BarbaVeli uto 25.6.2019 21:13

Mislim da se u tisku općenito, pa tako i u ovome tekstu predimenzionira atribucija Carla Sagana kao popularizatora znanosti. On je primarno znanstvenik, a tek onda je promicatelj znanosti u javnosti. Obrnuto ne funkcionira. Titula znanstvenika prestižnija je čime Saganu dajemo veću počast.

 

 

boxer uto 25.6.2019 22:34

Lightsail 2 plovit će orbitom na udaljenosti od oko 720 kilometara od Zemlje, a kažu da bi mogao, jednom kad raskrili jedro, biti vidljiv sa Zemlje tijekom noći...

 

32 m2 vidljiva sa udaljenosti od 720 kilometara? O.o

danen sri 26.6.2019 04:55

Kepler je spekulirao, Maxwell je tlak svjetla predvidio, Lebedev ga eksperimentalno ustanovi, a Ciolkovski je od toga došao na ideju o svemirskom jedru. Dakle, ipak je Ciolkovski glavan, jer je on predložio tehničko rješenje prema eksperimentalno potvrđenoj fizičkoj teoriji.

Punti sri 26.6.2019 10:10
memulica kaže...

 

 

Ostvarenje sna Arthura C. Clarka!

 

I čemu forsiranje ovog američkog redikula Nya, umjesto da malo pitamo o tome Koradea ili Radonjića.

Nije Koradea, gospodin se zove Korado, pravilno je Korada. Ili ako hoćeš koristiti prezime, onda Korlevića.

Ovako se lako brka sa nesretnim generalom.

AFARON sri 26.6.2019 12:26
Keops kaže...
Kaže Bill Nye u videu da fotoni nemaju masu, ali imaju momentum (količinu gibanja). Kako će nešto bez mase pokretati svemirsku ploču?

 Prenošenjem elektromagnetske energije..

 

Npr. kada uperiš svijetlo u crni papir možeš ga "gurati". Kao npr. u ovom uređaju koji ima jednu stranu "propelera" ofarbanu u crno a drugu u bijelo, pa se okreće kada uperiš lampu u njega (jer crna boja abzorbuje veći dio vidljivog spektra elektromagnetskog zračenja, za razliku od bijele koja reflektuje većinu):

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Crookes_radiometer

Ajar sri 26.6.2019 13:27
Dead kaže...
danen kaže...
Kepler je spekulirao, Maxwell je tlak svjetla predvidio, Lebedev ga eksperimentalno ustanovi, a Ciolkovski je od toga došao na ideju o svemirskom jedru. Dakle, ipak je Ciolkovski glavan, jer je on predložio tehničko rješenje prema eksperimentalno potvrđenoj fizičkoj teoriji.

 Maxwell je teoretski prikazao tlak svjetla svojim jednadžbama i time osigurao temelj za korištenje tog pogona.

 da ali samo kao zamisao. nije priložio kroj iz burde. a arthur ts, ts clarke je to prvi isprepopularizirao

danen sri 26.6.2019 21:18

Pitanje prvenstva je relativno i zapravo nerješivo. Slično je pitanju s kime je i kako počeo neki povijesni proces. Problem je što su angloamerikanci okrenuti sebi, pa misle da se bez njih i prije njih ništa ne događa. Možemo odati vrijednost nekome što je ideju popularizairao, ali popularizacija nije inovacija. Nažalost, mnoge se stvari percipiraju u javnosti kao jako nove iako su vrlo stare, jer ih nitko nije predočio široj javnosti.