Windows

Windows 10 - općenito

andi.cro sub 15.6.2019 23:22

@shockwave

Preporuka je da se prije večih win.nadogradnji ( a nadogradnja sa jednog na drugi build to svakako i je ), deinstaliraju av programi trećih strana pa se kasnije vrate ako je nadogradnja prošla dobro i ako uredno radi!

 

Ne slušaš AV-Gurua Djigija šta ti govori  

ihush uto 25.6.2019 20:05

nema razloga da i najslabiji sys optereti s 2%... tj vjerojatno je neki malware ili kvar. Naravno da radi cijelo vrijeme, to je inače svrha raznih servisa-drivera.. problem je samo što radi, što piše da radi..

ihush uto 25.6.2019 20:18

-to je stvar koja ne može imati veze s buildom.. tj driver ili radi ili ne, audio driver radi. Reinstaliraj driver ili se sjeti što si radio, mijenjao, koristio (alate koji modificiraju reg-tweak i sl.)

Micek čet 4.7.2019 08:34
irrelevant kaže...

Molim vas preporuku gdje da kupim aktivacijski kljuc za Windows 10 Pro

Na par mjesta sam procitao da se kljuc moze kupiti za veoma male novce, za cak par eura,  jel to moguce?

Moguće je za kućne korisnike. Za firmu ne.

Možeš uzeti sa eBaya od sellera koji ima visok postotak pozitivnog feedbacka i veliki broj prodaja.

Ili uzmeš iz nekog od game-software web shopova koji su na Allkeyshop listi.

OEM verzija ti je vezana za matičnu na kojoj aktiviraš Windows (ako napraviš Microsoft account, onda obično prolazi i ako zamjeniš matičnu). Vidim sad da su i retail verzije dosta povoljne, pa ako mijenjaš komp više puta u par godina, uzmi retail verziju i miran si.

Stric_Jura čet 4.7.2019 08:40

imaš na www.rakuten.de i dobiješ račun , i možeš ga koristiti u firmi...

 

i svugdje ti je navedena odluka njemačkog saveznog suda da se smiju takvi windowsi (OEM)  prodavati i koristiti, jer je to roba koja je već plaćena proizvođaču...

ihush čet 4.7.2019 15:56
Stric_Jura kaže...

imaš na www.rakuten.de i dobiješ račun , i možeš ga koristiti u firmi...

 

i svugdje ti je navedena odluka njemačkog saveznog suda da se smiju takvi windowsi (OEM)  prodavati i koristiti, jer je to roba koja je već plaćena proizvođaču...

 -njemački sudovi, zakoni i EULA su za njemačku, ostatak (i naša EULA) ne dozvoljava, tj MS to ne dozvoljava EULAom... ali je legalno-legitimno itd, odnosno, dvojbeno dok ne dobijemo neko tumačenje kako će se konkretni zakon provoditi-tumačiti od nadležnih... a to opet nije inspektorat (po sili zakona) ako nije u pitanju ''piraterija'' tj ako je samo pitanja važeće licence, jer je to tad odnos dvaju pravnih subjekata, privatna tužba (kojih nema, globalno, osim par primjera u povijesti kao potvrda izuzetka-pravila). Ako nije izvor torren (distribucija), ako nema kršenje copyrighta-zampa.. tad nema veze s piraterijom, nije carisnki prekršaj (jer je prije par godina sve prebačeno na carinu..) .. nije ništa, dok to vlansik kao tužbu ne pokrene ili zastupnik kao BSA. .. čekamo novi inspektorat-ustroj i tumačenje.. par godina je bilo zatišje.

 

-domaće firme za knjiženje moraju imati r1, koji 'ne postoji' (ukinuto kao ovezna forma ulaksom u eu) + slobodno tržište za sve robe pa tako nitko ne mora kupiti kod domaćeg trgovca, može bilo gdje. Pri tome sam izvor ako nije pirat-nelegalan, ne može biti krimen kao ni cijena jer zakon nema veze s cijenom neke robe. Ako npr država misli da je ebay nedozvojen izvor, tad to država mora riješiti, nakon tužbe MSa koji bi kao vlansik bio prvi za to zainteresiran.. -nema -> zaključak? ..

-sva roba koja se kupi izvan hr (trgovina) može i ne mora imati iskazan pdv, da bi se knjižilo, državi se mora platiti porez.. tj to je posao knjigovostva koje to mora znati, ne nekog zakona ili važenja licence (koja s poslovnim knjigama i važenjem licence nemaju veze).

ihush čet 4.7.2019 22:27

-jedini problem su nekadašnji inspektori koji su jednostavno napisali kaznu-prijavu.. pa sve prebačeno na carinski (s 5 na 50 k kn kazne..) sad je par godina vakuum.. pravno? Tko može znati i biti miran, vidjet ćemo.. (mada formalno i ja mislim-vidim isto..).

+ porezni broj je nevažan, to je samo stvar knjiženja troška-poreza (povrata poreza).. ako se kupi na ebayu za 3$ porez je nevažan dok su eu trgovci ipak nulu više cijene..

Tole1710 ned 7.7.2019 17:51

Pozdrav.Kupio sam novi kompjuter sve u kompletu sa amazona i ima instaliran windows 10. Neznam kako da utipkam @ kad trebam email negdje utipkat i Y i Z su mi zamjenjeni.Do sad sam samo imo windows 7 pa mi ovo sve cudno.

Zna li itko di se to postela .Na tipkovnici imam @ al sta god da stisnem on se nece ukucat nego moram copy paste.

dar01 ned 7.7.2019 18:08
Tole1710 kaže...

Pozdrav.Kupio sam novi kompjuter sve u kompletu sa amazona i ima instaliran windows 10. Neznam kako da utipkam @ kad trebam email negdje utipkat i Y i Z su mi zamjenjeni.Do sad sam samo imo windows 7 pa mi ovo sve cudno.

Zna li itko di se to postela .Na tipkovnici imam @ al sta god da stisnem on se nece ukucat nego moram copy paste.

 alt gr+@

 

alt+64(numeric keypad)

ihush ned 7.7.2019 20:10

-nisu zamjenjeni (jesu ali..) to je qwertz-qwerty raspored, naših i usa tipkovnica, zamjenjena slova tj oznake na tipkama. Kupi domaću tipkovnicu ako želiš vidjeti tipke s točnom oznakom-rasporedom ili se navikni. (tipkovnice su od 30kn naviše.. pa to nije neki trošak). To uopće nema veze s OSom-win ili verzijom. To su jednostavno po drugom rasporedu otisniti zunakovi na tipkama, možeš flomasterom označiti točno.. itd.

-u međuvremenu, upali onscrkeyboard, imaš u menijima.. to je soft tipkovnica i dalje će ti biti jasno (jednako je pisao na njoj mišem ili na pravoj..).

+ ako već nisi dodaj regionalne-jezične postavke, hr layout i ascii za default ako ti nonuinicode appsi pogrešno prikazuju čćž...

Stric_Jura pon 8.7.2019 09:46

prvo si postavi regiju na Hrvatsku, čak iako ćeš da bidneš Amer pa imaš Windoze na engleskom (kao svaki pravi znalac ter hacker.. muhaaahaaa)...

 

to radiš pod  Settings - Time&Language - Region - postavi u oba padajuća polja Croatia tj Croatian (Croatia)

 

zatim dodaš hrvatski pod  Settings - Time&Language - Language

 

dodaj hrvatski kao jezik (ne trebaš ga postaviti kao jezik prikaza - jer si znalac ter hacker...bazingaaaa) i s njime HR tipkovnicu tj. sad se zove Standard...

 

na vrhu te stranice imaš Display language, pa tu odabireš na kojem jeziku su Windowsi

 

 

ali sama tipkovnica se postavi je pod Settings - Devices - Typing

 

dolje desno pod Advanced keyboard settings postaviš Override default input keyboard i iz padajućeg menija odabereš Croatian....

 

 

i imaš Windoze na engleskom, ali s hrvatskim postavkama i tastaturom

ihush pon 8.7.2019 09:56

-dobar naputak, ali.. :)) 100% je već postavljeno hr-reg/jezik-layout, dok je kupljena tipkovnica po us layoutu ŠTAMPANA tj qwerty i što god radili, na hr layoutu će nam z-y biti 'krivi' dok ne napiše flomasterom ili leteresetom pravi raspored.. tj da mu je layout usa tad ne bi pisao o problemu z-y jer ga ne bi ni bilo, nego bi tad rekao da nema naša slova čćšžđ.. koja na us layoutu nema ni nacrtana kao što ih u kodnoj str usa ne ispisuje nego zagrade-sleševe i sl. + tad kao i sad bi pitao za makija @.. kojeg ne može pronaći, tj da je na us vidio bi shift-2 tipku i nekako bi je već otipkao osim copypastea dok altg+v ne vidi nacrtano.

:))

a sve to ima u sfot tipkovnici, koju vidi po trenutnom jeziku, neovisno što piše na tipki.

andi.cro pon 8.7.2019 16:10

Glavna stvar je da namjesti tipkovnicu u qwerty (US) da su mu znakovi ispravni. Nema veze ak mu je "Y" gore, naučit će se na taj položaj,  veči je problem kad klikneš na "Z" a odštampa ti "Y" i obratno.

Za "@" ne znam koja je kratica na (US) tipkovnici ali kad to skuži i nauči ni to više neće biti problem...jedino ne znam kak bu se snašao bez ( čćđžš).

 

EDIT: sad sam skužio da je lik rekao "kupio sam novi kompjuter..."

Ja cijelo vrijeme razmišljam ko da je riječ o laptopu ( možda i je ) ali ak je riječ o Desktop PC-u, gdje je onda problem? Nek kupi našu tipkovnicu za 50kn, postavi winse na HR kak mu je i savjetovano i problem riješen!

 

Ivan(4) uto 9.7.2019 13:42

Na US rasporedu je @ na Shift+2. 

 

Nisam touch-typist, ali sam uglavnom radio sa US tastaturama, tako da sam vremenom naučio gde je šta: Š i Đ pored P, Č i Ć pored L, Ž na \, gde god da se \ nalazi (u zavisnosti od toga da li je na tastaturi visoki ili niski Enter) i to sam brzo ukopčao, dok su mi razni "specijalni" karakteri bili malo veći problem.

Friday čet 11.7.2019 14:49
Dex.pwn kaže...
Kako to misliš? Kakvo kemijanje?

 

Pa prije je bio onaj jedan onedrive folder i to je to. Morao si koristiti one linkove da bi mogao i druge foldere syncati na onedrive. Mozda se to promjenilo jos prije ali ja tek sad vidim u update info da moze ici bilo koji folder