Zechina sub 20.7.2019 11:02

 "Čipovi su između ostalog prilagođeni 5G značajkama i umjetnoj inteligenciji (AI)"

Može li neko pojašnjenje?

Kako se i zašto tehnologija (D)RAMA mora prilagođavati (modificirati?) za AI ili 5G?

Možda se desio neki nezgodni prijevod npr "suitable for" (...zbog vrhunskih performansi)?

 

Ne ironiziram, pitam.  

ihush sub 20.7.2019 13:14

-umjesto pitanja, mogao bi malo za promjenu ironizirati... :)

.. ali ako nećeš ti, zato sam tu ja..

 

Podsjetimo, brzina LPDDR4X čipova koji se koriste u današnjim pametnim telefonima iznosi 4.266 Mb/s, dok je brzina novih LPDDR5 čipova 5.500 Mb/s. Zahvaljujući tome, s memorijom od 12 GB (LPDDR5) moguće je u jednoj sekundi prenijeti 44 GB podataka što bi okvirno bilo oko 12 filmova u FHD kvaliteti.

 

-ne. (ili sad treba objašnjavati? ... -čitati/pisati znate? ..) .. ok, pa ovako, ako je brzina 5Gb/s tad neće u sekundi prenjeti 44GB. Na stranu mala-i-VELIKA slova kao b-B .. ostalo možete sami. :))

-a odgovor zeki, pa to je onako slikovito, kao što su i inače slikoviti opisi u slikama ili mp3cama samo što je to sad pomaknuto na novu mjernu jedinicu -film u FHD kvaliteti.. primjereno hypsterima i piscima copypaste članaka kao i juzerima tehnike mob-foto-nešto..

-odgovor, ostalima, ako je računanje na prste preteško.. =minuta.

 

ili ako je hypsterima slikovitije, za minutu možete iskopirati 32GB (prosječna količina u uređajima) jer dio vremena otpada za rad sysa, ne samo teoretski moguć transfer + crc i sl điđamiđe, ne za sekundu.. za veću količinu x2 znači 64GB za dvije minute itd.

fer-de-lance sub 20.7.2019 14:48
ihush kaže...

-ne. (ili sad treba objašnjavati? ... -čitati/pisati znate? ..) .. ok, pa ovako, ako je brzina 5Gb/s tad neće u sekundi prenjeti 44GB. Na stranu mala-i-VELIKA slova kao b-B .. ostalo možete sami. :))

 Upravo to, em je pobrkao bit i bajt, em je množio s 8 umjesto da je podijelio.

Stjepanu ne gine popravni iz informatike i matematike ovo ljeto (premda je on samo prepisao, ali i za to kulja ).

 

 

ihush sub 20.7.2019 17:22

-nije problem u ovom slučaju novinar-tipfeler ili (ne)znanje.. mada neko znanje je.. jer kad znaš, tad jednostavno vidiš brojku koja ne odgovara ničemu, stvarnosti-performansama.. brojka pala s kruške. Ovaj put se greška potkala izvoru-promo materijalu.. možda čak ne greška, možda neznanje ili namjerno plasiranje gluposti koje nema veze s činjenicama, kao dizelgejt.. staviti brojku koja zvuči bolje od konkurencije jer papir trpi sve i zapravo je nevažno što piše tj brzina i sve ostalo je jednako što god piše u promo materijalu. (a tad PR odjel može legitimno reći, nek je 'jača' brojka..).

 

-ili ako je već teoretski ubrzanje 5gen od +30%.. tad u odnosu na postojeće lako vidjeti-izračunati stvarnu brzinu, kopiranjem filmića kad su već mjerna jedinica.. i traje li to sekundu ili minutu. Pošto ni do sad na 4gen nije bilo sekunda-dvije, tad nije ni ovo, nego minuta-dvije.. to bi i cigo na praste izračunao, da ga zanima. Zanima li to novinare? -ne, its only daly job... :)) i u vicu se obično kaže da ga trebaju zadržati, osim u ovom slučaju :)))

 

+ nhf za novinara, jer u ovom slučaju nema neke krivice-greške.. samo tipkanje.

no bilo bi zanimljivo vidjeti prolazi li ta greška neprimjećeno.. tisuće protala i gurua koji sve znaju? Banalizirat ću, da sad piše ssd od 120TB i 200kn cijena, bi li prošlo jednako neprimjetno? Da piše za bilo koju komponentu podatak višestuko 'jači', npr broj corea cpua ili vga.. umjesto 8gb 80-800gb?.. bi li takva greška prolazila neprimjetno? -u čemu je razlika?

fer-de-lance sub 20.7.2019 18:06

Nekoć ne bi, ali u današnjem novinarstvu definitivno.

Kakvog god materijala da se dohvate, samo ga copy-pasteaju bez ikakve provjere ili bar da zatraže provjeru nekog stručnjaka iz tog područja ak već sami ne znaju, a većina tech novinara ako i ima neko znanje, opet je to obično o usko specijaliziranom području (što je ok, tak i treba biti), ali novinarstvu danas fali komponenta istraživanja; danas imaju kvote koliko teksta moraju napisat, bez ikakve dubine i ikakvih zahtjeva, i nebitno jel napisano uopće drži vodu, i bez ikakve provjere i lektoriranja.

A to govorim za ozbiljno novinarstvo, Stjepanu nemamo kaj zamjerit jer je ovo brzinski copy-translate-paste promo materijala, tak da nikaj ne smije ni mijenjati u tekstu ni da hoće.

 

 

Zechina sub 20.7.2019 19:09

 @ihush

 

Ma stvarno sam mislio da mi je nešto promaklo, nekakvo štajaznam multitasking pisanje/čitanje podataka, specijalno keširanje itd koje valjda AI može bolje koristiti ako je prilagođeno istom. Neki specijalni kontroler ili ugrađeni sklop npr.

 

Brzina - ok, samo termin "prilagođeno" zbunjuje mog Aspergera :D

ihush ned 21.7.2019 14:46

-da.. koliko staza toliko se može namnožiti brzine.. no ipak to nije brzina koju uređaj ima, nema ni server mbo.. ni zvjer, pa tako ni prosječni mobitel koji će biti oko chipa zalemljen.

-ili obrnuto, može se tad namnožiti stazica nrp 32 ili 128.. i reći da je brzina i veća, no ipak je realnost da je u promo materijalu greška, minuta-sekunda koja treba slikovito opisati brzinu.

-u promou, navodi se 1.3x brzina u odnosu na prošlu generaciju, dakle +30%.. a tad pitanje, jel stara generacija uređaja-memorije kopirala recimo 30gb (od 40-44gb) u sekundi ili u minuti? Što je vjerojatniji odgovor? (ja sam laik, sa strane.. onak pitam) :)

fer-de-lance ned 21.7.2019 15:52
bugovac222 kaže...
A zašto bi uopće množio ili dijelio ne razumijem, ako se radi o stacked memoriji (tada je 5,5Gb/s jednako 5,5 GB/s, jer svaki od 8 stacked chipova ima svoj pristup)?

 Aha, istina, izgleda da se odnosi na cijeli paket od 8 čipova (12 GB).

Moja greška.

Moram malo smanjit cugu po ovakvom vremenu 

 

 

 

ihush ned 21.7.2019 21:15

da.. tj sadašnji ddr4 je propustnosti do 22gb.. i ddr5 to formalno poduplava, mada je u textu relanije +30%.. no to je samo interni mogući transfer, sam ram-matematika, ne brzina koju itko može ostvariti a time ni silkoviti copy 44gb fhd filmića u sekundi.. (kao da je važna rezolucija..) :)