Dud ned 7.2.2021 10:36

Ono kaj ne piše ili ja nisam shvatil je to , kaj nam se događa kad smo pijani. Zakaj nam se vrti, padamo i pričamo gluposti i neki su nasilni a neki super zabavni. Kužim da djeluje na mozak ali kaj i kak?

danen ned 7.2.2021 11:39

Već sam pisao o upotrebi otapala. Što će otapalo otopiti ovisi o njegovoj hidrofilnosti (ili hidrofobnosti), ono mora imati što sličniju hidrofilnost onome što se hoće otopiti. Izopropanol, (CH3)2CH-OH je hidrofobniji (lipofilniji) od etanola, pa je u pogodniji za otapanje hidrofobnih tvari. I od izopropanola se može opiti, a od njega jošte boli glava. Patočna ulja (patoka), u kojima se nalazi propanol uz druge više alkohole, glavni su uzrok nevaljalosti alkoholnih pića, koja bi idealno trebala od alkohola sadržavati samo etanol. 

Friday ned 7.2.2021 11:43

Da li "starinsko" ciscenje rana sa alkoholom (rakijom) ima smisla gledajuci to sa znanstvene strane? Znam da masa starijih ljudi takodjer i neke neotvorene ozljede znaju tretirati na nacin da natope nesto sa rakijom pa zamotaju bolno mjesto. Npr bila mi je punica ovdje u Irskoj prije nekih 2 godine. Nabila mali prst na nozi o stol. Sav pocrnio/poljubicastio. Ocito slomljen. Ja ju htio voziti na hitnu a ona samo gazu natopila rakijom i zamotala. Kao "bit ce dobro". Jel ima to ikakvog smisla?

fer-de-lance ned 7.2.2021 12:59

Ilitiga, kako je ono išlo kod Pervana:

tequila, tequila amo porque no hay consuelo en el aquana 

 

P.S. kad sam već pozabio pitat, ako se odlučim degustirat izopropanol, strah me da će isparit prije nego kaj stignem otvorit usta, kak to čudo brzo ispari...

Bolje se držat etanola, ali...

 

pr0n_addict ned 7.2.2021 13:55

Razlog zašto se destilacijom ne može dobiti koncentracija etanola veća od ≈ 96%.

Zanimljivo za osobu koju zanima kemija no kao takva je vrlo vjerojatno već upoznata s ovom pojavom.

 

Btw, tko želi praviti "vatrene" koktele postoji Everclear samo nisam baš siguran da ga se može pronaći u Rvackoj.

Zgodan video lika koji odjednom ispija cijelu bocu spomenutog "pića":

 

.