Azmo čet 3.11.2016 16:20

Imam pitanje na koje nisam uspio nigdje naći odgovor ni sličnu temu po da ga postavim ovako. Krećem polako ali sigurno u IT vode i to sve više prema bazama pa sam naišao na jednu nejasnoću. Trenutno radim na MS SQL Serveru, ali također vježbam na SQLite i gledam tutoriale za to. Ono što mi nije jasno je koji se točno jezik tu koristi? Možda je malo blesavo pitanje al poslušajte dalje! :) Dakle SQL kao jezik je neka osnova od koje sve kreće. Za MS SQL Server je jezik T-SQL. E sad gdje je točno razlika? Kada se prestaje koristiti SQL a počinje T-SQL? Kakva je razlika u sintaksi? Da li querry napisan za SQLite i MS Server izgledaju jednako ili ga treba drugačije napisati? Nadam se d a sam jasno to nekako postavio. :) Dakle buni me mogućnost razlike u sintaksi koju nisam nigdje našao. :(

 

Također ako neki od znalaca želi proširiti ovu temu pa napisati neke osnove, uvod ili razlike u bazama i SQL samo naprijed! :)

ihush čet 3.11.2016 16:53

-ne postoje SQL baze, to je jezik/sintaksa/upit na bazu.. i generički-jednak (nikad isto, svaki ima/može imati nove prednosti..).

Relacijske baze, postoje stoljećima, oracle, ms (i access je baza-mdb), ibm, .. sve od prastare db.

Relacija=odonos, tj kad bazu 'razbiješ' na tablice-dijelove (umjesto jedne monolintne) npr adresar, ID, ime, tel, adresa.. ako razbiješ, tad upitom dobijaš željeni podatak (umjesto sve što moža ne trebaš) npr 'daj mi tel gdje je ime ..' to je quierry, to je strukturirani upit-jezik, tj moraš govoriti onim jezikom da te baza (PC) razumije, select * from * where ... je osnova, struktura.

Međusobno su baze kompatibilne, connect za bilo koju bazu postoji za sve platforme.  Jezik je samo recimo ograničenje ako neka baza (recimo engine) nešto ne podržava dok druga možda podržava ili se razlikuju u sintaksi.. ili formatiranju ili ... sladoled je sladoled, opet može biti čokolada, vanilija, jagoda, kao i slastičarnica.. nisu isti, neki bolji/lošiji ali je to sve 'isto'.

 

* connect je recimo isto što i plugin za drugi soft, razlika, svaka platforma ima sve svoje potrebno kao što npr word ima svoje toolse za formatiranje, fontove i sl... a jedino je import filter ono što ne mora biti wordovo ili photoshopovo za jpeg ili playerovo za mp3.. to je veza-tunel-link-spoj-filter.. kako god to usporediš, bitno je samo spojiti, znati što podržava, kao što neki player podržava slowmotion play ili FF .. drugi to možda ne podržava ali svi playaju film. Tako se ti možeš bilo kojim editorom spojit ina bilo koju bazu... no cilj su appsi, za korisnika, ne za programera, ne jednokratno (to se radi u filmovima)... odnosno, jednokratno ćeš kuckati upit samo kad npr popravljaš-tražiš nešto specifično. Juzer će imati button-klik koji to radi.

-najbanalnij primjer = google, probaj.

Bobobo-bo Bo-bobo sub 5.11.2016 10:55

Standardni SQL se uglavnom odnosi na dohvat, unos, izmjenu i brisanje podataka i često nije dovoljan za malo napredniju logiku. Zbog toga većina relacijskih baza ima vlastita proširenja na SQL za proceduralno programiranje - deklaracija varijabli, kontrola toka (if-then), triggeristore itd., a često i dodatke na same CRUD operacije.

 

U praksi, svaki upit koji nije jedostavan SELECT/INSERT/UPDATE/DELETE je nestandardna ekstenzija SQL-a i neće raditi na drugoj bazi, npr. upit koji vraća treću stranicu Osoba poredanih po prezimenu (veličina stranice=100 zapisa):

 

SQLite:

SELECT * FROM Osoba ORDER BY prezime LIMIT 100 OFFSET 200

 

MSSQL:

;WITH Results_CTE AS
(
    SELECT
        *,
        ROW_NUMBER() OVER (ORDER BY prezime) AS RowNum
    FROM Osoba
)
SELECT *
FROM Results_CTE
WHERE RowNum > 200
AND RowNum <= 200 + 100

 

 

Broken uto 20.12.2016 23:35

Da ne otvaram novu temu imam pitanje u vezi referenciranja tablica zanima me šta je bolje napraviti.

 

Ako imam tablicu A i tablicu B koje imaju svoje ID-jeve kao PK. I želim u novoj tablici AB dodati FK (ili više FK ovisno) koji se referencira i na tablicu A i tablicu B.

Je li dobra praksa dodati u tablicu AB stupce sa FK_A i FK_B, ili dodati samo jedan stupac FK_AB u koji ću spremati ključeve od tablica A i B?

 

johnd1234 sri 28.6.2017 21:33

Bok ljudovi... Imam problem koji nikak ne mogu skužiti..

Naime imam web page project koji za backend koristi access bazu sa cca 30 tabela...Aplikacija radi super dok je malo korisnika, no kako se zahtjevi šire postala je spora jer ima više korisnika i više podataka se upisuje..

Pa sam došao na ideju napraviti upsize access baze u nadi da će svi podaci koje korisnici upisuju preko gui-a ići preko accessa direktno u sql.

Ideja je u teoriji bila super, upsizing je išlo ok no aplikacija ne radi...ODBC--connection to 'SQL Server failed.. Otišao na sql kreirao login, execute dozvolom za bazu, kreirao korisnika..I..ništa..

iskreno ne znam da li prek visual studio moram app konektirati na sql ili slično..Svaka pomoć, pljuvanje i kritika su dobrodošle..Ljudi pomagajte!!!