Windows

Windows 10 - općenito

sage ned 17.5.2020 12:26

Neće, al ne treba te to brinuti, danas licencu kupiš jeftino. Bitnije je sto puta imat instaliran ssd disk i eventualno više ram memorije koje spominješ. Da si olakšaš prijelaz na ssd samo napravi clone starog diska na novi ssd.

ihush ned 17.5.2020 13:08
žoss-2 kaže...
Bok svima!
Na nekih 5 godina stari lap kupljen sa instaliranim Windowsima, umjesto harda stavio bih SSD i još keks RAM-a. Hoće li biti problema sa reinstalacijom istih Windowsa?

-može se klonirati.. ali poželjno je ipak (clean) install. Različiti kapaciteti, potrebe, čist sys je ipak čist dok staro-copy ima svega.

-ako je win aktiviran, tad će automatika obaviti sve, ostaviš prazno key i spajanjem na ms server se reaktivira (jer je id u bazi povezan s mbo..).

-key nije uvjet, radi bez tako da tek kasnije brini o aktivaciji, tj na install mediju (32-ili-64) iskopiraj na desktop ghaterosstate.exe i pokreni, generira lic-kopiju, to spremiš na install stikić i imaš ako aktivacija iz nekog razloga ne prođe.

-ovisno kako je podešen lap, predinstaliran win tad je možda u biosu key (od win 8).. + sve povezane postavke, možda stara recovery particija, možda od starog win i to nema baš nikakvog smisla kloniranjem prenositi na novi disk-win tj to su stvari koje će u slučaju problema napraviti katastrofu-problem tj stari reinstall će pregaziti noviji win tj svaki stariji win koji je tad na disku je 'smeće' dok npr driveri i sl 99% nisu nužni tj automatika ih instalira + većinu ionako treba updateati (ali je poželjno imati pri ruci, kao dvd za mbo.. ali danas pola računala nema optički.. pa i to možeš iskpirati na stikić-install ili pripremiti nove dirvere sa str proizvođača za novi w10-build tj razlika je prije 1703-18-19.. i uskoro 2020-04 npr chipset-vga driveri i tad moraš instalirati nove, ne stare mada je to ''isti'' win 10.. :)

 

-ovisno o željama-potrebama, možeš podesiti opcije biosa, ostaviti kako je.. previše kombinacija ali to se radi upravo prije installa, kasnije se upravilu ne dira. Može i noviji bios tj ponekad je poželjan ali recimo da ne mora..

-ssd.. cijene manjih 120-250 su čak niže nego klasičan hdd koji je u pravilu 500-1tb-veći.

-ako je stari disk ispravan, može ga s ei dalje koristiti tj dodati ODD-ladicu za sata disk.. ili ako mbo podržava m2-sata/nvme.. pa ovisno o tome možeš kombinirati kupnju, cijene ssd-sata-nvme.. su podjednake, izbor ovisno o tome što mbo podržava + bios za boot (zato je važno provjeriti, podesiti, updateati po potrebi itd..).

u toj kombinaciji hdd može biti za sotrage-kapacitet, ssd za sys-rad tj tad ne moraš kupovati veći-skuplji (rang iznad 500-1000kn i više..), tj pitanje isplativosti ako usporediš da novi lap možeš kupiti čitav za 2000kn.. itd. tj tad ti je dovoljan disk u rangu cijene recimo 150-200kn  (+ ladica cca 100 ili m2 kao ploča podržava..).

-ram, 4gb je 'minimum', ok, 8 poželjno ali ovisi o tome što radiš, potrebe appsa (svaka ima konkretne requirementse) no kako si radio do sad možeš i dalje.. + svaka novija verzija softa može tražiti više. Radije tako potrošiti nešto novca nego samo na veći disk i sl.  tj moraš nešto sam iskombinirati što tebi odgovara.. ovo su samo neke kombinacije..

 

- kao btw, ovisno o kapacitetu (jer ne možeš disk podijeliti na veće dijelove ako je disk manji..) poželjno je disk podijeliti na particije, za sys-os i za rad-dokumente-igre-storage... npr download igara i zabave.. tj ovisi što radiš. Ali, zbog trajnosti (razlika hdd-ssd) tj TRIM funkcije, je poželjno da ssd bude u većem komadu, tj da barem bude dvostruko od minimuma.. a za win je to 60gb.. pa tad disk 120 recimo ne dijeliš, tj od 60-100 je poželjna jedna particija, tek s 200-više možeš o tome razmišljati, ali ako koristiš stari hdd tad ostaviš sve za win u komadu ili 100+100 sys-radno za dio koji želiš ubrzati tj ne držati na starom-storage-sprijem disku.. tj opet ovisi o konkretnim potrebama i postoje razlozi za jedno-drugo-treće rješenje koje može biti dobro-loše.. samo trebaš znati tj planirati upravo sad kad to pripremaš .. a to je dodatni razlog za clean isntall jer kloniranje je samo kloniranje, uz automatski resize-fit prema kapacitetu (obično shrinka na manji ssd.. ali je to linearno.. ne nešto što biraš-podešavaš.. a tad je to često pogrešno tj TRIM i sl. razlozi tj trajnost, potrebe itd.).

 

BlackMoon ned 17.5.2020 16:55

Previše si ti to zakomplicirao. Ja sam se na desktopu prebacio s Vertexa3 od 90gb na Kingstona od 120, vrlo jednostavno, što sam prije napravljen i spremljen sistemski backup vratio na novog. U disk managnentu sam aktivirao alocirani prostor i za deset minuta sve radi na novom ssd disku!
Naravno, svi diskovi mi koriste GPT particijsku tablicu, MBR za mene više ne postoji. Zastajelo i nesigurno.

Posmatrač ned 17.5.2020 17:24
BlackMoon kaže...
Previše si ti to zakomplicirao. Ja sam se na desktopu prebacio s Vertexa3 od 90gb na Kingstona od 120, vrlo jednostavno, što sam prije napravljen i spremljen sistemski backup vratio na novog. U disk managnentu sam aktivirao alocirani prostor i za deset minuta sve radi na novom ssd disku!
Naravno, svi diskovi mi koriste GPT particijsku tablicu, MBR za mene više ne postoji. Zastajelo i nesigurno.

 Sa ssd na ssd maltene se nista ne mijenja ali sa HDD na SSD bas i ne... JA bih uvijek i to i radim clean install... Isto vremena ali izbjegnes moguce probleme... Instalirati win 10 na ssd je 20 min posla max...

ihush ned 17.5.2020 18:35
BlackMoon kaže...
Previše si ti to zakomplicirao. Ja sam se na desktopu prebacio s Vertexa3 od 90gb na Kingstona od 120, vrlo jednostavno, što sam prije napravljen i spremljen sistemski backup vratio na novog. U disk managnentu sam aktivirao alocirani prostor i za deset minuta sve radi na novom ssd disku!
Naravno, svi diskovi mi koriste GPT particijsku tablicu, MBR za mene više ne postoji. Zastajelo i nesigurno.

- sasvim različit kriterij.. tj ssd nije hdd + predinstaliran win stariji od 5 god.. itd. Obrnuto, što bi dobio da si prosječan 500gb i veći hdd klonirao na spomenute ssd 90-120..

-neovisno o tome, clean ima 'prednosti' jer je clean i samo kad je sve u idealnom stanju je kloniranje opravdano uštedom vremena za instlall ostalog softa + podešavanja ali sam dio kloniranja ili installa je vremesnki sličan + uz uvjet da kloniranje prođe ok, tj da se ms-win ne 'uplaši' za licencu, boot i sl. i tad potrošiš vrijeme na fix boota pa nema uštede itd. ..

-tj sve ovisi o konkretnom korisniku, npr ima li ili nema soft za kloniranje. + s clean biraš što-gdje tj optimalno i na kraju rezultat može biti isti ali može biti i bolji nego klonirano, dok obrnuto ne može..

 

+ kao btw, mala škola hdd-ssd, sektori-clusteri-geometrija ili trim.

-klasičan hdd je disk, koji se formatiranjem dijeli na sektore tj to je geometrija diska.

-kloniranjem na identičan disk-kapacitet nema razlike no to nema ni smisla osim u slučaju kvara ali tad je problem i copy-klonirati..

-druga stvar je kako je izvorni disk formatiran tj korištenje alignmenta ili 'obično' tj stvar koja je uvedena prije desetak godina a kod predinstaliranog ne znamo tj korisnik ne zna kako je što napravljeno, pa čak često ne zna jel mu bios podešen u ahci-ide i sl modu, ne zna jel mbr ili gpt.. odnosno, ovisi o defaultima iz vremena kad je računalo kupljeno-složeno pa je recimo pretpostavka da je ovo u ahci-gpt modu tj da koristi noviiji win x64 jer je to sve preduvjet za gpt-uefi + vjerojatno ima uključen fastboot + sec boot itd. .a to može raidit problem jer to i postoji upravo zato da radi problem... :)

tad imaš hrpu 'problema' tj osim što korisnik ne mora ništa znati, možda ne želi kopiranje-kloniranje tj ako je na x32 možda želi na x64, tj možda ne može klonirati ili ako nešto promjeni u biosu možda ne može bootati itd. itd..  dok clean može tj mora jer je instaliran.. itd

 

-za sys je sporedno hdd-ssd tj razlika je neprimjetna-transparentna osim u brzini gdje je ssd osjetno brži.

-mod kao uefi je sporedan, kao i gpt .. tj to ne utječe na brzinu, ali ima lančano-povezane uvjete osim x64bitnog novijeg osa, automatski mora biti i ahci da bi se omogućio gpt, tj u legacy modu mbr je možda ide moža ahci.. i što god, zbog zaštite se ne može mijenjati tj problem za boot a ako je nešto što korisniku daje npr brzinu tad je jednostavno šteta to ne podesiti + to je preduvjet za TRIM funkciju tj trajnost ssd-a.. (interno kontroler razbacuje podatke ravnomjerno i time 'produljuje' vijek tj prosječnu trajnost pojedine čelije-clustera koja je recimo 10.000 r-w ciklusa.. a to je sve direktno povezano s geometrijom, kapacitetom, pozicijom swapa itd..)

 

-kraće, razlike između hdd i ssd su dovoljno velike da traže clean dok je ušteda vremena upitna.. tj što je smisao zamjene diska? brzina, bolji-optimalan rad? tad kloniranje i ušteda vremena nisu kriterij tj može uštedjeti 100% vremena + novca ako ništa ne mijenja... zar ne? :)

-da razlike nema, opet je novi disk dovoljno dobar razlog za korisnika da upravo tad proba, install, osnove, kako napraviti stikić, kako podesiti bios itd.. + jer ovo je ipak forum za kompjuteraše koji recimo žele znati malo više od klik-nextanja. Sve dok ima stari disk, može bilo što porbati, pogriješiti.. ponoviti. Upravo je to trenutak kad to može i treba probati, tad može i klonirati pa vidjeti razliku u radu.. sve dok ima stari disk, koji radi, ne mora ništa brinuti. Ako to ne pokuša, što tad s ovom i sl. temom? -višak? klik-next? i to u slučaju da kloniranje prođe bez problema a problema može uvjek biti..

 

BlackMoon ned 17.5.2020 23:04

Najlakše je instalirati windowse i potrebne aplikacije. Podešavanje svega toga već ulazi u domenu horora. Čast programima koji imaju mogućnost exportiranja registry baze postavki, ili kojima možeš replace-ati prethodno pospremljen sadržaj iz user foldera. Ne instalira mi se windowse nanovo baš svaki dan. Vrijeme mojih avantura s tim, nestalo je nekako s godinama...

ihush ned 17.5.2020 23:50

-to je tvoj kriterij.. ili to što ti se ne da instalirati, no nema veze s razlikom hdd-ssd a time i potreba za clean.

-ili ovako, install je stvar od cca 15 minuta. Što imaš podešavati? Koliko appsa korisnik koristi? -dvije-tri?.. pet minuta. Driveri+update traje nešto duže, par rundi-restrartova, no prihvatljivo. Backup+restore su duži, kloniranje možda kraće ali možda i problem.. tad ljenost nije baš neki kriterij :) Ili kad ti je dosta instalacije windoza, tad si tek započeo, još si daleko od potrebne količine da se približiš promilu onog što je meni prošlo kroz ruke, tad ti jedan nanje više ne znači baš ništa, treptaj oka.. ili rutina dok spavam.. :))

 

-odnosno upravo po 'avantura' kriteriju, jer install nije avantura, to je običan calculator.. 2+2=4 .. nema nepoznanica :) tj ako je sve ispravno i ako znaš, ali to može biti samo dodatni razlog za clean. Ovo je ipak win-tema, win-juzeri, ne mac kojeg upališ.. i kad nešto mijenjaš, kupiš novog i upališ.. :))

 

tj, ne treba svoj kriterij dati kao savjet drugom korisniku s kojim nemaš ništa zajedničko, npr tvoj prelazak kloniranjem je s ssd-90 na ssd-120 i to je već dovoljna razlika da je tebi dovoljan klon, dok u drugom slučaju nije, pogotovo ne preporučljiv. Opet, što je primarni kriterij? Što brže dobiti funkcionalan pc ili optimum, ubrzati što se može? Kriterij ne postavljaš ti, nego korisnik s pitanjem tj situacijom da s hdd želi na ssd tj želi ubrzati računalo-rad i to je neki zaključak početnog pitanja koje bi mogli karikirano pretvoriti u to da kupi novi-jači laptop ili radnu stanicu.. tj ne treba odgovor vezati s osobnim izborom, navikama, ljenošću i sl. Čak naprotiv, za nekog drugog ne mora moj recept kojeg za sebe koristim biti 'najbolji'.. jer nema najboljeg nego ovisno o situaciji ili kriteriju kojeg ne postavljamo ja-ti nego treća osoba a to uključuje i znanje, pa i to ima li stikić za install ili ima li neki soft za kopiranje-imiđiranje-kloniranje, ima li iskustva itd.. i ono što je nama lako drugima može biti teško. Ono što je nama možda gnjavaža ili gubljenje vremena nekome može biti hobi-zabava kao slaganje legića ili koristan vikend.. jer nije da se na računalima samo radi ili samo gejma.. čak je i slaganje dio zabave ili tlake ovisi o osobi, meni je zabava, zabavnije nego korištenje kad je složeno. Možda je stvar što ja računala doživljavam više kao hobi čak i kad su posao.. možda nisam još dovoljno složio-instalirao.. no kao s ostalim guštima, npr ženama ili plaćom, stanom.. ne postoji previše :) tj možda je to ona razlika kad netko to radi s lakoćom ili je sve tlaka-napor.. kriterij.

žoss-2 ned 17.5.2020 23:59

To je lap od sina i usporio ga  je sa svakakvim glupostima da u obzir dolazi samo clean install. Zadnji puta su reinstalirani Winsi kada je MS ponudio nadogradnju na 10-ku. Kolko treba za faks bit će mu super. Igra ionako na desktopu. Dobra je ideja da sadašnji hard stavim u vanjsko kučište. Tnx!

ihush pon 18.5.2020 00:14

umjesto vanjskog, praktičnije je unutarnje (odd-bay umjesto cd-dvd..) tj ovisi što ti je potrebno.. cijene kućišta su podjednake tj ladica je samo adapter i s ebya je desetak kuna ali kad će stići.. + tad moraš pripaziti na debljinu, starija računala 12.5mm novija 9.5mm i to ako imaš laptop s dvd-optikom (noviji su često bez...).

Valentin17 pet 22.5.2020 21:09

Da opišem jedan problem s kojim sam se susreo danas na AMD Ryzen mašini i za koji sam riješenje pronašao na Linus forumu.

Problem je bio taj kad bi umjesto radne površine imao crni ekran sa upaljenim command promptom, lokacija c: windows/sytem32,

ako bi upisao explorer.exe, najnormalnije bi se pokrenile sve ikone, teskbar i sve ostalo.

Do problema je došlo nakon instalacije zadnjih dostupnih nadogradnji za Win 10, prvo što sam probao je obrisati sve nadogradnje

koje sam zadnje skinuo, čak ni to mi nije dopustilo, uninstall bi prošao, nakon restarta nadogradnje bi se nalazile na popisu instaliranih.

E sada riješenje, otišao sam u registry bazu, na lokaciju sljedeću: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon.

Tamo sam pronašao registry ključ koji ne bi smio biti na toj lokaciji, zove se SHELL i ima vrijednost %comspec%.

Taj ključ sam obrisao i odradio restart, nakon sljedećeg logiranja, sve je najnormalnije radilo.

Postoji još jedno moguće riješenje, iako mene nije taj dio pogodio bio, na lokaciji: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

mora bit ključ koji se isto zove SHELL i njegova vrijednost mora biti explorer.exe, ništa drugo osim toga.

Eto pišem ovo ako netko bude imao taj problem da zna jer ovo je kriminal kaj rade od nadogradnji toga OSa u zadnje vrijeme.

Marko :D pet 22.5.2020 23:29
djigibao kaže...

Da li netko zna zasto mi je dosao ovaj update??? - KB4497165

 

Pitam jer po opisu na tom linku tu se radi o necemu vezanom za Intel procesore, a ja sam na AMD Ryzen

To je normalno. Sva računala, nebitno koriste li Intel ili AMD procesore, dobivaju ta ažuriranja. 

ihush sub 23.5.2020 11:26
djigibao kaže...
Vidim, ali zasto?
Zaj** ili u AMD-ovim CPU ima nesto Intelovo ili negdje drugdje?
Nema mi logike...

 zato jer je npr amd-x64 skup instrukcija vlasnički registriran i tako se naziva, neovisno što iste insturkcije koristi i intel..