ATJLučko sri 3.2.2016 14:37

Svojedobno, dok je bila aktualna ona prezentacija "sve povezati kroz jedan OS", bilo je puna hrpa veselih pobornika iste, a ja sam bio jedan od onih koji ćuće sa strane, i očekuju u kojem će smjeru razvoj situacije, koju očigledno neću dočekati! 

Iskreno, bez lažnog uvijanja, da je priča zaživila na broju 10 i nastavila se razvijati, tko zna gdje bi se moglo odlutati u smislu korištenja jedne cijele platforme, bazirane na jednom OS-u!  

Za mene još lako na kraju balade, a kako će ekipa koja je živjela OS 10?!?! 

Apachy sri 3.2.2016 14:41

za continuum se slažem. u ovom stanju se može upotrijebiti za slanje mailova, eventualno lagano prepravljanje word/excel/powerpoint dokumenata i surfanje. jer to je samo mobilni os na većem ekranu (iako su oni najprije nagoviještali da će to biti puni win10).

aplikacije - nema smisla raspravljati. instagram, facebook, twitter, jubito su za neke skroz beznačajne aplikacije koje samo đabalebaroši koriste, ali one su istovremeno i najpopularnije među ekipom do 30-35 godina koja mjenja mobitele ko čarape. ova opravdanja "imaš fejs preko browsera". imam, ali i konkurentski os-ovi imaju odlične appove za to, želim ih imati jednako kvalitetne i na WP-u.

 

Dalje, lumia 950/XL su prekupi uređaji. posebno za minornu platformu. WP mora ponuditi više za tih 4500-5000 kn nego ostali, nečim privuć nove korisnike. a ne izdati flagship koji izgleda ko razvučena lumia 640. insider verzija os-a sa kojim dolazi je pun pogodak.

Nepostojanje srednje klase WP-a još od izlaska lumia 730/830 tamo od jeseni 2014. - znači imamo preskupe lumije od 4500+kn i lumiu 640 od 1300-1400kn. između kuki. dok recimo ima mali milijun uređaja niske klase od lumie 430 do 550.

 

ima tu još detalja - tipkovnica (MS je izdao finu tipkovnicu na iOS, zašto je mi ne možemo dobiti na WP?), ovisno o updateovima vibera (u WP temi svako malo ima riječi o tome) - poruke nekad dolaze, nekad ne, rivalstvo sa Googleom koje rezultira pušenjem MS-a - nepostojanje službne gmail aplikacije, jebane oko prijenosa kontakata sa gmail na outlook...

 

jednom kada splasne oduševljenje radom OS-a, tek se onda vide mane. ja sam imao l520 koja je sa svojim hardverom bila bog i batina u odnosu na android niže klase, pa lumiju 730 i sada na 830. ova zadnja ne vrijedi 2800 koliko sam dao za nju. davanje više od 1500 kn za WP mobitel je bacanje novaca.

skank666 sri 3.2.2016 14:41

Ovo je C/P mog teksta sa teme WP. Na žalost, moram se složiti... Opet

 

Pa ono, ne misli nego zna... Dobrovoljno smo se i prijavili za to i meni je to i dan danas super ideja iako mi neke stvari nisu pasale a koje su mase zahtjevale. Npr. akcijski centar, koji je po meni totalno promašen i objasnit ću zašto; cijeli koncept winphonea se vrtio oko tilesa i kako bi upravo one trebale biti tj služiti i kao ikone i kao widgeti. I umjesto da iz toga izvuče sve mogučnosti koje nude tilesi (da su nastavili s onima "explodirajućim menijima") ne, oni stave isto ono što ima android i ios. Gore su trebali ostaviti samo neke shortcute a sve akcije i reakcije prenest na tilese (imali su već koncept koji je radio upravo to). 

Dalje, people hub, messaging hub i photos hub (photo app je zapravo odličan na 10 puno bolji mi je nego na iosu i puno bolji od google photosa). Sve vezano za to je bilo na jednom mjestu. Iz samo jedne app si mogao vidjeti sve društvene mreže i postat na iste i opet su slušali mase i nestade people i messaging huba... A trebalo je biti super. Makli su face messanger jer ovaj navodno često mijenja api pa bi valjda to bilo teško održavati, one razno razne pizdarije gifovi, stickersi itd. Ne treba mi to, samo text i smajli kao što je i bilo na početku. Po meni najidealnija situacija bi bila, ne znam dali je to uopće moguće, bi bila da su radili na tome da i ostale popularne instant mess aplikacije dovedu u mess hub pa da to bude zaista to - jedan app za sva dopisivanja i people hub za sve društvene mreže.

Onda, što mi još nedostaje su panoramsko navigiranje kroz aplikacije i app bar(ima ga ali je skoro pa rijedak ko sibirski tigar), sad odjednom hamb. meni, koji i nebi bio tako loš da mogu jebenim svajpom doć do njega, ovako moram natezat prst ili koristit mobitel sa dvije ruke. To prije nije bio slučaj, sve je bilo ili u app baru ili svajp lijevo ili desno.

A da ne spominjem otvaranje linkova u browseru umjesto u app ako je već imam instaliranu. Tu je i do developera, jasno mi je ali zašto bi ikoga to bilo briga?

Sve ovo a i stvarno dugo korištenje winphona me natjeralo na promjenu osa. Sad sam na iosu i u biti mi se plače kad vidim kako MS-ove aplikacije tamo rade i kakve mogučnosti imaju (sunrise, outlook, onedrive). Win10 mobile ne može biti ili nuditi isto što i konkurenti, mora biti bolji i mora nuditi više za manje ali evo, jutros čitam da ćeš morati plaćati office 365 pretplatu ako želiš koristiti office app u continuumu :/ pa ono, jebote! Onda ona nepotrebna halabuka sa onedriveom itd.

Pratim i dalje razvoj, lumiju sam dao mami pa sam još u toku i još me zanima win10 ali... ios je fantastično brz i popeglan tako da...

@sirka, nije kompletan post namijenjen tebi ali nekako sam samo nastavio pisati. :D

 

TL;DR

Ono što je bilo super - toga više nema a ono što ne valja ni na drugim platformam tog je tu sve više...  

Eld sri 3.2.2016 14:50
ddarknessfairyy kaže...

Prati temu u isčekivanju najmanje desetak uvrijeđenih postova o tome kako "njima sve na windows phone radi savršeno" 

 Evo ja cu biti prvi :) Ja na mojoj Lumiji 625 od aplikacija imam sve sto mi treba i sve radi savrseno, uskoro ce biti 2,5 godine. U storeu nisam bio valjda vec 6 mjeseci a ponekad se za neke aplikacije koje imam instalirane moram podsjetiti sta uopce rade . I sve dok ne krepa nemam namjeru dati ni kune za novi mobitel. A onda cu bez imalo zaljenja prijeci tj. vratiti se na android ili bilo sta drugo za sto budem spreman izdvojiti razumnu svotu novaca. 

stickman1 sri 3.2.2016 14:59

u tome i je stvar. te niskobuđetne lumie odlične su za svoje novce. treba biti i konkurentan u ostalim segmentima tržišta.

meni sa na poslu uvaljali l730 (nakon tjedan dana znam i zašto). sreća božja pa imamo outlook mail, pa sinrko radi normalno. za zvanje, mail i poruke - dobra je. os se lijepo vrti, nema nekog lagga, ali nije istina da se aplikacije instant otvaraju. to je samo dojam toga, jer su animacije otvaranja i zatvaranja appova duže nego na iosu ili oxygenu na oneplus androidima.

malo štuca kad se gleda 720p video na jubitu, dok 720p60fps ne želi ni pokrenuti (probao sve 3 3rd party aplikacije koje su mi predložili u WP temi), malo mi je duže trebalo dok sam skužio kako se dodaju attachmenti i tako to. uglavnom nije loš za 1200-1300 kn koliko traže na njušci...

Stric_Jura sri 3.2.2016 15:04

Ja sve nove korisnike moba u firmi, osobito otkad smo se prebacili na O365, guram na Lumiu 640..

 

radi i jebe mi se živo za FaceBook aplikaciju na službenom mobu...

 

a kako veli kolega ne isplati se davati iznad 1500 kn za WinPhone mob - apsolutno se slažem, ja ne dajem nit 1000 kn za Android....

 

LG Spirit 4G i niti kune više privat, nisam fufa koja mora se naklečati da bi zaradila za Galxy S4500 niti Ajfon 89, ima praznu glavu, ali ima super-duper mobač....

Lisica sri 3.2.2016 15:18

Ja sam arhivirao Lumiu 1020 nakon godine koristenja. Kamera jeste odlicna ali ova patnja aplikacijama je previse za mene. Zao mi je, al sta da se radi?

Sada koristim huawei honor 4x, mnogo jeftiniji telefon, ali mi je mnogo ugodnije. Dovoljno receno.

makopos sri 3.2.2016 15:33

Za Windows Phone smo rekli već odavno da neće biti ništa od njega, prekasno su ušli u mobilnu igru i to ih je koštalo. Bitku za mobilni OS su izgubili. Developerima ali i konzumentima (krajnji korisnik) je na pameti samo i samo iOS i Android. To su činjenice, poput ovog pada prodaje Lumija.

sirka666 sri 3.2.2016 15:48
makopos kaže...

Za Windows Phone smo rekli već odavno da neće biti ništa od njega, prekasno su ušli u mobilnu igru i to ih je koštalo. Bitku za mobilni OS su izgubili. Developerima ali i konzumentima (krajnji korisnik) je na pameti samo i samo iOS i Android. To su činjenice, poput ovog pada prodaje Lumija.

 Bio je jedan trenutak kada je Windows Phone bio nešto unikatno, potpuno drukčije, prvi je počeo sa flat dizajnom, velikim kontrastima i lijepim fontovima. Nažalost Microsoft, a ni developeri nisu to ispratili i jednostavno je počelo propadanje.

 

Microsoftova politika ih je koštala, prvo su sve mijenjali nakon WP7, pa nakon 8 i sada opet, sa desetkom mijenjaju sve iz temelja.

cro_blue sri 3.2.2016 18:06

Evo, i ja sam jedan od bivših (i pomalo razočaranih) korisnika WP sustava.

 

Puno je stvari s WP-om pošlo po zlu, a najviše onog trenutka kad su Microsoftovci kupili Nokiu.

 

Od tada do danas, ekipa iz Redmonda nije činila ništa osim što si je pucala u nogu (i to više puta).

 

Prvi pucanj dogodio se onog trenutka kad su akviziciju Nokie proglasili promašenom, otpustili sve one koje su mogli (ili nisu) otpustiti i samostalno započeli s razvojem telefona. Čekalo se i čekalo, maštalo o Lumiama 940/950 (podsjećam, skoro do zadnjeg trena nismo znali službeni naziv modela) da bi, onog trenutka kad su se konačno pojavile, uslijedilo ogromno razočaranje.

 

Drugi pucanj... Windows 10 Mobile definitivno je nedovršen proizvod i tu zbora nema, međutim, još veći grijeh (po meni) leži u tome što su nove flagship Lumie izrađene od materijala koji dolikuju telefonima koje možemo s prepaid paketima za 100 kuna kupiti na kioscima, a ne telefonima visoke cjenovne i tehnološke klase.

 

Treći pucanj... Svakako forsiranje (da oprostite na izrazu) usranog Snapdragon 210 chipseta u svemu u što su ga mogli ubaciti. Tako se dogodilo da je Lumia 650 lošija (da ne kažem žalosnija) od svoje uspješne prethodnice, Lumie 640. U ovo bih još dodao i raslojenost aktualne ponude uređaja u kojoj nedostaje onoga što većina prosječnih kupaca zapravo želi kupiti - prosječnih uređaja. (Ovo što sada imamo je, ili ispodprosječno, ili iznadprosječno.)

 

Četvrti pucanj... Lutanje i lutanje u politici razvoja aplikacija. Kako spomenu autor teksta, jaz u ponudi aplikacija (naravno, u odnosu na konkurenciju) u službenoj trgovini nikad nije bio veći. Bez ikakvih opravdanja, pojedine aplikacije nestaju pa se vraćaju (tu ponajviše mislim na Here paket aplikacija), itd., itd..

 

Peti pucanj... Na početku priče o razvoju Windows 10 Mobile pričale su se lijepe priče kako će "svi" WP 8/8.1 uređaji dobiti nadogradnju na Windows 10 Mobile. Danas vidimo da to neće biti tako. Nažalost (referirajući se na svoj "drugi pucanj"), vidimo da čak ni telefoni koji su u prodaji s Windowsom 10 Mobile na sebi nemaju konačnu verziju tog OS-a.

 

U mnogo čemu sam razočaran Microsoftovim odnosom prema svojoj mobilnoj platformi koja je zaista puno obećavala... Nažalost, sad mi se čini možda čak i previše.

 

Prije pola godine svoju tada godinu dana staru Lumiu 820 zamijenio sam Huaweijevim Ascendom Mate 7, naravno - s Androidom. ...i nisam zažalio. Word (kojeg često koristim) na Androidu je puno upotrebljiviji nego na WP-u, ostali set Microsoftovih alata dostupan za Android je potpuno funkcionalan i sad, s pola godine odmaka, mogu reći da nemam za čim žaliti zbog prelaska na Android.

mikulam sri 3.2.2016 18:23

sad sam ja zbunjen, iz više razloga:
1) jer se pišu eseji o nečemu što je propalo
2) jer se pronalaze razlozi. zašto je nešto propalo
...

Ako je nešto propalo, čemu trošiti riječi. Čemu pusta analitika. Propalo i gotovo. Nerazumno je trošiti toliko energije na nešto što je propalo. Puno je pametnije tu energiju iskoristiti za poboljšanje nečega što nije propalo, i što ima svijetlu budućnost.

S druge strane, kad se sjetim da je MSFT jedna od 30 najznačajnijih američkih firmi, sastavnica Dow Jones Indeksa, s prihodima većim od 2/3 svih država svijeta - čini mi se da tu nešto drugo krije. Možda konkurencija, koja nije u sastavu Dow indeksa. Vrag će ga znati.

Svako malo MSFT propada! Pustite ga neka propadne na miru božjem. Premda mi se čini da ćemo prije propasti mi, nego li MSFT.

knight sri 3.2.2016 18:47
CroIvo kaže...
Nekuzis poantu teksta

 

Nema poante, Dario je napravio kompilaciju onog sto je procitao zadnjih dana na nekim poznatijim tehnoloskim blogovima (a koji su to napisali nakon objave losih rezultata prodaje Windows telefona u Americi) i objavio to kao svoj "OSOBNI STAV".

Da je to njegov osobni stav, bilo bi objavljeno puno ranije, ovako ponavlja kao papiga sto je cuo/procitao. Ni naslov nije originalan.

 

Dario je savjetnik za odnose s javnošću i komunikaciju, a telekom tržište i događaje na njemu pomno prati još od svoje dugogodišnje novinarske i uredničke karijere

Dario ne konta. Ne budi kao Dario.

uuY sri 3.2.2016 18:48
mikulam kaže...


Svako malo MSFT propada! Pustite ga neka propadne na miru božjem. Premda mi se čini da ćemo prije propasti mi, nego li MSFT.

 

Kao što sam već napisao: MS je danas kao IBM prije 30 godina - na dugoj i sporoj, ali neumitnoj silaznoj putanji.

 

Koliko god IT bio dinamično tržište, ovakvi divovi nestaju u vrlo usporenom filmu.

 

knight sri 3.2.2016 18:49
ddarknessfairyy kaže...

Prati temu u isčekivanju najmanje desetak uvrijeđenih postova o tome kako "njima sve na windows phone radi savršeno" 

 

 Da, ali puno vise ce biti komentara onih koji se sekiraju zato sto nama, eto, Windows phone ne radi savrseno i pun je bugova. :)

Brk sri 3.2.2016 19:52

Imao sam preko nekoliko Android telefona. Skupljih, jeftinijih, pa slučajno ubo L920. Izvrsno iskustvo. Nakon toga L930, pa sad L950. I na 930, kao i 950 Windowsi nisu nešto od početka, ali s vremenom su kroz upgrade postali savršeni. Niko mi ne može reći kako na Androidu sve radi bez greške. Šteta bi bilo da WP nestane ako zbog ničeg drugog onda zbog ponude i konkurencije.

knight sri 3.2.2016 19:59

To je ono sto ne mogu skontati kod ove iOS/Android ekipe, WP platforma ima par procenata, ali im je iz ne znam kog razloga trn u oku, raduju se svakoj novoj vijesti o propasti, kao da ce pare dobiti za to.

Koristim Windows koji je apsolutno dominantan na desktopu, ali bi mi bilo zao da Linux ili MacOS nestanu...jednostavno bi scena bila siromasnija, izbor bi bio manji...ne kontam ih pa gotovo.

 

Btw, glede "nestabilnosti" Win10 mobile. Dokle god dobijam nove insider buildove, znaci da se platforma razvija. Trenutno na L1520 imam samo jedan, beznacajan vizuelni bug (koji se mora reproducirati po scenariju), da slobodno mogu reci da radi odlicno. Mozda bi cak i to bilo rijeseno da uradim factory-reset, ali mi se ne da, jer mi ne smeta. A ovo i dalje nije produkcijski build.

Hrvoje.RH sri 3.2.2016 20:24

Dok god ima WP-a ja ću ga koristiti.
Ako se jednoga dana vrati moja stara ljubav (nokia) onda sam spreman razmisliti o androidu.
Meni wp 8.1.2 radi bez ikakvih problema,iako nije bilo tak sa 8.1 koji je dosao sa mobom
Ali slažem se da su 950/xl teško razočarenje.ali neki su to govorili i za 930/830 a po kvaliteti izrade su bili 2godine ispred jednog s5 na koji su svi lupali majmuna.tolko o objektivnosti
Ista stvar je i sa surfacom.jedva da se i cuje da postoji a popapa sve slićne proizvode na iosu i androidu
Samo zato kaj vecina ljudi idu ko guske

Hornet_93 sri 3.2.2016 22:04

kad vidim kako je izrađen oneplus x za 2000kn i kakva je 950 za 2.5 puta više - nema nikakvog izgovora oko izbora materijala.

plastika kao plastika nije problem, ali daj onda onu sa lumie 920/1020, lijepo obrađenu i da imaš osjet kad padne da će prije puknit parket nego mobitel. možda sam u rukama imao sjeban primjerak, ali plastika diše na zadnjem poklopcu iznad baterije na običnoj 950... ostavlja šity kinez dojam.

BlueMax sri 3.2.2016 22:32

Totalno promašen OS a ljudi koji pozitivno govore o njemu teško podnose činjenicu da su dali novac za njesra.

Imam Lumiu 640 LTE i  to je definitivno jedna od mojih najgorih investicija ikad.

 

sirka666 sri 3.2.2016 23:49
knight kaže...

A ovo i dalje nije produkcijski build.

 Osim što jest.

Lumie 950 i 950XL su vani, mogu se kupiti sa Windows 10 mobilnim sustavom (10586) koji se smatra gotovim. To što Microsoft komplicira i korisnicima prodaje maglu da je sustav u razvoju je druga stvar.

Zamisli da si netko neuk tko želi probati Windows Phone, dođeš u dućan uzmeš Lumiu 950 jer je najnovija a ipak nije skupa kao XL i skužiš da je sustav pun bugova. To je ono gdje Microsoft trenutno gubi kupce, gubi dobar dio kolača koji mogu imati, fali pravi premium flagship (950 serija to donekle jest no nebitno...). 

Njihova politika je trenutno da prezasite tržište sa svojim jeftinim modelima od ispod 1500kn, što opet nije toliko dobro jer dolazi do zbunjenja potencijalnih kupaca sa mnoštvom modela koji se razlikuju u par stvari. 

Luka123 čet 4.2.2016 06:52

windows phone je po meni najbolji mob koji sam imao.

steta ako propadne, mobiteli su brzi i ucinkoviti, ovi androidi su uzasno spori naspram recimo i lumie 520 koju sam imao prvu gledajuci cijenu uređaja