Harry Haller sri 16.8.2017 21:18

Vrlo zanimljiv koncept koji će nadam se naći stvarnu primjenu (što prije).
Jedini problem (osim mozda odvoda velike kolicine topline nastale otapanjem aluminija u HCl) vidim u prekristalizaciji(vrijeme/energija/kemikalije).

danen sri 16.8.2017 22:22

Nije to nikakva komplicirana tehnologija - ona se temelji na kemijskim reakcijama poznatima u 19. stoljeću. U svakom je tehnološkom procesu bitno zatvoriti cikluse, tj. da se ništa ne baca. Amonijev klorid se zagrijavanjem raspada na NH3 i HCl, dakle sirovine za jednu i drugu reakciju. Sve skupa ništa komplicirano, što znači da neće biti teško po toj shemi napraviti tehnološki proces.

Harry Haller čet 17.8.2017 00:00

Shvaćam jednostavnost i cikličnost postupka, ali me zanimao problem vremena potrebnog za prekristalizaciju AlCl3. Iako sada vidim da kada se ciklus jednom pokrene vremenske rupe se popune sa više različitih stupnjeva prekristaliziranja.

danen čet 17.8.2017 07:47

Filtracija i prekristalizacija su najjednostavnije metode pročiščavanja kako organskih tako i anorganskih spojeva. Usto vrijeme u tehnološkom procesu ne znači mnogo, mnogo je važniji utrošak energije i sirovina. Na tehnologu je dakako da uskladi sve procese kako bi uređaji i strojevi bili što bolje iskorišteni.