ihush sub 6.6.2015 00:36
Friday kaže...

Jel ovo ihush?

 i ja ga sad čitam.. čitam.. (nije). Mada ima tu nešto, al meni nedokučivo  (netko reče, bankar, .. to bi objasnilo jabriš/jezičnu/misaonu barijeru vs nas ostalih koji kontamo ćevape+luk+pivo i nogomet).

overhaul sub 6.6.2015 00:37

Hm a zašto bi filozofija samo objašnjavala prirodu i svijet? 
A koliko znam, fizičari su uglavnom, pa čak i teorijski i kozmolozi, prilično usko specijalizirani.
Dakle i tu je jedna filozofska općenitija ali dobro upućena pozicija prilično korisna.
Problem je što se filozofija uglavnom ušuškala u fakultete koji pojma ni veze nemaju sa naučnim spoznajama, nego samo 
citiraju sami sebe. I to citiraju "kolege" u dalekoj  prošlosti, te su tim dijelom slični religiji i dogmi. 
U redu, i taj dio ima opravdanja u dijelu filozofije koja se tiče ljudskih interakcija, kulturoloških aspekata i 
sociološko psiholoških odnosa, koji se realno nisu u mehanizmima ponašanja duboko promijenili. Odatle ima smisla ovo "od gogolja do googlea".
Ali filozofija bi trebala biti specijalizirana kao i sve ostale moderne nauke, na npr. smjerove za:
-filozofiju fizike, kvantne mehanike i kozmologije,
-sociološko psihologijsku filozofiju

-biološko evolucijsku filozofiju

-ekonomsko političku filozofiju

-filozofiju umjetnosti... pa eto i informatičku logiku kao što implicira autor.
A to koliko tko u bespućima Itehnologija traži ili dobija, pa nije to nimalo različito od 
ponude i potražnje na cjelokupnom tržištu: netko uspije prodati igrača kriketa za 13 milijuna novaca, 
netko šepavog konja za rasplod jer ima potencijal da pravi "prvoklasne potomke", netko pak trenutno bezvrijedno zemljište
s klauzulom da će u lokalnog političara za pinku srediti da se isto pretvori u građevno poduzetničku zonu s poticajima.

ihush sub 6.6.2015 01:03
overhaul kaže...

Hm a zašto bi filozofija samo objašnjavala prirodu i svijet? 
..

 

- ma to je filozofiranje oko kokošijajeta, tj dali je filozofija primarna znanost (pračovjeka) koja je izmislila sve ostalo ili su primarne prirodoslovne kao matematika itd..

po teoriji da je prvu misao/ideju čovjek imao u dokolici, kad nije morao loviti ili biti ulovljen, npr slikao kravu u francuskom pećinama.. što se smatra folozofiranjem tj bitak-obćutak.. a ne 1+1=2.. nešto kao dinamo/hajduk, partizani/ustaše, tako su i filozofi pandan prirodnjacima (u koje spadaju PCijaši..).

- ako je pak prvu misao pračovjek imao u susretu s dinosaurom, tad je npr kamenčić od par tona skotrljan na glavu gmaza više 1+1.. tj elementarna matematika, ili jedeš il si na... pojeden. :)

- ja bi rekao.. (ako je netko posumnjao da nemam što za reči..) da je ipak prvo bilo 1+1, tj to je filinstons morao preživjeti, pa je navečer uz svjetlost vatre i kotlovinu ostatku seljana prepričavao lovačke priče o susretu s hamburgerom.. i tad je nastala umjetnost (nakon prirodoslovlja!). Tako i komunistička dogma vidi poredak, tj nadgradnju elementarnih potreba itd.. (primarno-sekundarno-tercijalno, = nogomet, posao, književnost..).

 

- 'zašto' ili 'koliko', kako itd.. su pitanja koja se postavljaju za hipotretske odgovore (koje nikad nećemo znati). Pa ih i pisac texta ponavlja mada se stidljivo (ne) deklarira kao filozof... (a mi PCijaši ga ''ne čitamo'' jer nam je nelogičan).

axos sub 6.6.2015 09:33

Malo mi je teško bilo pratiti ovaj članak pošto se ide s teme na temu i nisam uspio shvatiti bit. Ali slažem se da filozofija nije mrtva. Po mom mišljenju filozofija će postojati dok ljudi imaju nepoznanica.

rjakopec sub 27.6.2015 14:59

To su besmislice. Fizika, kao i svaka druga znanost ne može zamijeniti filozofiju jer se svaka znanost bavi svojim područjem, a filozofija cjelinom, smislom, položajem pojedine znanosti u cjelini ili drugačije rečeno medicina se bavi s time kako izliječiti bolesnog čovjeka, a filozofija s time zašto bi ga uopće liječili, a ne bi ga npr. upucali iz sačmarice. (Što je daleko jednostavnije i jeftinije.)

(A dodao bih i da se fizičari ne mogu bavit filozofijom jer su za to jednosatno - neuki. Da bi se netko bavio filozofijom mora biti adekvatno školovan. Njihovo bavljenje filozofijom je kao da se babe na placu bave filozofijom, to je "narodno" mudrovanje, a ne filozofija.)


Filozofija trenutno je u stanovitoj krizi, ali ne zato što postoji fizika nego zato što nema snage izaći iz postojećih misaonih modela.


A mogli bi isto tako govoriti o krizi znanosti u smislu da više nitko ne vjeruje da znanost može oblikovati svijet koji je svime pravedan i u kojem je svima ugodno živjeti. Trenutno se čini da bez obzira koliko će se znanost razviti netko će nekoga tlačiti, netko će nekoga ubijati, netko će biti bogat, a netko sirotinja, odnosno, da će svijet biti usrano mjesto bez obzira koliko se znanost razvije.

deckard pet 3.7.2015 11:35
rjakopec kaže...

A mogli bi isto tako govoriti o krizi znanosti u smislu da više nitko ne vjeruje da znanost može oblikovati svijet koji je svime pravedan i u kojem je svima ugodno živjeti. Trenutno se čini da bez obzira koliko će se znanost razviti netko će nekoga tlačiti, netko će nekoga ubijati, netko će biti bogat, a netko sirotinja, odnosno, da će svijet biti usrano mjesto bez obzira koliko se znanost razvije.

 Pa postoji dobro objašnjenje (koje se iz dana u dan potvrđuje) zašto je tome tako: https://en.wikipedia.org/wiki/Idiocracy . Čak neću ni smajlija staviti.