Grafičke kartice

Integrirana i dedicated gpu

Equi pon 13.5.2019 16:37

Trebao bih pomoc kako da za igrice koristim gtx umjesto integrirane graficke. Instalirao sam nvidia control panel i namjestio na performanse i prioritet dao gtx kartici, ali nisam bas siguran da mi radi gtx. Hvala

Stoja pon 13.5.2019 16:47

U control panelu od Nvidie, odi u "Manage 3D settings" zatim odaberi program settings, te onda odaberi program / igru koju želiš i ispod toga namjestiš High performance Nvidia processor, potvrdi i to bi trebalo biti to.

Equi pon 13.5.2019 17:41

Ne znam, zato i pitam. Istina bude gtx preuzela. Samo me zanima hocu li svaki put trebati mijenjati u biosu ako zelim iskljuciti integritanu. Sa nvidiom sam stavio igricu koju zelim sa boljom grafom pokrenuti, ali kad zelim provjeriti da li je upaljena vidim da je integritana sve povukla a gtx na 0%

error_666 pon 13.5.2019 18:00

si siguran da ne koristi  diskretni GPU ? ne znam stvarno , niti mi ima logike .  imam integrusu i GTX 1060 i integrusa mi se nikad u zivotu nije upalila (osim kad fizicki izvadim GTX iz slota  i cim  vratim nazad  automatski onemogucuje  integrusu)  To nesto nije u redu ili  BIOS ne barata hardverom kako bi trebao ????

probaj  drivere od grafike  pobrisat iu DDU-a  i instaliraj sve ponovo , mozda je samo neki bug .

ihush pon 13.5.2019 18:22

-ovisi o postavkama BIOSa, generaciji..

npr, automatika-default, čim uključiš dodatnu vga isključuje je integrirana, ali ovisno o biosu možeš to promijeniti-uključiti (ili ne možeš).

-win/OS dozvoljava korištenje više vga istovremeno, npr laptop je to normalno, integruša za štednju, gpu za performanse i tad opet defultno-automatika to radi za tebe čim upališ igru .. ili možeš ručno.

.. tako da sve ovisi o tovjim postavkama, može sve.

+ ako je novija vga s wdm drivermodelom 2.0 tad imaš prikazano gpu u taskmanageru (cpu, disk, ram.. vga.. i vidiš jednu ili divje.. vidiš i koja radi npr yt-video i sl.) + vidiš ili ne vidiš u device manageru komponentu, ako je isključena, tad nema integrirane itd.

postoje još sli/cf i hybrid načini kad se želi istovremeno iskoristiti snaga.. no malo je spetljano ili pipljavo, nešto se krene pa nestane jer realno na desktopu nitko ne koristi integriranu tj to je jedino imalo smisla na laptopu a na njima nisu gaming performanse relevantne. Gamerska gpu je višestruko jača od integruše pa joj to ne bi nešto pomoglo a problem je neki zajendički nazivnik ili barem želja proizvođača, npr zašto bi nvidia radila driver koji će raditi s drugom (ne nvidia) karticom i time smanji zaradu jer ovako kupiš novu-jaču.. itd. dok je praktički je dino ati-amd na A8-a10 cpu s integriranom vga i dodatnom gpu mogao nešto takvo željeti i napraviti hybridni CF.. no želje/plan i napraviti nešto nisu baš ista stvar, treba i novca itd..

Stjepanj pon 13.5.2019 20:56
error_666 kaže...
99% da koristi nV gpu jer se integrusa automatski onemogućuje u BIOSu čim detektira grafiku u PCIe slotu.

 nista se ne gasi automatski, integrirana radi dok je manualno neugasis ili u biosu ili u device manageru.lp

error_666 pon 13.5.2019 21:03

 na mojoj ploci nikad se nije ni palila ni gasila , nego je BIOS automatski palio integrusu dok je gtx bila van,  i isto tako je  i gasio kad je ova  bila vracena (uz automatsku instalaciju i deinstalaciju drivera integruse prije/poslije  ) , sto znaci da ipak ovisi o ploci ili postavkama (bar u mom slucaju ) 

sad evo npr uopce nema intelove u device manageru a ja je nisam onemogucio, niti vidim nacina kako bi je uopce omogucio sve i kad bi htio dok je ova  u slotu  .