nisam čitao za to kaj pišeš, daj link.

 

Ljudi se baš žale na ove kartice za PC, vječno neki problemi s Intelom.

Naravno, može biti da ih ima daleko najviše na tržištu, pa da onda zato, ali nekak sumnjam.

 

60nine sri 16.8.2023 15:37
fer-de-lance kaže...

Sumnjam, obično su Atherosi i Broadcomi u tim kutijama, nisam čitao za to kaj pišeš, daj link.

 

 

na mobu sam browsao, vidi na pcexpert u A1 temi negdje iza 400+ stranice, potraži Fritz/Fritzbox (velim, kasno je bilo pa sam na pol oka čitao forum :D )

Entry Point sri 16.8.2023 18:39

Imam TX3000 TP link karticu. Super što antenu možeš staviti na stol ako ti je kučište ispod stola (kao meni) ili na kučište ako ti je na stolu. Još k tome ima i magnet ispod tako da se zaljepi za metalne djelove. Što se tiče signala, tu ne mogu ništa reći loše. Imam 500 dowload i s njom hvatam u zadnjoj sobi u stanu pod 90 stupnjeva od routera oko 430-450 mbps.
Dobrodošla značajka je i što ima i bluetooth.

notloB sri 16.8.2023 18:52
Entry Point kaže...
Imam TX3000 TP link karticu. Super što antenu možeš staviti na stol ako ti je kučište ispod stola (kao meni) ili na kučište ako ti je na stolu. Još k tome ima i magnet ispod tako da se zaljepi za metalne djelove. Što se tiče signala, tu ne mogu ništa reći loše. Imam 500 dowload i s njom hvatam u zadnjoj sobi u stanu pod 90 stupnjeva od routera oko 430-450 mbps.
Dobrodošla značajka je i što ima i bluetooth.

 Na toj matičnoj iz "moj pc" imaš c/p "1 x M.2 Socket (Key E), supports type 2230 WiFi/BT PCIe WiFi module and Intel® CNVio/CNVio2 (Integrated WiFi/BT)" utor na matičnoj + na stražnjem I/O imaš izlaze za antene, vidi slike, šta ti nije bilo pametnije nabaviti kit, jeftiniji su od brand name kartica a i zauzima ti kartica jedan x1 pcie slot... ah, moguće je da si kupio karticu prije nego si kupio tu ploču?

 

  

 Moguće je čak da na toj pcie kartici ispod crvenog radijatora i je kartica u key E slotu pa izvadiš i metneš u keyE na ploči...

AF139 sri 16.8.2023 19:29
Entry Point kaže...
Imam TX3000 TP link karticu. Super što antenu možeš staviti na stol ako ti je kučište ispod stola (kao meni) ili na kučište ako ti je na stolu. Još k tome ima i magnet ispod tako da se zaljepi za metalne djelove. Što se tiče signala, tu ne mogu ništa reći loše. Imam 500 dowload i s njom hvatam u zadnjoj sobi u stanu pod 90 stupnjeva od routera oko 430-450 mbps.
Dobrodošla značajka je i što ima i bluetooth.

 Na tih 1 m koaksa (3mm) do magn. postolja izgubi se na 5GHz više od pola snage signala ( -3,5dB) .

notloB sri 16.8.2023 19:43

Mene boli, imam wifi/bt na ploči i uopće ju ne koristim nego sam se žicom spojio u jedan od uređaja od mesha koji mi stoji na vrhu kućišta, sve sam + mobitel namjestio na najjači signal idem se sad slikati i poslati pernaru u tunguziju gdje svjedoči u slučaju pingvin vs. moruzgve.

Entry Point sri 16.8.2023 19:52
notloB kaže...

 Na toj matičnoj iz "moj pc" imaš c/p "1 x M.2 Socket (Key E), supports type 2230 WiFi/BT PCIe WiFi module and Intel® CNVio/CNVio2 (Integrated WiFi/BT)" utor na matičnoj + na stražnjem I/O imaš izlaze za antene, vidi slike, šta ti nije bilo pametnije nabaviti kit, jeftiniji su od brand name kartica a i zauzima ti kartica jedan x1 pcie slot... ah, moguće je da si kupio karticu prije nego si kupio tu ploču?

 

  

 Moguće je čak da na toj pcie kartici ispod crvenog radijatora i je kartica u key E slotu pa izvadiš i metneš u keyE na ploči...

 U pravu si, kartica je kupljena prije novog PC-a pa bi bilo šteta ne iskoristiti.

 

Ma okej je i ovako, grafička je na svom slotu, wifi na svom, sve šljaka Ionako je to komp za rad, pa nemam neke planove za slotove.

AF139 sri 16.8.2023 20:51

I nema problema za rad već za domet jer izlazna snaga na 5GHz je po EU do 23dBm(200mW) a sa tim koaksom do antene dođe manje od 20dBm(100mW).

Jednako tako i kod prijema na 5 GHz uslijed gubitaka npr. -3dB u koaksu pa za ovu najveću brzinu 11.ax HT160 treba umjesto -56.25dBm pisati -53.25dBm tj. potreban je prijemniku duplo jači signal da primi antena nego kad antenu priključiš direktno na adapter (dakle bez koaksa).

Srećom ni to te ne treba puno brinuti jer boljom i otvorenijom pozicijom antena može se dobiti i više od +3dBm što kompenzira gubitke.

Za razmišljat o dometu ostaje samo to što bi npr. sa LMR200 koaksom gubici bili na 5GHz -0.83dB a ne kao sa tim tankim koaksom od -3,5dB po metru dužine.