ihush čet 21.7.2011 13:06

Sve je wireless.. ipak, kabel (wire) je obavezan.
Za spajanje PCa, aktivne mrežne opreme (kao: router, switch, modem..), TVa pa i telefona.
Za sve to je potreban kabel, LAN kabel.

 

LAN, WAN, patch, crossover, IP, UTP, WLAN, VoIP, NIC, DHCP,... razni termini. (linkovi slijede...)

Jedini termin koji je teže definirati (netočno) je Router. Jer 'svi znamo' da je router ona kutijica od ISPa. - nije.
Ta kutijica, je router, modem, switch, wlan, dhcp, VoIP... pa do firewala i ostalog, kao IP-TV. Sve to je u toj kutijici koju (kako drugačije?) ipak zovemo router. Razlika kao što motore zovemo motori.. a možemo ih zvati motocikli (s pomoćnim motorom) ili kad za auto korstimo naziv Mercedes :)

 

KABEL:

Sama žica (kabel, Twisted pair) je pod oznakama UTP (FTP, STP), može biti 'shielded'-izoliran,  dok su kategorije Cat5e i Cat6 one na koje se referiramo.
Daljnje nabrajanje teh.detalja je nepotrebno(?), recimo da se zadržimo na UTP-Cat5e, AWG-24, 8p8c=RJ45 kao najraširenijim, dovoljnim za sve potrebe prosječnog korisnika.
Izolacija (shield) je potrebna/poželjna kad žice prolaze blizu el.instalacija (elektromagnetske smetnje).
Kratko o Cat6, osjetno deblji (i krući) kabel. Nepotreban osim tamo gdje je potreban. :)
- Ako se koristi Cat6, tad i utičnice i konektori trebaju biti za Cat6 kategoriju. To sve (za većinu nepotrebno) poskupljuje izvedbu.
- Cat5e postoji kruti i gipki, kruti je dobar, lakši(?) za postavljanje-krimpanje ali gipki je upravo zbog gipkosti (savitljivosti) poželjan npr. kad ga razvlačimo po stolu za recimo notebook.. (ako iz nekog razloga nemamo wireless).

   na slici - Solid CAT5e Cable [kruti] Primjetite oklop

 

 

   na slici - Stranded CAT5e [gipki] Nema oklopa i lakse se savija


- Sam konektor RJ45 je univerzalan, s tim da je malo teže nagurati Cat6 u konektor za Cat5.. (i nema smisla, ali se može, jer sam konektor treba imati 'masu' to je limić s vanjske strane konektora i širi je za kabel..) dio koji ćemo objasniti kod izrade-krimpanja.

   (na slici RJ45 i RJ11 konektor)

 


- Kao i RJ11, telefosnki konektor. kompatibilan s RJ45, može ga se priključiti na RJ45 utičnicu i iskoristiti po potrebi za tel.
- Telefonski kabel (plosnati), mada ima 4 žice koje su dovoljne brojčano za LAN, nema odgovarajuća svojstva. Dok preko LAN kabla naravno može bez problema i telefosnki signal.
- .. možemo za telefon korstiti i RJ45 s tel kablom, ali je pretanak, konektor ga nemože čvrsto zgrabiti (lako rješivo), nema posebne koristi osim boljeg držanja u utičnici i eventualno korištenja mateijala (da se ne kupuje tel.kabel, RJ11 i dali krimp-klješta imaju odgovarajući 'krimp').

- Pametnim kabliranjem, pridržavanjem rasporeda.. može se sve složiti pa i da preko iste utičnice-kabla ide LAN i telefonski signal. (tu ne spada ISDN, jer koristi 4 žice, raspored u LAN kabelu nije odgovarajući i tad bi se izgubila 'univerzalnost' priključka.)
- Za kabliranje je potrebno imati i krimp-klješta (više modela, većina ima RJ11 i RJ45, , poželjno skalpel, cvikcange-papigajke...

  
- .. i naravno ako kabliramo po kući-uredu, uz znanje, ideju, posebno ako se kabel instalira u zid ili kanalice, jer to nije nešto što se radi svaki dan. Da nebi već sutra morali sve ponavljati i razbijati zidove.
Patch kabel je; običan raspored 'straihgt', 1-na-1, identičan raspored žica na svim konektorima.

 


I crossover, potreban kad bez aktivne/pasivne opreme (switcha) želimo spojiti dva računala (direktno).
- Jedna zgodna prednost. Cross-kabel možemo koristiti uvijek (recimo), jer (skoro) svi uređaju imaju MDI/MDIX detekciju (slovo 'X'=cross). To je upravo to, tj. prilagođava se kablu. Tako da se može koristi jednako kao i patch kabel.
- identičan princip se koristi na LPT i Com kabelima koje još znamo i kao nullmodem kabel, (hint: LapLink nekad davno, 'zakon'.. kao NC ali specijaliziran za to, ime je postalo sininim, kao i SoundBlaster, Ghost...)
- u crossover kablu su zamijenjene signalne žice, Računalo A, šalje signal na pin Tx-transmit, računalo B prima na pin Rx-Recive, upravo to je zamijenjeno, ta dva pina po dva para žica, u 'križ' 'X'.
* Usputna napomena za crossover, na PCu (NICu) je potrebno ručno postaviti IP, jer nema DHCPa koji bi to napravio automatski (osim ako je spomenuto računalo server, DHCP-server).

** Može se napraviti cross-adapter. Muško-ženski kratki kabel po crossover rasporedu u kojeg tad uštekavamo patch kabel ali funkcionira kao cross.

*** Crossover je kabel, kojem je jednan kraj.konektor spojen po A rasporedu, drugi po B rasporedu. Nekima je problem to razumjeti, sheme ih dodatno zbune.. ukratko, primi oba kraja gotovog kabla i vidi konektore. Ako je identičan raspored (boja žica) tad je patch, ako je zamjenjen redosljed 1-3 i 2-6 tad je crossover.

**** može biti i dupli crossover, nekorišteni par plave-smeđe žice, se također može križati.

 

Upravo zato i postoji raspored žica, po T568A i T568B standardu.
Kombinacija recimo da se utičnica napravi po A, kabelpo B standardu je zgodna (ali besmislena, jer nećemo kroz utičnicu spajati dva računala..), to se radi kablom ili tko želi može napravit 'konverter'
- kad jednom zamjenimo par, to je jednako prestrojavanju automobila.. ostaje u traci. Ako to napravimo dva puta, tad smo se vratili nazad.
- U većini slučajeva (nepisani zakon) se koristi B raspored (za kabel koji držimo vani, patch kabel ili cross). Kabel prepoznato po početnoj boji, Orange=B, Green=A.
- Plava žica je u sredini, okretanjem opet ostaje u sredini (ne dira se), na njoj je tel. linija i to je OK.
- Smeđi par, rezerva. Po želji se može iskoristiti, dakle to radi onaj tko zna i mora (da ne provlači drugu žicu, za recimo dodatnu tel.liniju ili kad postoji ISDN..). Svakako je bolje imati jednu žicu više nego to dirati.

 

KONEKTOR I RASPORED ŽICA:
- konektor gledamo (brojimo uvijek s lijeva na desno), tako da je kvačica dolje.
- prvi pin lijevo je prvi, zadnji pin 8 je zadnji. ?? -jer ako naopako gledate konektor onda nije.
- recimo da je smjer gledanja gotovog kabla tako da žica visi dolje, kvačicu nevidimo. Sad je lijevo pin 1.
.. -vježbajte gledanje kabla ako treba. Na standardnom (tvorničkom, koji se drži rasporeda pa je zato standardni..) kablu je pin-1 orange, na crossu green.

.. -slika na kojoj se dobro vidi kabel, konektor i orange-pin1. Bolja slika.

 

ZIDNE UTIČNICE:
- Imaju oznake A-B, koristite koju želite (B), ali se onda drž'te tog rasporeda.
- Možda je zbunjujuće kad prvi put vidite utičnicu? - Bez brige (niste glupi), zbunjujuće je i svaki idući put. Jednostavno uključite mozak i nakon minutu vam je jasno. (jer je više različitih načina označavanja, nikad 'pamtiti' uvjek pogledati i razmisliti)
- Postoji alat za nabacivanje parica, no može i tanki šarafciger. Mehanizam je takav da utisnutu žicu zacvika-zareže kao škare. To se zbog svojstva materijala ne može ponavljati više puta (par pokušaja..) jer više 'škare' ne drže kao prvi put.
- kod nekih modela nije potreban alat ili šarafciger, takav je mehanizam koji samo rukom stisnemo = češalj.

 

Savjet, recimo zidne utičnice mogu bit s jednom ili više utičnica, npr RJ45+RJ11, praktičnije je postaviti RJ45 x2, vjerojatnije je da će zatrebati, naravno i povuči dva kabla. Ako se koriste kanalice tad se kabel nemora odmah postaviti u zidu radije napravite to.
Dugi savijet, da drugu utičnicu napravite kao spoj s nekom trećom.. i tako povežete sobe direktnim linijama, jer npr IPTV i slične stvari vam mogu zatrebati, pa dječja soba, radna soba i dnevni boravak povežete kao intranet.
- taj savjet je sad OK, no budućnost je maglovita i vjerojatno bežična.. vjerojatno će i IPTV uskoro veselo raditi na wlanu, pa čemu navlaćiti nepotrebno žice, trošak ružnije-veće kanalice itd. To je drugi pogled, izbor je vaš (i svakakao ćete pogriješiti).
- firme imaju patch panele, za kućnu upotrebu ovo je recimo 'supstitut'.

 

Kabelima spajamo routere, PCe, TVe, MultiMedia-Playere (kao PopCorn ili WD), NASove,.. od frižidera (nekadašnje ideje o naručivanju namirnica) još ništa pametnog, valjda dok se ne uvede plugin za facebook.
- eto, pošto ih koristimo za sve, pa ako treba i za vezanje vreće krumpira, vezanje djece na indijanski stup za mučenje (ili žene u noćnim satima, kad mali Hiawathe spavaju), vezanje na paktreger za more i sl., red je da naučimo i ponešto o toj 'glupoj' žici koja nam samo radi smetnje po podu i inače ide na živce.
- pošto su ljetni dani, sparina.. to je idealno vrijeme za primiti čekić i štemajz u ruke. Par rupa dobro dođe, žena misli kako joj je muž vrijedan i svi sretni i zadovoljni...
.. naravno (iskustvo), rupe, prašina i ostali građevinski mateijal često ostanu do jeseni, dođu kiše.. pa nemože se sve u jednom danu (ni Bog, uzeo je tjedan). A žena obično povjeruje da je greška i nečemu drugom, ne u količini zanja da to proradi, jer 'ja sam električar i imam sve SAM-svoj majstore..' - zaboravlja da žica nije ista onoj staroj telefonskoj, koja je bila za sve, koju upravo ljuto čupate po cijeloj kući iz zida, čudeći se kako je uopće tu došla. ..
- zato, odustanite na vrijeme. ... ili čitajte dalje.

 

PRIPREMA:
- Započnite na čistom radnom stolu, čupavi tepih ili heklani stoljnak nisu dobar medij za to.
- pripremite alat, krimp-klješta, konektori (2, ali u početku bolje da ih je više :) ), skalpel, cvikcange, .. cigaretu ugasite.

 

IZRADA KABLA:
- U shemama postoje prcizne mjere koliko izolacije treba skinuti. Problem, jer to su mjere za gotov proizvod, u pripremi treba (dvostruko) dulje. Kako se razvije rutina, tako je manje potreban višak, koji se reže (najbolje cvikcangama) - ravni rez, jer to je važno, moraju sve žice ravnomjerno ući u konektor, do kraja (do vrha konektora, da ih vidimo odozgora).

Istovremeno dio izolacije mora točno doći do 'vrata' konektora koji krimpanjem 'zagrize' izolaciju i tako kvalitetno-trajno drži kabel. Da su samo žice brzo bi ispucale... zato su te mjere važne i preciznost u tom koraku.

Nema popravka osim novog krimpanja, kad je kabel u zidu onda imamo samo par pokušaja ... Zato se u početku uvjek treba ostaviti barem pola metra kabla više od potrebne duljine. Dodatno ako je to neki uređaj ili PC, nije zgoreg da ostane 1m kabla da se može odmaknuti od zida i sl. Ali ne treba ni imati buntove kabela ... ružno je i smeta (ženama).

Od ruba vanjske izolacije koju ostavljamo, žice se režu na (zaboravio..) mislim 18mm. to je u prevodu 2cm jer ih malo 'vratimo' u kabel od natezanja. Samo je važno da ostanu poravnate.

- na krimperici (ovisno o modelu) postoji i rezač i skidač izolacije na točnu mjeru. Rezač mjenja cvikcange, ali skidač izolacije je OK samo za telefonski kabel. (iznad navedeni razlozi, može ostati prekratka žica, teško ih je poravnati bez ponovnog rezanja -opet prekratko).
- ..Za UTP je potrebno skinuti cca 5cm vanjske izolacije, skalpelom, lagano zarezati 'u krug'  jer bi inače zarezali samu žicu. Netreba skalper prerezati izolaciju do kraja, povucite i puknut će to je bolje nego zarezati žicu.
- ..Izravnajte žice i složite ih u potreban (B) raspored. Natezanjem-ravnanjem ste nategli žicu u kablu, pustite je da se vrati, jer bi nakon rezanja u pravilu pobjegla nazad i tad imate problem kod krimpanja. Pa sve iz početka. Žica mora biti 'savršena' jednom kad se zakrimpa to je to. Ispravak takvih propusta je naporan i opet vas vrača na ponovno krimpanje.

  .. Samo poslagivanje žica je pipljav posao, dešnjaci su tu hendikepirani, zbog krimperice i nespretnosti lijeve ruke, kabel je u lijevoj, konektor u desnoj.. pa se krimpa desnom rukom ali lijeva mora mirno držati žice, usporedivo kao uvlačenje konca u iglu. (da, ljevak sam, dešnjaci su za to 'ljevaci'...).

  -.. Kruti kabel je malo lakše za složiti i držati složenog samo treba dobro izravnati ga.

-..  Gipki kabel je lako izravnati ali mekane žice su ponekad naporne za uvlačenje. Konac u iglu, pa sad pokušajte istovremeno osam konaca-igala... jasnije? Ali je gipki kabel za povremena spajana praktičniji, ljepše se složi...

Nakon što zakrimpate partisuća kabela, više ni jedna od ovih opaski nije važna, ja recimo mogu i bez krimperice -zubima,...i jedino još Ćuk Noris, ali on to ne može u mraku dok ja vidim žice kao blindfury na dodir ili po mirisu, on samo po boji. Kad ste gotovi s rezanjem i krimpanjem, pogled na pod ili stol vam otkriva zašto sam spomenuo tepih... pazite i na urednost jer žene u PMSu vrlo lako čupaju te iste kabele a ovo je 'opravdan razlog'.

-.. Važno, kod krimpanja  početnik nema osječaj... ovisi i o mehanizmu klješta-feder.. ali postoji  specifičan 'osječaj' tj trenutak kad osjetite da je kontakt probio žicu. To je to cca milimetar koji je važan za sam spoj. Bez tog probijanja niste ništa napravili istovremeno znate kad je OK, 'kad je kontakt 'sjeo', zabio se. Daljnje stiskanje će samo uništiti krimpericu. Slabije od tog nije dobro. Ovisno o mehanizmu jer češalj koji nabija kontakte može loše sjesti -za to nema druge nego osječaj, rutina. Početnik vrlo brzo može razmrdati mehanizam.

 

Za testiranje kabela postoje uređaji, no dovoljno je spojiti na router ili PC. Ako lampica radi 99% da je sve OK. Ako pak javlja koliziju (recimo crvena lampica) tad nije OK. Standardni router je na 100Mb, spajanjem na PC (windowsi) bi se trebala pojaviti poruka da je aktivna 100Mb konekcija... ili 1Gb ako imate odgovarajući opremu. Sve ostalo se može provjeriti  pinganjem...

 

Sam kabel je univerzalan, nije pretjerano važno koji priozvođač, ali ima kabela kojima je recimo boja žica preslaba, teško se razlikuju npr.  boja-X i X-bijela, kao da je 'puna' žica slabo obojena-izguljena ili izbijeljena. Ponekad je na takvim kablovima potrebno skinuti i pola metra izolacije da bi bili sigurni koja je koja boja. To može biti problem u zidu. Zato i takvu sitnicu provjerite kad nabavljate kabel.

 

U praksi se također dešava da kod računanja koliko nam je kabla potrebno, jednostavno previdimo npr visinu stola ili obilaženje po zidovima i sl. Tad nam izračunata duljina kabla x-metara, odjednom postane nedovoljna u pravilu nedostaje metar, pa još ako potrošite pola metra na pokušaje krimpanja i shvatite da je trgovina već zatvorena, da (zbog ljeta-godišnji) više tog kabela nema.. i  ukratko ostanete 'kratki'. Zato dobro razmislite koliko je potrebno, računajte na rezanje i malo viška. Taj višak se lako pretvori u recimo crossover ili slično.

 

 

... (ima još)

 


Tema-post je otvorena za editiranje, ispravke, ...
Razbiti je u dijelove ili ostaviti u komadu, raspored slika (koje slijede) itd. (poželjno slike ispod odlomka, ne na dnu teksta, ako linkovima povežemo pojmove kao slike i primjeri tad je logičnije razlomiti post na nekoliko dijelova, linkovima bi se moglo 'skakati'..)
To će (nadam se) obaviti svevišnji MOD. (valjda ima teh. mogućnosti?)

slike bi bile u txtu- dali naziv 'slika-1' ili 'naslov'-na što se odnosi kao text.

 

linkovi:
http://www.google.hr/#hl=hr&source=hp&q=lan+kabel+wiki&oq=lan+kabel+wiki&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1328l4546l0l4875l14l11l0l5l5l0l437l859l4-2l2&fp=88ff5ba0379b3fef&biw=1353&bih=784

Twisted pair: http://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_pair
Category 6 cable: http://en.wikipedia.org/wiki/Category_6_cable

pict konektora, utičnica .. Cat5, Cat6.. http://www.google.hr/search?q=cat6+connectors&hl=hr&biw=1353&bih=784&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yR0oTrrOF43VsgbapcGGCQ&ved=0CEsQsAQ

(zgodno za vidjeti kakvih sve modela ima, ali neprecizno za detaljan prikaz.. teško je izdvojiti neku sliku)
Category 5 cable: http://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Cat_5.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/CAT-5E-Wall_Outlet.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/TIA/EIA-568-B

Modular connector: http://en.wikipedia.org/wiki/8P8C#8P8C
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Rj45plug-8p8c.png

klješta:
http://www.twins.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=55
http://www.twins.hr/images/proizvodi/klijesta/A1535010.jpg

ihush čet 21.7.2011 16:19

-hvala, ali ne treba hvaliti za sad..

lupajte prijedloge, želje dok je u izradi.

Najkorisnija stvar je ako imate i pict. za prilog na kojoj se može dobro vidjeti željeni detalj.

-većina linkova je već tu, ali kao dodatak u tekstu da je 'slikovitiji' opis {#} mada sam se trudio razbiti klasično štrebanje povremenim šalama (obično se tako gradivo lakše svlada).

 

edit: nešto je editirano, ostale sitnice koje želite, kao definicije..  samo predložite.

ihush čet 21.7.2011 16:51

@ ben, hvala. Da tako nešto.

-zapravo više pitanja koja bi trebalo pojasniti neki pojam, naziv ili spajanje, jer meni možda promakne kao 'razumljivo' za razliku od početnika, kao i recimo nazivi-prevodi itd. (cvikcange ili krimpanje).

- i ovo što Fićo kaže, to je plan, ovo je polu-sirova radna verzija... koju po planu treba razbiti u dijelove, formatirati. Pa tad ubaciti slikice, kao ove što si dao.

Istovremeno, takve slike su često ljudima zbunjujuće. Recimo slika 3. iz tvog posta, je meni OK, ali početniku je to kao kinesko pismo. - Da bi 'škola' imala smisla, treba postaviti takva pitanja-dopune.

Isto tako, na onim linkovima (na dnu) ima i hrpa takvih slika, potrebno je samo da slika bude dovoljno precizna, da je lakše vidjeti sve detalje.

Recimo Cat6-konektor, metalni dio, dodatci za zaštitu kvačice (gumena navlaka-pregibnica) ili fiksiranje žica.. ali je teže pronači sliku koja to sve ima pregledno. S druge strane nema smisla staviti desetak slika za taj konektor kojeg vjerojatno neće koristiti 1% ljudi.

 

-Tu je pomoć forumaša vrlo dobrodošla...

Hvala.

Lazarus Long čet 21.7.2011 17:12

Uporedno sa ihushom da li netko moze linkati na kvalitetan youtube video i ponesto napisati o odabiru kljesta [kombinirane RJ11/RJ45], kako odgoliti kabel ako nemate odgovarajuci alat i sl.

 

Igrom slucaja danas sam terminirao straight through patch cablove [7 komada] i 2-3 cross over kabela i namucio me jedan kako kaze ihus "gipki" kabel. Toliko je bio lose kvalitete da zice jednostavno nisu pamtile raspored kada ih poravnam...taman maknes ruku i pokusas staviti konektor ove se premjest {#}

Srecom sa problematicnim kabelom sam morao odraditi samo 3 a za druge sam koristio Nexans CAT5e kabel koji je takoder bio gipki ali da ti je milina raditi sa njim.

Poanta ovoga mi je da kazem da treba malo paziti pri odabiru kablova i kljesta.

 

Na primjer nije svejedno koliko ste skinuli izolaciju i koliko je kabel unutar RJ45 konektora. Naime treba se paziti da je sto je moguce manje zica ostane neprepleteno zato sto ce doci do preslusivanja (cross talking) izmedu zica i samim time rastu greske

ihush čet 21.7.2011 17:14
ihush kaže...

..

Konektor i raspored žica:
- konektor gledamo (brojimo uvijek s lijeva na desno), tako da je kvačica dolje.
- prvi pin lijevo je prvi, zadnji pin 8 je zadnji. ?? -jer ako naopako gledate konektor onda nije.
- recimo da je smjer gledanja gotovog kabla tako da žica visi dolje, kvačicu nevidimo. Sad je lijevo pin 1.
.. -vježbajte gledanje kabla ako treba. Na standardnom (tvorničkom, koji se drži rasporeda pa je zato standardni..) kablu je pin-1 orange, na crossu green.

.. -slika na kojoj se dobro vidi kabel, konektor i orange-pin1.

..

 

beno101 kaže...

Ae onda još par slikica :)

 

EDIT: Lazarus, mogu li moje slike biti u prvom postu? :)

 

e, to sam se nadao {#}  -upravo te slike su vrlo dobre za ovaj dio...

-još samo pitanja - odgovore koje treba ubaciti?

 

Pošto sad Lazarus ima editor u rukama, nadajmo se da će biti preglednije i da će tad biti lakše dopuniti potrebno.

 

edit:

- alati mogu biti od 100-1000kn. Profi alat je skup ali i vrijedi. Kao s mišem, za početnika samo osnovni model koji kad potrga nije šteta... kućni korisnik će zakrimpati cca 20 kabela u životu. Tako da netreba biti skuplje.

jedan set alata za primjer...

 

- Video ima smisla za dio gdje se poravnavaju žice, sama pozicija, kako primiti... to su stvari koje se u živo (u praksi) najbolje nauče. Video bi bio dobar ali možda overkill, problem je i snimiti sam sebe.. :) ali vjerojatno ima nešto na YT.

 

edit2:

-problem...

slike na ovaj način previše razrjeđuju-razbijaju tekst... trebalo bi ovako..  samu riječ linkati.

I dali to biti odlomak i ispod (vodoravno) slike, pa odlomak opet slike.. ili mora bit novi post sa slikama na dnu?

Ako je ovo drugo, onda mogu sve slike biti na dnu...

 

Lazarus Long pet 22.7.2011 00:37

Pitanje za ihusha oko krimpanja:

 

Primjetio sam na fabrickim patch kablovima da one iglice u konektoru zavrseno nalezu odnosno probijaju zice celom povrsinom skoro do dole. Znas...one vilice su probile zicu (dva ostra kraja vilice su usla u zicu)

 

Eh, sad...kod "domace" krimpovanih kablova (na pr. susretljiv trgovac ima kljesta ili PC serviser) vidim da na nekim kablovima vilica od konektora ili probija zicu do pola (vidi se dio vilice koji nije usao) ili vilica.konektor je usla zakoseno odnosno jedan od onih ostrih vrhova ude a jedan do pola.

 

Pitanje je: Da li onako savrseno nalzeu samo fabricki ili ono gore navedeno je mana same kljeste?

 

[edit]

 

Evo slike za primjer. Onaj plavi kabel je D-Linkov patch kabel a ona narandast je NExans kucne izrade (oba rade i oba prolaze testove ispravnosti. Za narandasti kabel router ne kaze da ima bilo kakvih gresaka CRC32 ili sl.)

       

ihush pet 22.7.2011 02:42
Lazarus Long kaže...

..

Pitanje je: Da li onako savrseno nalzeu samo fabricki ili ono gore navedeno je mana same kljeste?

 

..

 - treba proći do kraja, ali  zato su potrebna ispravna klješta i osjećaj u ruci. (spomenuto u opisu..)

Za to doziranje pritiska nema druge metode nego praksa (bolje je malo jače.., samo paziti da je 'češalj' pravilno ušao da se klješta ne trgaju).

- klinove treba gledati sa strane gdje ostvaruju kontakt s mrežnom, ako su u ravnini dobro je. Ako su neravni, to je problem klješta.

... ali i osječaja u ruci, kao kad škarama režeš nokte ili papir, drugom rukom.. tad nespretna ruka krivo gura češalj, ako si koristio rapidografe, slična stvar-način pisanja, osječaj za doziranje-držanje daje drugačiji rezultat. Ili kad izvježbani tesar zabije čavao (ekser), dok početnik obično savije i razmrda.

 

- strana gdje se klin zabija u žicu je manje važna, unutar tolerancija.. važno je samo da se zabije (jedan zub), do pola. To je zbog samog materijala i tvrdoće, poneki moraju skrenuti.

Ako je žica ispravna na tom dijelu kontakt bi morao raditi bez ikakavih smetnji.

 

Naravno, 'tolerancija' je dovoljno dobra pa većina kablova radi bez smetnji. Naspram BNCa, RJ45 je 'savršenstvo' (pogotovo neki modeli konektora.. 'idiot-proof' sistem).

Ipak, ima jedna mana ako nije dovoljno utisnut bakreni 'zub'. Sa suprotne strane, tj. na mjestu gdje ostvaruje kontakt s mrežnom karticom izviruje za toliko (0.5mm), svija kontakt-žicu (kao feder-opruga), promjenom kabla koji je normalan, kontakt može biti slab, kao da je konektor klimav..

- ali, (naravno) postoji i sasvim suprotni primjer, ako je kontakt na mrežnoj već savinut, malo slabije krimpanje služi upravo boljem kontaktu..

 

Unutar tih 0.5mm je sve OK, 1mm je loše.

 

U kontekstu da je klin pravilno zabijen u žicu, može biti i 'neispravan' kabel koji radi savršeno.. pošto se koriste 4 pina-žice, preostale 4 su sporedne pa je nevažno kako je klin sjeo i dali ima kontakt.

Samo je važno da su potrebna 2-para ispravna. :))

XXX-Man pet 22.7.2011 12:21

odlična tema i jako detaljno objašnjena {#}

 

imam par ajmo reć promjedbi, tj. svari koje bi bilo zgodno još napomenut:

 

"Sam konektor RJ45 je univerzalan, s tim da je malo teže nagurati Cat6 u konektor za Cat5.. (i nema smisla, ali se može"

u većini slučajeva je nemoguće ugurat cat6 kabel u cat5 RJ45 konektor jer su vodovi predebeli da bi ušli u njega

 

"I crossover, potreban kad bez aktivne/pasivne opreme (switcha) želimo spojiti dva računala (direktno)."

sve novije mrežne kartice (na matičnoj ili dodatne) sa mogu spajati patch kablom bez problema

 

EDIT: ako netko misli krimpat kablove preporučio bih ovakva kliješta  jer s njima sa kabel uvijek bolje (ravnomjernije) krimpa nego naprimjer s ovakvim

 

ihush pet 22.7.2011 16:19
XXX-Man kaže...

...

-točno. (većinom). Ipak, objašnjenje-razlozi... jer često inzistiram na preciznosti.

 

-prvu stavku: nema '' u većini slučajeva'' (dvosmisleno), i vrlo je moguće. Samo zbog debljine ne može zahvatiti izolaciju (što osigurava trajnost spoja) i besmisleno ako se koristi CAT6 oprema, treba biti i odgovarajući konektor. Za 'silu' se može. Jednako kao što postoje stotine tipova konektora, recimo jedan tip gdje se žice provlače sasvim kroz konektor, krimpanjem se reže višak, tu nema problema sa slaganjem žica ili redosljeda, nema problema s preciznom duljinom itd. ali ih nema u trgovinama... (ima jeftikanera za 2-3 kn..). Kao što je i smisao teme pomoć kućnom korisniku, ne nekom tko postavlja datacentre... pa s tim i materijal, cijena.

 

-za opremu kao switch je vrlo lako provjeriti u specifikacijama, skoro svi uređaji (ili svi, ali ostavljam mogućnost da nisu svi) u zadnjih desetak godina imaju autodetect MDI/MDIX .. ali za mrežne kartice tog podatka nema... ni jedan MBO manual ne spominje, pa se ne može uzeti kao pouzdan podatak. Ali vrlo vjerojatno. Pošto nisam Baba-Vanga izbjegavam davati takve izjave bez 'čvrstog dokaza' (recimo link na opis mrežne kartice..).

Istovremeno, crossover kabel je moguće uvjek koristiti i kao patch ako idemo preko switcha i kao cross. To je sve u kontekstu crossa. Zato je pouzdanjeje u takvoj potrebi osloniti se na kabel nego da 'vjerojatno' radi...

 

-krimperice k'o krimperice... recimo da je cijena dobar pokazatelj. Istovremeno i najjeftinije su OK za spojiti dva konektora (kućne potrebe)...

 

- tnx na primjedbama, to je poželjno i ako mislite da je potrebno možemo i ispraviti gornje navode... (nije ovo sveto pismo..., mada sam nepogriješiv) {#}

 

- btw, koje rješenje za slike je optimalnije. Upravo ove dvije slike krimp-klješta su zgodan primjer.. no u samom tekstu ih nije praktočno-pregledno natrpati... nešto kao foto-galerija/katalog, ili razbiti na više postova..?

- To ako Lazarus uspije, bili bi zahvalni.

... i vjerojatni nastavak teme (LANovskog dijela) kao osnovna provjera, pinganje, resetiranje...  samo kad se nađe vremena. Pa lupajte pitanja i na taj dio..

Lazarus Long pet 22.7.2011 16:29

Ako se moze ikako objasniti sa pisanjem, pitanje za gurua izrade LAN kablova (:

 

Kako osjetiti onaj dio gdje konektor probija izolaciju kad u isto vrijeme naleze ona dio kljesta da bi pricvrstio kabel. Ustvari koliko vidim prvo naleze to pa zatim cesalj

 

Ili varam se?

XXX-Man pet 22.7.2011 16:32
ihush kaže...
-prvu stavku: nema '' u većini slučajeva'' (dvosmisleno), i vrlo je moguće.

 

-ali za mrežne kartice tog podatka nema... ni jedan MBO manual ne spominje, pa se ne može uzeti kao pouzdan podatak. Ali vrlo vjerojatno.

 

-krimperice k'o krimperice... recimo da je cijena dobar pokazatelj. Istovremeno i najjeftinije su OK za spojiti dva konektora (kućne potrebe)...

- evo ja sam sad pokušao sa hrpom konektora onih običnih i nema teorije da uđe cat6 kabel unutra, nemogu parice uć u one sitne rupice gdje trebaju bit, ali ako ti kažeš da je moguće vjerujem da si uspio :)

 

-ne spominje se, al lako se provjeri kod proizvođača mrežnog čipa...iako mogu garantirat osobno da barem 95% mrežnih kartica trenutno na tržištu ima tu mogućnost :) naravno ako se već izrađuje lan kabel nije problem napravit crossover :)

 

-stvar je da one koje sam preporučio ravnomjernije pritišću konektor i samim time osiguravaju bolje krimpanje, dok one druge pritišću "ukoso" i zna se dogodit da ne odrade posao kako treba (pošto se razumiješ u to smatram da si koristio oba tipa i da znaš kako rade) pa se po meni isplate više one prve

 

naravno možda nisam ni ja u pravu, al eto to je moje mišljenje kakvo god bilo {#}

Lazarus Long kaže...

 

Kako osjetiti onaj dio gdje konektor probija izolaciju kad u isto vrijeme naleze ona dio kljesta da bi pricvrstio kabel. Ustvari koliko vidim prvo naleze to pa zatim cesalj

osjeti se neki kao "klik" teško je to objasnit, možda će stručnjak bolje :D

ihush pet 22.7.2011 17:15
Lazarus Long kaže...

Ako se moze ikako objasniti sa pisanjem, pitanje za gurua izrade LAN kablova (:

 

Kako osjetiti onaj dio gdje konektor probija izolaciju kad u isto vrijeme naleze ona dio kljesta da bi pricvrstio kabel. Ustvari koliko vidim prvo naleze to pa zatim cesalj

 

Ili varam se?

-svaki materijal do trenutka pucanja daje maksimalan otpor, nakon tog, otpor pada.. dalje osjetiš samo zabijanje-ravnomjerni otpor kao kočnica koja nije zablokirala kotač.

-sa savršenim klještima jedino treba stisnuti (svom snagom), u praksi, ako češalj ne nalegne onda ga trgaš, kao i mehanizam (feder koji bi trebao eliminirati prejak pritisak, slično nano-ključu... ali i feder-opruga oslabi ako ga maltretiraš, pa tome dodati razlike između jeftinih i skupih modela.. kao fićo i mercedes)

-možeš pokušati zabijati pribadače u pluto ili gumu.. sličan otpor. Ali hod je samo milimetar pa početnik nikad ne prepozna razliku. Bez federa bi bilo lakše za osjetiti otpor.

 

Spiridon pon 25.3.2013 16:10

Pozdrav.

Dobro objašnjeno.

Vidim u Linksu 20 metara SHARKOON patch CAT5 UTP kabel za 75 kuna (povoljno).

E sad, razlika između CAT5 I CAT5e je u crosstalk specifikaciji (Wikipedia) pa se pitam jel bi bio dovoljan CAT5 da spojim Wi-Fi modem na bijedni B-netov THOMSON?

B-netov THOMSON bi bio na katu kuće a Wi-Fi u podrumu (kad dođe ljeto podrum je najugodniji za boraviti).

Kabel ima na sebi RJ-45, ne mora se ništa u kućnoj radinosti mučiti. {#}

sportline pon 8.9.2014 23:13

Jedno pitanje za kućno strukturno kabliranje, naime imam 10 utičnica sa RJ45 konektorima i 12 portni patch panel koji sam spojio po 568A standardu, utičnice nisam još. U taj ormar ce doći router s njega na switch, a s njega ću prespajati na patch panel. Sad me zanima da li je u redu to što sam spojio 568A standardom ili sam ipak trebao B i kako da spajam utičnice A ili B?

sportline uto 9.9.2014 00:00

Onda ću prebaciti na B, ali nije mi jasno, kako nemam uticnica taj kraj kabela mi je slobodan pa sam plavu i bijelo plavu ukratko spojio, napravi sam jedan kabel isto po A standardu ali konektor samo na jednom kraju i stavio ga u patch panel i drugi kraj provjeravam zujalicom plavu i bijelo plavu i nevalja mi, a kabel do patch panela mi je u redu

ihush uto 9.9.2014 00:34

- provjeri gore text.. cros i dupli cross.. nisu iste stvari, tad se i plave-smeđe mijenjaju.

- svejednoo koji... ali ipak je B ''bolji'' (večina kablova je na B) tad nema nesporazuma.

- ako kombiniraš a i b dobiješ cross, ako u takvu utičnicu ubodeš crosover kabel, opet dobiješ normalan-patch.. (dvostruka negacija).

- vjerojatno si neku žicu zacvikao ili promašio raspored (pa i tvornička greška), tek kad položiš/skrimpaš cca 1000 koluta mreže možemo eliminirati takvu grešku.

 

(uf!!.. nestadoše neke slikice..., šteta, podsjetnik za ubuduće, bolje je stavljati slike nego linkove.)

ivanzgg sri 10.9.2014 16:19

pozdrav, ovak kupio sam 30m cat5e utp kabla,5 konektora rj45 (ovo mi je prvi put da radim) krimpao sam po B standardu, spojim router i switch a na switch PC i sve je uredno radila veza na pcu(speedtest itd). Odspojim i idem provuc kabel do druge sobe spojim opet router i switch i ne radi lampica?!spojim laptop isto nista. a prije 5 min je bio spojen prek tog istog kabla i radilo je. nisam provlacio po zidovima ni kanalicama nego samo ovak prek sobe hodnika tek tolko da vidim oce radit jedino je kabel iso ispod jednih vrata.jel moguce da da sam vratima prejako prikljestio kabel ili da sam prejako krimpao konektore?

Darmarko sri 10.9.2014 16:22
ivanzgg kaže...

pozdrav, ovak kupio sam 30m cat5e utp kabla,5 konektora rj45 (ovo mi je prvi put da radim) krimpao sam po B standardu, spojim router i switch a na switch PC i sve je uredno radila veza na pcu(speedtest itd). Odspojim i idem provuc kabel do druge sobe spojim opet router i switch i ne radi lampica?!spojim laptop isto nista. a prije 5 min je bio spojen prek tog istog kabla i radilo je. nisam provlacio po zidovima ni kanalicama nego samo ovak prek sobe hodnika tek tolko da vidim oce radit jedino je kabel iso ispod jednih vrata.jel moguce da da sam vratima prejako prikljestio kabel ili da sam prejako krimpao konektore?

Provjeri jesi li dobro zakrimpao, odnosno jesi li do kraja stisnuo konektor kliještima.