Mrežni hardver

NAS ili server za firmu - konkretna konfiguracija

Goran Stealth pet 25.10.2019 17:24

Poštovani znalci......:)



Malo sam listao forum, pa ipak odlučio pokrenuti novu temu, da možemo malo konkretnije rezimirati moj slučaj i naći neko optimalno rješenje. Naime za jednu novu malu firmu potrebujem centralni file sharing unit i kako sam skontao, najbolje mi je ići na NAS sistem. Postavka je sledeća:

 

 

Korisnici:

 

- 2 fixna korisnika koji moraju imati brz pristup fajlovima kako bi ih direktno sa NAS-a mogli pokretati i obrađivati. Radi se o video fajlovima koji su teški i robusni. Ovdje postoji tendencija da će broj korisnika u budućnosti da raste, tako da mi treba neka varijanta koja tu alternativu drži otvorenom. 

- 1 eksterni korisnik koji pristupa istim preko interneta, te ne vrši neku zahtjevnu obradu. 

 

Moja hardverska ideja za početak:

 

- 1x Synology DS 1817 kablom povezan sa 2 fixna korisnika kako bi imali direktan i brz/pouzdan pristup - on jedini ima 10Gb/s portove.....

- 2x Intel X540 T2 mrežna kartica za svakog od njih. 

- 2x Seagate IronWolf 12TB u RAID 1 konfiguraciji ili eventualno ovoj novoj od Synologija

- neki dobri LAN kablovi, svaka preporuka je dobrodošla....

 

- Problem nastaje u povezivanju kablom sa NAS stanicom direktno, jer sam skontao da je optimalno da je bolje da se svaki korisnik poveže sa po 2 kabla radi sigurnosti prenosa, a NAS ima samo 2 10Gb/s porta. Jel mi fali tu između neki switch ili hab ili šta da radim :/ Tu upada i ona priča o eventualnom proširenju broja korisnika kasnije takođe....

- Koliko je sve to bučno? 

- Vidio sam da NAS ima mogućnost ubacivanja SSD diska i proširenja RAM memorije.......može li mi neko malo rudimentalnije objasniti šta ja konkretno dobijam sa tim stavkama ako ih unaprijedim?
- Ima li neko prijedlog za neku bolju konfiguraciju ili drugačiji pristup.....

 

 

Nadam se da sam bio dovoljno koncizan, pa da malo prebacimo koju konkretnu......
Ako tema ne štima u podforum, nek neko od službenih lica reaguje, meni se činilo kao dobro mjesto za istu :)

 

 

 

Old Iggy sub 26.10.2019 10:39

Ima malo nedostataka - nema smisla ići na 10G mrežu s ovako malo sporih diskova.
Kolike su prosječne veličine datoteka?
Agregacija linkova nije jednostavno izvediva bez ozbiljnije opreme i setupa.
Tu ti treba i 10G switch.

MrBlc sub 26.10.2019 11:02

Ja sam radio nešto slično, ali su nama ipak trebale neke specifičnije stvari za koje nam je praktičnije bilo custom rješenje s CentOS-om.

 

Ovako, prvo trebaš definirati zahtjeve.

 

Kolika ti propusnost prema korisniku treba?

- brzina čitanja

- brzina pisanja

 

Onda dalje, da li se koriste međurezultati i da li se isti čuvaju ili su čisti temp? Ako su temporary, mislim da ti je bolje rješenje korištenje lokalnog diska, koji može biti i SSD (biti će brže, ali će i vijek trajanja SSD-ova biti niži jer im je glavno ograničenje broj zapisivanja). Izbjegavaš mrežu (latencije mreže), manje je opterećuješ i manja ti propusnost treba.

 

Koliki je faktor istovremenosti? 

- da li će se često događati da oba korisnika trebaju punu propusnost istovremeno?

 

Faktor sigurnosti pristupa.

- NAS podržava link aggregation i failover. Da bi koristio link aggregation treba ti i switch koji ga podržava. Ispadanje NAS-a zahvaća sve korisnike, pa je failover bitan, a potreba za link aggregationom ovisi o potrebnom propusnošću.

- Ako pojedino računalo ispade, to je problem koji zahvaća jednog korisnika i u pravilu je prihvatljivo i nerijetko je rijeđi slučaj od bilo kojeg drugog problema s računalom, pa je pitanje da li ti je potreban failover, a potreba za link aggregationom ovisi o potrebnom propusnošću.

 

 

Ovi diskovi ti imaju maksimalnu propusnost od 210 MB/s, odnosno, u RAID 1 je maksimalna brzina čitanja 420 MB/s. U praksi te brzine nećeš postići, već realno možeš računati oko 1.5 Gbps pisanje, odnosno oko 3 Gbps čitanje, tako da nema potrebe za 2x10 Gbps prema korisnicima, već je dovoljno 1x10 Gbps ili 2x1 Gbps (što postaje usko grlo pri čitanju, ali isključivo onda kad je samo jedan korisnik aktivan i isključivo čita). Čak i 4x1 Gbps konekcija NAS - Switch bi bila dovoljna za trenutnu konfiguraciju, ali bilo kakva nadogranja bi tražila promjenu switcha, pa bi bilo bolje ići na 2x10 Gbps.

 

 

Problem s povećanjem broja korisnika je povećanje propusnosti diskova. RAID 1 je limitiran pri pisanju, pa čak i ako dodaš nove diskove u array, brzina čitanja raste, ali pisanja je i dalje ista. Možda bi bilo bolje odmah ići na RAID 10.

 

Nadogradnja RAM-a poboljšava performanse po pitanju operacija koje traže više RAM-a, logično, a uvijek se može naknadno odraditi ako vidiš da se puno RAM-a koristi.

 

SSD se može ugraditi kao cache disk, što bi ti moglo biti korisno ukoliko imaš istovremeno čitanje i pisanje.

 

wifi sub 26.10.2019 14:17

ako vec ides na synology s toliko bay-eva, onda ih optimalnije popuni... primjerice s wd red 6tb, 3kom, shr1/raid5 (12/18TB iskoristivo) ili 5kom, shr2/raid6 (18/30TB iskoristivo). Pri tom dobivas i na brzini s tim diskovima. 

10g stavis link aggregation, koristis 10g switch (https://www.senetic.hr/product/CRS309-1G-8S+IN) s sfp+ 10g modulima. Za spajanje mozes koristit RJ45 prema synology-u, a optiku (vjerojatno nesto jeftinije) prema racunalima. module kupujes kako se prosiruje potreba za mrezom i korisnicima. Uz 2x za syn, ostaje ti izmedju 3 i 6 korisnika ovisno kako ih mislis spojit 1x ili 2x 10g. 

 

s druge pak strane, osobno sam vise za diy rjesenje - node304 (6bay)/node804 (8bay), mini itx maticna (i3 8100 ce bit vise nego dovoljan), 16 do 32GB memorije, nvme caching po potrebi, i onda izbor: freenas, xpenology, openmediavault, linux server, virtualizacija, mogucnosti je jaaaako puno... naravno, tada imas i izbor 10g kartice, 1x, 2x, 4x sfp+. 

MrBlc sub 26.10.2019 14:43

RAID 6 nije dobro rješenje za write intenzivno korištenje, a RAID 5 nije pretjerano pouzdan, pa se RAID 10 ipak preporuča kao pouzdanije rješenje.

 

Ja sam također za DIY rješenje, ali ga ipak ne bih preporučio korisniku koji nije tehnički potkovan.

wifi pon 28.10.2019 17:50

sve 5 osim sto s raid 10 automatski gubis 50% prostora... raid 5, slazem se, sto su veci kapaciteti u pitanju to je nepouzdaniji... medjutim, ko se pouzdaje u raid kao sustav backupa falia je u samom startu, tako da... 

MrBlc pon 28.10.2019 19:26

RAID 5 gubi 33% prostora, eventualno 25%, sve preko toga je igranje s vatrom. 

 

RAID ne mora biti pozdan da bi izbacio potrebu za backup-om, već da smanjiš trošak zbog eventualnog vraćanja iz backupa, te minimiziraš mogući gubitak podataka između backupova. RAID 10 u degradiranom načinu rada ima pristojne performanse, dok RAID 5 značajnije degradira, a samo regeneriranje crknutog diska zna ubiti drugi disk u polju, pa si izgubio čitav RAID. Ako još tijekom regeneracije imaš potrebu za intezivnijim pisanjem na disk...

 

Razlika od 17 postotnih poena je danas dovoljno jeftina da se ne isplati patiti.

ihush pon 28.10.2019 20:59

raid-mirror nije backup.. onaj tko ga planira kao backup vidjet će razliku kad se opeče.

kad postoji odgovarjući backup tad ni raid nije nužan, tj ovisi koji je cilj, brzina?.. količina, broj juzera i cijena, jer sve se može ali pitanje je resursa.

relanost, kupi se kutija, upali, radi.. složi se pc-server koji to isto radi ali je pc s time prednosti i mane.. prednost jer može sve što se poželi mana jer je pc i nije dovoljno upaliti nego i znati..

sve od korištenja običnog usb stikića do najskupljeg ormara je u teoriji isto a razlika ili potreba su za svakog juzera drugačiji ... i osim ovog prosipanja mudrosti ne vidim kako ili zašto bi nekome sugerao jedno ili drugo rješenje, osim upozorenja, bacup! ako je važno...

 

redundancija? aa.. zato npr raid? .. a što s redundancijom za npr struju? Server ima npr dvostruko napajanje, ima ups ovisno o potrebi i planiranom off timeu ovisno o kriterijima konkretnog biznisa, negdje je to bliže nuli, negdje može dan..

-if-then scenariji? što ako crkne jedan disk, dva.. što ako izgori računalo-nas? što ako dođe lopov i odnese sve + enkripcija i lokoti, što ako je poplava i nema struje npr tri dana.. što ako .. to je stvar svakog konkretnog biznisa i sve se može, no relano je nešto drugo, potreba i resursi. Pa do tog da server-podaci mogu/moraju biti u zasebnoj sobi klimatizirani s alarmom pod ključem itd.. ili to netko drži ispod radijatora uz teglu cvijeća dok svaki dan čistačica malo pogurne partišom i čupne žice.. mačke pišaju, peseki grizu.. a klinac downloada najnovije igre s tonom malwarea koja mu se nudi.. često su to sve zahtijevi a iznos koji su spremni dati je cca 286kn .. onak, kila janjca + 100kn tringlta. :)

MrBlc uto 29.10.2019 00:22

Zapravo je najbitnije detaljnije posložiti zahtjeve.

Za brzi disk koji mora pohraniti ogromnu količinu podataka koji nakon obrade nisu važni (primjerice nekakvi raw međukoraci) je najbolji RAID 0 s SSD-ovima, backup je suvišan, a mreža skupa i neproduktivna komplikacija.

kiky94 pon 25.5.2020 12:56

Da ne otvaram novu temu postati ću ovdje.

 

Dakle, radi povećanog posla na terenu, a ima nas više koji trebamo pristupiti nekim datotekama odlučili smo pretvoriti jedan od PC-a u uredu u server. Služio bi nam prvenstveno za spremanje podataka, ali i za izradu računa, otpremnica, ponuda, itd. Također, možda bi kasnije i neki zahtjevniji program išao na njega ali otom potom..

 

Trenutna specifikacija PC-a:

CPU: Intel i5 7400

MBO: Asus PRIME B250-Plus

RAM: 48 GB

GPU: nVIDIA GeForce GTX 1060 6GB

 

Planirali smo uzeti 2x WD RED od 4 TB, te još Vaša preporuka što trebamo nadograditi kako bi sve glatko funkcioniralo.

ihush pon 25.5.2020 13:41

-plan je napravit 'katicu za sve' a očekuje se glatkoća? relano upravo suprotno će biti rezultat :) odnosno, to radi onaj tko to zna (ne googlati..) mada mi možemo sad napraviti neki howto jednostavno svaki posao-firma je specifičan, računala-hw crkavanje, razina sigurnosti, pristup, mreža, backup.. a netko to mora imati u glavi, ne klikati next i tad je šansa da će raditi, ali uz probleme koje će ovisno o sreći i znanju te osobe biti manji-veći ili lakše riješivi. Problema mora biti, problem je kako ih rješavaš, dok za glatkoću dok ide ne trebaš znanje, samo nešto sreće.. no u biznisu se to brzo vrati kao bumerang odnosno podaci i izgubljeno vrijeme-zastoj itd..

 

-savjet, bježi od tog ako nisi osoba koja će to znati riješiti + pošto je posao nije hobi, plaća koja ide uz odgovornost. Ako pak gazda dozvoljava da početnik to rješava tad je to njegova odluka i kreni u to, sretno, + nek ti to stavi na neki papirić kojeg ćeš mu u dogledno vrijeme gurnuti pod nos kad se problem desi (ne ako).. :)

 

-pomoć? ili blagoslov za kupnju diskova? .. uzmi bilo koji, može skuplji enterprise, može jeftikaner s placa, tj novac-gazda-resursi su tvoja briga uz napomenu da se sve može (i hoće jednom) pokvariti, a tad nije problem npr jamstvo nego rad-podaci tj fix problema koji ne mora tad biti cijena diska pa tako ni sad nije dilema koji disk mada ti to tako izgleda.

-npr, što veći disk to veći problem kad radiš backup i još veći kad spašavaš.. pa ako uzmeš 4tb imaš duplo veći problem nego 2tb.. a cijena nije baš optimalana više linearna + nikad sva jaja u istu košaru, odnosno, kad potrpaš više diskova u jedno računalo i ono crkne imaš veći problem tj možeš jednako složiti 2 računala za 1-2k kn više pa imati ukupno podjednaku cifru ali redindanciju + uzajamni abckup koji može biti automatiziran itd. (što s jednim ne možeš jer je jedan...) itd.

-odnosno, umjesto zdelanca možeš uzeti neki server, ws, brand .. hp-lenovo-dell.. i takvo računalo će u prosjeku biti nešto skuplje mada isto kao i zdelanac ali recimo da su to provjerene komponente koje će recimo 5god raditi 100% bez kvara.. koji se može desiti svaki čas pa i na tim računalima, ali statistički ipak na zdelancu češće, npr napajanje, kvaliteta kablova, urednost mbo-protok zraka ili trajnost ventilatora.. pa tako enterprise diskovi imaju daleko veći mtbf ali i dvostruku cijenu i u pravilu ih ne drže u običnoj trgovini.. itd itd. no svaki se može i hoće pokvariti odnosno može lupiti gorm-struja, može doći lopov ili juzer pobriše ono što nije smio, virus-crypt itd. i ako nemaš adekavatan backup tad si u bananani, ako imaš tad ti je sporedno enterprise ili s hrelića-jeftikaner samo što ćeš tad svakih par dana krpati smeće smećem.. kao stari auto i nikome ne moramo objašnjavati zašto je novi bolji ili da će mercedes-audi biti trajniji od fićeka.. no svaki se kvari, krade ili ima sudar, jednako je s PCjem, soft-os tj održavanjem, znaš ili ne znaš.

-zato to rade u servisu majstori za aute, zubari vade zube, pekari kruh, admini-systemci rade ovo opisano dok gazda broji novce ili preuzme rizik za svoje odluke pa kad se nešto desi odborji iznos za majstora koji će to tad fixati itd.

-bježi od takve volonterske dobronamjerne pomoći, jer na kraju je to ipak biz i odgovornost, mada ti to možda zvuči kao 'lako je'.. da, kupiš gotovo i upališ, radi.. dok radi. Što tad? taj odgovor moraš ti imati, ne ja.

 

edit: ili znaš li što je potrebno za rad većih diskova? koji kontroler-os? npr x64? .. što kad se desi kvar, znaš s linuxom ili win? što kad spašavaš podatke npr jel disk u GPT ili MBR modu + neki sec.boot ili enkripcija? Što ako ugradiš diskove i crkne NAS? Što ako iste diskove ugradiš u navedeno računalo i crkne MBO? Kako ćeš do podataka-spašavanje? kojim alatima-osom-softwareom .. kako do backupa odnosno gdje ćeš ga restorati, tj lako je sad dok imaš to računalo ispravno.. što kad crkne? Čemu služi backup koj je najbolji ako nemaš gdje restorati tj ako ovisiš o neko rješenju-platformi tad je to ovisnost-uvjet

-- pa kako god odlučiš, možeš 'testirati' robustnost tj backup.. namjernim 'greškama' npr ugasiš struju, izvadiš disk, radi? što ako crkne mbo... dobit ćeš drugu-jamstvo no za godinu je možda nema, dobiješ novac ali nemaš računalo.. što tad? itd. Tad je u prednosti brand kojeg si upravo zato platio više, tj možeš tad naručiti isti ili komponentu ali je izvan jamstva besmisleno-skuplje no jedan problem manje.. odnosno ovisnost o brandu je kao i svaka ovisnost-kompatibilnost ono što također treba izbjeći ako se može. Tad to radije napravim od zdelanca-frankenštajna s placa jer mogu uvjek isto-slično-brže (ne čekati možda i mjesec dostavu.. ili korona-kriza pa se ne zna kad..) itd.