eywa33 pet 8.4.2016 20:56

*Planirao sam postati samo u "Slike hardware-a", no kako sam dosta teksta nadrobio, rekoh da napravim mini recenziju.

 

Corsair RM1000i. Mogao sam komotno i na 750w verziju na ovaj moj setup. Bio je prvo 850w verzija u planu, no uzeo sam ipak kw radi par razloga. Jedan je to što se ventilator neće upalit nakon više loada, jer izgleda da se pali nakon određenog loada u postocima (40-60% prema podacima korisnika), što znači da se ovdje na tek nakon 500tinjak wati vent počne vrtit. Znači da bi se na 750w i 850w verziji vent upalio na manjem loadu. Drugi razlog je jednostavno - luft. Kilowat je definitivno overkil za većinu konfiguracija, no nekako sada imam "peace of mind" upravo radi lufta.

 

Prvi dojmovi:

 

Pakiranje je standardno Corsair, jako uredno. click click

 

Modularnih kablova puna kesa, doslovno. click

 

Samo napajanje nalazi se u solidnoj vrećici od tkanine/sintetike. click

 

1kw glory - sami unit.

Izgled samog napajanje mi se osobno i ne dopada previše. No na svu sreću ne vidi se previše sa bočnom stranicom kućišta. U oči previše upada bijela etiketa sa specifikacijama na strani koja se vidi kada je napajanje postavljeno sa ventilatorom prema dolje. click

 

Razlika u veličini između EVGA 750NEXB Supernova i Corsair RM1000i - click click. Corsairovo je par mm niži, a oko 1.5cm duži.

 

Izgled napajanja u kućištu. click

 

 

Dojmovi oko instalacije i u radu:

 

Instalacija kablova je bila relativno bezbolna, kažem relativno - bit će vam poslije jasnije.

 

Sa starim evga 750nex napajanjem, na grafama sam imao coil-whine pri jačem loadu, dok ga na ovom gotovo da nema; pristuan je blagi na visokim fps, a na 100% loada puno manji nego prije. Znači ipak coil whine nije ovisan isključivo o primjercima grafičkih kartica, već kombinacija PSU-GPU - tako zapravo i tvrde upućeniji ljudi po netu. Moja amaterska pretpostavka je da možda "current noise" odn. "ripple" stavlja dodatni "napor" na vrm module na grafičkim karticama, koji onda moraju "peglat" oscilacije u struji. To tvrdim zato što se Corsair dodatno posvetio na ovim novim serijama upravo "ripple-u" pa su, između ostaloga, ubacili kondezatore na krajeve modularnih kablova (24pinski, 8pin CPU i 6+2pinske PCI-e). Posljedica je, ni više ni manje nego vrh ljestvice što se tiče "ripple-a" u naponu, čak iznad 1500AXi modela prema OC3D recenziji.

 

Međutim, ti kondezatori na kablovima koliko pomognu u peglanju ripple-a, toliko stvore problema u organizaciji kablova. Na slikama se vidi razlika između organizacije kablova na starom evga i ovom rm1000i. EVGA ima puno mekše kablove, puno lakše za organizirat u kućištu, iako je zapravo semi-modularno napajanje. Corsair, iako full-modularno, zapravo je puno teže i meni ružnije sa ovim kombinacijama "ribbon" i single sleeve kablova. Mislim da se vidi na slikama ovo o čemu pričam.

 

Ovi kondezatori stvaraju dodatni problem ako se želi samostalno sleevat. Izbor je: ići na ekstenzije, ili kupiti izravno sleevane kablove sa kondezatorima sa cable-mod stranice.

 

Corsair Link je odmah prepoznao PSU. Program je odličan za monitoring potrošnje, efikasnosti, 12v 5v i 3.3v railova, temperatura i ventilatora. Postavke su ograničene. Sve što se može podešavati jest brzina ventilatora (min 40%) i Single/Multi rail switch. Da, zanimljivost ovog napajanja je što se može postaviti kao single i multi 12v rail. Znači ako je jakost struje koja se dostavlja na 12v (multi) rail veća od 40A po railu, napajanje se gasi. U stvarnosti, izgleda da je teško nabit toliko ampera na jedan rail, i Jonnyguru je objasnio, dolje u klipu, prednosti i nedostatke single/multi 12v raila. Stoga mislim da je mogućnost da podešavanja između multi i single 12v raila definitivno korak naprijed u industriji. Za neke ekstremne konfiguracije koje imaju prevelik load na 12v rail preporučuje se single rail napajanje. 

 

Jonnyguru - single/multi 12v rail

 click

 

Lijep pozdrav. Budem još postao par ss-ova corsair linka.

Ghost777 pet 8.4.2016 22:07

Imam verziju od 750 w i napajanje i prezetancija istog je stvarno perverzija. 

 

Edit: ups , sad sam vidio da imas rmi, doka ja imam rmx verziju, mislim da je izrada ista ali rmi verzija ima dodatan software 

eywa33 pet 8.4.2016 22:20

Nakon možda 30ak minuta Crysis 3 SP gejmpleya, napajanje je na oko 500+w u loadu. Grafičke postavke malo spuštene radi što bliže 144fps (šeta od 100-144fps) - uglavnom napajanje nakon pola sata nije zavrtilo vent ... Čudo jedno.

eywa33 pet 8.4.2016 23:36
volegradele kaže...

Mislim da nikad nisam čuo vent od mog napajanja,bez obzira koliko load bio!Trenutno su mi hard diskovi rak rana,tresu i buče za popizdit!Nikad više WD blue!!

Da, ventovi na napajanjima su redovito tihi, 135-140mm do 1000rpm - teško da se mogu i čuti. Međutim fanless mode smanjuje i količinu prašine u njemu. A to što se tiče hdd-ova, moj stari hitachi 500gb (4 godine ako se ne varam) još radi, ali je toliko bučan da sam kopirao s njega sadržaj na novi seagate i "bacio" ga van. Kad bi se upalio moraš ga čekat dok zavrti, čuje se ko turbina...i da, ima lag :) ... Ovaj novi Seagate 1TB je prilično tih, pa ako budeš kupovao razmisli i o njemu, jeftin 7200rpm 64mb disk. Na hdduserbenchmarks ima izvrsne performanse, u rangu sa WD black. Treba sačekat malo da se cijene SSD-ova još spuste pa ubost koji 1TB ssd, a HDD samo po potrebi koristit kao externe. To mi je neki budući plan.