učo ned 28.3.2021 16:52

Matematika je jezik kojim se služe fizičari. Poznato je da postoje neki odnosi među veličinima (zlatni rez) i sl. koji nama ljudima djeluju skladno i lijepo. Izgleda da naš mozak ima te omjere ne neki način ugrađene u sebe, tako da intuitivno lijepim proglašavamo ono što je u skladu sa zlatnim rezom. Mozak automatski prepoznaje odnose i traži onaj koji je najbliži zlatnom rezu ili nekoj drugoj pojavi koju intuitivno prepoznajemo kao lijepo.

PaleRider ned 28.3.2021 17:14

Dobar članak, ali potrebno je dosta zrna soli za njegovu konzumaciju.

 

Kad se govori o simetriji, jedna stvar je matematička apstrakcija a druga stvar je stvarnost.

Što je to u stvarnosti zapravo invarijantno obzirom na translaciju u vremenu?

 

Svaka simetrija (invarijantnost) je u stvarnosti relativna. To što je fizika danas podređena matematici pa su sve konstante absolutne ne znači da to tako jest u stvarnosti.

markoBT ned 28.3.2021 17:38

Da je energija apstraktna stvar koja pripada samo fizici govori i činjenica da je u svim europskim jezicima energija - energija. Samo irski ima drugu riječ za energiju - fuinneamh, ako je vjerovati Googlovu prevoditelju. Ali kako ni Irci ne govore irski to se onda ne računa.

Tvar, a posebno vrijeme i prostor imaju sasvim drugi tretman u europskim jezicima.

 

 

p.s.

 

E da, prema GT-u energija na latinskom je industria. Ako ima koji poznavatelj latinskog da to malo pojasni.

ihush pon 29.3.2021 00:01

.. fali (ili moj previd) .. najvažnija fora s enegijom/masom. E=mc2 .. energija je masa i obrnuto, samo promjena stanja-oblika iste stvari-tvari-enrgije. (tvar-materija je ta masa, tijelo, atom, čestica.. kako god nazvali).

markoBT pon 29.3.2021 00:39
Feudalac kaže...
MarkoBT:

Riječ, pojam, kolega Marko. Oba su nova

Ali zašto je pojam energija nov? Ta to, za razliku od interneta, dugo postoji. Duže i od nas koji stvaramo te riječi i pojmove.  

EricCartman pon 5.4.2021 22:49
ihush kaže...

.. fali (ili moj previd) .. najvažnija fora s enegijom/masom. E=mc2 .. energija je masa i obrnuto, samo promjena stanja-oblika iste stvari-tvari-enrgije. (tvar-materija je ta masa, tijelo, atom, čestica.. kako god nazvali).

 ihush post od samo jednog retka?!? Mislio sam da postoji zakon o očuvanja količine ihushevih plahti 

ihush uto 6.4.2021 09:00

-ima (začuđjuće?..) takvih postova/trenutaka .. vjerovatno kad nemam što pametno reći :)) .. pa 'šutim'. Istina, nisu ni duži pametniji ali se to tad lakše prikrije u 'masi' .. što me opet vraća u temu, masa, energija.