učo sub 30.5.2020 11:06

@ HCMAA Koliko sam ja čitao, postoje naznake da će se u vrlo skoroj budućnosti grafen proizvoditi masovno. Ovo sa "uvrnutim" grafenom je jako interesantna pojava, nadam se da to neće samo ostati u laboratorijima, nego da će "sići" u običan svijet, u obliku elektronike izuzetnih svojstava. Tko bi rekao da je ugljik sa svojim alotropima toliko izuzetan kemijski element. Hvala prof. Raosu na jednom vrlo interesantnom i poučnom članku.

nikola sub 30.5.2020 19:29

jako zanimljivo.

 

sto se tice senzorske ideje, citam da su svedi napravili funkcionalni prototip koji dela za recimo 3 godine istrazivanja, ergo Ajar ziv ti meni bio, bit ce i toga, ako vec i nema - samo zna se gdje :-)

 

ono sto mene jako zanima jest, ok theta ova ili ona izmedju dva sloja, omadjijaj me vrijednost od pola stupnja - neka mi netko uvjeri da je to dio izovrnog pokusa bio i da to nije BAS MADJIJA.

odnosno, da se prvo napravio matematicki/fiziklani model/simulacija pa je netko rekao, vidi, ovaj sinus u polinomu ispod korijena u Moiré formuli ce dovesti do takvih i takvih karakteristika

materijala...

 

odnosno, da NIJE SLUCAJNO mali koji radi u sendvicari slojeva - opet malo za'ebo pa nije prisio grafenske slojeve jedan povise drugog, nego mu malo pobeglo i onda su se svi upiskili od srece kad su vidjeli sto su dobili.

 

kladim se u burek. ;-)

 

danen ned 31.5.2020 00:41

Ovo što kaže nikola je točno: prvo je napravljen matematički (teorijsko-fizički) model, kojim su pretpostavljena svojstva TBG, a onda su se eksperimentalci prihvatili posla. Kemija se sve više približava fizici ili, bolje rečeno, inženjerstvu. Više se ne ide na slijepo.