Windows

Windows 10 - općenito

ihush uto 8.10.2019 17:47

-to što tek sad vidiš folder ne znači da prije nije postojao.. kod svake nadogradnje se stvori-automaitka, ali je defaultna postavka file-explorera s isključenim prikazom hidden-sys fileova i tad taj folder ne vidiš, jer nije prikazan tj skriven je. Tek kad uključiš prikaz, vidiš ga. Pošto ga briše autoamatika.. ili schreduler ..

 

-veći problem, ako ti fali mjesta, tad je to znak .. da ti fali mjesta, tj sys-os za ''disanje'' (koje uključuje i ovakve stvari) traži ne kao minimum 30gb nego realnih 60gb upravo zbog tog i više ... tj danas su igre velike (relativan pojam) i njima možeš lako natrpati parsto gb .. treba znati koliko imaš mjesta i kako ga podijeliti-koristiti, što-gdje instalirati i održavati. Ako mjesta ima (pre)malo.. tad moraš početi mijenjati navike, tj mjesto gdje instaliraš-downloadaš.. ili mijenjati disk na veći.

Mladen čet 10.10.2019 11:12
djigibao kaže...

Da li se moze vanjski disk veci od 3TB prebaciti iz GPT u MBR i da bude jedna cijela particija?

Prebaciti možeš, ali nećeš imati svih 3TB na raspolaganju (ograničenje MBRa je 2TB).

Teoretski, može se zaobići većim sectorima ali to onda povlači moguće probleme sa kompatibilnošću OS-a.

 

 

djigibao čet 10.10.2019 11:23

To sam i dobio.

Prebacio u MBR i dobio 2 particije (jedna od 2TB i druga od 1.6TB) ali onda ovu drugu particiju ne mogu uopce inicijalizirati, totalno je neupotrebljiva

 Ova prva ima opciju pravljenja "New simple volume" ali na ovoj drugoj je ta opcija zasivljena

ihush čet 10.10.2019 15:06

to ovisi o samom osu tj tvorcu-MSu koji nešto može o(ne)mogućiti, manje o gpt-mbr i ostalim ograničenjima ili standardima tj bilo bi ograničenje da je 32bitni OS u pitanju, da nema translacijskih tabilca, clustera itd.. dok o FSu ovisi npr max file size, disk ovisi o kontroleru, biosu, osu.. i želji msa koji gura gpt ili moraš imati scsi/raid kontroler. Pošto NTFS podržava do 256TB to nije problem, tj umjetno ograničenje.

-ograničenje je ostavljeno u vista-w7/s2008.. za veći mora biti gpt, još smješnije je što možeš imati ext.usb hdd od recimo 3-4-više TB.. i radi bez problema kroz usb, važno samo da interni kontroler podržava hdd (do 12tb..). Usporedivo s FAT32, tj može veći od 2TB ali tad cluster mora biti veći (512byte), tad disk ne može biti bootabilan (je je tad pogrešno adresiran sektor-boot, tj to je upravo veličina clustera-sektora problem) kao storage može biti veći i radi. Pošto je defautlni cluster size za NTFS 4k tad je defaultno normalan disk do 16TB.. i još nismo došli do 'problema' većeg diska (na tržištu..).

 

ali, zašto izbjegvati gpt? Kad postoji razlog, treba ga koristiti, nije gpt sam po sebi loš, jednako dobar (ili bolji ako gledamo da nema stara ograničenja mbra..) no tad gubiš kompatibilnost unazad i takav disk nije upotrebljiv na npr xp.. no jel to važno? Ako je, koristi manji disk. Kad mogu birati koristim MBR. Izbor je tvoj :)

-ako želiš koristiti veći, kreiraj particiju i formatiraj alatom koji ti to dozvoljava (cluster..), ali tad može biti samo storage, ne sys-boot disk (što je realno besmisleno, tj logičnije je imati normalan disk za sys pogotovo danas s ssdom.. a sa storageom problema nema)

djigibao čet 10.10.2019 18:57

Radi se o vanjskom portabilnom disku (2.5") na koji bi bila stavljena muzika.
Disk mora bit FAT32 da bi pojacalo moglo ocitati muziku s njega preko usb-a.

Kako i sa kojim alatom to napraviti?
Pokušao sam sa Diskpart ali nije uspijelo.
Uspijem obrisati sve sa diska i pretvoriti ga u RAW, poslije toga ne ide...
Uspijem napraviti mbr ali dobijem 2 particije (slika i objašnjenje u gornjem postu).

Ako netko zna kako i šta dalje ili ima neki link\YouTube za preporučiti molio bih lijepo.

ihush čet 10.10.2019 19:04

-ne može biti fat32.. za uređaje kao player i sl. koristi odgovarajući medij, ne možeš previše birati .. ili mreža. (koliko smisla ima mučiti se s +2tb zbog muzike... ili nabavi player koji podržava ntfs-ext..).

 

mali uređaji nisu PC, npr autoradio može čitati fat32 ali ne znači da će raditi svaki cluster.. jednostavno takvi uređaji imaju ograničenja koja su hardkodirana ili sam kontroler, to nije današnji pc-os-x64.. i tako trebaš pristupiti problemu tj tad nemaš problem.

bunker čet 10.10.2019 19:15


Djigi, pokreni linux sa live usb-a, unutar njega imas alat gparted. Gparted je gui alat, jednostavan, pregledan i razumljiv čak i nekome tko ga prvi put vidi.

U gpartedu obrisi sve particije sa tog diska, zatim kreiraj gpt tablicu , te nakraju kreiraj particiju ( mozes i vise njih, a za datotecni sustav particija stavi fat32 jer veliš da ti player samo to može očitati ).


Ako imas koje racunalo sa linuxom, pikni taj disk u njega i isto gpartedom odradis gornje radnje.

Vecina playera ima mogućnost da formatira medij shodno svojim potrebama , pa mozes to probati formatirati i iz tog playera. Ja npr imam 2 smart tv-a, i diskovi sa tim televizorima najbolje rade kada disk formatiram iz sucelja tv-a.


djigibao pet 11.10.2019 08:02
bunker kaže...

Djigi, pokreni linux sa live usb-a, unutar njega imas alat gparted. Gparted je gui alat, jednostavan, pregledan i razumljiv čak i nekome tko ga prvi put vidi.

U gpartedu obrisi sve particije sa tog diska, zatim kreiraj gpt tablicu , te nakraju kreiraj particiju ( mozes i vise njih, a za datotecni sustav particija stavi fat32 jer veliš da ti player samo to može očitati ).


Ako imas koje racunalo sa linuxom, pikni taj disk u njega i isto gpartedom odradis gornje radnje.

Vecina playera ima mogućnost da formatira medij shodno svojim potrebama , pa mozes to probati formatirati i iz tog playera. Ja npr imam 2 smart tv-a, i diskovi sa tim televizorima najbolje rade kada disk formatiram iz sucelja tv-a.

 Eto napravio sam tako i uspijelo je ali sam morao napraviti 2 particije (2TB i 1.6TB)

  

Interesira me samo sta je ovo oko 500MiB USED na svakoj particiji?

 

_______________________________________________________________________

 

 

ihush pet 11.10.2019 10:30
djigibao kaže...

Da li se moze vanjski disk veci od 3TB prebaciti iz GPT u MBR i da bude jedna cijela particija?

- čekaj.. sad si u gpt? :) naravno, bukrerov ljekoviti linux i gprated-čudotvorci, no što s početnim kriterijem-željom(ili potrebom ako je uvjet gpt-u-mbr)..

btw, istu stvar možeš bilo kojim disk-part managerom ovisno koliko se drži standarda npr tipkanjem u diskpartu ili klikanjem u easeusu, part-minitoolu itd..

 

- ako je disk u gpt modu, tad ni jedan 32bitni os-soft (to uključuje i playere..) ne može koristiti takav disk, pa je FS sporedan kao i kapacitet. Što želiš napraviti?

djigibao pet 11.10.2019 10:39

Uglavnom rijeseno kao sto se vidi iz gornjeg posta.

Ali problem je bio ovaj.
Disk od 4TB je bio u GPT, a meni treba da bude FAT32 jer jedino taj format prepoznaje mrezni reciver (Yamaha R-N803D) da bi se muzika mogla reproducirati sa tog diska ukljucenog u Yamahu preko USB-a.

ihush pet 11.10.2019 11:57

-može, ali tad i problemi, poneki soft ne radi.. tj promjena veličine sektora 512 na npr 4k. Alati koji poštuju standard za fat32 će dozvoliti max 32GB disk-particiju.. sve ostalo je kemijanje i može/ne mora raditi dok preko 2tb mora za jednu particiju biti gpt (ne mbr)..

 

ograničenje MBRa je 2TB

ograničenje 32bitnog adresiranja je 4-..(nečeg, 4 milijarde ali u jednom slučaju je to byteova za sam file u drugom clustera za sektor-TOC tj adresni translator jer da bi adresa bila dostupna mora biti adresabilna..) tj veličina filea je 4GB dok je za disk stvar veličine sektora. Normalan sektor je 512B, sve ostalo je problem. 512=32GB, 4-8-16-64k =umnožak tj max=16TB. Preporučen max sector je 32k tad je max 8TB.. itd.

.. ali je kao za svako usko grlo pitanje koja karka u lancu je najuža, npr os-soft koji se koristi, kao neki audio palayer.. i tad ništa ne zanči što se nešto može, .. ako ne radi. :) npr na 64k većina alata-soft-backup ne radi.. pošto se takvi diskovi ugl koriste za storage-backup tad je besmisleno forsirati i imati problem + pitanje kako na kojem računalu/osu prolazi (ako se (ne)pridržava standarda-ograničenja). Tad je zapravo win-ms ''bolji'' jer dozvoljava samo ono što mora raditi dok ostali alati koji dozvoljavaju razne kombinacije ne garantiraju da će to na ciljnom uređaju raditi tj u slučaju backupa je to katastrofa-kontradikcija..

 

-u početnom uvjetu je MBR a to ne može preko 2TB particija i tad je nevažno koji FS je gore, tj što je u kojem slučaju usko grlo + standard + kranja upotrebljivost-kompatibilnost.

 

-kad je u pitanju komptibilnost, tad se prilagođavamo uskom grlu, uređaju koji ne može drugačije-više.. a to je npr player, tad je logičnije uzeti manji disk umjesto rješavati problem ovim načinom koji možda radi.. ili čekati noviju generaciju uređaja koji će možda podžavati neki drugi FS kao ntfs-exfat-ext itd..

lmutak pet 11.10.2019 20:48
el.šef kaže...

Mozda malo glupo pitanje ali zna li tko zasto mi nakon nove instalacije Windowsa izgled vise nije isti? Sve je nekako sivo. 

https://imgur.com/a/DMEdSZh

 

I na novom windowsu mi je samo instaliralo sve drivere..To nesto novo? Cim se instaliralo sve je bilo bijelo sada sam stavio na ovaj tamni nacin ali nije to to.  

 Trebas stavit na rgb full u ati radeon settings....(slika)

ihush pet 11.10.2019 23:41
bunker kaže...

@ihush

Ni linux, ni gparted ni gpt nisu čudotvorni i imaji svoje mane i vrline. Evo malo štiva za edukaciju:

https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/hardware/design/dn640535(v=vs.85)?redirectedfrom=MSDN

- svi disk-part manageri rade istu stvar, mogu isto.. osim kad je u pitanju pridržavanje standarda tj ograničenja.. ovo je primjer kad odgovor za gpparted i boot livelinuixa nema smisla-potrebe, gubljenje vremena.

- svaki os može (i mora moći inače ne može raditi, nije os..) kreirati particije i FS.. (osim prvih linux distri koje su koristile dos-fdisk..) :)

- zgodni su razni klikajući alati-utusli kao minitool ili easeus... tj zgodniji nego trenutno izvršni diskpart + mora se tipkati, ali to nije zato jer ms ne bi mogao napraviti klikabilnog managera nego upravo zato da početnik-većina običnih juzera ne čačkaju po disku-particijama. Ima smisla... tj unutar standarda juzer može klikanjem u filemanageru formatirati u fat32 do 32gb, za više ili cmd ili drugi alati.. i to nema veze s win-lin...

- nemaju mane, ni vrline, rade isto kao i svi ostali, naravno gparted podržava razne FSove dok MS samo svoje (a macove samo mac i paragon-komercijala..).

- btw link ti je 404... osim ako je i to dio edukacije :)

ihush sub 12.10.2019 19:11
bunker kaže...

Ma link ko link je ok, ali forumska apk iz meni nepoznatog razloga tekst nakon zagrade neuvrsti u link. Ako zakopiras cjeli link ( i plavi i crni tekst ) rucno pa ga zaljepis u adresnu traku onda otvara ok. Sadrzaj je vrlo koristan i razjasnjava dosta toga o cemu cesto tipkamo. Samo kaj je predug da ga ovdje keljimo. 
 
 

 -ili naučiš kako se linkovi kelje u text.. :)

i btw, ne treba meni taj link, koji u naslovu ima gpt.. pa nije dirketno povezan s postavljenim pitanjem tj uvjetom mbr.. dok sam FS nije ograničen modom diska tj identično je mbr-gpt, standardi.

el.šef ned 13.10.2019 18:52
lmutak kaže...
el.šef kaže...

Mozda malo glupo pitanje ali zna li tko zasto mi nakon nove instalacije Windowsa izgled vise nije isti? Sve je nekako sivo. 

https://imgur.com/a/DMEdSZh

 

I na novom windowsu mi je samo instaliralo sve drivere..To nesto novo? Cim se instaliralo sve je bilo bijelo sada sam stavio na ovaj tamni nacin ali nije to to.  

 Trebas stavit na rgb full u ati radeon settings....(slika)

To mi je ukljuceno oduvijek. 

Stvar je u tome da mi je to bilo normalno na proslom sistemu a sada ne radi.

 

Evo primjer tri slike : https://imgur.com/a/Z78lhxa

Znaci prva slika je onako kako mi izgleda i to je prije instalacije chipseta, druga je nakon zavrsetka instalacije di mi je blinkao ekran i onda se vratio start u normalno stanje kao sto se vidi na slici, treca slika nakon restartanja pca start izgleda kao na prvoj slici odnosno nije ostao kao na drugoj slici. 

A i ovo na drugoj slici start je normalan a s desne strane akcijski centar sivi?? Ne razumijem  

 

Evo driveri : https://prnt.sc/pipnec

Graficka : https://prnt.sc/pipnxo

morrisoN ned 13.10.2019 19:11
el.šef kaže...
lmutak kaže...
el.šef kaže...

Mozda malo glupo pitanje ali zna li tko zasto mi nakon nove instalacije Windowsa izgled vise nije isti? Sve je nekako sivo. 

https://imgur.com/a/DMEdSZh

 

I na novom windowsu mi je samo instaliralo sve drivere..To nesto novo? Cim se instaliralo sve je bilo bijelo sada sam stavio na ovaj tamni nacin ali nije to to.  

 Trebas stavit na rgb full u ati radeon settings....(slika)

To mi je ukljuceno oduvijek. 

Stvar je u tome da mi je to bilo normalno na proslom sistemu a sada ne radi.

 

Evo primjer tri slike : https://imgur.com/a/Z78lhxa

Znaci prva slika je onako kako mi izgleda i to je prije instalacije chipseta, druga je nakon zavrsetka instalacije di mi je blinkao ekran i onda se vratio start u normalno stanje kao sto se vidi na slici, treca slika nakon restartanja pca start izgleda kao na prvoj slici odnosno nije ostao kao na drugoj slici. 

A i ovo na drugoj slici start je normalan a s desne strane akcijski centar sivi?? Ne razumijem  

 

Evo driveri : https://prnt.sc/pipnec

Graficka : https://prnt.sc/pipnxo

 Meni ove dvije slike desktopa izgledaju isto :) barem što se crne tiče.

Možda postavke prikaza na monitoru nisu iste kao prije.

el.šef ned 13.10.2019 19:14
morrisoN kaže...
el.šef kaže...
lmutak kaže...
el.šef kaže...

Mozda malo glupo pitanje ali zna li tko zasto mi nakon nove instalacije Windowsa izgled vise nije isti? Sve je nekako sivo. 

https://imgur.com/a/DMEdSZh

 

I na novom windowsu mi je samo instaliralo sve drivere..To nesto novo? Cim se instaliralo sve je bilo bijelo sada sam stavio na ovaj tamni nacin ali nije to to.  

 Trebas stavit na rgb full u ati radeon settings....(slika)

To mi je ukljuceno oduvijek. 

Stvar je u tome da mi je to bilo normalno na proslom sistemu a sada ne radi.

 

Evo primjer tri slike : https://imgur.com/a/Z78lhxa

Znaci prva slika je onako kako mi izgleda i to je prije instalacije chipseta, druga je nakon zavrsetka instalacije di mi je blinkao ekran i onda se vratio start u normalno stanje kao sto se vidi na slici, treca slika nakon restartanja pca start izgleda kao na prvoj slici odnosno nije ostao kao na drugoj slici. 

A i ovo na drugoj slici start je normalan a s desne strane akcijski centar sivi?? Ne razumijem  

 

Evo driveri : https://prnt.sc/pipnec

Graficka : https://prnt.sc/pipnxo

 Meni ove dvije slike desktopa izgledaju isto :) barem što se crne tiče.

Možda postavke prikaza na monitoru nisu iste kao prije.

Znaci tebi je ovo ista crna? https://prnt.sc/pipx0v

Nije do monitora kada mi je maloprije bio takav start prikazan ali nije ostao nakon restarta.

morrisoN ned 13.10.2019 20:46
el.šef kaže...
morrisoN kaže...
el.šef kaže...
lmutak kaže...
el.šef kaže...

Mozda malo glupo pitanje ali zna li tko zasto mi nakon nove instalacije Windowsa izgled vise nije isti? Sve je nekako sivo. 

https://imgur.com/a/DMEdSZh

 

I na novom windowsu mi je samo instaliralo sve drivere..To nesto novo? Cim se instaliralo sve je bilo bijelo sada sam stavio na ovaj tamni nacin ali nije to to.  

 Trebas stavit na rgb full u ati radeon settings....(slika)

To mi je ukljuceno oduvijek. 

Stvar je u tome da mi je to bilo normalno na proslom sistemu a sada ne radi.

 

Evo primjer tri slike : https://imgur.com/a/Z78lhxa

Znaci prva slika je onako kako mi izgleda i to je prije instalacije chipseta, druga je nakon zavrsetka instalacije di mi je blinkao ekran i onda se vratio start u normalno stanje kao sto se vidi na slici, treca slika nakon restartanja pca start izgleda kao na prvoj slici odnosno nije ostao kao na drugoj slici. 

A i ovo na drugoj slici start je normalan a s desne strane akcijski centar sivi?? Ne razumijem  

 

Evo driveri : https://prnt.sc/pipnec

Graficka : https://prnt.sc/pipnxo

 Meni ove dvije slike desktopa izgledaju isto :) barem što se crne tiče.

Možda postavke prikaza na monitoru nisu iste kao prije.

Znaci tebi je ovo ista crna? https://prnt.sc/pipx0v

Nije do monitora kada mi je maloprije bio takav start prikazan ali nije ostao nakon restarta.

 Ovako stoje stvari:

Provjerio sam u photoshopu tri screenshota, tj taskbar.

Na prvoj slici prema RGB je 16.16.16 (Dakle, nije crna)

Na drugoj slici je 29.29.29 (svjetlije od prve)

Na trećoj (iz prethodnog posta) gdje su uporedno oba desktopa je ovako:

-gornji taskbar: 29.29.29

-donji taskbar: 1.1.1 (jako blizu crne)

 

Zaključak:

Sad je nešto svjetlije, no ono kako je bilo u prvom upitu nije tolika razlika, ako na ovoj uporednoj slici. Proizilazi da prvi upit i uporedna slika nisu sa istog izvora.

 

Ono što meni nije jasno je otkud taskbar u R1 G1 B1 (skoro totalno crnoj) kad windowsi ne dopuštaju crnu kao boju taskbara ( prilažem sliku iz postavki)

 

 

ihush ned 13.10.2019 22:01

-build 1903 ima svjetliju themu-pozadisnku sliku u odnosu na starije.. to daje svjetliji izgled svemu (+ postavke..). Dovoljno je siknuti staru pozadisnku sliku npr od 1809 i koristiti je, zbog transparentnosti sve dobije 'normalniju' nijansu, tj potamni.

el.šef ned 13.10.2019 23:09

Znaci u prijevodu to je sada 'default' izgled na 1903 verziji? Zbunilo me malo jer kada sam instalirao driver od Intela stari taskbar koji sam koristio odnosno onaj sa druge slike se pojavio i ostao sve dok nisam restartao PC, nakon novog logiranja vratio se i ostao ovaj svijetiliji

Valentin17 pon 14.10.2019 16:09

Brzinsko pitanje, imam ugrađen M2 NVME u USB 3.0 ladicu, sada pokušavam od toga napraviti bootabilni USB za instalaciju Windowsa 10,

pokušao sam napraviti bootabilni USB sa Rufusom te sa onim alatom od Microsofta, ali niti jedan program ovakav uređaj ne prepoznaje,

Windows najnormalnije prepoznaje uređaj, mogu bez problema prebacivati podatke sa njega i na njega, brzina je nevjerojatna.

 

Stric_Jura pon 14.10.2019 16:13
Valentin17 kaže...

Brzinsko pitanje, imam ugrađen M2 NVME u USB 3.0 ladicu, sada pokušavam od toga napraviti bootabilni USB za instalaciju Windowsa 10,

pokušao sam napraviti bootabilni USB sa Rufusom te sa onim alatom od Microsofta, ali niti jedan program ovakav uređaj ne prepoznaje,

Windows najnormalnije prepoznaje uređaj, mogu bez problema prebacivati podatke sa njega i na njega, brzina je nevjerojatna.

 

 hmmm  možda zadnji Acronis, njegov boot CD skineš, pa kloniraš USB s MS instalacijskim medijem (bolje mi radi od Rufusovog komba koji radi UEFI boot FAT32 particiju + NTFS s samim raspakiranim ISO-om) na M2 disk, poslije mu dodaš druge NTFS particije...

 

Acronis mi prepoznaje sve štogod sam mu gurnuo kao disk, USB, M.2, SATA...