Grafičke kartice

Nvidia Quadro K420 1024 MB

ihush sri 2.10.2019 10:41

nvidia proizvdi dvije-iste/slične vga linije, quadro za 'profi' upotrebu (skuplje ali u pravilu kvalitetnije + dodatni driveri za npr acad i sl.) i obične tj gamerske gdje se štedi na kvaliteti i važne su samo fps performanse. Za prikaz detalja na nekoj rezoluciji je važna količina VRAMa, brzina svega (veće količine traže i veće brzine inače bi bilo sporo) + veća preciznos npr dubine boja i računanja FP.. a to je direktno povezano s driverom koji kontrolira hardware-mogućnosti, mada je chpi-gpu recimo isti-identičan/sličan. Npr kao razlika između zaključanaog cpu i otključanog za overclock..

-k420 je u rangu 630-640/kepler jezgra, tj u svojoj klasi ima više rama nego gamerska pa su dolazile s 1-2-4gb dok su gamerske imale polovicu.. brža je od obične 630 ali zato jer je novija jezgra-kepler  dok su kasnije 630-kepler bile namjerno usporene sabirnicom 64bit.. (ne žele sami sebi rezati granu-zaradu).. jer su sve vga zapravo iste, razlika je u performansama-cijeni i kad je proizvodni proces isti tad su razlike umjetne, zaključano. Postojali su modani driveri koji su od gforce stvarali quadro.. zapravo samo su otključavali zaključano. Odavno se to ne radi, nije zanimljivo tj nema tako jasne razlike danas između kategorija uredsko-destkop vs gamersko-video-ws.. računala jer već desetljeće svaki OS, browser itd koristi vga, za transkodiranje videa, za iscrtavanje guija.. za sve. (a ove kategorije su iz starih vremena kad je to bilo odvojeno). Naravno, pošto su iste quadro cca dvostruko skuplje od geforce.. nema ih smisla kupiti ako je razlog gaming, + zastarjelo tj ovisi o cijeni.

 

Današnje igre traže barem 1gb-2-4.. traže više cuda-corea/sheadera, traže npr directx11-12.. ili sm5 ili ogl5.. i ako imaš stariju bez odgovarajuće podrške/drivera tad ne možeš ono što nove mogu dok je snaga svakih par godina bila udvostručena, pa ono što je nekad bilo jako-dobro danas ispadne slabo, slabije od mobitela ili jeftikaner nove vga u trgovini... takve vga kupuju samo oni koji imaju specifičan razlog, neki soft koji bolje radi s quadro-driverom tipa acad-solid ili video (ali starije generacije jer novije koriste nove geforce..). Po cjeniku u trgovini će k420 biti cca 1000kn, dok za 200-300-500 možeš kupiti novu generaciju koja je ipak jača, jamstvo, podržava nove tehnologije itd. pa je npr gt1030 u svemu jača-slična 640-kepler za cca 200kn ali je ograničeno na 64bitnu propustnost .. da je 128bit bila bi ista ili jača ovako je tu negdje ili ovisi što uspoređuješ u kojem testu..

 

-polovne bi trebale biti cca 50% cijene nove, ali paziti i na usporedbu generacije jer nove su jače ako su u istoj-sličnoj kategoriji a to je onaj drugi broj kod nvidije, prvi je broj serije, drugi broj je 'snaga-klasa', do 40 su uredske-desktop, 50 je granična za gaming naviše.. ali ćeš i s 640 moći igrati zadovoljavajuće ako nisi prezahtijevan + odgovarajuće postavke.. Upravo u tu klasu granično spada i ova k420, možeš se igrati ali je daleko slabije nego novo i jedino ako nabaviš za ispod 100kn ima smisla.. ali ako su u trgovini nove od 200-300, jače.. i ako želiš gaming, tad je besmisleno nabavljati slabije jer nije neka ušteda + ne može zbog zastarjevanja. Ima smisla samo za specifičan soft koji to može-traži. + mada su kvalitetnije-robustnije, nakon 5-10god se sve može pokvariti dok je novo u trgovini s jamstvom 2-3-više godina.

 

-možeš jednako usporediti desetljeće star cpu/ram kao i vga.. sve to ispadne neisplativo ili beskorisno jer je novo otišlo dalje i jeftinije je dok te samo stare cjene tih kartica zavaravaju i mame kao neka povoljna kupnja.

-Isplati li se? Ovisi što očekuješ i koliko platiš. Ovisi o tebi, ne o meni pa ti trebaš znati isplati li se tebi, koji soft-igre.. provjeri minimum requirementse onog što koristiš, npr breowser-os, igre npr minecraft.. i tad znaš što je minimum, što moraš zadovoljiti da bi uopće radilo i tek tad možeš zaključiti što ti treba, tek tad se razmišlja o isplativosti skuplje-jeftinije ili jače.