Ajar ned 23.10.2022 10:36

kad bismo voćnim isparavanjima dodali samo jednu (na postojeće dvije) veze atoma ugljika, imali bismo održivo zavarivanje (kisik bismo donirali disanjem lišća tog istog voća pa i šire). 

encoding pon 24.10.2022 02:14

Hvala, baš smo pričali o etilenu u komentarima prošlog članka!

 

za čitatelja ovih mrežnih stranica najvažnije je znati da voću prijeti opasnost od drugog voća. Jer jedan plod potiče sazrijevanje drugog zbog kemijskog spoja jednostavne strukture, no složenog djelovanja – etilena

 

funkcionira i u drugom smjeru: ako želite da vam banane/avokado i ostalo voće brže dozrije (jer je često tvrdo i nezrelo iz dućana), stavite ga uz drugo voće koje proizvodi puno etilena - banane, smokve, kruške i sl. Miješajte kruške i jabuke 

Ges pon 24.10.2022 15:08

I kako onda da najbolje sazrijem magno a da se ne pokvari, jer ovaj koji se kod nas prodaje je super-nezreo i daleko od one mekoće i sočnosti što se jede u aziji (kod njih mu je tekstura najsličnija super sočnoj breskvi)

Ges pet 28.10.2022 10:37
encoding kaže...

Stavi ga sazrijevanje uz drugo voće pa "pipaj" svaki dan dok ne sazrije 

Ma probao sam to, ima kao fora da se stavi u suhu rižu ali nije to to jer kad krene sazrijevat se vrlo brzo pokvari... treba nešto da ga sazrije brže neg krene trunut

danen pet 28.10.2022 11:01

Ogovor na brzo sazrijevanje bez truljenja je nadohvat ruke. Voće treba pokriti (da ne kažem hermatizirati) i plodove držati tako da se ne dodiruju (prijenos bakterija). Rekao sam da etilen ima praktički istu gustoću kao zrak, što znači da se sa zrakom dobro miješa.