Windows

Windows 10 - problemi

Pero1998 sri 9.10.2019 12:03

jel netko zna kako riješti ovaj problem, prilikom pokretanja laptopa ova obavijest iskoči (slika), već par dana se to događa, pokušao sam sa solucijama s youtub-a i googl-a ali nažalost i dalje ne funkcionira

Posmatrač sri 9.10.2019 12:36
jezurko kaže...

Pozdrav,

 

neznam dali sam fulao temu ili mjesto postavljanja posta, ako jesam ispričavam se.

 

Trebao bih pomoć vezano za reinstalaciju windowsa.

 

Zajedno sa računalom kupio sam original windowsw 8.1 na cd-u. Instalirao sam ih i s vremenom kad je došla nadogradnja nadogradio sam na windowse 10.

Sada bih trebao reinstalirati windowse i probao sam ubaciti instalacijski cd i instalirati nanovo windowse 8.1 i iza toga bih opet nadogradio na 10. No to ocito ne funkcionira tako jer mi javlja da problem.

Pretpostavljam da je to radi upgreda na windows 10.

 

Molim vas proceduru, postupak kako instalirati svježe windowse 8.1 odnosno 10 ponovo.

 

Hvala.

 Ne moras to raditi. Instaliraj win 10 i aktiviraj najnormalnije.... To si trebao napraviti prvi put i time si dobio win 10 licencu....

nicky.sl sri 9.10.2019 13:09
djigibao kaže...

Da li netko od vas nakon zadnjeg updejta (jucer) KB4517389 ima problem da ne moze otvorit Action Center (desno dole kod sata) ili da mu ne radi ona opcija "Night Light"?

 Kod mene radi uredno i jedno i drugo

ihush sri 9.10.2019 13:18

-vjerojatno 'smeće' .. ostatak mogućeg virusa-malwarea kojeg je spriječio antivirus u instalaciji ili bilo koje normalne aplikacije-igre.. ako je došlo do problema kod instalacije ili si pobriosao nešto ručno pa deinstalacija nije uklonila višak.

-win u reg ima podatak-postavku za file, ali file ne postoji (na navedenom pathu) ili sys-file/dll nije registriran tj nije instaliran, nije ispravan i sl. npr kad se instalira stariji soft/igra često upakirano ima i starije sys-dllove/dx.. dok os već može imati nešto novije i sl. kombinacije.

-pronađi stavku i obriši ili probaj prvo deinstall koji bi (kad je sve ok) trebao ukloniti ali za to se trebaš sjećati što je iniciralo problem, što si radio, instalirao ili malware..

-nije važan konkretan file, važno je iz tog primjera naučiti kako kontrolirati-održavati-štititi os od smeća-malwarea, tj ako nešto tako želiš znati tad kad god nešto radiš-instaliraš o tome treba razmišljati i upravo to posljednje je 99% odgovor kao uzrok a kad znaš uzrok tad možeš tražiti fix. Npr ponoviti install, poskenirati antivirusom.. + problem će se u pravilu pojaviti tek nakon restarta pa neki malware kojeg možda pokupiš surfanjem ili nekom igrom/crackom.. tek idući dan vidiš kao problem, mada je do tad 'sve normalno radilo'.. tj to znači da problem nije nastao danas nego dan prije tj to tražiš kao uzrok i tad možda nađeš odgovor što-kako-od kud.. za idući put. Ako je nešto potrebnog, npr neka runtime kontrola koju traži neki soft, tad taj soft bez nje ne radi i tad ili tražiš ispravnu instalaciju, ili novu verziju ili kompatibilnu jer nije svaka app za svaku winver tj postoje requirementsi-preduvjeti, ne samo cpu-ram.. nego i konkretan win, driver i sl. a sve to je software + mada su win isti moji-tvoji (pretpostavka da imaš čist-origigi win) razlika je u svemu ostalom i svaki komad HW ili SW može biti uzrok ovakvog problema (koji relno i nije problem jer win radi..).

Marko :D sri 9.10.2019 15:05
nicky.sl kaže...
djigibao kaže...

Da li netko od vas nakon zadnjeg updejta (jucer) KB4517389 ima problem da ne moze otvorit Action Center (desno dole kod sata) ili da mu ne radi ona opcija "Night Light"?

 Kod mene radi uredno i jedno i drugo

I kod mene isto...

Rizi pet 11.10.2019 22:49
WackyZG kaže...
Scroll je radio prije updatea? Iskreno, više mi zvuči kao hardverski problem s mišem, pokvareni scroll wheel,ali probaj odavde:

https://support.logi.com/hc/en-ca/articles/360024697834--Downloads-MX518-Optical-Gaming-Mouse

skinuti software,pa vidjeti hoće li proraditi. Ako ne,testiraj na drugom računalu miš.Ako i tamo ne radi,pravac servis.

 Skinuo sam , prvi put se susrecem sa ovim sotftverom inace imao sam cd za neki logitech program ali ne mogu trenutno naci? Objasni ako mozes u poruci :D

ihush ned 13.10.2019 12:21
Gogo222 kaže...
Win 10 je izašao 2016. LOL

 -kao beta, 2014 .. tj vista=6.0, w7=6.1, w8=6.2, w8.1=6.3.. i tad win10=ver.6.4 do promjene-preskakanja u ver.10 2015te.. kad izlazi.

od tad se win već više puta mijenja, tj naziv je i dalje 'isti', windws 10, jer je to 'posljednji' win, ali je sad u igri build-polugodišnji, tj imamo tako nekoliko verzija 1511-nadalje-do aktualne 1903 (sad 1909..) uz politiku MSa za tri istovremene verzije tj ritam nadogradnji koji su s odgodom do pola godine i gašenje supporta za starije koji u međuvremenu umoraju obaviti update i gase se..

-postoje različiti driveri za vga i sl. pa nije jasno što uopće treba značiti da je izašao 2016te ili iza toga LOL.. tj kakve to ima veze, problem-odgovor?

Truljo pon 14.10.2019 12:35
Gogo222 kaže...
Nešto treće, a koji je tvoj problem ?

 A koje je to "treće"?

 

Bio sam i na windows 3.1 ako te zanima.

Jesi li koristio Vistu? Ja nisam, čekao sam bolji OS. Da li me treba zbog toga osuditi i podrugivati se ???

Ima x stvari zbog čega netko nije još 2016 preša na windows 10. Ne moraju svi imati u garderobi bile starke!

ihush pon 14.10.2019 12:54
Gogo222 kaže...
Nešto treće, a koji je tvoj problem ?

-moj? gle tema ima naslov, windows 10 - problemi.

-imaš problem? imaš odgovor na neko pitanje? ili spam-trollanje? Nešto što modovi mogu moderirati.

-konkretno si naveo w10-2016. .. u čemu je problem? Što ti to znači, tj izlazak w10 je 2015te.. i opet, u čemu je problem? Tvoj problem jer očigledno ga imaš.. spam.

hoz sri 16.10.2019 19:43

prije desetak dana pojavila se u desnom donjem dijelu ekrana slijedeća poruka "probni način rada windows 10 pro build 18362_h1_reelease190318-1202" koja stalno stoji na tom mjestu. u povijesti instalacija (ažuriranja)  a ni na bilo kojem disku nema niti traga o tome.problemi koji su se nakon ovoga pojavili manifestiraju se na internetu i na edge i na chrome pregledniku.svaki čas se zamrzne ekran,kursor se kreće ali nema reakcije na klikanje.odmrzne se nakon nekog vremena sam od sebe.pomak teksta je proizvoljan.kursor mijenja oblik od postavljene strelice ,promijeni se u usmjerenu strelicu prema gore ili dole s točkom  ispod ili iznad u sredini strelice a na proizvoljnom dijelu ekrana pojavi se kružić promjera cca 8 mm sa dvostrukom strelicom s točkom u sredini.na gornjoj notifikacijskoj traci bilježi se niz adresa stranica (pretpostavljam preko kojih prelazi kursor dok pregledavam pozvanu stranicu).neznam kako se riješiti ove napasti.

Yield pet 18.10.2019 20:10

Pozdrav svima,
Prije nekoliko dana Windows 10 ( pro verzija ) mi je napravio automatski update na 1903 verziju i nakon toga samo sranja. Nikad do sad nisam imao ni najmanjih problema nakon Windows 10 updatea.

1.Uglavnom, prvo su mi krepale sve aplikacije na kojima imam neke profile za rad ( Logitech gaming software, Wacom tablet, Palette app ). Niti jedna aplikacija nije mogla ucitati profil. Problem sam rijesio tako da sam sve aplikacije morao izbrisati i ponovo instalirati.

2. Kada napravim Shut down i ugasim kompm, kod ponovonog paljenja cim krene pokrezanje windowsa komp se resetira i treba mu jedno 1-2 minute sveukupno za boot ( prije je boot time bio oko 20 sek max). Ako napravim restart sve bude normalno.

3. Ako komp ode u Sleep mode, nemoguce ga je vise pokrenuti. Imam crni ekran bez signala.

4. Bluetooth dongle mi vise ne prepoznaje zvucnik i PS4 kontroler koji su normalno radili.

Imam sve najnovije drajvere ( graficka, chipset, windwos 10, aplikacije, bios ). Nista ne pomaze. Pokusao sam sljedece :
1. Ikljuciti Fast boot u biosu - opet se restarta kad palim komp
2. Sa ccleanerom popraviti Rigistry - bez ikakvog ucinka
3. Maknuti preko windowsa 10 zadnji 1903 update - nista

Ima li mozda netko savjet kako rijesiti problem ( ili ako je imao slicnih problema )?


Hvala

hanteed ned 20.10.2019 10:32

Instalirao sam novi windows na ssd samsung 970, e sad jebala me instalacija pa sam istekao hdd pa novi windows instlairao na ssd a ovaj hdd reformatirao. Problem je kada palim kompjuter upali se logo windowsa i tu stoji i nema dalje. Izgasim kompjuter i opet isto vrti ii udjem u bios disableam ostale boot opcije kao sto je windows boot manager i satawdhdd ostavim samo ssd kao jedinu boot opciju i kliknem da se upali i ne moze se upaliti. Haj vratim bios na default i palim komp 10ak puta te gasim i tek onda normalno upali taj novi windows sto sam instalirao. Je li to veze ima sto se pobrko stari windows sa novim jel to veze ima sa windows boot managerom jer nesto sam guglao pa sam ga disable i opet je isto bilo, ima li kakvo rješenje a da ne instaliram ponovo windows.

ihush ned 20.10.2019 11:26

uefi-legacy, postavke biosa, install medij i inicijaliziranje diska (dik postane mbr ili gpt..) obiršeš ga diskpart-om (clean).. sve mora biti usklađeno-kompatibilno-isto, jendo od tog i neće..

-dok to radiš, odspoji sve ostale diskove (zbog boota, installer može bilo gdje.. a nikad ne znaš kako koji bios prijavi diskove + guid..).

-novij hw (mbo) ugl možeš učitati default postavke i bit će 99% uefi.. uz to trebaš uefi install-boot medij i inicijaliziran disk kao gpt.. + preduvjet koji vjerojatno zadovoljavaš, isključivo win-x64bit, 64bit cpu, nx-pae.. i uključen ahci. Ako to nije tad ne može gpt itd itd..

hanteed ned 20.10.2019 16:52
ihush kaže...

uefi-legacy, postavke biosa, install medij i inicijaliziranje diska (dik postane mbr ili gpt..) obiršeš ga diskpart-om (clean).. sve mora biti usklađeno-kompatibilno-isto, jendo od tog i neće..

-dok to radiš, odspoji sve ostale diskove (zbog boota, installer može bilo gdje.. a nikad ne znaš kako koji bios prijavi diskove + guid..).

-novij hw (mbo) ugl možeš učitati default postavke i bit će 99% uefi.. uz to trebaš uefi install-boot medij i inicijaliziran disk kao gpt.. + preduvjet koji vjerojatno zadovoljavaš, isključivo win-x64bit, 64bit cpu, nx-pae.. i uključen ahci. Ako to nije tad ne može gpt itd itd..

 Aj života ti polako napiši eo me u biosu ne vidim legacy... Iskljucit cu hdd i stavit ssd kao main probat cu nesto skentrat

ihush ned 20.10.2019 17:21

pitanje je prvo što želiš i što je kompatibilno (s HWom i željama..) npr imaš ili nemaš uefi-gpt ili legacy-mbr opcije.. može biti drugi naziv-text, ne mora uopće postojati izbor (najblesavije kad u opcijama-meniju imaš jednu moguću stavku.. ali i dalj ese to naziva ''izbor'') :)

-pretpostavka, novo računalo = uefi (time i gpt, ahci i ostlao kao default) .. ovisno o željama, isključiti safeboot, fastboot i podesiti ostalo (zapravo više ni nemaš).

-starije računalo bi bilo nešto drugo, prije uefija nema tih opcija, tj tek pojavom uefija se stari način naziva legacy, klasičan, mbr boot koji je tu od doba dosa. Kompatibilan sa svime i mikrovalnom.. :)

 

-jasno ti je da bi nešto radilo, mora biti kompatibilno/podešeno. Računalo (hw-bios) može podržavati oboje ili jedno od to dvoje. Da bi radilo sve, tad sve dijelove moraš podesiti na zajednički nazivnik, a prvi korak je bios-uefi/gpt i boot medij koji tad mora biti za isti taj mod, kao i disk kojeg moraš obrisati i reinicijalizirati ako je u pogrešnom modu, jer to se radi tad, prvi put.. kao dizel-benzin, kasnije nema miješanja.

-a problem boot medija.. pa ovako, možeš install-boot medij napraviti mctoolom.. nextaš i to je to, trebao bi biti za oba moda. Isto to radi Rufus, ali nije smao nextanje nego moraš čitati s razumijevanjem, kliknuti željene opcije-postavke i tad klik-next :) .. tj rufusom možeš napraviti legacy-mbr, uefi-gpt ili oba boot moda za install medij. Da bi installer to obavio mora bootati u odgovarajućem modu, npr u GPT + jednako tako biti podešen bios.

 

zbog toga što se bios razlikuje (ali je sve to isto, kao auto-tv-mobač..) najsigurnije je ne dirati nrp bootorder u biosu, ostaviti disk kao prvi, nego koristiti boot-meni, quickboot-cms-expressboot (razni nazivi, ugl neka F-tipka ili ESC.. npr f9-f10..) i tad ti se pojavi izbor s kojeg medija želiš bootati. -zašto je to važno? zato jer tad vidiš i medij, vidiš mod u kojem je, pogotovo ako je u oba moda i ako bios podržava jednako oba moda.. tad ili moraš imati sreće pa je sve defaultno identično, npr hoće li prvo boot uefija ili prvo boot mbra.. i zato je upraov F-tipka-CMS bolji, jer tad to vidiš i bios ti prikaže isti medij s dva načina rada-boota, kao izbor, npr uefi-boot i legacy-boot.. tako znaš, ne nagađaš i ne ovisiš o sreći. Drugo rješenje je kad postoji smao jedan mod ali tad moraš znati koji, npr novo pa je logično gpt-uefi.. i zato je rufus možda bolji tj napraviš samo taj mod i tad ne moraš brinuti jel bootao onaj drugi-pogrešan.. a o tome ovisi možeš li nastaviti tj može li installer koristiti disk.

 

-naporno? -samo tako zvuči, prvi put.. :) inače banalna stvar, od dva moguća načina, na tri mjesta mora biti jednako-kompatibilno, bios-medij-disk s time da ako je disk prazan, neinicijaliziran tad će installer postaviti ga u potreban mod, ako je već inicijaliziran (u pogrešnom) tad diskpartom obrisati.. i nastaviš.

 

-istina, početnicima ovaj dio može trajati satima, sam install traje desetak minuta :) što ti je napredak? :))) no kad jednom poloviš stvari, drugi put si gotov za minutu. Ako nešto promašiš, ako nisi zadovoljan instalacijom.. ponovi, jer install je brz. Kad kreneš s korištenjem tad je sve veći problem.. a jednom kad to obaviš drugi put je sve ''isto''.. :)

hanteed ned 20.10.2019 17:50

shvatio sam te izmjenjat cu nešto ali napominjem da ne instaliram ponovo windowsk, ako vec upirem clean disk i tako to nece ga valjda formatirati jel?

snaci cu se zato poslije, probat cu nastimati, ako ne stignem veceras onda cu ujutro

ceprkao sam te opcije u biosu i guglao ali svejedno hvala

ihush ned 20.10.2019 19:32

-clean disk briše sve, baš sve.. to je ispod format nivoa, koji ide nakon tog, tj tad tek kreiraš particiju i nakon tog ide formatiranje.. tako da clean= nema baš ničeg, disk je kao iz tvornice (neinicijaliziran).