redrum781 čet 23.1.2020 08:13

A za svaki slučaj, ako nastavite koristiti Chrome, MS će vam učiniti uslugu kao korisniku O365 i postaviti vam bez pitanja Bing kao defaultni search engine:

New Feature: Office 365 ProPlus, changes to browser default search engineMajor update: Announcement startedApplied To: All

Beginning with Version 2002 of Office 365 ProPlus, Microsoft will install a browser extension that makes Bing the default search engine for Google Chrome, providing the benefits of Microsoft Search in the browser to those end users.

 

  • This browser extension is scheduled to be available in Monthly Channel (Targeted) in February 2020.
  • It is expected to be released to Monthly Channel in early March 2020.
  • It will be included in the upcoming releases for Semi-Channel (Targeted) and Semi-Annual Channel
the chosen one07 čet 23.1.2020 08:53
arko289 kaže...

Instalirao sam i pokazao se sekundu brži od internet explorera. Loše, stvarno loše

 

Zanimljivo, ja sam baš dobio suprotan feedback - čini mi se jako dobar (za prvu inačicu, jel) u nekih sat vremena korištenja...

Možda mu i dam priliku u budućnosti kao "Master Browseru" pa jedan program manje na laptopu za instalaciju ;)

Hornet_93 čet 23.1.2020 09:31

koristim ga od 15.1 - razlika u odnosu na chrome - nikakva, a od firefoxa brži neznatno, uglavnom kod yt.

što je po meni odlična stvar, jedna google usluga manje. google (uz bok fejsu) kao kompanija mi se sve više gadi. od don't be evil postali su monopolisti web-a i trgovci našim identitetima (što je naša krivanja također). nije mi baš ugodno kad nakon jednog jedinog pretraživanja satova dobijem reklamu od g-shocka i hete.

 

vjerojatno ni ms i apple nisu značajno bolji, ali se barem se načelno trude.

 

još kad bi proširili da windows image može učitati i .mdf fajlove pa da se riješim i daemon toolsa...

tjodalv čet 23.1.2020 10:13

Ja kroz dan koristim Google Chrome, ali sam probao i stari Edge. Ovaj novi Edge baziran na Chromiumu biti će sigurno još jedno poboljšanje Edge-a, ali koliko vidim nisu ubacili opciju 'Set tabs aside' iz starog Edge-a. Meni se ta opcija baš sviđala jer poboljšava produktivnost drastično (barem meni). Recimo istražuješ neku temu i imaš otvorenih hrpu tabova. Trebaš se prebaciti na neku novu temu koju trebaš istraživati, samo klikneš na gumb i on sve tabove ukloni, grupira ih i stavi sa strane. Predobro! Nadam se da će to ubaciti u novi Edge jer po screenshotovima vidim da toga nema.

 

EDIT:
Pronašao sam ekstenziju za Chrome koja slično funkcionira kao Edge-ov 'Set tabs aside' feature, pa koga zanima. Klikni tu.

nikonja čet 23.1.2020 10:33

Ja sam iskreno toliko navikao na Operu da su mi svi drugi nakon par dana korištenja blaahhh, Edge nije sam po sebi slab, brz je, radi ok ali fali mu milijon detalja na koje sam navikao kod Opere. A što se tiče googla, njega koristim minimalno, duckduckgo mi je sada na vrhu ali istina nekad dobiješ čudne rezultate tako da si prisiljen guglat.

 

Ima opcija za smanjit udio Googla ako se želi, ali je večini previše praktičan da bi se učili koristit nešto novo.

Renesis čet 23.1.2020 11:00

Ne radi lose Edge, skoro isto ko Chrome.

No jel netko imao problema da kod migracije prebacena Ublock Origin ektenzija, nakon enablanja ne radi te se nijedna stranica ne moze ucitat.

Onda je treba rucno deinstalirat i ponovno instalirat s Microsoft Storea i onda sve radi OK.

tashinz čet 23.1.2020 11:44

Stari Edge je bolji, bar što se tiče praktičnosti korišćenja - može biti stvar navike. Na primer: koncept da se favoritesi ponašaju po sistemu padajućih menija kao pre 30 god u internet exploreru izaziva mi napade panike. u starom edgeu koncept je kao kod foldera u file exploreru, sve se dešava u jednom pane-u. Da ne pominjem da stari Edge zapamti koji si favorites kliknuo pa drži otvorenu tu sekciju kad sledeći put otvoriš favoritese. Koncept sa Favorites Bar je bolji u starom Edge: to je samo folder, koji može da se prikaže ispod address bara. U novom Edge to je najvažniji folder kojem se pristupa preko zvezdice na toolbaru a sve ostalo je u other favorites...žasu. Kad se klikne srednjim dugmetom na favorites oni se kompletno zatvore - ako hoću da otvorim više favoritesa klikćem srednjim dugmetom - kod starog Edga - ne moram ponovo da otvaram sve i da istražujem kroz stupidni sistem padajućih menija dok dođem tamo gde sam poslednji put kliknuo. Nakon instalacije favoritesi nisu dobro uvezeni - morao sam da ih sve obrišem pa da uradim import iz html file u koji sam prethodno, dok je bio stari edge, uradio export...

Stari Edge je mogao da uradi pin to start menu celog linka, na pr. https://www.slobodnaevropa.org/z/519 a sad je moguće uraditi samo "Install" - jel to mora tako komplikovano - osnovne, početne web stranice https://www.slobodnaevropa.org/. Ako hoću pravo na vesti, ne može, idi ti jarane na osnovnu stranicu pa tamo pronađi link za vesti pa onda klikni...život je kratak, bolje ga trošiti na čitanje vesti umesto traženja vesti.

Stari Edge je imao opciju u History - delete all visits to www.slobodnaevropa.org i onda se obrišu samo posete tom site-u...

 

Nakon susreta sa besmislom, goreopisanim, uninstall Edge, stari se vratio kao da se ništa nije desilo.

 

Uzgred, ako će Edge da bude isti kao Chrome, koristiću Chrome, ali ja to ne želim.

 

2020-03-26:

Nakon onog od ranije, instalirao sam novi edge ali zadržao stari - ima ta opcija, može se naći na internetu. Želim samo da kažem da je novi Edge, ničim izazvan, obrisao sve moje foldere koji počinju na A u mojoj dugi niz godina stvaranoj Entertainment kolekciji favoritesa...Dešavalo se i da se pojavljuju duplikati foldera u Favorites, na pr. postoji već pomenuti folder Entertainment i onda se pojavi još jedan, ali prazan, istog imena, Entertainment...i tako i za ostale folder, ali ne sve (šta je kriterijum uopšte...). Scandal.

Zechina čet 23.1.2020 12:09

Skeptičan sam; da MSu daš Ferrari engine - sprčkali bi ga. 
Ovo sa forsanjem Binga i blokiranjem Googleovih pisdarija, koliko bilo očekivano (pa i neloše, obzirom na ad block), toliko je i loš znak. Prioriteti?

Sa Windows RT im je dobar dio truda išao u to da pokaže koliko su tableti "besmisleni" (prvi Surface - obrnuti laptop), pa da se kao ljudi valjda vrate na "prave" laptope. Pa i po cijenu autokanibalizma.
Kao sa škorpionom i žabom: "ne možemo si pomoći, to je jače od nas."

Bojim se da bi ovo moglo biti slično - EEE (embrace, extend, and exterminate)... samo: to više ne pali (ni Google a ni FOSS movement nisu više mali mravi za gaženje), plus - PWA umj. UWP pokazuje da ipak "misle ozbiljno". Valjda. Tu je i nadolazeći wASM (web assembly) pa nije zgoreg da udruže snage i pokupe dio vrhnja (ako zasluže).

U svakom slučaju, kakva-takva alternativa je uvijek dobro došla.

Bumo vidli, rekoše sljepci.

Envy čet 23.1.2020 15:22

Evo i moje recenzije. Pokušat ću biti kratak. Testirao sam oba preglednika Chrome i novi Edge sa 30-tak istih tabova. Oba imaju uBlock Origin (rade savršeno, netko je spomenuo da mu ruši nešto) s tim da Chrome ima i Hover Zoom i Exif Viewer (koji se srušio nakon što sam redom krenuo da reloadam svih 30-tak tabova u Chrome. Brišem ga jer mu ne vidim svrhu)

+ Nakon nekoliko dana (tabovi se otvaraju tamo gdje su stali i kod Chrome i kod Edge (Edge na Chromiumu da se zna) skontam da sam na Edge već treći dan a da to nisam ni primjetio. (Valjda je Edge došao u Insider verziji Windowsa) Manje više na Chrome je neka tamno siva tema a i kod Edge je dark tema tako da je ne gledajući početni prazan tab ili ikonu u taskbaru jako teško skontati kojim browserom surfate.

+ Brži je od Chromea (vidljivo u Index.hr i jednom tabloidu expresstabloid.ba) Nije to ta brzina kao stari Edge koji samo bljesne stranicu, ali ipak je brz dovoljno za svačije potrebe. Vidljivo je tih (ajmo reći da treptaj oka traje 100 ms tj jedan desetio dio sekunde) 200-300ms bijeli ekran pa ulitavanje stranice pa čak i reload za razliku od Edgea koji stranicu učitava od 50-100ms (neka moja procjena).

+/- U odnosu na Chrome, prevelika su mi slova u tražilici i u samim tabovima. Kad ih imaš 30 onda vidiš samo ikonu i par slova.

- Bing je stvarno loš. Da li je loš zbog našeg područja ili je Bing prilagođen više USA - ne znam. Da li je sada loš na ovom novom Edgu ili ja to nisam primjetio na starom ne mogu znati. Dakle potrebno je promjeniti tražilicu sa Binga na Googlovu. Eh sada ja imam i Office 365 pa da li mi je (netko je gore u prvom postu rekao) to promjenilo tražilicu na Bingovu - ne znam. To je kao neki minus.

Privatnost i usluge / Blokirani alati za praćenje:
Facebook: 1.444
Twitter: 197
Google: 167
Pinteres: 32
Ostalih desetak imaju jednocifren broj, stim da AOL ima: 1 - šta god ti brojevi značili.

Hint: Nemam Facebook, deaktivirao sam ga prije 2 mjeseca, tako da ne znam šta blokira.

Eh sada kada sam omogućio i Hover Zoom na Edgu službeno je jako teško ocjeniti na kojem ste browseru ako imate istu temu i kao ja, ne gasite tabove nego X-irate kompletan preglednik (sa 30 tabova) i kada ga palite - palite svih 30 ponovo. Takva je kod mene navika, neki tabovi se mjesecima vuku.

Iako neću naravno maknuti (za sada) Chrome, jako je dobro pobjeći od onog šugavog "don't be evil" Googla. Netko je rekao ovdje da mu je Google jedna od omraženijih kompanija. Meni je daleko od svih najomraženija. Pogotovo "Rip by Google", ex usluge i neću im nikada prežaliti gašenje G+ gdje sam imao 100-tinjak prijatelja koji nisu htjeli iz nekog-svog-tko-zna-kojeg razloga biti na Facebooku. Facebook je barem transparentan (koliko toliko) pa me ne dotiče toliko.

Eh žao mi što nemam sad Facebooka jer bi tu proveo pravo testiranje, kada skrolate jedno 10 metara stranicu pa onda vidite kako ista na mašini od 1 TB RAM-a radi kao tetris.

Jao koliko je loš ovaj Bing da ne može pronaći onu stranicu "Rip by google" barem ne vidim na početnoj stranici.

Na Index.hr uBlock Origin na Chrome blokira 15 reklama dok na Edge blokira 18, koliko god ja reloado stranice.
NA ovoj: https://www.limevpn.com/what-countries-are-the-safest-for-torrenting-the-ultimate-truth/ stranici uBlock blokira na Edge 17 a na Chrome 15 reklama. Na 5 drugih tabova uBlock isto broj reklama blokira.

Dakle neki generalni zaključak: Edge nema neke razlike od Chroma ako su vam navike da zatvarate Tabove odjednom i iste palite sa podizanjem Browsera.
Pozitivno je sada što se možete (možemo) riješiti Chromea ali ne i same Googlove Tražilice.

Testirano kroz nekoliko dana (kao juzer a ne kao developer) i da juče nije nestalo struje u 11:58 (došlo u 11:59) ne bih ni skontao da na PC-u imam novi kromirani Edge jer sam na isti navikao kroz 8" Tablet već preko tjedan dana.

Dodano: sa 30-tak tabova Edge duplo manje koristi memorije. Ili ne duplo manje ali dosta manje sigurno. Kada se upali Chrome da li bio upaljen Edge ili ne Sistem vuče 7-8 GB Memorije. Čak i kada se ugasi Edge a ostane Chrome. Obratno ne vrijedi. Samo kada je Edge upaljen (dakle bez Chromea) Sistem vuče oko 4,5 GB RAM-a. Sam Edge sa 20-tak tabova oko 800 MB.

Nakon prvog poluvremena što se mene tiče Edge vs Chrome je 1:0 u korist Egdea. A budući da je sam Google najavio neku promjenu u Chromiumu (žalili se developeri da ako se to uvede rzvojni tim uBlocka Origina može ključ u bravu, bila je to vijest i ovdje na Bugu) moguće da će to uticati i na sam Edge. Vidjet ćemo. Pišem još ovdje iskustva nakon 7 dana ili manje. Imama osjećaj da će se ova tema provući na nekin 200 postova.

Hoggy čet 23.1.2020 18:18

Stari edge bio je debelo najbrži browser. Kao Ferrari, a drugi iza fićo.Stvarno sam ga htio koristiti.
Imao je brdo bugova i forsirao Bing što ga je dotuklo. Nakon jednog updejta windowsa samo bi crko na prvi link... užas. Ni puna reinstalacija nije pomogla sto je zapravo proces zbog integracije u OS. Al kad je radio bio je brz i praktičan da je bio užitak. Šteta što ga nema. Čini mi se da ce kod novog problemi ostati, a brzina nestati. Al živi bili pa vidjeli.

Marko :D čet 23.1.2020 18:50

Microsoft neke konkretnije značajke ističe kao osobitu prednost, a to se ponajviše odnosi na dodatne značajke koje se tiču privatnosti, nešto u čemu Chrome baš i nije pretjerano dobar. Edge je, mora mu se to priznati, prilično uspješan u blokiranju web stranica da neovlašteno pristupaju podacima o pregledavanju i općenito prate svoje posjetitelje. Na testnom je računalu nakon svega par sati surfanja, Edge blokirao više od 600 trackera od ukupno 56 kompanija.

Ajme što volim kada se spomene da je Edge privacy-oriented preglednik za razliku od Chrome-a. To naravno nikako nije istina; za Chrome bi čak rekao da trenutno vodi po privatnosti, a evo ukratko i zašto.

 

1. Edge ne donosi ništa novo po pitanju privatnosti; sve se to može dobiti i u Chrome-u uz pomoć doslovno bilo kojeg ad blockera i isključivanjem kolačića trećih strana.

 

2. Provjerite malo taj SmartScreen koji je omogućen po zadanim postavkama, kako u Edge-u, tako i u Windowsima. Za one kojima se ne da googlati, to je Microsoftova usluga za blokiranje malicioznih sadržaja. 

I sve bi bilo super i sve pet kada ta usluga ne bi Microsoftu slala cijele URL-ove svih stranica koje posjetite. Da, doslovno, do nedavno ih je vezala za uređaje i Microsoftov račun tako da je Microsoft znao tko što posjećuje. ➡ https://betanews.com/2019/07/23/edge-privacy-smartscreen/

 

Dakle, Edge se reklamira kao preglednik koji poštuje tvoju privatnost, a istovremeno šalje cijele URL-ove Microsoftu i veže ih za uređaj i Microsoft račun. Imajte na umu da tu informaciju Microsoft ni ne sakriva; to isto doslovno piše u njihovoj politici privatnosti. 😐

 

 

 

I da, ovo čak ne radi ni Chrome, bez obzira što ekipa tvrdila. Chrome će se, za razliku od Edgea, spojiti na Google-ove poslužitelje, preuzeti listu s malicioznim stranicama, te sve URL-ove uspoređivati lokalno na uređaju. Google-u se šalje samo informacija ako naiđeš na malicioznu stranicu i to samo dio URL-a, te je prilikom slanja isti šifriran tako da se ne može doći do stvarnog URL-a.

 

 

Macumba čet 23.1.2020 20:13

Meni je stari Edge default browser cca godinu dana i radi OK. Imam adblock. Pokazao se dobar, ima par zanimljivih stvari s tabovima i favoritesima. Radi dobro sa SharePointom, zato mi i jest glavni. Koristim povremeno i Chrome i FF, čak i IE zbog jedne stare aplikacije.
Probat ću i ovaj novi, ali ne još 😀

Thinker čet 23.1.2020 21:34

Prešao sa starog Edgea na ovaj novi Chromium, prelazak bezbolan, svi podaci su ostali netaknuti, bookmarks, cookies, svi passwordi. Novi Chromium je bolji, otvara neke stvari bez problema tamo gdje je stari Edge štekao. U ovom slučaju mogu Microsoft samo nahvaliti, koliko god to bolesno zvučalo. 

nathan.fake čet 23.1.2020 22:44
redrum781 kaže...

A za svaki slučaj, ako nastavite koristiti Chrome, MS će vam učiniti uslugu kao korisniku O365 i postaviti vam bez pitanja Bing kao defaultni search engine:

New Feature: Office 365 ProPlus, changes to browser default search engineMajor update: Announcement startedApplied To: All

Beginning with Version 2002 of Office 365 ProPlus, Microsoft will install a browser extension that makes Bing the default search engine for Google Chrome, providing the benefits of Microsoft Search in the browser to those end users.

 

  • This browser extension is scheduled to be available in Monthly Channel (Targeted) in February 2020.
  • It is expected to be released to Monthly Channel in early March 2020.
  • It will be included in the upcoming releases for Semi-Channel (Targeted) and Semi-Annual Channel

znaci u prvoj rečenici citata demantiraš samoga sebe...

 

ovo se ne odnosi na kućne korisnike (Home/Personal) pa ni na manje poslovne (Business).. samo za korporativne (enterprise) klijente koji koriste Pro Plus (i odnosi se na samo par regija) 

Montarinari pet 24.1.2020 08:57
Ajar kaže...

"dohvaćanje novog preglednika ..." dohvaćanje?! isukrste!  dobro da nije posvajanje. kamo je otišlo "preuzimanje"? 

 Svaki put kad moram nekaj čačkat po kompu koji ima HR vindoze, sere mi se... a još kad vidim bajne novorvacke riječi po tiskovinama....

sudy_freak pet 24.1.2020 14:04

Dugo sam oklijevao koristiti Edge.. Doduše, na poslu sam ga koristio zbog toga što neke korporacijske stvari jednostavno nije šljakalo unutar Chromea.

Posebno mi je zgodna stvar na starom Edgeu bila Set tabs aside koju sam često koristio i nisam htio bookmarkati niti pinati tabove nego ih jednostavno maknuti.

 

I tako čitajući recenziju, komentare sinoć sam mu odlučio dati šansu na svom PC-u i na službenom laptopu.


Odradio import bookmarka/passworda/kartica i mogu reći da nikad ništa lakše nisam prenio s jednog na drugo.

Napravljeno bulletproof, vjerojatno zato što su im ista baza - Chromium.

Generalno za sad sam jako zadovoljan i tu i tamo mu nađem neku boljku, ali još ako vrate Set tabs aside, nitko sretniji od mene.


I da, osjetno je brži od Chromea.

Bothari pet 24.1.2020 14:15
sudy_freak kaže...

Dugo sam oklijevao koristiti Edge.. Doduše, na poslu sam ga koristio zbog toga što neke korporacijske stvari jednostavno nije šljakalo unutar Chromea.

Posebno mi je zgodna stvar na starom Edgeu bila Set tabs aside koju sam često koristio i nisam htio bookmarkati niti pinati tabove nego ih jednostavno maknuti.

 

I tako čitajući recenziju, komentare sinoć sam mu odlučio dati šansu na svom PC-u i na službenom laptopu.


Odradio import bookmarka/passworda/kartica i mogu reći da nikad ništa lakše nisam prenio s jednog na drugo.

Napravljeno bulletproof, vjerojatno zato što su im ista baza - Chromium.

Generalno za sad sam jako zadovoljan i tu i tamo mu nađem neku boljku, ali još ako vrate Set tabs aside, nitko sretniji od mene.


I da, osjetno je brži od Chromea.

 Vidim da je par ljudi spomenulo Set tabs aside  - na chromium edgeu dev inačici postoji opcija Collections (ne znam postoji li još u stabilnoj verziji, u prvom linku je opcija za uključivanje)

 

https://blogs.windows.com/msedgedev/2019/08/20/collections-now-available-microsoft-edge-preview/

 

https://mspoweruser.com/edge-collections-now-nearly-as-good-as-set-aside-tabs/

redrum781 pet 24.1.2020 15:42
nathan.fake kaže...
redrum781 kaže...

A za svaki slučaj, ako nastavite koristiti Chrome, MS će vam učiniti uslugu kao korisniku O365 i postaviti vam bez pitanja Bing kao defaultni search engine:

New Feature: Office 365 ProPlus, changes to browser default search engineMajor update: Announcement startedApplied To: All

Beginning with Version 2002 of Office 365 ProPlus, Microsoft will install a browser extension that makes Bing the default search engine for Google Chrome, providing the benefits of Microsoft Search in the browser to those end users.

 

  • This browser extension is scheduled to be available in Monthly Channel (Targeted) in February 2020.
  • It is expected to be released to Monthly Channel in early March 2020.
  • It will be included in the upcoming releases for Semi-Channel (Targeted) and Semi-Annual Channel

znaci u prvoj rečenici citata demantiraš samoga sebe...

 

ovo se ne odnosi na kućne korisnike (Home/Personal) pa ni na manje poslovne (Business).. samo za korporativne (enterprise) klijente koji koriste Pro Plus (i odnosi se na samo par regija) 

 Ne vidim gdje sam se demantirao. Kućne korisnike si ti spomenuo. Ispričavam se kućnim korisnicima za koje ovo trenutno ne vrijedi!! Kao i korisnicima koji nisu u regijama trenutno "pogođenima" ovim featureom.

Još jedan citat: Other locations might be added over time. Before any new locations are added, we’ll notify you through the Message Center in the Microsoft 365 admin center and we’ll update the list above accordingly.

Ne možemo biti sigurni da to što su krenuli sa enterprise korisnicima na jačim tržištima koji su teži adopteri, neće isto napraviti i za kućne korisnike ili ostale države/regije/tržišta. Ne uočavaš obrazac? 

dagoberhr sri 5.2.2020 09:11

Instalira i probao te exportao favorite i dodatci te sve radi kao što je radilo i na Chromeu te uz sinhronizaciju imam isto na poslu i doma što se tiče favorita i trake favorita. Sviđa mi se riješenje privatnosti jer paranoični mogu istu staviti na najviše i da sviđa mi se kombinacija da rade dodatci iz Storea i Chromea.

 

Za sada služi svrsi što mi je najvažnije i nemam 800 preglednika instalirano jer mi nešto ne radi u jednom od njih.

Marko :D sri 5.2.2020 09:19
dagoberhr kaže...

Instalira i probao te exportao favorite i dodatci te sve radi kao što je radilo i na Chromeu te uz sinhronizaciju imam isto na poslu i doma što se tiče favorita i trake favorita. Sviđa mi se riješenje privatnosti jer paranoični mogu istu staviti na najviše i da sviđa mi se kombinacija da rade dodatci iz Storea i Chromea.

 

Za sada služi svrsi što mi je najvažnije i nemam 800 preglednika instalirano jer mi nešto ne radi u jednom od njih.

➡ https://www.bug.hr/forum/post/komentari-lanaka-bughr/edge-chromium--microsoftova-bijela-zastava/6061389.aspx

dagoberhr sri 5.2.2020 11:09

Marko :D nemam kaj skrivati pa me iskreno briga i nisam paranoičan, a postoji opcija koju treba uključiti ako nije uključena Šalji zahtjeve za zabranu praćenja no napominjem da nisam nimalo zabrinut jer ne činim ništa protuzakonito na netu a uz to sve je pod aliasom koji je daleko od stvarnog imena i prezimena te sličnog potrebnog za bilokakvu suvislu peronalizaciju profila.

 

Odavno sam deinstalirao software koji prati gdje Windowsi sve šalju podatke te smatram da smo sami odlučili kupnjom njihovog OS-a koliku privatnost želimo, tko želi puno privatnosti neka koristi Linuxe ili XP-je sa Firefoxom i imat će gomilu privatnosti na internetu a postoje androidni mobiteli, tableti i slično gdje se može surfati sa više privatnosti ako netko tako želi.

Ivan(4) sri 5.2.2020 11:19
Entry Point kaže...

Opensource šamara closed source gigante koji se napokon moraju prilagođavati svijetu, a ne obrnuto.

 Nema ovo veze sa open i closed sourceom. Beše jednom jedan div, sa market shareom koji je bio toliko veliki da nisu morali mariti ni za kakve standarde, već je standard bilo ono što oni implementiraju, što je gotovo uništilo svu konkurenciju. Danas je situacija da imamo diva sa market shareom koji je toliko veliki da ne moraju mariti ni za kakve standarde, već je standard ono što oni implementiraju, što je gotovo uništilo svu konkurenciju (ili je nateralo da se asimiliše i koristi njihov engine, kao što to sada čine Edge, Opera, Vivaldi...). Dakle, sve je potpuno isto, samo se ime multimilijarderskog korporativnog dominatora promenilo.

Marko :D sri 5.2.2020 12:24
dagoberhr kaže...

Marko :D nemam kaj skrivati pa me iskreno briga i nisam paranoičan...

Onda ti, pretpostavljam, ni sloboda govora nije važna jer nemaš ništa pametno za reći. Ili sloboda tiska jer ne voliš čitati. (Edward Snowden)

 

Uostalom, zašto imaš zavjese i rolete na prozorima? Zato zatvaraš ulazna vrata svojeg stana/kuće? Zašto s nama ne podijeliš sadržaje svojih računa s društvenih mreža ili nam ne daš pristup svojem e-mail računu? Ipak ti nemaš ništa za sakriti. ¯\_(ツ)_/¯

dagoberhr kaže...

... postoji opcija koju treba uključiti ako nije uključena Šalji zahtjeve za zabranu praćenja...

Hm, ali to ima svaki preglednik. I to zapravo ne štiti od praćenja; uostalom većina web stranica tu postavku ne poštuje.

dagoberhr kaže...

... uz to sve je pod aliasom koji je daleko od stvarnog imena i prezimena te sličnog potrebnog za bilokakvu suvislu peronalizaciju profila...

Jesi siguran?

 

Svaka instalacija Windowsa ima identifikacijski kod (ID). Prijavom na Microsoftov račun, Microsoft prikuplja tvoju IP adresu i taj identifikacijski kod veže za tvoj račun. Zbog toga što SmartScreen prikuplja cijele URL-ove, prikuplja ID-jeve i drugih tvojih računa na različim uslugama. Te podatke kompanije mogu razmijenjivati; drugim riječima, Microsoftova baza s tvojom IP adresom i ID-jem se vrlo lako može povezati s tvojim Google, Facebook ili bilo kojim drugim računom, te nadopuniti i napraviti opširan profil o tebi.

 

Recimo, Microsoft točno zna da si ti poslao gore navedenu poruku. Klikom na gumb Pošalji, forum te vodi direktno na tvoju poruku. Tvoja poruka sadrži jedinstven ID na ovom forumu u samom URL-u, a zbog toga što Microsoft prikuplja cijele URL-ove, zna i da je to tvoja poruka. 

dagoberhr kaže...

Odavno sam deinstalirao software koji prati gdje Windowsi sve šalju podatke te smatram da smo sami odlučili kupnjom njihovog OS-a koliku privatnost želimo, tko želi puno privatnosti neka koristi Linuxe ili XP-je sa Firefoxom i imat će gomilu privatnosti na internetu a postoje androidni mobiteli, tableti i slično gdje se može surfati sa više privatnosti ako netko tako želi.

To što koristimo njihov softver ne daje pravo kompaniji da preglednik koji šalje cijele URL-ove naziva preglednikom koji poštuje privatnost korisnika.