ihush pet 3.5.2019 10:32

-ovo je i dalje isto leteće krilo, razlika je u načinu upravljanja/skretanja, zakrilca+potisak.. koje ovaj nema-ima..

 

+ tj, to je na tragu upravljanja potisnicima (kao npr muskova raketa, danas to nije problem za procesor) kao i dio jetstream-zraka koji zamjenjuje zakrilca, tj slično kao što maglev levitira, nema trenja-habanja.. tako nešto pokušavaju na tom dijelu, uštedjeti, povećati efikasnot itd jer svaki pomični dio se haba + mora biti odgovarajuće jak-robustan-trajan.. ovako se eliminira habanje + težina i ima smisla (osim što rečenice iz naslova zvuče smiješno..)

-i da, ništa novog, kao što ni muškete nisu novost u srednjem vijeku jer je barut već postojao.. to je evolucija-razvoj (postojećeg) ali na kvalitatno višem nivou. U PC terminologiji to je intelov tik-tak :)

 

+ ne uspoređuj cijenu vojnog zrakoplova s nečim što leti.. dron kupiš za šaku kuna.. ovo nema npr ''barak'' opremu a to je ono što košta, ne sam lim jer bi cijena bila kao za ''fiću'' :)

 

 

edit: npr britanski harrier u vertikalnom/lebdenju ne krositi krila nego mlaznice motora, krila imaju smisla-funkciju samo u 'letu' tj kad je strujanje zraka oko njih ono što daje uzgon-upravljivost.. do tad krila mogu biti paradajzi-cigle...

Stric_Jura pet 3.5.2019 19:48

hmm da..

 

ivica je tu malo nespretna, bolje bi bilo koristiti kut (napadni/izlazni kut krila) ili rub...

 

uzgred, Horten nije prvi dizajn, Čeranovskiy je '26 napravio prvu od motornih jedrilica tog dizajna...

Stric_Jura sub 4.5.2019 13:54

jel ti čitaš ili si Čita?

 

Razumiješ li što znači bez zakrilaca/pretkrilaca i ostalih hidraulkično pokretanih površina na krilima ? i upravljanja potiskom umjesto njih?

 

i kao što rekoh, 1926 je u SSSRu letjela motorna jedrilica s profilom letećeg krila i bez vertikalaca...

 

dakle ništa novo, ali ov s pokretne upravljačke površine tj. njihov izostanak je novost...

 

povezano, znam da je Bosch razvijao i neke "vazdušne" pomoćne kotačiće za motocikle, dakle da zračni impuls "podiže" nagnuti bicikl ukoliko senzori jave da je u opasnosti od pbočnog klizanja...