-
TripperNX: tvoj post mi je dao ideju, jer nisam overclocker pa i ne koristim OCCT, tak da nisam znao da taj program može mjeriti temperaturu CPU-a. dakle, imam identičnu dilemu kao i ti, speedfan 4.37 mi javlja idle temperaturu CPU-a 55C, a OCCT 29C/32C za svaku od jezgri (neki manji load digne temperaturu na 64C, a OCCT je javio 38C/39C). procesor je AMD Athlon64 X2 5000+, downcloackao sam ga na 2 GHZ zbog ovih ljetnih vrućina, ali i to baš ne pomaže. ono kaj znam je da imam reviziju tog procesora sa bugovitim termalnim senzorom. i probao sam hrpetine softwarea za mjerenje temperature, i ili javljaju prenisku ili previsoku. ove temperature od OCCT-a mi se čine logične obzirom da je 65nm procesor, u skladu su sa najavama koje su pratile Brisbane jezgru da se neće previše zagrijavat. skinuo sam stranicu od kućišta, 40cm sobni ventilator puše izravno na procesor, ali jednostavno mi speedfan javlja previsoke temperature. i matična radi isto, isključio sam upozorenje za previsoku temperaturu jer sam prilikom kodiranja videa skužio da su to sve lažne vrijednosti (preko pola sata je radio na 90-95C, što je za 20-25C više od gornje granice na kojoj Brisbane smije raditi).
tako da bih isto zamolio za pomoć, smatram da se ne isplati kupovati neki toplovodni hladnjak od 200-300kn kad bi novi procesor došao oko 400kn (zlu ne trebalo, jel), pa da li netko zna za kakav program koji javlja donekle preciznu temperaturu za te revizije Brisbane-a sa bugovitim termalnim senzorom (na nekim forumima sam našao da se od javljene temperature treba oduzet cca 25C da se dobije realna, ali nijedan isprobani program (osim ovog OCCT-a) ne koristi tu metodu
14.7 17:22
-
Penryn: Everest pokazuje najstvarnije temperature....
skini ga ovdje....
I dok su ovakve velike temperature ostavi otvoreno kučište...
14.7 17:37
-
zzz: everest je stvarno za 5
14.7 17:41
-
191x7: Meni na laptopu temperatura ide do 80 s novom Artic Cooling Ceramique termalnom pastom, prije toga je sa nekom srebrnom išla do 83.
S njegovom vlastitom se gasio jer pređe 85. A jezgre budu max 60. Grafa nema senzor temperature. Disk ide do 46, 47 stupnjeva.
OD čega je tih 80 stupnjeva (koja komponenta)? To što bude 80 kad je laptop na niskoj potrošnji bude do 50, na višoj potrošnji do 65.
14.7 17:43
-
TripperNX: @ Penryn: probao sam i sa Everestom, verzija 4.6, i ista je situacija kao i sa speedfanom. još od starog AthlonaXP koristim tu metodu, iako sam se ponadao kad sam kupovao ovaj Brisbane da to neću morat (najviše zbog prašine)
upravo sam update-ao speedfan na verziju 4.38, i jedina razlika je da mi sada za Core javlja neku normalnu temperaturu (31-45C), dok se prije stalno držala na 21C. probat ću noviji everest, iako sumnjam da će bit promjene. eh da, pokušao sam vratit brzinu na 2.6 GHz, a ona je ova viša temperatura skočila i do 82C prilikom povremenog 100% load-a, a u idle-u se držala na 67-68C.
EDIT:
Everest javlja za CPU 57-58C, za jezgre 56-58C. a ponovno sam smanjio brzinu CPU-a na 2 GHz
14.7 17:54
-
Penryn:
Jeli to u idle-u ili u full load?
ako je u full loadu onda su temp u granicama normale...
vrati na defaultnu brzinu i onda vidi temp
14.7 18:18
-
TripperNX: to ti je temperatura u idle-u. i bios javlja slične. i dok ovo tipkam temperatura se kreće oko 58C. a OCCT za jezgre javlja 32C/36C. znam da je bugovit senzor na procesoru, ali bi očekivao da će barem softverski integrirat AMD-ovu preporuku
14.7 18:24
-
dado16: jel ovo normalna temperatura za moj procesor? :D
14.7 18:25
-
Mayales: Previše je niska, koji vent imaš na procu.
14.7 18:27
-
TripperNX: nije, preniska je (kolika ti je sobna temperatura?), kaj je tipičan simptom da imaš procesor revizije G1 (to je ova sa bugovitim senzorom). inače, taj program mi je javljao da mi procesor radi na 13C, tak da se tvoj previše zagrijava
14.7 18:27
-
dado16: ma sobna temperatura mi negdje 26 27 celzija :D...evo jos jedna slika
14.7 18:30
-
TripperNX: da, i (pretpostavljam u idle-u) radi na 46C kaj je tipično i kod mojeg, barem u prvih 2-3 sata nakon kaj ga upalim
14.7 18:31
-
Penryn: Stock cooler pretpostavljam ?
I meni je prije OCCT pokazivao krive temp(niže od pravih)
Evo ovdje pogledaj max temp za tvoj procesor...
Jesi pogledao u BIOS-u koje temp pišu...možda je tamo točnije ...
14.7 18:32
-
Mayales: Kao što je već navedeno to je greška senzora.
14.7 18:32
-
dado16: znaci jel mi se proc pregrijava ili je to sve normalno?.... :/...dosad sam uvijek mislio da mi se graficka pregrijava :)
14.7 18:39
-
TripperNX: @ Penryn: da, stock cooler je. bios javlja iste temperature kao i speedfan i everest. a max temp za Brisbane procesore je do 72C (dakle, odavna je već trebao otić manituu po tim temperaturama koje javlja). i čak sam isprobavao hladnjak prstima, djelovao je mlako na dodir. a po ovim temperaturama koje mi OCCT javlja ispada da je nova verzija tog programčića ubacila AMD-ovu formulu za izračunavanje temperature kod tih Brisbane-a koje imaju bugovit termalni senzor, tako da daje točnije podatke ak ih usporedim sa ovom prst-na-hladnjak metodom. pa me zanima da li netko zna ako ima kakav drugi program koji pokazuje prave temperature tih procesora (dakle koji je uvrstio AMD-ovu formulu), ali da ga mogu minimizirat u tray?
@ dado16: ako ti se komp ne gasi sam od sebe kad igraš ili nekaj kodiraš, onda se ne pregrijava. taj procesor kojeg mi imamo u dužem 100% load-u (po testovima) ne bi smio prelaziti 55C
14.7 18:42
-
dado16: hm a negasi mi se...normalno sve samo nekad hebeni wow pocne stekat ko lud :)...i onda izadem iz igre na 10 minuta udem ponovno i sve radi normalno ://
14.7 18:47
-
TripperNX: kao što si rekao, wow ti najvjerojatnije šteka jer se grafička pregrijava. ili počne štekat jer su dijelovi igre bili prebačeni u swap pa ih windowsi ponovno prebacuju u RAM
14.7 18:50
-
system: koliko je normalna temperatura proca (pogledaj pod moj pc) kad je u loadu. u idle-u su mu temperature jezgri 36 C stupnjeva a proca 42 C stupnjeva.
17.7 0:29
-
FrightMare: meni je dosta velika...ima ko ideju kak da smanjim?
http://i26.tinypic.com/149bkgi.jpguostalom odoh probat ga ocistit makar je on cist ko suza :P(ja ga cistim svakih tjedan dana :D)
17.7 11:44
-
TripperNX: koji procesor imaš? jer ako ti stock hladnjak, temperature su čist ok
17.7 14:58
-
system:
TripperNX kaže...
koji procesor imaš? jer ako ti stock hladnjak, temperature su čist ok
pa napisao sam pogledaj pod moj pc
imam AMD Athlon X2 7850 BE 2.8GHz i zanima me kolika je normalna granica temparature u loadu. hvala
17.7 19:16
-
DPS1900: ja imam amd 6000+ i sve je radilo dobro kad ono temp 100 celz pa restart koji je problem
18.7 17:26
-
DPS1900: program ti se zove core temp
18.7 18:46
-
FrightMare:
pobrini se da je cooler na vrhu hladnjaka ima prikljucenu zicu na napajanje ili maticnu plocu ovisi kakav utor :P
22.7 11:17