lugospod ned 12.1.2020 11:00

Pozdrav,

 

Imam Innbox V51 router (Internal 802.11b/g/n WLAN Access Point 2x2 MIMO 2.4GHz, 802.11a/n/ac WLAN Access Point 2x2 MIMO 5GHz second band) na kojem je ukljucena 2.4 i 5 Ghz mreza... Na 5GHz pokusavam dobiti maksimalno kopiranje unutar LAN-a (znaci sa laptopa na NAS). RouterPostavke5Ghz.png slika u prilogu - pokazuje postakve 5Ghz Wifi mreže (radi na 80 Mhz)

 

Ukoliko se spojim sa laptopom direktno kablom na Innbox router, dobivam cca 110 MB/S sto je OK s obzirom da je rijec o Gigabitnom routeru i mrezu pa sam defacto dosegao plafon s tim.

 

Problem nastanke kad preko Wifija pokusavam kopirati na NAS (NAS je spojen kablom na router a laptop Wifijem na router), onda dobivam max 30 MB/s na 5 GHz mrezi, a svega par MB/s na 2,4Ghz. U prilog je slika transfer testa na fileu od 1,3 GB gdje je max 30MB, al prosjek je nekih 22-25MB/s.

 

Laptop ima "802.11a/n/ac WLAN Access Point 2x2 MIMO 5GHz second band" - pise da podrzava "up to 867 Mbps" sto kad se uzme 55% da se dobije prosjecna brzina s obzirom da je 867 teoretska, dobije se cca 50 MB/s. Znaci ja trenutno imam prosječno 50% od brzine koju bi trebao imati. Windows10.png slika u prilogu - pokazuje network adapter da radi od cca 400-700 (pleše svakih par sekundi)

 

Samo kao napomena, dok testiram kopiranje velikog filea sa laptopa na NAS nista drugo ne radi veliku kozumaciju (osim standardni sitni paketici koje uredjaji salju u standbyu) - znaci izoliran je problem zbog paralelnog rada vise uredjaja.

 

Instalirao sam i Wifi Status mobilnu aplikaciju (iphone koji je spojen na tu 5Ghz mrezu) koji pak prikazuje AVG speed 304,20 Mbps (slika u prilogu) - sto je pak najblize brzini koje dobivam iako je i tu znacajna razlika (25 MB va 38 MB/s)...

 

Da li netko ima neko objašnjenje zbog čega imam tako malu brzinu, kad bi po svemu navedenom trebao doci barem do 50MB/s? Ili neki savjet kako debuggirati zasto dolazi do usporenja tj na kojem segmentu?

 

Unaprijed hvala!

ihush ned 12.1.2020 11:24

-to je razlika između žice i bežično.. tj smetnje, gubljenje paketa.

-npr kanali 20-40-80 .. možda bi dobio bolji rezultat nižom brzinom, užim kanalom, tj ovisi o smetnjama.

-mimo brzine, ovisi što se navede-reklamira, npr dvosmjeno-suma i propustnost pojedine antene.. vs stvarno propustost, pa tko 800 i sl. brzine uzmi s rezervom.

-npr na nižoj brzini, standard npr g, 54g.. bi vjerojanto dobio očekivani trasnfer cca 40mbps, na ac-n, 150-300 još uvjek možda do 100mbps.. ali s umnošcima iznad tog to ne ide tako linearno ili po formuli nego više po sreći tj smetnjama. Imaš li susjeda s wlanom, koliko mobitela, mikrovalnih i ostalih uređaja koji koriste wlan i el.smetnje.. pa i sam položaj prijemnika-antene.. to sve umanjuje teoretski rezultat dok reklama samo matematički neke stvari pomnoži kao neku cifru 800.. koja je nerealna-nemoguća.

-kao i pametna oprema, router-switch.. pa kad imaš smartswitch tad mrežni paket ne putuje od računala kroz switch u router pa u switch pa u ciljano računalo, nego iz switcha u ciljano.. i time elimiira dio nepotrebog prometa koji bi opteretio i router i switch dvostruko a time bi i sve u mreži bilo usporeno tj ukupni protok podataka je ograničen svakim dijelom tog lanca, npr routera ili switcha.

+ interno, router nije jedna stvar, jedan uređaj, to je kutija.. router je samo dio, wlan je dio za sebe tj wlan-server, koje interno soft-logika spaja.. i o klasi uređaja to može biti brže-sporije kao što se MBO razlikuju po broju pci utora, ram utora i propustnosti chipseta.. i naravno da je jače-skuplje, dok je svaki dio lanca za sebe moguće usko grlo, sam wlan možda ili neka smetnja-signal mobitel.. što sa žicom eliminiraš.

-kad se želi kokretna brzina, tad se koristi žica, ako se želi komocija wlana, tad žrtvuješ upravo brzinu, ili-ili (ili specifična oprema + uvjeti koji će osigurati željenu brzinu a uvjeti uključuju eliminaciju smetnji wlanu).

lugospod ned 12.1.2020 11:45

Hvala na odgovoru.

 

Al mene muči što po svoj logici bi barem 50 MB/s trebao dobiti. Na 5GHz mi je spojen Iphone, laptop i soundbar koji trenutno ga ne koristi. Tako da nije problem zagusenja... S laptopom sjedim doslovno kraj routera tako da nije problem nekvalitetnog signala. Doslovno sam sve prilagodio da dobijem sto bolju brzinu - a da, ako kasnije odem u drugu sobu, naravno da ne očekujem dobiti tu istu brzinu već slabiju.

 

Meni je jasno da će Wifi biti sporiji, ali mi je "logički" neprihvatljivo da je to 25MB/s ako su sve pretpostavke ostvarene da to bude brže... pa pokušavam pronaći bottleneck realno izvedivom idealnom slucaju (bez prepreka, bez paralelnih downloada/uploada/... )

AF139 ned 12.1.2020 14:00

Samo za info oko brzina wifi opreme.

Proizvođači dual band wifi zbroje teoretsku brzinu oba banda , iako za jednu konekciju nemožeš koristiti nego jedan od ta dva banda.

Npr. tih 867Mbps su 2,4 GHz 300Mbps i 5GHz 567Mbps teoretskih od kojeg u idealnom slučaju dok nema smetnji drugih korisnika na wifi kanalu dostiže u praksi oko 50% stvarne brzine.

ihush ned 12.1.2020 17:43

-tvoj rezultat je obrnuto.. tj izuzetno loš. Tj .. osim ako ne miješaš brzine, byte-bit.. (btw, oznaka je malo b, veliko B=byte, x8 bita..) pa tvojih 25MB može biti izuzetno brzo (tj nerealno-keširanje-zavaravajuće..) ili 25Mb što je slabo, tj ispod brzine koju bi osigurao npr 56g .. (realno 30-40mbps). To ti govori da imaš problem tj ili smetnje ili nešto drugo, što uzima dio brzine.

-uređaji neovisno o reklami ne mogu baš sve + vidi post iznad, tj što kaže reklama i što to ekšli znači.. a na to dodaj smetnje, gubitke paketa, ostale uređaje kao ajfon.. ili QoS ili maxtv itd itd..

-recimo da na 5ghz mogu očekivati brzine od 50-150mbps.. ili iznad 100, sve iznad tog je super rezultat, a tvoj rezultat je polovica prastarog wifi standarda i to znači da ili imaš lošu opremu ili neko usko grlo kao wlan u routeru-modemu ili neke potrošače-ometače.. i ne možeš baš puno tj posudi drugi laptop ili bootaj npr mint-live pa usporedi, možda je samo pogrešan driver, možda pogrešna postavka.. možda početnička greška (tj krivica zavaravajuće reklame) koja kaže da će sa većem BW biti veća brzina.. 20-40-80mhz.. kanali, no to je točno samo kad nema smetnji, kad nema drugih wlan kanala-smetala. Kad ima, tad je efekt ponekad suprotan i paradox da nižom brzinom (standarda) možeš dobiti višu stvarnu brzinu (manje smetnji i time gubitaka paketa, pa manje ponavljanja prijenosa istog paketa..).

lugospod ned 12.1.2020 18:36

Nah, ne griješim, 25 MB/s..dobro sam napisao.. pričam o Intranetu ne o Internetu.

 

ja sad trenutno imam 200-250 mbps brzinu za transfer filea (testni primjer opisan gore)... ali bi u praksi trebao imati barem polovicu od teoretski definirane znaci, 50 MB /s odnosno 400 mbps... 

 

Frend mis e u međuvremenu javio i rekao da mi je logika sasvim na mjestu, i da imam ispravna očekivanja ali da routeri koje isporučuju telekomi su sr... Tako da idem na njegovu preporuku sa https://www.amazon.de/dp/B016XYQ3WK/ref=sr_1_15?keywords=UBNT+UniFi+AP+AC+PRO&qid=1578850314&sr=8-15

 

Ergo. s ovim bi trebao imati u Wifiu 60-80 MB/sek..sto je 3-4x bolje od trenutnog (60 na laptopu radi limita wireless kartice koju sam naveo gore)

 

tnx na komentarima

 

ihush ned 12.1.2020 21:54

ne, u praksi imaš ono što imaš dok teorija s tim ne mora imati veze... tj već rečeno, par standarda koje reklama zbroji, dok ti realno imaš npr 150 + 500 kao dva teoretska limita ali ne sumu + dodaj ostale moguće probleme i tad je rezultat manji... no da, treblo bi biti oko 50 da sve radi ok, a to znači da trebaš eliminacijom ili testom izmjene postavki probati dobiti veću brzinu, no 25MB/200mbit je ok za n standard (koji je neki umnožak 150x, recimo da ti radi 300 kao limit-max). Probaš nižu brzinu, uži pojas-kanale, možda rezultat bude između 25-50, možda lošije i tad odlučiš. No vjerojatno je to realno što možeš dobiti tj 200mbita.. za više gbe-žica ili konkretna wlan oprema koja bi to osigurala.

AF139 pon 13.1.2020 22:48

Da , kod 802.11ac se koristi širina kanala od 40 i 80MHz a veća brzina traži veću širinu  tj. brži je rad na 80MHz što usput donosi nešto manji domet .

( Normalno za punu brzinu oba uređaja koji su u konekciji moraju biti na 80MHz širine kanala ).