Windows

Windows 7 vs Windows 10 (koji je zahtjevniji)

Glavas_ZG čet 24.1.2019 20:15

Poz,

 

Koji od Windowsa je zahtjevniji za hardware, win 7 ili win 10.

Naime, imam jedan stari laptop za koji se ispostavilo da radi.

HP 6735s, 2GB ram, dual core athlon 2Ghz, stavit ću neki SSD i vozi ...

 

Zanima me, da li je bolje instalirat na njega Windows 7 ili Windows 10, tj. koji sustav je manje zahtjevan za CPU i Rame (pozadisnki procesi, updateovi i ostale stvari koje windowsi rade da bi mogle usporit cpu i trošit Ram).

 

(XP i Linux neću).

 

Hvala

boxer čet 24.1.2019 22:57

Čudno, rekao bi čovjek koliko sudjeluješ u hardverskim temama da već to znaš, no... Mislim da bi Win7 32bit  trebao biti optimalan izbor zbog 2GB RAM-a. Možeš i 64bitni no sa njime raste i zauzeće rama 1+ GB (po mojem iskustvu 1.2-1.3GB)

ihush čet 24.1.2019 23:04

..koji god bio os, poželjno/logično je dodati još rama +2.. i tad je sve to sporedno, ali zbog prilagođenosti npr tabletima mala prednost za w10 u raspolaganju resursima (kad ih nema dovoljno za današnje standarde kao minimum 4gb..). Bez tog je pitanje upotrebljivosti/namjene dok je kao dodatak danas i ssd poželjan/povoljan. Tad je računalo starije/srednje vrlo ugodno za rad, bez tog je najamanje važno koji os (uz one koje ne želi..) :)

AF139 pet 25.1.2019 10:33

Meni je nakon upgrade sa win7 x64 na win10 x64 PC radio brže i lakše na ovoj mojoj "kanti" od PC-a.

Možda bi bilo dobro i ovo znati kod odabira  :

 

Client operating systems ----- End of mainstream support---- End of extended support
Windows 8.1 ------------------January 9, 2018 ---------------January 10, 2023
Windows 7, service pack 1* ---January 13, 2015 --------------January 14, 2020

* Support for Windows 7 RTM without service packs ended on April 9, 2013. Be sure to install Windows 7 Service Pack 1 to continue to receive support and updates.

boxer pet 25.1.2019 10:49

Pa u svakom slučaju može instalirati i probati oba sistema i uvjeriti se na licu mjesta kako će mu raditi na tom dual core laptopu sa 2GB memorije. Reinstal sistema je danas mačji kašalj i nije neki posao. Ako ne misli dodavati još memorije, 64 bitni sistem će mu po defaultu zauzimati više RAM-a što znači da mu preostaje manje slobodne memorije za neko normalno korištenje. Do nedavno sam imao stari office pc sa dual core celeronom i 2 GB memorije i probao sam na njemu i Win7 i Win 10.. Tih 2 GB rama se vrlo brzo zaguši prilikom surfanja, par tabova jednostavno zakuca RAM na 100%.. Surfanje na ovom forumu uz otvorena 23- taba je bilo uvijek uz 100% zauzeća.  Za mene je Win 7 32 bit bio najoptimalnije rješenje na tom office pc-u. Win 10 će ga zezati sa ažuriranjem sistema i proc će u roku keks biti 100%...

Glavas_ZG pet 25.1.2019 11:08

Boxer, ovo oko updateova i mene naj vise cima.

Necu dodavat rame i sl.

Taj laptop je kao backup nek imam a mozda ga poklonim kasnije. (Jedan od 4 usb porta ne radi)

Za sad naginjem prem win 10 x86 (home jer ima naj manje fičera).

To je nekako naj logičnije jel

ihush pet 25.1.2019 11:45
boxer kaže...

.. Surfanje na ovom forumu uz otvorena 23- taba je bilo uvijek uz 100% zauzeća.  Za mene je Win 7 32 bit bio najoptimalnije rješenje na tom office pc-u. Win 10 će ga zezati sa ažuriranjem sistema i proc će u roku keks biti 100%...

 -surfanje nije OS-win, nego 'internet', stvar browsera, drivera, kompatibilnosti i supporta (nadogradnji). Ovisno koji se browser koristi, dok je količina otvorenih tabova stvar juzera (ne teme-osa ili resursa HWa).

 

w7 je problem za isprobavanje, jer mora biti sp1+ie11, + update koji povremeno radi probleme (ms-ove igre..). Upravo suprotno od updatea koji se forsira za w10. To teoretski nij eproblem (kad bi sve bilo idealno).. dok se problemi mogu desiti bilo kda, bilo kojem osu, bug, greška (pa i namjerno za starije oseve). w7 da bi se 'samo isprobao' moraš potrošiti čitav dan, dok je zauzeće rama cca 1-1.5gb (početne verzije su bile još gore, korigiralo se..) i tad malo ostane za appse, dok je w8-10 zbog ciljanja na mobilno tržište (mobitel-tablet) upravo tako dizajniran (metro-modern ui.. mada je to glupost za desktop pc).

 

točno, s 2gb je optimalnije isntalirati 32bitni, već rečeno.. ali je još bolje, dodati rama/vga.. a winver realno nije izbor, jer samo je jedan win (kao reklama MSa, da je w10-''X'' posljednji win) i support-nadogradnje su važnije kad znamo da se iduće godine gasi w7.

 

-ima i paradoxa, početno je w8 (kao prijelazna faza w10), radio na svemu, na svakom hwu pa i kao nadogradnja sa xp-vista-7.. jer je tako želio ms. Od izlaska w10 2015te, počinju etape gašenja, polugodišnji ciklusi, pa se desi da ti više ne podržava npr printer koji je do prošlog builda podržavao.. i sad su verzije kao 1703-1803.. kao za ubuntu-linux jednostavno drugačije dok se verzije za firme-insiticuje (ent-ltsb..) ne mogu uspoređivati s 'običnim' verzijama o kojima se treba govoriti u ovakvim temama ''za juzere'', opet povezano s opcijama updatea (i najgore što se više ne razlikuje update-upgrade + ovabezno svakih pola godine uz odgode).

 

.. itd, ali skraćeno, netočno, w10 zauzme manje resursa, optimalnije ih 'troši', ali naravno razlika je ovisna o izboru juzera (npr cortana), dok je najoptimalniji browser ie+edge, chrome troši daleko više-bahatije (i postao je os u osu.. a sam ms migrira prema njemu, kao što se širi na linux, jer msu nije ni važno koji se os koristi ako se njemu plaća usluga... kao završna faza roadmapa nakon 2020-25..). Izbor? OS je samo OS, svaki je odličan, radi i teoretski svaki može sve (ako je nešto napravljeno, ako postoji support, dok u ovom slučaju MS ubija starije kao xp-7...). VIše od desetljeća je isti-identičan HW ispod haube tri popularna osa PC/desktopa, lin-win-osx, jednaki requirementsi za install (512MB kao minimum, par distri dozvoljava gui s manje dok w10 može raditi s 128 ali tek nakon installa, vađenjem.. kao neki primjer što koji os može, koje su stvarne razlike.. nema ih). Jedini dio koji će utjecati na 'zadovoljstvo juzera' u ovako formuliranom pitanju, je browser, a tad je ie najoptimalniji, jer jedini se ne ponaša bahato jer jedini ima razlog 'čuvati' OS.. dok to FF-chrome i sl. ne rade jednostavno traže više, dok starija verzija od recimo prije 5g koja bi bila manje bahata nije alternativa.. ne radi, nadograđuje se automatikom kao os itd.

 

kako god računali, ako za sve defaultno dostupne mogućnosti/servise (mreža, print, antivirus, plug&play..) tj za requirementse OSa potrošimo recimo 1.5gb tad je ostatak od 0.5gb premal za moderne browsere/igre.. jer realno je isti requirements ram-vga.. jednako je to multimedija samo je razlika što igra traži konkretno npr ram, dok browser to definira kao nešto od-naviše.. druge razlike nema, dok vga koristi za dekodiranje. Koja moderna igra radi ok s 2gb ili bez 3d-vga-gpu? Već 5g je minimum 4gb kao ograničenje mbo-minimum, starija računala 5-10 god polako nestaju (kvarovi, zastara-mogućnosti..) i nitko više ne radi soft-browser tako da to radi 'normalno' na starijem-slabijem HWu jednako kao što abandaju npr XP. PC iz doba XPa je imao prosječno 128-512mb, vista 512-1gb (kilavo, zato je vista bila popljuvana jer je polovica juezra bila ispod minimuma..) w7 1-2 .. da je sav soft iz doba prije w8-10 nrp prije 2012/2015te.. tad bi radio zadovoljavajuće na recimo 2gb/32bit.. ali nakon updatea bi dobili današnju situaciju-bahatost i jednostavno danas traže više a mora biti noviji soft ako netko želi npr YT (flash-html5..) da bi radio..

 

soft je vječan, nepoderiv, support-interesi su nešto drugo, realno izbora nema samo nam se tako pričinjava. Pri tome nije neki os bolji-lošiji, nego je tako odlučio MS. (koji da želi može izdati npr dx-12 za w7, ie12, itd.. ali ne želi a tad jednostavno stariji os nije stvar izbora ako to neka app-igra traži novije).

-w10 se može isprobati za pola sata.. w7 za pola dana rada-nadogradnji, jer ms ne da sp2-3.. ako juzer koji pokreće pitanje stvarno želi, može probati, usporediti.. ali previše je to posla da bi na kraju znali rezultat kojeg ne određujemo mi našim željama nego biznis-ms.

-mogli bi uspoređivati i npr xp, ali on je ipak iz drugog doba, nema nativni support za sata-ahci, usb20+, chipsetove koje su desetljeće kasnije, dok je njegov raspon rama 128-512mb, iznad tog ga ne zna iskoristiti kao moderan os, pogotovo ako se govori o granici 32bitnog na 2-3-4gb.. Što bi bilo loše u xpu da ga se proba? browser kao ff-chrome? Nepostojanje drivera? Poslovna računala ne mogu, jer nema npr certifikat-fiskalizacija.. gamerska ne mogu ako ništa drugo zbog rama-64bit.. čak ako driver postoji. Da se to može složiti-usporediti, kao primjer-referenca-usporedba, tad bi bilo vidljivo kako je sve to isto. Kako juzer ne koristi OS nego dostupne resurse i appse koje os samo spaja ali zato i nije stvar izbora nego odluke proizvođača-supprta. Jednako ako alternativa-linux (ili mac-os..), koje zato juzer u početku kao kriterij izbacuje iz pitanja.

 

-jedini odgovor, w10.. mada mi je w7 draži, trenutno još može. Zbog supporta koji se gasi i tranzicija je prošla. Dok brzina-glatkoća ipak ovisi o HWu i svakako treba imati više rama za današnje potrebe ili koristiti pametno, ne otvarati hrpu tabova.. stvar juzera, jednako kao gepek u fići, koliko stane. Defaultne postavke su često loše, OS treba podesiti, ne instalirati neke servise koje se ne koristi kao cortana ili imati odgovarajuće requirementse-očekivanja. Default nije usporediv za nešto što ne postoji na oba osa a naravno da ako se instalira više zahtjevnog softwarea-servisa, ako to sve radi da nešto više resursa potroši na taj rad, kao što će 64bitni os više tražiti za istu stvar od 32bitnog (ali tada dozvoljava daleko više rama.. i igre su sad 64bitne, poneke app kao video-AE-premiere i sl. .. nema se baš izbora ali u ovom slučaju nije kriterij). Mobiteli su na prijelazu 32-64bit, 2-3-4-više gb.. do već govori kakav os bi trebao biti tj koji HW je realno minimum-requirements i prema tome treba odabrati i podesiti OS kao i sve što juzer želi-korsiti.

 

-w10-x64 uz odgovarajući HW (ovisno o namjeni, konkretnim appsima koje će juzer koristiti + zaliha za budućnost), ne zato jer je bolji/lošiji, jer je svaki os odličan, ali ograničen interesima-supportom. Sve ostalo je kemijanje iz šupljeg u prazno. Možemo njurgati ili imati drugačije želje/preferencije, no realnost je takva.

 

+ edit: ah, da.. u pitanju je laptop, taj je još gore za raspoloživ ram.. vga će uzeti dio. Jednostavno nedovoljno za moderne potrebe, ne OSa, nego appsa-korištenja. Može ako se pazi što se radi, ali tad pitanje čemu.. pogotovo što je to dodatni-višak lap-pc.. ne nešto što će se stvarno koristiti. Možda zvuči neobično, ali w10 će se bolje snaći, no za njega treba znati kako sve podesiti-održavati.. ne default jer je default bahat. LTSB ne vidim ako izbor za kućne juzere (home/pro). To što se u w7 može isključiti update nije neka prednost, tj bit će uočljivo (kao objašnjenje) iduće godine kad se support ugasi.. tad će juzeri tek razumjeti zašto je to važno, .. jer je to razlika radi li nešto, yt, antivirus, browser, vdieoplayer itd..

-na 2gb s vga jednostavno w7 neće imati dovoljno slobodnog rama za bilo što, browsanje.

boxer pet 25.1.2019 22:56

Ihush se kao i obično bezrazložno nabrije pa onda napiše zid teksta sa previše općenitih stvari. OS ovo, browser ono itd...

 

Uglavnom ti je zaključak 32 bit pa sad izaberi, možeš i Win 10 da nam se ihush nebi ljutio. Ili Win 8.1 kao kompromis