Grafičke kartice

GPU-Z nejasnoće u vezi RX 6600XT

forki uto 12.12.2023 12:24

asrock b450pro 4-f sa biosom 2.80, r5 2600, RX 6600XT, 2x8gb rama xmp omogućen, 1 hdd na sata3 slotu, 1 nvme ssd na ultra m2 slotu, najnovija ažuriranja drajvera i win10, omogućen resizable bar

Pitanje za znalce:

Zašto gpu-z pokazuje da pcie magistrala radi na @x4 2.0? Nije li ta brzina sporija od @x8 3.0?

Ne bi li trebao pokazivati @x8 3.0 obzirom da ploča podržava samo 3.0x16 brzinu a grafulja je 4.0x8?!

I CPU-Z pokazuje isto, u cemu je caka?

ihush uto 12.12.2023 12:57

-da i ne.. :) tj brzina nije isto što i propustnost, ukupna brzina.. kao npr ping-lag i download na speedtestu, ili kao na autoputu-cesti, auto je jednako brz-spor, no kad ima više traka, manje gužve može brže proći isti put dok u gužvi stoji-čeka..

-zatim, 2.0, 3.0.. su verzije, standardi pciex.. koje uključuju i brzinu, tj primarno je upravo zbog povećanja brzine novi standard, no nije samo to kao i backward kompatibilnost dok sama mbo-bios i komponenta recimo optimalno postave moguće transfere koji ovise u ukupnoj propustnosti chipseta-mbo, tj ne čitati 'reklame' kao reklame, npr da gpu slot može raditi na x16 i da m2-nvme pciex može .. jer ako su spojeni, ako dijele resurse tad ih dijele i tad je dovoljno da uključiš drugu komponentu pa prvoj oduzmeš dio moguće propustnosti kao prmjer (ne da je to tvoj slučaj)..

-dok u performansama razliku ne možeš primijetiti, čak ni u benčanjima, jer gpu kad učita texture-apps-task, tad radi interno u sebi, na svojoj sabirnici, svojem vramu.. i tad nije važna vanjska brzina sabirnice-chipseta-pciex.. mada je važna za učitavanje kao i brzina diska, pa će se brže učitati igra ako imaš brži disk (hdd-ssd-nvme..) kao i ako je brži kontroler koji može više, istovremeno.. tj sabirnica-chipset.. tj zato je recimo 'server' chipset skuplji od destkopa kao i rezultat mbo, cijena-performanse-mogućnosti i ne samo priključka nego i propustnosti kad se popune npr ram dual-triple-quad chanel i sl.

 

-ovisno o 'kvaliteti' ili zavaravanju, ovisno o kombinaciji bios-chipseta, gpu će kod paljenja-inicijalizacije zatražiti-dobiti resurse od mbo-biosa kao što se ovisno o mbo-bios opcijama to može i podešavati (na recimo server-skupljim chipsetovima, npr dijeljenje pci-16 porta na 4x4 koji tad mogu raditi s 4-paralalna kanala za birfurkaciju-raid nvme kontrolera jednako kao da je kontroler priključen na mali x4 port.. tj to je tad samo fizička razlika gdje se što uključi tj teoretski je tad jednako da se pojedini mini kontroler-port priključi na 4 odgovarajuća x4 porta ili na jedan koji tad dijeli staze-kanale jednako kao da su fizički odvojeni, dok istovremeno pošto su jedan kontroler traže jedan driver, jednu inicijalizaciju, lakše za raid i sl.. prednosti kao i ukupan kapaictet ako se gleda storage i ograničenje broja m2 utora na mbo s 1-2 porta dok ih ovako može biti +4.. a to nude server mbo, ne obične i tad se u biosu to može odrediti ili automatika (kao clock-oc, ram.. tj sve ekšli na istoj osnovi).

 

-da, teoretski bi bilo brže da je 3.0 i-ili da je 8, naprosto veći broj je u pravilu brže, no to je samo dio priče tj moguća brzina ili propustnost, dok je stvarna ono što se može, dobije.. a gpu osim za učitavanje zanemarivo malo koristi ima od recimo x8 u odonosu na x4 .. ili 2.0 na 3.0.. tj samo novi hw koji traži konkretno može imati takvu razliku no većina je unazad kompatibilna upravo zato da može raditi i starijem računalu koje recimo nema 2.0 pciex .. dok je interna sabirnica gpu kao i vrama ono što stvarno da brzinu gpu.. pa je tako najslabija danas na 64bit, srednje 128-192, top 256-380.. širine sabirnice, koje u pravilu imaju i više-bržeg rama, tj po tim parametrima se može bolje procjeniti mogućnost-brzina gpu, klasa.. dok ubodena u staro-novo računalo s ovim podatcima koje recimo cpuz prikaže praktički nitko ne može prepoznati koji je brži-sporiji.. ili teško i to samo u trenutku učitavanja-transfera, kao za hdd-ssd razlika ali manje primjetna... tj više ćeš imati tih problema ako imaš manje-nedovoljno rama pa će igra više puta učitavati levele u igri po nivoima, kao kad se npr sejva i sl.. tj imaš 2x8gb=16gb rama.. i 99% igrara su s time zadovoljni, a ako igra-program traži više tad ćeš osjetiti u radu zastoj kad se učitava.. bilo da nemaš dovoljno rama ili vrama (na gpu).. dok razliku 2.0 ili 3.0 ili x4-x8 praktički ne možeš primijetiti osim u benču i to samo za učitavanje jer većina sintetike ne mjeri taj dio testa, tek od tog.. 

 

+ edit: .. a to ponekad možeš 'popraviti' novim biosom (+reset-postavke da se to izmjeni-učita novo stanje, podjela resursa, da ne nasljedi prethodno) i-ili update drivera tj frimwarea (bios kontrolera-gpu).. koji upravlja time kao što postoje modovi za npr rudarenje ili overclock-undervolt itd.. pa i to koju brzinu treba preferirati-tražiti itd. no optimalnije je ne 'popravljati' dok sve radi ok..

forki uto 12.12.2023 14:01

Hvala ti puno doktore, stvarno si se udarnički potrudio objasniti, trebalo je to i istipkati...;-)

U gpu-z se vidi da je trenutna propusnost 5gt a pcie 3.0x16 ima max 8 gt sto znači da je trenutna propusnost 1gt veća od polovice njezine teoretske brzine što je uredu za ovu ploču u vezi rx 6600xt ili se varam?!

Dakle, updejt biosa ili clear cmos na ploči za restart postavki?!

forki uto 12.12.2023 14:04
Damir22 kaže...

a da jednostavno zadrzis strelicu misa iznad ovog plavog upitnika, napisao bi ti da prvo moras testirati da bi ti ispravno taj podatak prikazao ;)

 sve sam to napravio prije, otvori se mali prozor sa texturama koji valjda trebaju opteretit grafulju ali brojke ostaju uvijek iste

froggybone uto 12.12.2023 16:02

Pozdrav..Imao problem čitavih 6 mjeseci isti takav sa 6700xt...b450 chipset..Gpuz konstatno pokazivao pcie 3. X8 namjesto x16...Gubitak relan performansi možda koji par posto..Vidi po netu...Već sam htio optužiti prodavatelja za defektnu grafu...Nakon pola godine u dva tri navrata išao vadit grafu...ispostavilo se da je bilo definitivno do kontakta...Radi sad na 3.0 x 16..

 

froggybone uto 12.12.2023 18:35

Valjda si sad stavio u pcie utor grafu direcly...

Premda inače se ni ne gubi nešto special ..

Jedno je teorijska propustnost a drugo realnost...

Doduše grafa ti je PCI-Express 4.0 x8 (ilitiga 3.0 x16)  max a radi na 2.0. x4 pa ti vidi...

ihush uto 12.12.2023 19:22
forki kaže...

Moze biti i to problem jer je grafa na aliexpresovom pcie produžnom kabelu, probat cu je utaknuti direkt u matičnu

 -a nije ti palo na pamet taj podatak navesti u početku? :) bilo bi lakše (manje texta..) ili brže..

ihush uto 12.12.2023 22:02
forki kaže...

eh, da sam tako panmetan onda bih davao savjete a ne trazio...;-) Na kabelu nema nikakvih vidljivih ostecenja

 -ne treba oštećenja, sama 'kvaliteta' tj specifikacije-propustnost mogu biti ograničenje kao u ovom primjeru dok drugi 'sličan' kabel može raditi ok..

-uz nhf, jer možemo znati samo ono što navedeš a to je važan podatak-dio i prvi test bi bio bez kabla da vidiš razliku, kad ga ne navedeš tad nema šanse za takav prijedlog-ideju.. nije stvar pameti, nego informacija bez kojih je jednako kao ćorava koka metoda, tj jednako kao da sam pogađaš pri čemu imaš zapravo bolje šanse jer vidiš računalo, imaš ga u rukama i znaš takve 'sitnice'..

-kvalitetan opis je dio riješenja problema, čisto kao napomena ostalima s nekim problemom, dok nema čarobne kugle (slobodan tjedan, remont..) :)

Zeppelin Graf čet 25.4.2024 15:34
forki kaže...

eh, da sam tako panmetan onda bih davao savjete a ne trazio...;-) Na kabelu nema nikakvih vidljivih ostecenja

 Ja imam rx 6650 xt oc isto x8 lane-ova. Moja matična je na jednom update-u podržavala 4.0 pcie, iako je Gigabyte B450M Gaming, ali su to nažalost maknuli vjerojatno jer je bilo nestabilno, ali bi bilo fora da ima pcie 4.0, mogao bi više iz nje izvući, ovako sam na 3.0 x8.