Mobilni OS-ovi i softver za mobitele

Viber podaci / data - pohrana i gomilanje podataka

Patrik Sonny sri 29.4.2020 20:24

Kako i sam naslov kaže ovdje pišem o aplikaciji Viber i njenom korištenju prostora za pohranu na android mobitelima.

 

Za početak mislim da svi znaju gdje Viber sprema slike i videe koje si međusobno šaljemo. To se nalazi na unutarnjoj pohrani na ovoj lokaciji.

   This PC\"ime mobitela"\Unutarnja pohrana\viber\media\Viber Images

   This PC\"ime mobitela"\Unutarnja pohrana\viber\media\Viber Videos

U zadnje vrijeme svi videi su na ovoj lokaciji:

   This PC\"ime mobitela"\Unutarnja pohrana\Movies\Viber

No problem je (barem što sam skontao na mom i na mobitelu od moje majke), da Viber osim što slike sprema u te foldere (to se vidi u statistici pohrane u postavkama), sprema i u samu aplikaciju, pa ona ima puno GB.

 

Viber je kod mene imao:

Aplikacija           133 MB

Podaci               2,19 GB                 // ovo su GB

Cache          zanemarivo

Ukupno:            2,38 GB

 

Viber kod mene sada ima:

Aplikacija            133 MB

Podaci                  30 MB                // ovo su MB

Cache          zanemarivo

Ukupno:             164 MB

 

To je stanje sada nakon čišćenja podataka. Prije toga, stanje je bilo takvo da su podaci bili 2,19 GB. No prije čišćenja podataka sve sam fileove backupirao (znači imagines, videos, movies, a čak i download), a povijest razgovora također (to je jako bitno da se ne izgubi ništa - interno u aplikaciji napravio). Na kraju je ispalo da nakon čišćenja podataka nijedna slika ni video mi se nisu izbrisali, samo sam morao obnoviti povijest razgovora i sve mi je bilo tu. Aplikacija je olakšana za 2,19 GB, a meni to puno znači jer imam unutarnju pohranu samo 16 GB, pa se mob brzo napuni. Moj mobitel je LG K10 (2017) sa android 8.1 sustavom. Kod moje majke podaci su bili 6,76 GB, što je još veće olakšanje, ali ona ima 32 GB internu pohranu. Njen mobitel je LG K40, sa android 9 sustavom. Također nije izgubila niti jednu sliku ni video.

U prilogu je i slika stanja pohrane, prije i poslije. Ako netko zna, neka objasni zašto su sve slike i u folderima i u internoj pohrani same aplikacije, jer ja sam svoje slike brisao, selio na komp (vidi se da imam manje od 1 GB na unutarnjoj poharani) a aplikacija je i dalje rasla u GB-tima.

 

Ukratko što sam napravio:

  • - backupirati povijest razgovora u postavkama vibera.
  • - očistiti podatke (znači – postavke / aplikacije / viber / memorija – očisti podatke)
  • - login natrag u viber sa brojem telefona
  • - obnova razgovora (i sve je tu)

// nema straha da će se slike izbrisati, jer sve ostane, barem kod mene

 

Na internetu nisam nigdje našao da itko o ovome priča – na samoj stranici od vibera samo piše na koju lokaciju viber sprema slike i video i to je to.

 

 

EDIT 20.05.:
Moram ispraviti svoj post, jer ipak nije sve kako sam mislio.

 

Rekao sam da se zna gdje Viber sprema podatke, ali ispada da je kako je kolega rekao. Od ožujka otkad je došao očito update viberu, nova lokacija za slike je:

"\Unutarnja pohrana\Pictures\Viber"

A za video je nova kao što sam još prije primijetio i napisao:

"\Unutarnja pohrana\Movies\Viber“

 

Kada se napravi postupak čišćenja podataka istina je da se viber podaci ne izgube, ostanu fizički u nutarnjoj memoriji, a u viber razgovoru su i dalje vidljivi (nakon obnove povijesti razgovora), samo ne sve slike. Očito neke iz tog novog foldera Pictures\Viber se vide neke a neke ne, te osim onih koje sam ja slao. Stari viber folder (i slike i video) ostanu na mobitelu, ali kod mene samo za ručni pristup ili pristup putem usb-a, tj. kompjutera. Kod moje majke se tim slikama može pristupiti iz galerije. Ja sam svoje ručno prebacio iz "\Unutarnja pohrana\viber\media\Viber Images“ u "\Unutarnja pohrana\Pictures\Viber" i tada su mi se sve slike vidjele u galeriji.

 

Znači istina je slike se ne izgube, ali nakon čišćenja podataka viber više nema te slike u povijesti razgovora, odnosno ima samo neke (možda zbog cache-a).

 

Ono što je jest da i dalje viber sprema slike i videe u mobilnu internu pohranu (što se može pristupiti putem viber razgovora odnosno putem galerije), ali i dalje i u samu aplikaciju, jer se veličina moje aplikacije i dalje povećava kako pristižu nove slike i videi. Očito je tako napisan program i to tako funkcionira.

 

Ispričavam se svima kojima je možda ovo nešto poremetilo ako su radili čišćenje poput mene, ali kao što rekoh fizički datoteke se ne gube.

kowach pet 1.5.2020 18:42

Ja sam danas isto to primjetio. Prije je sve stavljao "/viber/media/Viber Images/", a sad je počeo u "/photos/viber/". Taj update se dogodio negdje početkom 03/2020. 

Kod mene na mobitelu stavlja duplo (dakle i u jedan i u drugi folder), dok na ženinom mobitelu više ne stavlja u prvi, već se prebacio na drugi folder. 

 

Isto za video fajlove. 

Patrik Sonny ned 3.5.2020 14:55

Ali kod mene ne stavlja duplo (kao što si ti naveo), nego je prešao u nove foldere (to nisam napisao u postu tek sad sam skužio za slike - kod mene je to: "\Unutarnja pohrana\Pictures\Viber" (samo to, i ne duplicira)).

 

Problem je što sve medijske stvari sprema i u samu aplikaciju koja ima sve više i više GB, pa sam morao očistiti njene interne podatke. Tu on duplicra samo što ja nemogu do tih internih duplikata koji su u aplikaciji.

 

Kod mene je to problem.