LaVitaeBella pon 10.12.2018 09:58

Pozz,

 

kažu da tko pita ne skita pa evo...

 

Uglavnom imama antenu na krovu i nemam problema sa prijemom ali sada uz ovaj jedan već spojeni trebam na istu antenu u oramriću na katu odvesti signal u još dvije prostorije i sada bih trebao preporuku za neki spliter/pojačalo koji bi ubacio u ovu kutiju i onda s njega pustio signal na 3 TV-a, dugoročno možda i 4.

 

Signal je inače jako dobar jer mi pogled puca ravno na odašiljač tako da nema nekih prepreka da slika ne bude dobra nakon splitanja, samo je pitanje kakav spliter staviti, obični ili sa pojačalom? Jel' valja nešto od ovoga?

 

lp

 

AF139 pon 10.12.2018 15:05

Neznamo osim optičke vidljivosti da li je taj odašiljač blizu , koja antena je i koliko koaksa je od antene do kutije i od kutije do korisnika (bar otprilike).

Razdjelnik oslabi signal za oko 8 dB pa možda bude trebalo pojačalo sa napajanjem....i da li ima u kutiji dovod 220V~ .

Probaj samo sa ovim iako nema specifikacija pa neznam da li provodi istosmjerni napon ( valjat će i ako bude trebalo pojačalo).

 

https://www.svijet-medija.hr/art/zemaljski-razdjelnik-fte-maximal-ter-4-14/69483

 

Pojačalo ( samo za UHF 21-69CH) se inače montira što bliže UHF anteni i nema više izlaza , a nepotrebno je više pojačanja od 20 dB.

Napajanje dobija preko adaptera 220~/12= + ugrađeni spliter sa dva "F" konektora TV / ANT koje se kupi sa pojačalom.

 

ps: Gluposti oznaka na gore navedenoj antenskoj opremi kao HD ,4K , HEVC , DVB-T/2 ne gledaj jer sve ovo radi bez obzira na ta marketinška neznanja.

LaVitaeBella sub 15.12.2018 14:14

Pozdrav, 

 

Ovako, antena je neka stara log periodična (slika dolje) , od nje do kutije ima nekih 4, 5 metara i onda do TVa još toliko.

 

U kutiji imam 12, 24, 36 i 220v, tako da spajanje bilo čega u tu pomoćnu kutiju nije problem. 

 

Odašiljač udaljen možda nekih 6km, 7 maksimalno. 

 

E sad, mislim da bi definitvno stavio pojačalo jer imam sve potrebno za to a i nije neka investicija samo ako sam te dobro razumio ono ne dolazi u 'split' izvedbi već bi uz njega trebao uzeti još i splitter? 

 

U najgorem slučaju mislim da boj kroz bižir uspio privući još jedan coax i onda stavit još jednu antenu i riješiti problem na taj način al to mi je zadnja solucija. 

 

P. S. 

Jel' postoji neka dobra prenaponska zaštita za TV kroz koju ide i antena? Ili je najbolje stavit neki on-line UPS? 

 

Lp

AF139 sub 15.12.2018 16:46

Meni je REPETITOR na 12.5 km a tebi upola manja udaljenost i to do ODAŠILJAČA koji sigurno ima bar 10 puta jači izračeni signal .

Jest antena koja nije sa velikom dobiti ( ~ 7 dBi)  i to VHF/UHF ( dovoljno bi bila samo za UHF i bila bi upola manja).

Vjerujem da će biti sasvim dosta da postaviš razdjelnik za 4 TV i njega montiraj tako da pod vijak spojiš i tu žuto-zelenu žicu sa reglete (dodaj jednu ).

Pojačalo neće trebati a taj spliter koji razdvaja 12V od TV signala je u samom napajanju pa na njemu ima 2 F konektora , jedan "ant" za na antensko pojačalo dovest napon i preko istog dolazi sa antene tv-signal  kojeg bez napona imaš na tom drugom izvodu označenim "tv" na kojeg bi ti spojio razdjelnik.

Druga antena ti nije potrebna jer u okolini nemaš nikakve druge repetitore ni odašiljače sa drugačijim programima nego što imaš sa sv. Jure , a ako on ne radi , ne rade ni nikakvi drugi repetitori jer svi sa sv. Jure primaju signal... a i ja bi izgubio signal jer bi i Rota na Pelješcu ostala bez signala :D

Inače sa sv. Jure imaš i D-MUX koji ja nemam na Pelješcu i imaš cjelu grupu programa više nego ja.

 

AF139 sri 19.12.2018 17:03

Za statička pražnjenja sam ti napisao da u kutiji sa žuto-zelene prve na regleti spojiš komad žice 1,5mm' ispod vijka kojim pritežeš razdjelnik u kutiju...pa si to uzemljio.

Kod direktnih udara neće ti pomoći niti jedna zaštita.

Najbolje bi bilo da kuća ima gromobransku zaštitu i dovod struje u kuću podzemnim vodom sa uzemljenjem .

Ta antena kod tebe ispod sv.Jure nije ni morala biti na krovu i glumit gromobran , jednako bi bila dobra da je na štapu za grašak u vrtu kad već imaš optičku vidljivost.

LaVitaeBella čet 20.12.2018 11:49
AF139 kaže...

Ta antena kod tebe ispod sv.Jure nije ni morala biti na krovu i glumit gromobran , jednako bi bila dobra da je na štapu za grašak u vrtu kad već imaš optičku vidljivost.

 Hehehehe :D

 

BTW:  U međuvremenu sve spojio i sve radi kako treba na oba TV-a bez pojačala...