Ajar ned 29.10.2023 12:02

ako uzmemo da je  "samseong" na korejskom "tri zvijezde", onda hm ... približno u to doba (početak pedesetih u prošlom stoljeću, privremenom obustavom korejskog rata defuckto i mash-a), lee-byung-chul je pokrenuo šećeranu pa odmah bržebolje i proizvodnju vune. u to doba svaka je reklama bila dobra. pa makar je i odmah morali ukloniti. 

ihush ned 29.10.2023 12:20

-uz završnu rečenicu (intrigantnu) dodati.. da u radiusu 14svj.g. nema takvih mogućih izvora, kao jedan od podataka koji je skoro 'činjenica'.. tak da u 2sv.g to ne bi bio moguć izvor, odnosno to bi značilo da se 'skrivaju' :)

 

edit: ili ovako.. mada je za opis slučajnosti gravitacijske leće vrlo mala šansa, ipak prisjetiti se, i loto-jackpot se dobije, mada su male šanse, tj u beskonačnim mogućnostima se i male šanse dogode koje tad izgledaju kao čudo-neobično.. no ipak je to samo slučaj(nost), ne mora biti ništa više (ni manje), osim što može poslužiti kao filmski predložak i ljudske želje da u svemu 'vide nešto..' što ekšli ne postoji, sama želja.. a pogotovo znanstvenici koji čitav život traže nove svijetove-anomalije i sl. pojave pa kad ih nađu ostanu začuđeni dok dobitak jackpota ne bi tako kritički promatrali i zaključivali o nečem 'neobičnom' mada je oboje samo šansa takorekoć ista..

 

edit2.. i sama Zemlja + mjesec je jedan od primjera 'malih šansi'.. no dogodilo se, sudar tijela odgovarajuće brzine-kuta-mase i dobili smo nastanjivu planetu-život, kao i stabilizator-mjesec bez kojeg možda ničeg ne bi ni bilo.. odnosno da nije tog slučaja u našem sustavu, tad tom kauzalnošću ne bi smo ni bili 'tu' .. nego negdje 'tamo' tj u nekom sustavu od milijardi u kojem se to dogodi(lo).. i jednako bi se čudili kako se malim šansama upravo to dogodilo, no s druge strane zakonom velikih brojeva mora se događati, kad-tad.. kao što upravo time 'dokazujemo' postojanje šanse-mogućnosti postojanja drugih planeta i života-civilizacije na njima, pri čemu krećemo od činjenice da se Zemlja naprosto dogodila-postoji jer smo tu i tad je svaka šansa-formula veća od nule, postoji.. uz bezbroj mogućnosit kao broj zvijezda-galaxija naravno da mora postojati (a sasvim nešto drugo je udaljenost i timeline postojanja u istom trenutku ili u razumno dohvatljivom dijelu svemira i vremena).

8i9f00t pon 30.10.2023 19:24

Prije nekih dvadesetak godina izađoh zapaliti na balkon i prvo što mi je skrenulo pažnju je bila zvijezda, vrlo sjajna, bijele boje i uobičajene su na noćnom nebu samo što je ova bila izrazito nisko na obzoru, vrlo malo iznad krova kuće. Još sam se naginjao sa balkona kako bih mogao vidjeti takve zvijezde visoko na nebu i pomislio sam kako je baš čudno to što vidim. I zapalim ja... i blejim u tu zvijezdu a ono što je uslijedilo je bilo za mene nemoguće do tog trenutka. "Zvijezda" je vodoravno kidnula u lijevo doslovce u trenu, u djeliću sekunde, pritom ostavivši svjetlosni trag za sobom ne duži od metra u odnosu na krov kuće iznad kojed se nalazila. Naježio sam se zbog viđenog i odmah se prisjetio Zvjezdanih staza i warp-a - čisto ludilo...