Linux

Kako je nastao Linux? (UI verzija)

Zechina pet 24.11.2017 23:51

Kako je nastao Linux? (verzija za ultraidiote poput mene)

 

Hrpi hippya je dosadilo samo se drogirati pa su se krenuli igrati u lokalnom pješčaniku, sa tuđim Lego Unix kockicama. Dok su oni slagali fora stvari od kockica, vlasnik je bio ponosan i trampio bi te uratke za druge, šuštave igračke. No ovi su počeli neke gluposti od kockica izvoditi, pa je to gazdi dosadilo i rašćerao ih je.

Bijesni, sad su se prozvali Gnuovcima i rekli "sad ćemo mi svoje igračkice napraviti, baš za inat!". Munjeni kakvi jesu, prestali su se drogirati i kopati nos jedan drugom te stvarno vrijedno počeli graditi svoj pješčanik i malu farmu, iz koje bi se trebali izleći mali demoni za njihovu igru (preteča Pokemona), od jaja koja su maznuli uzgojili dok su još bili u onom pješčaniku.

Gnuovci su ih ubrzo skupili sve, osim te male glupe sitnice, kernelčića.

Tad je RMS (Gnu baja) naćero Gnuovce na tadašnji "next big thing" - Mach (mikrokernel), kako bi ubrzao stvari. Poslije je priznao da se zahebao (i možda čitav svijet posljedično?), i obećao sam sebi da više nikad neće odstupiti od toga da je - nepogriješiv. :-D

Zaheb je bio u tome što je trajao sudski proces oko prava pa se nije znalo oće'l ili neće Mach-kod biti dostupan - par slijedećih godina. A tom nadhrkanom Linusu koji se igrao sa svojim kernelom nije se dalo čekati pa je dečkima iz pješčanika maznuo njihove demone i duck-tapeom ih zalijepio na svoj uradak. I pošto je sad postao glavna faca u selu ("ja imam kernel, na-na-na-na, i radi, a vi ga nemate"), kvarni a pomodni kakvi već jesu ti hipici, brzo su mu se masovno priključili u njegovom pješčaniku, poskrivečki plazeći jezik RMSu i preostaloj ekipi koja je demone uzgojila. A lijeni Linus je sad samo dirigirao, ako bi se netko pobunio dobio bi pljusku uz riječi "it was just for fun", na što bi se nesretnik pokorno još revnije primio posla.

I tako je nastao Tux naš svagdašnji.

Al' to nije sve! Ako naručite odmah, bit će odmah i naručeno što ste već naručili!

 

Dvije lokalne barabe, Vilim zvan Bili i Stevo zvan Stipe smucali su se oko pješčanika s nesretnim Gnuovcima i gledali kako bi i oni maznuli igračke. Skužili su da oni svi briju na taj neki napredni oblik Pokemona mikrokernela pa su ih pustili da rade, špijajući ih sa strane. Već su digli paricu, svidjelo im se pa su htjeli još. Bili je glavnom frajeru u kvartu zdilao lošu kopiju nekog CP/Ma pod svoju, a tromi i mutavi je htio još. Stipe prije nije imao para kao Bili da zdila nekom drugom robu, pa je morao tezgariti s jabukama. Srećom, sfrendao se sa hipijem Vlakom zvanim Voz, koji je od kockica s kojima se igrao znao napraviti fora igračke. Pošto su oba radili u tvornicama igračaka, Stipe je dofurao Voza u svoju i pokazao mu njihov pješčanik. A Voz se volio igrati! Stipe mu je rekao da će se moći igrati do mile volje ako mu pokaže kako da slaže igračke. I onda je Voz slagao vrećice s kockicama, dijelove bi si pogledali i posudili u Atariju i HPu gdje su šljakali a preostale kupili u lokalnoj Čipoteci. Stipe bi to ondak prodavao preko Njuškala, s Vozovim uputama za sastavljanje. I fino im je krenulo. Ali Voz se samo igrao, pa je Stipe skužio da će više para zaraditi ako Voz slaže igračke a Stipe se igra ih gotove prodaje.

Međutim, onaj glavni frajer u kvartu, veliki i mutavi, imao je još ljepšije igračke a Stipe ga se bojao. Bili ga se isto bojao jer mu je stalno prodavao nove fore i obećavao nove prozore (Bili je bio nagluh na oči pa je bio opsjednut šajbama i prozorima). A mutavi ga je krcao parama unaprijed. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, nikako dalje i Biliju je sad već bila frka da će ga mutavi prokljuviti.

"Ja bi bacio čekić u njega, toliko mi je mrzak" reče mu Stipe, ali Bili nije htio ni čuti za takvo što. I Voz se prepao. Stipe je volio bacati bisere jabuke naokolo. "Onda se vi družite šnjime, a ja ću se maknuti i raditi svoje igračke", bacio poluodgriženu jabuku prema njima i krenuo kući. Ali prije odlaska svratio je u lokalnu Xerox igraonicu i tamo maznuo skroz novu igračku, koja je osim šajbi i demona imala i miševe! Ali Bili ga je vidio i već trljao ruke. Voz nije vidio ništa, on je bio zaigrani hipi.

Krenuli su raditi svoje nove igračke, Bili sa parama od mutavog a Stipe od svoje tezge s ulaštenim jabukama i igračkama. Voz se otišao igrati u svoju sobu. Putem su svaki sebi maznuli te mikrokernelčiće, ali su ovi bili šepavi, pa su im odrezali kandže, podrezali im krila, ugasili im plamen i lijepo ih ofarbali za prodaju. Naučili su ih lijepo hodati i fino se ponašati. Vremenom su postali i brži i nisu se toliko rušili. Samo, nikad nisu naučili skakati sa platforme na platformu, imali su problema sa rađenjem više stvari odjednom i - bili su pretromi. Jer su ih hibridno učinili monolitnima, a ispod su i dalje bili mikrobi. Nisu bili spori, ali hipiji su stalno pričali o tome kako će mikrokernelčići već sutra postati superbrzi. Ako ih se pažljivo odgoji. Nisu znali da mikrokerneli ne mogu raditi sve te lijepe stvari već su se beskrajno oko njih trudili na svojim farmama. I dok su oni odgajali svoje kernelčiće, nisu ni primjetili da Tux već skače sa platforme na platformu. Pošto su barabe, jedan je svog stalno preoblačio u novu odoru i predstavljao ga potpuno novim, dok je drugi na kraju izgubio živce, kupio igračku s početka priče i napravio svog novog hibrida. Mnogi hipsteri su mu se stali klanjati... ali to je već druga priča.

Tux se u međuvremenu razmnožio po svim ostalim platformama i zasnovao nove familije. Andrija, Hromi i ostali ga se pomalo srame pa navlače hipstersku odjeću no svi ipak sad zajedno dijele iste igraonice i igraju se po platformama naokolo.

   

ihush sub 25.11.2017 00:42

-Vilim Tvrdi, aka Billy mekani, tj njegova majka je radila na dvoru kod onog Velikog.. .. to je inicijalni the job, nešto kao nekad preko student servisa, 'kume, de zaposli mi malog... malo'..

btw, malo ti je povijest-timeline distroziran, kokoš-jaje .. DOS pa linus, no, nećemo sitničariti. Važno da su kamentemeljci kao baščinska od st.sedmog tu... alanfordovska interpretacija, dinosauri, vatra, .. nema dinosaura jer ih fredkremenko pojeo :)

Znam da je Stevo poćeo s jabukama, kašetom.. (praznom), .. no vidi Todorića od florijanskog reda (posebna cvijetna titula) a sad je i on na dvoru, s počasnom narukvicom.. no nije Voz, nego Vlakić, smaoborček, zapadni kolodvor.. išo biz nekad ko lud, konjščinska je mala beba, nije za PC ko silikonska dolina (osim za cajke&silikone)..

ima i pukotina...-nedostataka, npr Sony-Pleyka (BSD), kao poveznica da tux nije for gejming.. ili da bijelci ne znaju igrati košarku, zato M.Jackson nije košarkaš?.. (poveznica, Sony, licenca). Nekako mi ta priča o košarkašima vuče na priču o gamingu, supportu, GUIju i UIju.

 

Ono bezbroj UIja, ali ovaj je zabavan, kao da nije za gurue i linux(e).. više za alternativce, one prave, gnjujuovske.

.. i da, nije Stevo počeo s jabukama, nego s kašetom, ambalažom.. i ostao je na tome, tj ne prodaje HW nego knowhow, dok za HW rade kinezi i dječurlija. Stevo je naučio da je bolje prodavati the brand-image, nego neku običnu robu. Kad je to spoznao, naravno da je umro, bogat, ako ništa drugo, novcem (i duhom, pouzetništva). Što me opet sjeća na poznatu cvjećarnicu i izreke grumfa-ekipe, bolje biti sto godina živ, nego mrtav.. ili bolje biti bogat. :))

Zechina sub 25.11.2017 01:09

> btw, malo ti je povijest-timeline distroziran, kokoš-jaje .. DOS pa linus, no, nećemo sitničariti.

Nije. Oni stoje kraj pješčanika i retrospektivno gledaju unatrag, a već su puni love (od čega, od DOSa). Ali moćeš to uzeti i kao slobodan tok svijesti ili umjetničku slobodu.

 

@Plejka:

Da, to me svrbilo... ali igraju se non-stop, pa daj ti metaforički reci igranje za igranje... a morao sam preskočiti da ne širim, jer bi onda red bio da spomenem i Xbox, a to je tek Pandorina škatulja (a đe je tu Nintendo pasmater?)

 

@M. Jackson:

da skužio sam, ima tu nešto. Normalno da se nbaši kvarcaju kad se ovaj izbjeljivao... a samo da dokaže da nije bio košarkaš. A gjubre Rodman je skoknuo do S. Koreje do frenda frika samo kako bi provocirao PlaySonyeve dioničare...

 

@Jobs

Pa prodavao je (pre)ulaštene jabuke, legenda kaže da je tako i Rockafeller počeo (bar nije sa cvijećem)... od dolara dva, od 2 4... dok nije dobio nasljedstvo i pustio druge da se bave jabukama.

Imam i teoriju oko ovog "bogat duhom poduzetništva" (hehehe, dobra)... samo ne smijem zbog iReligije. Intervju u Playboyu iz 1984., kad mudruje o smislu života i kao da je miss krene s: "želim da svi na svijetu žive bolje" i novinar ga sasječe sa "dobro a kaj buš sad s tim parama (ne prodavaj mi sad jaBureke)", pa ovaj do kraja više ne zna što bi rekao... umjesto da veli "se bum vgroba zel", počne o odgovornosti prema  tolikom novcu i fondacijama za mlade gdje će sav taj novac otići... ja još čekam.

iBurek.

ihush sub 25.11.2017 01:31

-tebi br.jedan piše godine/timeline? .. :))

- nije 84, nego 94-5ta.. (tu je još na kutijastom NEXT-osu.., mlad i glupast.. dok ga frendić iz pješčanika ne izvuče s par kg dollara đeparca.), nije playboy (kojeg si listao), nego neki bezvezni pc-časopis ili times, naravno, u sjećanju ostane ono bitno (playboy..) :) a ono o bitku i općutku i nevažnosti novca, je pred smrt, 2011.. tu negdje. Tad i o novcu nešto, ali nitko ga više nije doživljavao kao proroka (bar ne božanski-besmrtnog..) pa je to novinarima na jedno uho, na drugo van.. samo su gledali novi ajfon, ne ono što čovac na umoru govori.

Ono, skoro da si točno poglodio polovicu znamenki u godini.. ili stoljeće :))

 

-a sad više, dosta s činjenicama.. ispadam ko neki (da prostiš, ..) štreber. :)))

-od kad je ubacio najvažniji fičer, malo slovo i u (ispred) naziva uređaja, krenulo mu.. a bilo je to jednom, na bureku (kad već toliko prićaš, ogladnim i sjetim se..) ja od sira, on od jabuka.. s mesom nije baš bio svjež pa smo ga nextali a i pomodarstvo (lajt masnoće, vegani.. te brije), .. enihau, tako mu ja pričam nešto kao burek mi slan.. i nick mi na forumu s i. .. djubre jedno drugi dan, vidim iPhone. .. a meni ni fala, čak je i rundu đentlmenski skipao platiti... kao nema sitno i tak.

-da, ihush, pa iPhone.. ali u knjigama i na yt ćeš nać samo ono drugo, nevažno kaj sam ja prvo :), ok, bio je i BMW, ali to se ne broji, zar ne? :))

Zechina sub 25.11.2017 01:57

@vrata

William Henry Gates III

*posh*

 

@poslovi

> Stevo je naučio da je bolje prodavati the brand-image

1. to se zna (dapače, sad uči i studira na Harvardu)

2. "Stipe skužio da će više para zaraditi ako Voz slaže igračke a Stipe se igra ih gotove prodaje"

3. Regis McKenna ga je učinio bogatim (PR iza Apple][ and so on), od njega je sve naučio, do tad je bio nn koji prodaje RadioShack diy kitove preko oglasnika. (btw ovo sa čekićem je iz tog 1984 spota):

http://adage.com/article/digital/apple-s-marketing-guru-1984-overrated/232933/

4. vratar je pokeraški prodavao "brand" IBM-u dok se poslovnjak dotle bojao velikog tužnog ko Štulić Rusa.

iliti: ok je prodati iznad cijene kad imaš nešto, ajd prodaj iznad cijene kad nemaš ništa!

Odnosno:"evo tu mi je u autu ostao... kod frenda iz kvarta... halo Bing, imaš još onaj "brzi prljavi" klon?"

http://www.historyofinformation.com/expanded.php?id=126

A pazi ti ovog DelBoya:

Seeking an 8088-compatible build of CP/M, IBM initially approached Microsoft CEO Bill Gates (possibly believing that Microsoft owned CP/M due to the Microsoft Z-80 SoftCard, which allowed CP/M to run on an Apple II.

Burek teži. I onda ovaj ko morski pas zbroji 2+2, dojde Timu na vrata, mazne "QDOS" (Quick and Dirty Operating System) na "đemdo ti 50K ak projde" i zdila ga tužnom kao 86-DOS.

I još lajbeke nažica da isto prodaje "na sitno" pod MS-DOS (kao da su DelBoya mogli spriječiti da to napravi), ovi mu dopuste i iza leđa mu se počnu kliberiti ko Ballmer na iPhone.

Zechina sub 25.11.2017 02:04
ihush kaže...

-tebi br.jedan piše godine/timeline? .. :))

- nije 84, nego 94-5ta.. (tu je još na kutijastom NEXT-osu.., mlad i glupast.. dok ga frendić iz pješčanika ne izvuče s par kg dollara đeparca.), nije playboy (kojeg si listao), nego neki bezvezni pc-časopis ili times, naravno, u sjećanju ostane ono bitno (playboy..) 

 

A sad budi pokoran: February 1985., Playboy

http://reprints.longform.org/playboy-interview-steve-jobs

 

> Ono, skoro da si točno pogodio polovicu znamenki u godini.. ili stoljeće :))

Sad to ponovi pred ogledalom. Ja sam mašio za 2 mjeseca, to se šenka, playboy se ionako čita gleda bar 3  

ihush sub 25.11.2017 12:20

-aaa.. pa ti si listao origigi.. ja pirata, kod nas desetljeće kasnije :) i eto ti razlike u godištu 80-90.. tad su već počele i slike u boji stizati do 16tog meridijana. (brzom vezom, za ovaj dio eu..). Jedino nisam siguran, playboy ili bug.. oboje se tad listalo, s podjednakim žarom... bug se i čitao. :))

bunker sri 6.12.2017 19:29


Pa u biti, to povremeno mješanje i usporedjivanje usporedivih radnji u razlicitim osevima, mi i ne izgleda kao neka velika negativnost.

Stovise, koristenjem vise platformi i njihovim medjusobnim usporedjivanjem i kritickim osvrtom, preskacemo onaj ideloski fan pristup i ulazimo u onu profesionalno tehnicku zonu gdje bi platforma i pripadajuće apk trebale biti promatrane bas onako kako ti volis cesto naglasiti da su to samo alati i da je to sve soft, ili jos dublje: to su samo nule i jedinice ....

ihush sri 6.12.2017 19:46

ma da se soft gleda (realno) kao soft.. zeko se još šali, ali hrvoooja je već uzelo zapravo :)) kad vidi nešto-wintel dobije aritmiju/žgaravicu .. a bio je baš normalan :)))

 

linux, os koji može sve, jedino ne može biti win by malimeki. Tak da, scenarij me podsjeća na npr StarTrek, robot ima uloge s osjećajima, djeca s odgovornošću, empati s logikom dok spok priča viceve.. 7of9 .. borgica ima opaku obrvu (da ne navodimo ostalo) .. a realno bi izgledala ko FAP. :))) .. i tak, tu i tamo ST scenario. Valjda tak mora biti, no naprorno je, svađalački-negativno..

-nepotrebno.

-imam pc-hw, koristim ga, stavim os/soft koji mi odgovara (meni i hwu) :) .. i radi ono što mi treba/želim... pri tome me ne brine što netko s druge strane globusa možda ima pc ili koristi neki (drugi?) soft.. ono, svađat se ili ljutit zbog tog? Navijat ko za dinamo-ajduk?.. ''ajmoooooo čipovi!!!'''' :)))

 

edit: .. pa čak i nogometni navijači, nevidija-ati, intel-amd.. mi imaju više smisla, natjecanje, tko je jači-brži..

u slučaju OSa? Samo pljuvačka na one druge.. beskorisno, besmisleno.. da je bar benčanje, + današnji suse-kde kao primjer..

Zechina sri 6.12.2017 19:54

Pa o tome i je riječ. Nije problem u tome što invalid od kernela ne može neke stvari, Gates je to shvatio 80-neke. Kad se tvrdi da i svi ostali moraju bitio invalidi, e to je već ultraidiotizam.
Konkretna tvrdnja bila je sumanuto dokazivanje zamišljene stvarnosti. Inzistiranje na tome da se Linux mora restartati jednako kao i Winsi, što je deluzija. Linux je kaos po mnogo čemu, ali to nema veze s ovime. Zašto lagati? Nakon ovog sigurnosnog apdejta, ne - sustav se nije morao restartati. Evo i screenshot, uptime od zadnji put kad mi je crkla baterija na laptopu - 3 tjedna, od tada sam imao 3 slična sigurnosna updejta.

 

 

ihush sri 6.12.2017 20:02

pa kaj onda? :))

-mislim, ako je uberfičer to što (ne)moraš neki OS restartati nakon nekog update-peč-fixa.. gle, ja upalim-ugasim kad ne trebam, ne zamaram se restartovima (osim kad benčam boot time) :)) i korsitim računalo dok mi je OS pri tome samo 'nužno zlo' .. (karikiram) da mogu, čak bi ga radije korstio bez OSa (da ne zauizima mjesto na disku, ostane više za igre i mp3ce..) :)))

 

edit: nisam dva dana palio radio ili ugasio TV.. :) jel se i to broji. Upalim server i zaboravim na datum, čak kao preventivni test, obavim reboot, da vidim da je sve ok, npr SMART status. Netko gasi auto na semaforu (nekoliko sekundi, čak je dokazano, više troši/co2..) ja ne, ostavim ga ko baja, nek radi :)) .. kućno računalo ponekad ostavim, da radi. Kad ga ostavim, imam razlog, tad radi dok ga ja ne ugasim, sat, dan, tjedan.. problem ili je to nešto extraordinary fičer? Ne bi rekao. Ne proizvodim ja hw pa da je nešto mojeg, ne proizvodim ni sw odavno, samo uzmem legiće i posložim. Radi. Drugi kriterij može biti boja, okus, miris.. ovisi kakve sam volje, no prigovarati 'onom drugom OSu'.. ne vidim smisao. Čemu? Linux nije dobar ako se ne pljucne win?

Zechina sri 6.12.2017 20:14

Stvarno te ne razumijem. Po potrebi, stvari širiš u ultra-široki kontekst (sve su to nule i jedinice...), "sve je to isto"... a u ovoj temi sa dll,

nakon suludog inzistiranja da instalacija paketa "biblioteka" i na Linuxu zahtjeva obvezni restart sustava, pa da se zahtjeva restart kod apgrejda kernela (kao da je to nešto što radiš svaki tjedan), pa nakon toga inzistiranje da bar svaki sigurnosni update zahtjeva restart sustava... 

E, nakon tog sveg, kad je čovjek prisiljen dokazati da to nije sve isto - e sad to više uopće nije bitno???

Činjenica je da je nužni restart svako malo nepotrebna svinjarija. A greška kreće iz onog prvog posta gore - kad su barabe odlučile maznuti nešto što nije radilo kako treba, pa su još uništile ono što je moglo raditi.

 

ihush sri 6.12.2017 20:25

-ma pogubio si se skroz ...

-ona dll tema kreće s pogrešne premise, da se nešto početniku treba objasniti... i kako-gdje iskopirati. Ja to uspoređujem skalpel-kirurg i howto bajpas za početnike :)) dok ti upadneš s upetljanima u petlju-rekurzivnu, oko restarta nakon sys updatea/kernela nečeg.. i o linuxu koji je tamo oftopičenje btw.. :)

-tak da.. je, sve je to isto, ali je druga tema. Kad jedem janjetinu, mislim na luk, ne na sladkač od čokolade. -kontekst, sadržaj.

Onak, meni baš sporedno jel treba restart, navikao sam (do sad) da je trebalo, pa i kad nije nužno, često je poželjno (počisititi mem stanje, krenuti od nule.. kao generalka na autu). Recimo ponekad preporučljiva radnja na client osu koji je često zbrljavljen, pun malwarea i svega što djeca i psi pokupe na livadi, online pašnjacima.. Kad je tema win, ne vidim potrebu uljetati u rebra s lin argumentom, pogotovo kad s temom nema previše dodirnih točaka. DLLhell je nešto drugo, ne ona tema, nedostajući dll.. a to btw nije stvar OSa, nego klinca-juzera koji ne zna (baš ništa).. oko npr TPB gaming-shopiranja i instaliranja igre...

Zechina sri 6.12.2017 21:30

Problem je bio nedostajućih ili neispravnih dlla. Opetovano predloženo riješenje je bio kompletni reinstall lib paketa ili ručno krpanje nedostajućeg.

U tom kontekstu sam primjetio da je to, ironično, lakše napraviti u Linuxu za Win aplikacije - jer nudi gotovi paket na klik, i nije potreban restart sustava.

 

Ovo ostalo je debilana.

Ponovit ću: "s upetljanima u petlju-rekurzivnu, oko restarta nakon sys updatea/kernela nečeg" - niti sam ja to upleo u priču, niti sam ja dalje inzistirao na tome opetovano.

 

Linux je kaos za sebe, što sam i napisao, ali dll-hell je identično nemoguće grozan - što ti inače tvrdiš, "sve je to isto"... ali ovaj put si izletio sa:

 -ni približno.. tj za win je ovo izuzetak, neki specifičan razlog-slučaj, na linuxu je to normalan dll-hell.

Uopće mi se to ne da osporavati: ajfonaši tvrde da je njihov ekosustav nepogriješiv a ova zadnja apdejt sramota u nizu je "genijalno i na vrijeme odrađena" - dakle, to naginje istoj UI percepciji stvarnosti.

Naveo sam samo postavljanje MS Visual Studio dev enviroment kao primjer, pametnome dosta oko dll-hell.

Jedina zamjerka npr Soft manageru kod Minta bila bi što, makar fantastično vodi brigu oko "dll" dependencies čak i kod složenih soft-paketa, ne ažurira dovoljno nove verzije softa - libsa (već samo "provjerene"), što znači da nisi dovoljno moderan koliko bi mogao biti.

Ova percepcija s broken libs, nedostajućih runtimes itd - je zastarjela cca 5 godina.

 

Ono tamo navedeno kao argument (problem) - arhaični 32bit "Eclipse CDT for C/C++", specifično korisnički moddan, sa desecima različitih pluginova od 10 godina unatrag - kao nekakav argument za pljuvanje (a osim toga izvan konteksta)?

Btw, ako je lik vezan za Oracle (a čak i da nije) i Javu, ima lijepo NetBeans, Maven, Gradle itd - no što ću ja u XXI stoljeću nekoga učiti nešto što sam shvatio davno -  a nisam pro programer kao što dotični nastupa. O IntelliJ i Kotlinu itd onda nema smisla ni pričati. Ant > Maven (Gradle...) se pozitivno razvija od 2000, NetBeans je još i stariji, ali on je eto krenuo graditi s "Eclipse CDT for C/C++" i inzistira na tom, kao argument za nešto. Da, zakopao se u zatvoreni sustav i snosi posljedice istog. Slijedi mu dll-hell kako god da okreneš. Bajka da mu to sve negdje drugdje radi... da JAVA je Write once, run anywhere, osim ako.

ihush sri 6.12.2017 21:44

.. hmm, kak reč a biti čitljiv? :)) no ni do sad me to nije spriječavalo, pa eto.. možda.

-ono je tema kao pitanje-odgovr (tip pitanja koje klinac-laik šalje..).. i nemaš win sa strganim dllovima ili nedostajućim.. tj to 99% juzera jednostavno nema, nema tog problema. Sasvim nešto drugo je npr jesi li instalirao neki driver jednako kao jesi li instalirao neki font. Ako želiš koristiti font, moraš ga imati, instalirati, na lin, win.. ili bilo kojem OSu, jednako. Jednako je sa svim dodacima, koji kao osnovni dio dolaze s OSom, ali ne sve. Ovisi što imaš od appsa instalirano, tad se automatski updejta, ali ako nemaš npr MSO tad se ne updejta MSO.. ako ima npr net, tad se updejta, ako nema..

a vcredisti su upravo to, ovisno o paketu 2010-12-15.. ako neka app traži noviji sysfile, moraš ga imati-instalirati, jednako kao font (koji druge veze s OSom nema).. i to ugl dolazi s igrama. No pretpostavi izvor igre, pretpostavi znanje juzera i tad dobiješ problem.. kad na to dodaš yt-preporuke, malware.. tad takav juzer ugl na ćoravo napravi problem, umjesto da instalira potrebno i tad igra-app radi. To ugl dolazi i nudi se s installacijom (ili zasebno). Stvarno ne vidim razliku, npr veću-težu u usporedbi s instaliranjem fonta da bi se koristilo.

 

sys installeri, vc, vbr, directx, .net .. sve je na MSovim stranicama, čisto, legalno, pregledno. Ispravan OS, ispravan installer, nikad nikakvog problema.. problemi krenu kad netko ima yogurt, malware ili iz neznanja i kemijanja po folderima (kad se i mbaksi provuče greška, ispravljeno, zamjena foldera-sadržaja kao target kopiranja 32-64bit verzije filea).

Stavio sam tamo linkove.. koji konkretan problem to ne rješava? Koja igra-app ti ne radi, pa da vidimo što treba instalirati (jednom, tad sve app koje to koriste, kao font, imaju na raspolaganju..). Kao što tamo i piše.

To uopće nije vezano s dllhellom, koji nastane zbog povezanosti appsa i verzije filea, vbox, kernel, gcc, java, lib.. promjeniš jednu stvar, pregaziš drugu, pokrpaš drugu, ne radi treća.. to je hell, ne ona tema u kojoj gamer preskoči čitati .nfo upute ili kvačicu za install redista (obian install paket, ništa 'naprednog').

bunker sri 6.12.2017 21:45


..... broken libs .... Runtimes... 32bit "Eclipse CDT for C/C++" ..... NetBeans, Maven, Gradle .....

Ufffff koja hrpa slogova... Pa di su tu žuje, karlovac, loza, pag ( može sir a može i janjetina ), halteri, štikle, ....

😊

Zechina sri 6.12.2017 22:02

Vratimo se mi na ultraidiotizam naš svakidašnji...

predložena tema: kako će nestati Linux?

 

Kad su barabe shvatile da onaj Tux tamo skakuće a njihov šepa, zaključili su da će ga usvojiti...

i onda kombiniranim genetskim modifikacijama:

Dr Ubuntu Marka koji bi potrgao noge Tuxu jer previše skakuće naokolo, pa ne može prodati vlastito leglo,

Dr "Saće, samo što nije al ja niš Nedelam" od lipog Bilja i malog mu pokemona Belfjora, koji bi ga nasadili na njihov hibrid,

Dr Sundar Pikachua koji Tuxu briše pamćenje i pretvara ga u replikandroTuxa,

 

Tux konačno postaje Ariel koji pere bolje, brže i bjelje od svega, ali više nema razmnožavanja džabe, već vrlo skupo vrlo povoljno, na mjesečnu pretplatu.

I svi konačno postanu sretni i zadovoljni.