Audio i video uređaji

SCISHION V88 TV Box Android Rockchip 3229 Quadcore

Matozan čet 25.8.2016 20:02

Kupio ga kod Gearbest-a, upravo je opet na akciji [ispod 160kn pa se ne moraju plaćati carinska davanja] malo manje od 24h - LINK

i stigao danas, krenulo 12.08. (žig).

Pošiljatelj je za čudo naveo nižu cijenu na paketu (9,58 €) , tako da mi je paket došao bez zaustavljanja na Carini

i dodatnih troškova ležarine dok dokažem vrijednost koju sam platio.

Isto tako nisam platio HR pošti 4,5 kn za small packet, očito izlazi iz gabarita za small packet.

 

Uređaj je vrlo lagan, a što ima i biti teško, plastično kućište, tiskana pločica sa par komponenata i razni konektori + napajanje.

 

Za sada ću nabrojati samo primijećene mane, dok ga ne počnem korisiti malo intenzivnije:

 

- ne dolazi sa batetijama za daljinski - 2x AAA

- kratak HDMI kabel cca. 50 cm

- daljinski je za moj ukus malo preglasan (mislim na tipke), jedna od spirala/opruga koja drži/gura bateriju

je malo čudno postavljena pa sam se pribojavao da će raditi kratki spoj sa susjednom baterijom

- kućište, na zadnjoj slici je vidljivo nijansiranje boje ovisno o kutu gledanja prema uređaju,

kod mene će biti zavučen i manje vidljiv, tako da mi neće smetati

- najveći problem (za sada) je Ethernet utičnica, ista kao da je predimenzionirana

pa utikač mrežnog kabla "pliva" u njemu (iako je plastično "pero" uredno zakačilo).

Zbog navedenog nema kontakta, pa sam morao micati utikač dok nisam uspio međusobno pogoditi kontakte i dobiti konekciju,

te sam onda priručni (teži) komad nečega (što mi je u tom trenutku bilo pri ruci) stavio na mrežni kabel da održi kontakt.

Izgleda da ću ga morati postaviti na neko fiksno mjesto i namjestiti konektor fiksirati nekim utegom i ne dirati ga više,

ali to će sigurno biti kratkog vijeka, jer kad dođe moja bolja polovica i počne brisati prašinu otići će kontakt u 3π²

 

mbaksa molim te javi mi kad tvoj uređaj dođe je li i tvoj uređaj ima isti problem sa mrežnim utorom!

 

Za sada toliko, sad moram vidjeti kako osposobiti gledanje Free TV kanala u KODI-u, koliko sam na brzinu vidio nema Simple IPTV add-on

ili kako se već zove, da mogu ubaciti Biker-ovu free listu.

Matozan čet 25.8.2016 20:46
mbaksa kaže...

Jesi probao s WiFi-em? Ja ionako nisam mislio vući mrežni kabel.

Nisam još, pokušavam dokučiti kako dodati PVR IPTV simple, jer ga nema u repozitoriju, neki modani KODI je na njemu.

Problem je što i sa normalim KODI-em nisam na "ti", tek ga počinjem koristiti.

mbaksa pet 26.8.2016 13:06

Čini se da je HDMI kabel koji je meni došao s njim defektan. Mrežni kabel koji sam probao fino sjeda u konektor i zakači se, mada čini se kao da je sam mrežni konektor nekih četvrtinu milimetra previsoko u odnosu na utor, tako da je moguće da je to odstupanje tebi preveliko ili da je tebi to odstupanje malčice veće pa zbog toga imaš problem.

ja,vrba pet 26.8.2016 23:07

Pogledao sam recenziju do kraja.Pisalo je RKMC a kasnije u videu spominje da je to ustvari KODI 16.1 s predinstaliranim addonsima.Ja bih ga najviše koristio za gledanje sportskih kanala.Vaše mišljenje,isplati li se kupiti?

mbaksa pet 26.8.2016 23:54
ja,vrba kaže...

Pogledao sam recenziju do kraja.Pisalo je RKMC a kasnije u videu spominje da je to ustvari KODI 16.1 s predinstaliranim addonsima.

Pogledao sam sad baš što je to - Kodi modificiran tako da iskorištava hardversko dekodiranje RockChipovih procesora, a upravo se takav nalazi u ovom uređaju.

 

ja,vrba kaže...

Ja bih ga najviše koristio za gledanje sportskih kanala.Vaše mišljenje,isplati li se kupiti?

Ako ti Kodi odgovara za to, onda ti je ovo jedan od najisplatijivih uređaja, s obzirom da podrška za gledanje kanala ovisi o softveru, a uređaj je vrlo povoljne cijene - nisam vidio povoljniji Android box s istim mogućnostima.

Matozan sub 27.8.2016 08:07
ja,vrba kaže...

Pozdrav!Jeste pokušali spojiti bežičnu tipkovnicu ili miš?Radi li Kodi?Razmišljam da kupim jedan dok je još na akciji.

 Ja imam Logitech K400 (kupiljeno "povoljno" na akciji u Harvey Norman-u), radi sasvim uredu.

Čim sam ubo USB dongle tipkovnica je odmah proradila, skoro pa i nije prošlo neko kratko vrijeme za instalaciju drivera.

 

ja,vrba kaže...

Pogledao sam recenziju do kraja.Pisalo je RKMC a kasnije u videu spominje da je to ustvari KODI 16.1 s predinstaliranim addonsima.Ja bih ga najviše koristio za gledanje sportskih kanala.Vaše mišljenje,isplati li se kupiti?

Ovo što je napisao mbaksa je točno, predinstalirana je modana verzija KODI-a za bolje iskorištavanje procesora.

Sa KODI-em nisam na "ti" pa me ova modana verzija malo muči, ne znam kako dodati PVR IPTV simple

(inače je sadržana u službenom KODI-u a z ovom modanom ga nema), da mogu ubaciti Bikerovu free listu.

Trenutno sam uspio pokrenuti Croatia on demand koja također ima Bikerovu listu, ali mi se čini da ima manje programa

(koliko sam na brzinu proletio i vidio, nema XXX sadržaja ),

lista nema redne brojeve pa ne mogu recimo ukucati 283 da odmah prebaci na predmetni kanal.

Osim toga na naslovnoj stranici KODI-a nema shortcut-a na TV, nego treba kroz menu-e doći do Croatia on demand liste kako bi mogao gledati TV stream-ove.

Možda se i može jednostavnije, a ja ne znam, pa molim pomoć savjet - ako ima kakav dobar video tutorial sa kojim mogu naučiti dobro postaviti i baratati sa KODI-em

ili barem me uputiti kako uspjeti gledati filmove i serije sa titlovima (HR,SLO [ne radi mi Kanal A na COD/Biker listi],BIH,RS).

 

mbaksa sub 27.8.2016 13:55

Nakon što su se malo slegli dojmovi... Evo informacije za one kojima je vrhunska kvaliteta slike bitna (znači oni koji će reproducirati kvalitetno zakodirane Full HD i 4k videozapise, odnosno gledati YouTube u Full HD-u ili 4k): ovaj media player ne dekodira sliku u FullHD! Negdje sam pročitao da dekodira u 720p i vjerujem da je upravo tako nešto posrijedi. Znači, bio tvoj videozapis ili stream u FullHD-u ili 4k, on će to dekodirati u 720p. I onda će tu 720p sliku upscaleati na 1080p i tako poslati preko HDMI-a televizoru. To znači da se u sučelju vide sitni artefakti na slovima i da se ne može iskoristiti detaljnost 1080p ekrana.

 

Sad ovisi što ćete gledati i koliko vam je bitna detaljnost slike. Ako ne gledate YouTube ili Vimeo nego kojekakve lijeve streamove (koji, ako i imaju 1080p opciju, to je samo nazivno - zbog niskog bitratea se detaljnost 1080p ne vidi) onda vam to ne igra neku ulogu. Također ako imate 720p televizor. Oni zahtjevniji morat će odabrati nešto skuplje. Koliko skuplje ne znam, jer je lako moguće da vam malo skuplje neće donijeti pravu FullHD sliku. I tu se ujedno onda dolazi na škakljiv teritorij - ako kupiš nešto skuplje, a carina te traži račun, onda će ti to skuplje biti još ekstra 25+% skuplje jer će prijeći granicu od 22 eura.

mbaksa pon 29.8.2016 06:20

Proizvođača procesora/firmwarea morat ću nazvati šupčinama.

 

Evo ovako... Da, rezolucija ovog Android boxa je 720p (dakle, 1280x720). Pomoću ovog programa digao sam mu rezoluciju na 1920x1080 (ako ćete se s tim igrati, igrate se na vlastitu odgovornost - preporučam onda da uključite opciju da kod pokretanja uređaja vrati defaultu rezoluciju). Rezultati? Slova nemaju nikakve artefakte, sve je fino detaljno, upravo onako kako i treba biti na 1080p rezoluciji. Međutim...

 

Launcher Android boxa se više ne želi pokrenuti - javlja grešku. Sva sreća pa na daljinskome postoji (plavi) gumbić za otvaranje ekrana s aplikacijama. Kodi? Tj. RKMC? Prikazuje se u gornjem lijevom kutu u 720p rezoluciji, znači pola površine ekrana je crno. U RKMC-u postoji mogućnost "kalibracije ekrana" - raširiš površinu na cijeli ekran - i sve naizgled izgleda super. Probaš reproducirati video i on se vrti u 720p, u gornjem lijevom kutu. Znači, kao što je i bio prije kalibracije ekrana. Što sad? Deaktiviram sve moguće akceleracije u RKMC-u i dobim sliku po cijelom ekranu, no video zastajkuje - 720p HEVC video je teško gledljiv, a 4k H.264 je negledljiv koliko je sporo. Šit, ne?

 

E, onda probaš reproducirati videozapise pomoću Androidovog Video playera - 720p HEVC ide. 1080p H.264 - ide, fino glatko (jedino ne možeš premotavati). Pogledaš resolution testove i izgleda da ni dalje to nije 1080p Video, ali je dosta blizu - slika izgleda vidljivo bolje nego prije. Probaš reproducirati 4k H.264 video - ide glatko, bez zastajkivanja, a slika prekrasna.

 

Još jedna zanimljivost - probao sam gledati preko mreže, preko SMB protokola. Iz FileExplorera koji je došao s Android boxom uspješno sam mountao sheranu mapu (jedino što treba još jednom upisati korisničko ime i lozinku). I znači lijepo preko mreže mogu gledati videe. To isto nije moguće napraviti u RKMC-u. Znači, on vidi računalo s kojega shaream, upišem korisničko ime i lozinku i prizna ju, ali kad probaš ući u podmape - ne može.

 

###

 

Uređaj u Stand buyu troši oko 2,2 W ako se dobro sjećam. Kad reproducira videe potrošnja mislim da se zadržava ispod 3 W. Što će reći da u stand-by modeu (kad je kakti isključen) troši skoro i kad reproducira video. Ako ga se baš išteka iz struje, onda mu treba između minutu i dvije da se pokrene, slično kao i tipičnim mobitelima (čak bih rekao da mu treba i malo dulje).

 

###

 

Suma sumarum - ako vam ne treba Kodi/RKMC, ovaj player može biti zgodno (ali problematično rješenje) za reprodukciju videa u 1080p rezoluciji.

 

Ako vam treba Kodi, onda ste osuđeni na 720p sliku - koja je OK. Na kraju krajeva, uređaj ste platili tek 150 kuna i uređaj nudi zbilja puno zabave za tu lovu. Al se opet čovjek pita - je li bolje da plati 300 ili 500 kuna pa da onda ima 1080p sliku? To mora svatko pojedinačno odlučiti.

hrcbrc sri 31.8.2016 14:13

Kako ti se čini ova verzija:

 

http://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_434477.html?wid=21 

 

Naručio sam je neki dan za 26.99 USD. Sa bluetooth, Android 6.0 i S905X procesorom čini mi se kao kvalitetnija opcija.

Možda će biti čak u mogućnosti reproducirati 1080p...

mbaksa sri 31.8.2016 15:04

Ima li stvarno dekodiranje u 1080p, to ćeš ti nama moći reći kad ti stigne. Kolega ima drugi model ali s istim ili marginalno slabijim procesorom i kaže da njemu dekodira u 1080p. Tako da je vjerojatno da će tako biti i s tvojim.

 

Uglavnom, da - taj jači model se čini kao puno bolja opcija.

 

mbaksa sri 31.8.2016 20:24

Idemo sad dalje... Pazi bedastoću - box se napaja preko 5V 2A adaptera, preko DC barrel konektora (okrugli 5,5x2,1mm). Čemu? Koji idijot se toga dosjetio? Zašto ne micro USB konektor, kad već radi na 5V?

 

Uglavnom, napravio sam si mali adapterčić - ženski USB u muški DC konektor i probao ga napajati preko strujnog adaptera za mobitel. Tu mi se tu i tamo ruši. Mislim da je problem baš strujni adapter za mobitel, jer je to jeftini kineski i povremeno mu valjda skroz padne napon.

 

No, onda mi je palo na pamet da bi televizor mogao imati USB konektor. I vid vraga - fakat ima! I uštekao sam ga onda u televizor i zasad stvar radi. Zar to onda nije super? Da se player napaja preko televizora pa ne treba imati svoje napajanje, a pogotovo ne ono drek napajanje/adapter koji je došao s njim.

kovaos čet 10.11.2016 16:15

Može info kakav je ova Pro verzija?

 

 

"Kako ti se čini ova verzija:

 

http://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_434477.html?wid=21 

 

Naručio sam je neki dan za 26.99 USD. Sa bluetooth, Android 6.0 i S905X procesorom čini mi se kao kvalitetnija opcija.

Možda će biti čak u mogućnosti reproducirati 1080p..."

mbaksa čet 10.11.2016 19:11
kovaos kaže...

Može info kakav je ova Pro verzija?

 

 

"Kako ti se čini ova verzija:

 

http://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_434477.html?wid=21 

 

Naručio sam je neki dan za 26.99 USD. Sa bluetooth, Android 6.0 i S905X procesorom čini mi se kao kvalitetnija opcija.

Možda će biti čak u mogućnosti reproducirati 1080p..."

Reproducira u 1080p, ali ima neke druge probleme, npr. ne radi PlayStore i WiFi je kilavi. U svakom slučaju bolja opcija od običnog V88, ali daleko od idealnog. Ovdje imaš review:

https://www.youtube.com/watch?v=Xz8e5LbhUlA

 

kbenzema sri 16.11.2016 20:02

Kakav je dojam sad nakon 2-3 mjeseca korištenja?
Gledam da možda uzmem neki box jer imam bonusa na gearbestu. Meni bi eventualno koristio za stream utakmica, al većinu vremena bi bil kod starcov pa nek gledaju filmove s usb-a.
Za to bi mi trebal bit dovoljan ovaj player? Ili možda nešt drugo u tom cjenovnom rangu?

mbaksa čet 17.11.2016 13:06

Mislim da je i dalje najjeftiniji i kupnjom njega ne riskiraš da ti ga carina carini (a carinjenje znači PDV + oko 50 kuna dodatnih troškova).

 

Koristio sam ga prvih tjedan-dva, a u međuvremenu sam ga upalio dvaput, jer zapravo skoro pa i ne gledam ništa na tom televizoru - naručio sam ga zapravo da vidim u čem je fora s tim Android TV boxevima jer nisam dosad imao prilike koristiti ih. Znači što se mene tiče i dalje vrijedi sve ono što sam napisao u prethodnim porukama - ako ti je OK 720p izlaz (i bio bi blizu routera ako bi ga spajao preko WiFi-a jer nema odveć jak WiFi prijem; ako bi ga spajao Ethernet kabelom onda nema veze), ovo je OK multimedijalni player. Znači za pustiti ili streamati nekakav film i seriju - prolazi, radi svoje.

McFly333 čet 24.11.2016 20:09

Kupio sam ovaj uređaj i otvorivši ga primjetio sam da ima 4 čipa(2 s gornje strane i 2 s donje strane pločice) Samsung K4B2G0446D ddr3  koji prema Samsung datasheetu svaki čip ima 512mb a to bi značilo da ovaj uređaj ima 2Gb rama.Ima još emmc KLM8G2FE3B-B001 isto kapaciteta 8Gb.Ali uređaj prikazuje samo 1Gb rama.Ovo je link datasheta https://www.digchip.com/datasheets/parts/datasheet/3566/K4B2G0446D-HCK0-pdf.php 

Da li je ovo moguće da je softwerski isključeno 1gb rama.Molim ako netko ima objašnjenje.

mbaksa čet 24.11.2016 20:50
McFly333 kaže...

Kupio sam ovaj uređaj i otvorivši ga primjetio sam da ima 4 čipa(2 s gornje strane i 2 s donje strane pločice) Samsung K4B2G0446D ddr3  koji prema Samsung datasheetu svaki čip ima 512mb a to bi značilo da ovaj uređaj ima 2Gb rama.

K4B2G0446D - kapacitet čipa je 2G, za što u datasheetu pod density kaže 2Gb iliti 2 gigabita. 4x2 gigabita je 8 gigabita iliti 1 gigabajt.

McFly333 čet 24.11.2016 21:03

Pri malo većem korištenju temperatura cpu je oko 90 celzija a 70 celzija u mirovanju.Da li je to malo previše za ARM procesore jer sam mislio zamijeniti onaj mali tvornički  sa nekim malo većim.Možda uspijem smanjiti temperaturu što bi se vjerojatno odrazilo na stabilnost.