marac999 pon 20.1.2020 21:54

Pozdrav ljudi. Novi sam ovdje, te sam zapravo otvorio profil kako bi čuo mišljena i savjete od "relevantnih ljudi".

 

Naime, imam 27 godina. Do sada sam radio i telekomunikacijama kao prodavač, tehničar.. zadnje dvije godine radim kao ICT projektant. Konkretno, radim na vođenju projekata i planiranju WiFi mreže, IoT sustava i računalnih sustava. Napominjem da se bavim projektiranjem i planiranjem, a ne samim konfiguracijama i slično.

 

Intenzivno razmišljam o zaokretu i promjeni u životu, te o početku učenja programskog jezika, s obzirom na lovu koja se tu vrti. Imam neke osnove iz srednje škole vezane uz c++, i s fakulteta vezane uz sql, no ništa pretjerano.

 

Koliko mi je pametno posvetiti određeni period učenju jezika, koliko je realno da se može doseći zadovoljavajuća razina znanja za zapošljavanje. Nisam još siguran niti gdje bi se usmjerio, pa bi i tu volio čuti mišljenja. (nisam imao problema s programskim jezicima. Dapače, išli su mi relativno lako, ono malo što sam učio).

 

Molio bih da se javi ako ima ko da je relativno kasno počeo programirati, odnosno mijenjati struku.. i kako je sve to prošlo. Znam da je sve napisano dosta općenito i plastično, no moram početi temu od nekuda. ps., ako već postoji nešto slično na forumu, ispričavam se unaprijed. pozz

 

PunchyTinkerton uto 21.1.2020 20:35

Ak si prije nekaj sitno programirao i kužio si logiku, računaj godinu i pol da će ti trebati da dođeš do nekog nivoa zapošljivosti. Računaj si nekih 20 sati učenja tjedno. Toliko je meni trebalo.

 

Moraš znati back-end i front-end. Ne moraš biti majstor ali moraš znati složiti sve slojeve aplikacije:

 

  • * front-end logiku (loadanje sa API-ja, prikazivanje podataka, unos podataka, neku validaciju i onda slanje na back-end). Stiliziranje ti nije bitno, tu si uzmi neki CSS framework i miran si, npr. Bootstrap.
  • * back-end (ovo je najbitnije. Napraviti neki API za prikupljanje i vraćanje podataka, organizirati logiku same aplikacije, da ima glavu i rep koliko toliko. Pristupiti bazi, probaj naučiti neki ORM)
  • * baza (kod nas je najraširenija SQL baza, moraš znati normalizirati tablice i napisati query koji neće potrošiti sve resurse)

 

Ima toga za proći, ali može se. Da li ćeš naći posao, to ti ne znam.

Evo ti i jedan roadmap, čisto da imaš i neki vizualni pregled. Nemoj da te prestraši, tu su napisane sve opcije za svaki korak, tebi ne treba svaka opcija na svakom koraku, rađe pikiraj na goli kostur.

 

https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap