MrBlc ned 27.1.2019 17:05

U osnovi, ideja nije loša. Količina prikupljene energije je upravo proporcionalna površini na koju zrake upadaju, a ako se koristi neki sustav koncentracije tih zraka, može se koristiti manja stvarna površina panela i tako smanjiti trošak, onečišćenje pri proizvodnji i količina opasnog otpada kad odrade svoje.

 

Međutim, s druge strane, pitanje je kako povećanje temperature, jer se i IR zračenje koncentrira, utjeće na efikasnost i trajnost panela.

danen ned 27.1.2019 18:48

No dobro, vidjet ćemo uskoro o čemu se radi. Kada je patent prijavljen i prihvaćen, onda se može slobodno objaviti (obrat ne vrijedi!). Uostalom, znanstveni časopisi imaju (anonimne) recenzente, pa ako oni kažu da to ništa ne valja, njegovo tehničko rješenje neće biti objavljeno, a primjena patenta bit će pod velikim upitnikom. Nije dakle potrebno da mi o tome ovdje raspravljamo i uspoređujemo nobelovca s Pernarom.

Stric_Jura pon 28.1.2019 08:24
memulica kaže...

Ti njegovi izumi imaju jednu fundametalnu/fatalnu grešku u dizajnu.

 

Nema Sunca, nema energije.

 

 gle, Sunca uvijek ima... i još će ga duuuuuugo biti...

 

e sunčeve svjetlosti isto uvijek ima, samo je pitanje dopiranja do panela, a kako se ti paneli upravo postavljaju da se manje koriste sustavi koji dobivanjem energije upravo povećavaju"nepropusnost" naše atmosfere...

 

dakle treba požuriti i iskoristiti čim više te besplatne energije (energije, ne i sustava za prikupljanje istih, ali to je početna investicija)