Linux

Linuxoid OS za testiranje grafičkih kartica

ihush pet 29.7.2022 16:18

-to nije za linux, nego multiboot.. razni osevi.

-bezvezarija :)

-imaš hirens, minpe-lastxp i sl. noviji strelec, imaš ubcd.. dok linux distru jednostavno bootaš e.. +kad se želi nešto ovakvo može se napravitri linux-casper-persistent.. ne samo za 'test' nego radno, apps-dokumenti-desktop juzera.

-za test je linux bezvezarija (gore, više kao šala..).. a sad objašnjenje, npr test čega? kako? neki 3dmark? benč? 99% igara pa i svega ostalog nije for lin nego for win..

-razlika (oni linux-edišni kao ubuntu na menju).. možeš pripremiti svoj install, stikić, s dodatnim driverima .. može to i win ali ms to ne želi olakšati juzerima, npr win2go.. kao linux-bolje, radi, ali ms oteža namjerno, stvar licence tj komercijala, novac..

-skini recimo strelec, upali-vidi..  a za sličicu, usporedi ubcd.. dok tinylin i sl. baš nikakve veze s benčanjima zvijeri nemaju, tj postoji samo jedan linux, ostalo su gui-frontendovi, manje-više resursa..

-za nešto kao jednostavan test umjesot ubuntua (klasično) uzmeš kubuntu.. tj to je kde-plasma ubuntu.. i to ako radi (primarno vga-gpu) tad je računalo ok, upotrebljivo za normalne današnje potrebe no nije nešto za gaming a time ni za benačnje-test gpu tj tu dominira ipak win i to posljednji koji vidiš u meniju.. w10.

-smisao postojanja multiboota? pa zbog starosti-resursa računala, ovakav može bootati i staro-slabo računalo recimo prvi meni.. iz doba dosa-winxp.. dok ostali idu po starosti-resursima (koji se već desetljeće ne mijenjaju..) tj posljednja izmjena u tom kontekstu da od 2018nadalje nemaš neke 32bitne distre.. od ove godine ni win32, samo 64bit. (za obične juzere, partneri dobiju ..).

-to nije čudo, tj nešto naći gotovo? .. to je mix, složiš što ti treba, jedan os ili desetak-više je  samo stvar kapaciteta medija .. realno ti treba jedan, ostalo je višak koji nikad ne upališ, npr prvi meni..

 

-umjesto kemijanja kako to napraviti možeš bez kemijanja napraviti par takvih stikića-medija (cd-dvd-usb..) i probati-vidjeti, hirens, kubuntu+persistent, win2go.. (svi win su neki minipe pa i wininstaller ali ograničen, dok je win2go 'normalan' ali i licenca.. nije ni to problem, jer za test ti licenca nije ni važna.. tj  poruka na ekranu i customizacija izgleda nema veze s radom osa..

-nakon tog ćeš znati koji stikić ti je potreban a ako želiš tad možeš i mix tih iso-a multiboot napraviti recimo s yumi-jem.. pa imati nešto na jednom stikiću.

 

edit: ili, zato su nekoliko verzija-generacija ubuntua, 10-18 koje pokriju svašta, 386-686, 32-64bit, stari-novi hw tj driveri koji su uključeni u distru-os i radi ... jer sve radi isključivo kroz driver, ne čarobnim prahom  i sl. .. dok umjesto nekoliko disti lin ima jedan win10.. a to nam govori koji os je ipak jači za gpu-gaming-test... tj soft i što se može.

ihush pon 15.8.2022 11:58

-znaš u čemu griješiš? .. u brkanju stvari, oseva, od naslova nadalje.

-skripte nemaju veze s osom, multiplatformski, os-neovisno.. dok je tvoj naslov linux +gpu test. Skripta jednostavno zamjeni mukotrpno tipkanje naredbi-switcheva, greške itd. no to radiš u CMD-CLIju ili netko napravi frontend gui-app koju klikaš mišem.

 

-multiboot meni ti prikazuje live-oseve, dok bilo tko može složiti svoju distru s upravo takvim skriptama (možeš čak i ti sam.. ask ubuntu + customized install i sl...) ili po meni bolje, napravi live-medij (stikić-usb) kao persistent drive-casper, to je slično normalnoj instalaciji, medij se ponaša slično kao hdd-disk.. jer ima posebnu particiju za usera-dokumente, ostane ti sve, driveri, postavke, dokumenti.. slično ili ''jednako'' kao normalan install ali na live-stikiću i tad to možeš koristiti tj dodaš skripte koje su običan (txt) file kao i potrebne sys-app sitnice npr python (verzije 2-3) java itd.. možda igru kao minecraft pa možda nešto i naučiš kako se to radi, konfigurira itd.

 

-ali ne bi ti bio želja, da nisi želja.. tj ne razumiješ baš ništa, što je nvidia-mats test, čemu služi.. npr vga-gpu nema video izlaz, tad nemaš što vidjeti, nema slike.. kako ćeš testirati takvo računalo? tj to se ne radi na tom (neispravnom) računalu nego imaš svoje, servis-diagnostičko koje ima ispravno sve + dodatni soft kao te skripte, ali i najvažnije, znanje.. kako se to radi, kako izabereš koji uređaj testiraš, možda lakše za razumjeti, kao da imaš više diskova i želiš neki obrisati-formatirati.. što ako obiršeš pogrešan disk? moraš znati što radiš kao i osnovne stvari programiranja tj sintaxa-logika klasičnih cli tipkanja-naredbi ili skripte.. npr kako pci0 uređaju prosljediti test.. što ako je pci1, tj kao što je hdd0, hdd1, hdd2.. tako su svi uređaji neka druga oznaka-broj, adresa, adresni prostor kroz koji pristupaš svemu u računalu ili izvan-periferiji.

 

vidi primjer i imaš opisano ako vga nema izlaz (nema slike) ili lakše, kad ima ..

 

za to bi naslov teme morao biti recimo: .. Nvidia MOdular Diagnostic Software (aka Nvidia MODS) .. i vrijeme da i ti počneš nešto razumijevati ako želiš to naučiti-znati, ne miješati sve sa svime, nije to klik-next klasa juzera.

 

naravno, da bi to mogao testirati moraš dodati taj software.. uputa kako se radi stikić rufusom.. itd itd. tj da stvarno razumiješ što-kako, tad ne bi otvorio temu nego bi već odavno googlanjem imao potrbne podatke i napravio stikić dok bi se nama recimo pohvalio ili ostalima objasnio korake kako se to radi, čemu služi itd..

 

-kao i to da ako si nešto korisno pronašao na nvidia web-stranici, mogao si to linkati ili kratko opisati.. tema-forum i postovi služe tome, ne da netko tko čita ne dobije nikakvu info. Tad je to kvalitetna tema, čak i kad samo postavljaš pitanja, ili što si probao napraviti, gdje je problem itd..