Memorije

Nadogradnja RAM-a za printer

ibarix uto 4.9.2018 14:58

Treba mi 256 MB 144 pinske DDR2 memorije. Printer je Samsung CLP-610ND. Na netu ima cijena od 11 € (ebay), 200 $ (Amazon) do čak 4 000 kn na jednoj domaćoj stranici. Ovaj od 200$ je Samsung compatible. Moje je pitanje - zar nisu svi ti moduli jednaki? Tj. plaćam li zrak ako uzmem baš compatible ili mogu od 3rd party uzet jeftiniji modul i da to radi? Hvala.

Alkaline uto 4.9.2018 15:20

Nemam taj printer i nikad nisam radio upgrade memorije na printeru, ali mislim da ako po specifikacijama odgovara onda ne bi trebalo biti problema.

Sad jedino ako firmware na printeru je zaključan na točno određene proizvođače. Ali tu informaciju nigdje ne mogu naći.

ihush uto 4.9.2018 15:22

nisu (jednaki) .. nisu ni svi ljudi 'jednaki'. :)ž

 

-standardi, oznake. npr nije dovoljno ddr2 nego može biti i lowvoltage (-10% napon), može biti ograničenje na koliko Mhz (cas i sl.) .. jer to je printer, ne mora podržavati isto kao PC-BIOS.. koji je predviđen da korisnik doda, dok je za printer to stvar proizvođača.. + 144.. to nije ni DDR2 (jer postoji 240pin i 200pin-SODIMM..) + ECC, UB itd..

ram biti SDRAM (prije DDRa, tj DDR puni naziv je DDR-SDRAM..) :) dok se modul za pc i laptop također razlikuju po dimenzijama i broju pinova.

dok po broju pinova, 144 ovo može biti DDR (1) ili 2.. SO-DIMM. Ako nisi siguran u kompatibilnost tad se ne isplati kupovati + printer ne mora podržavati.. + win-gdi print nema veze s količinom printer memorije dok printanje iz 'DOSa' više ni ne postoji.. tj ovisi što i kojim driverom želiš printati (postscript..)..

 

ili otvori-izvadi modul i vidi konkretno što piše na njemu + ima li mjesta za još jedan (jer veći ne mora biti podržan, stvar firmwarea-biosa uređaja..).