Windows

Koji windowse kupit za manju firmu i način kupnje?

ihush pon 8.5.2017 20:53

-inspektro zapravo ništa ne provjerava.. jedino ako traži (već su dvije godine pritajeni.. nema ih..) tad traži nešto za cjenkanje.. jel to protupožarni izlaz ili licenca.. njemu je svejedno, odnosno soft licenca mu je najdraži k-15 poklon :)

i kao što gore bunker kaže.. dodao bi, malo infaltilno, zar ne..? ono, znojiš se zbog čega, soma kuna, koji trebaju idućih 5-više godina raditi u firmi a crkavat će.. i tad ćeš jednokratnu licencu baciti u smeće? .. prodaj PC u oglasniku, dodaš i kupiš jači za doma.. ili dio po dio, miran si. Ovako ako ti PC kihne, ode win-licenca.. a posao trpi. Uozbilji se (mada ćeš se vjerojatnije naljutiti.. meni svejedno..) :))

ihush pon 12.6.2017 10:43
Paolo Maldini kaže...

Imam priliku nabaviti nekoliko licencija Windowsa 10 za firmu.

https://www.crnojaje.hr/Deals/Details/15167

Dobio sam podvrdu od njihove službe da se može dobiti R1 račun od prodavača koji se nalazi u SAD-u. Da li inspekcija stvara problem u ovom slučaju?

 -postavljaš pitanje (u prošlom vremenu..) za nešto što nitko nije mogao prije imati-provjeriti..? Ili misliš da se godinama na crnom jajetu nude licence? Kupi-probaj. Jedini pravi odgovor će ti dati inspektor-knjigovođa (ne forumaši).

- s druge strane, ne postoji r1.. svaki račun je račun, za r1 je važan samo porez-stavka.

- firme plaćaju preko žiro računa

- licence nisu materijalna roba, drugačija pravila.. može se izvesti, ne vrijedi dozvola ako je izdala neovlaštena osoba.. licenca za win = dozvola. Pitati MS (njihov odgovor je uvijek negativan).. pitati zakon?

.. probaj :)

ihush uto 13.6.2017 12:28
bunker kaže...

Dosta državnih institucija ima free 0800 brojeve, i ovakve bitne informacije ( cije nepoznavanje neće sprijeciti mogucu kaznu ) bi bilo pozeljno utvrditi u razgovoru sa tim institucijama.

.

 -problem s institucijama.. sama licenca nije stvar zakona (kojeg bi se tad svi pridržavali ili bi tražili tumačenje..) npr retail-oem licenca.. nego to 'odlučuje' MS, EULAom.. koja je pravno, komad papira.. ali i referenca (koju ako se ne ospori, vrijedi).

tako npr teoretski možeš kupiti bilo gdje, važeću licencu, ali ti npr ne mora proći aktivacija, licenca ne mora odgovarati stanju (za oem, novo računalo, zakon uopće ne spominje PC ako bitan za licencu.. )

 

- zakon jedino obuhvaća zaštitu autorskih (vlasničkih) prava, sve ostalo je stvar 'ugovora' tj licence, a tad sve odlučuje MS (koji pak nije zakonodavac..). =kvaka 22..

npr primjer iznad, po MSu, ako sad kupi oem licence i instalira na postojeće računalo, ta licenca je nevažeća.. = nema je. Licence se ne prenose, jedino vlasnik njima raspolaže i njegovo tumačenje je ono što sud uzme kao relevantno.

-zato nema smisla kemijati, biti miran s (čistim) važećim licencama ili imati sve na crno.. između je besmisleno (isti prijestup-kazna)..

-npr isti soft, za home može biti free, za firmu je uvijek komercijala. Treba čitati licence..

ponovo, dobar primjer je 7z. Free/foss.. i sve je navedeno u licenci. Bez takvog (papirnatog) navoda, jednako je nemati ili imati nevažeću licencu.

 

(ne miješati, kolokvijalna piraterija je nešto treće + crack + distribucija, sasvim druga kaznena djela..)

 

MSova EULA.. uz svaki spot, mijenja se kroz godine (npr sad postoji i rentabilna licenca).. tako npr za OEM soft stoji da ga mora instalirati system builder, da bi bila važeća, bez tog je nevažeća..jer je to uvijet, jer tako piše. :) .. a to nije zakon.

primjer 2, oem je važeća licenca uz kupnjeno računalo, pretpostavlja se kupljen soft s PCjem, ali.. ne mora biti kupljeno istovremeno-zajedno. Može i odvojeno, MS dozvoljava rok od mjesec-30 dana..

važna razlika.. privatna osoba, kućni korisnik, račun može baciti izlaskom iz trgovine i ne mora nikad nikome dokazivati kupnju, dok firma mora držati arhivu, godinama, za sve u vlasništvu... zato nikad nigdje nema primjera protiv kućnog korisnika. itd itd.. a zakon, zapravo s tim skoro da nema veze, odnosno autorski pokriva npr film-glazbu (manje soft ili više kao patente, bradnove i sl.. manje kao robu).

Kao što u svakoj licenci vlasnik odriče pravo kupcu na svašta, npr na prodaju.. ali to je nevažeća stavka, jer je pravo korisnika-građana ispred tog, tako sudovi presuđuju da korisnik može prodati npr pleyku i igre.. kad više to ne želi koristiti, odnosno kranji korisnik to može kao prodati auto i sl. .. ako to radi stalno tad je trgovac, tad će ga država kazniti za rad na crno bez plaćanja poreza, ne zbog prodaje nečega. Zakoni reguliraju vlasništvo i poreze.. 90% se odnosi upravo na to (uz par ideoloških floskula)..

 

edit : ... i važno kao primjer,

kad je već gore naveden 7z-licenca.. kad dođe inspektor, traži licencu za software.. tad i za takav free soft korisnik MORA imati licencu (dozvolu), mora je pokazati. .. dovoljno je kliknuti link i isprintati :) ali to je licenca i kao vozačku, mora se imati. (ako tad inspektor kaže da je nevažeća npr jer nije prevedena na HR, to ne vrijedi, tj mora biti samo za robu koju distributer distribuira na terijoriju države, ne za online download, korisnik sam skine, jednako kao da ode u japan i kupi pleyku.. tad ne vrijedi pravolo prijevoda, ali i to korisnik mora znati inaće inspektor može zapisati da nema važeće licence.. ok?).

bunker uto 13.6.2017 13:02


Slažem se kompa.

No ja sam gornjim postom pokusao ukazati da bi najbolje bilo zatraziti misljenje one institucije koja bi mogla doći u kontrolu po konkretnoj tematici i koja odlucuje hoće li ti pisati nekakvu prekrsajnu, gospodarsku, ili kaznenu prijavu.

Ms nebu dosao u inspekciju niti bu pisao prijavu niti bu na sudu uticao na visinu kazne. Njihovo misljenje ( nekakva eula i sl ) moze biti uzeto u obzir no sudstvo moguću presudu mora temeljiti na trenutno vazecim hr propisima.

No da bi kadija sudio, prvo mora biti podnijeta prijava od ovlastenog organa u tom lancu. A to je nasa institucija sa pocetka price. I zato kazem da bi od te institucije bilo najispravnije utvrditi njiihov stav o tim pitanjima uz licence, oem, ....

Evo jedan primjer, nevezan uz it : Proslu godinu dobio sam rjesenje o nasljedjivanju, a u istome je pisalo da jedan primjerak dobiva i porezna podrucna sluzba. Iako nisam tim rjesenjem nista naslijedio, nekaj me kopkalo pa nazvah min financija da pitam imam li ja ikakvih obveza po tome. I ljubazna sluzbenica mi objasnila da i ja moram unutar 14 dana osobno priloziti kopiju rjesenja inace podlijezem prekrsajnoj prijavi. Iako nista nisam naslijedio, iako im je i biljeznik poslao kopiju rjesenja, svejedno zakon propisuje da i ja to moram napraviti makar mi sve porezne obveze ostaju iste kao i prije toga.

Forum moze biti dobar izvor informacija, ali isto tako moze navesti na potpuno krivi put, tako da za ovakva pravna pitanja ( a to je cjela ova tema ) bi ipak valjalo potraziti mjerodavno misljenje onoga tko po toj problematici vrsi nadzor i pise prijave...

😊

.

ihush uto 13.6.2017 13:39
bunker kaže...

 ..da bi najbolje bilo zatraziti misljenje one institucije koja bi ..

 -slažem se.. :)

.. da bi to, kad bi to.. :)) ali u apsurdistanu to ne vrijedi.

-tj. probaj, pitaj, svaka 'šalteruša' (referent i sl.) će imati neki svoj odgovor, pa će referirati na prastari ili čak nepostojeći zakon, pa će nešto naćuti od 'mali-o-tetke'.. pa će nešto stisnuti na telefonu i prebacit te na drugi kat. :))

- dok će MS imati sasvim suprotan stav u odnosu na npr trgovca (od kojeg kupuješ licence..). Tko je u pravu? Kad dođe inspektor 'Vinko', napiše pirjavu.. tad imaš tjedan za 'dokazivanje' (nečeg za što oni nemaju odgovor). Tad si 'kriv' (kao u tvom primjeru, provjerio si neko stanje, vlasništvo..) tj ne možeš se pozvati ni na što, jer nije zakon što neki službenik kaže :)) mada je on predstavnik zakona..

 

-stvarno, ne ''ti'' nego npr bug, bilo tko? kad se zatraži neko službeno objašnjenje.. što misliš kakvi su odgovori? Evo, da ih se pita tko je system builder? Ja kažem 'ja sam' :)) ako to ne kažem, tad je licenca nevažeća? LOL.. kužiš?

ihush uto 13.6.2017 14:15

-što misliš, što bi to trebalo značiti..? npr državni nadzor financijskih tranakcija? razlika između tekućeg i žiro..? osoba privatno-firma?

znači upravo ono što piše, dal' je to kartica.. to je nevažno, važan je poslovni račun (jer ne plaćaš plastikom-karticom, nego s računa na koji je ta kartica vezana, račun firme, žiro račun).

+npr gotovinom se za firmu može plaćati (promjenjivo..) do 5.000kn, iznad isključivo račun, žiro-račun. To je zakon kao i sve ostalo za firme (poslovne subjekte).

majstorivan sri 28.11.2018 16:51

Pozdrav svima.

Evo imam pitanje pa ako mi netko može dati odgovor s pokrićem.

 

Kupio sam Microsoft Office 2016 professional plus preko e-baya i za to dobio račun od pay pala. Office uredno instaliran i uredno prošao proces validacije licence. Office paket je kupljen kao fizička osoba.

Taj kupuljeni Office je instaliran na računalu koje se koristi u jednom prodajnom salonu (dakle koristi ga pravna osoba u poslovne svrhe) i to računalu koje je kupljeno kao pravna osoba.

 

Kontaktirao sam Microsoft Hrvatska i oni su mi rekli što se njih tiće dok god je proizvod licenciran njima nije bitno na gdje se koristi, svejedno im je.

 

Moje pitanje je da li sam kao pravna osoba u kakvom prekršaju prema državi? Da li u ovom slućaju mogu zaraditi neku kaznu od, recimo, nekog odjela iz državnog insektorata?

 

Hvala na pomići.

ihush čet 29.11.2018 14:24

-sve u vlasništvu firme mora biti u papirima firme, licenca je ''na ime osobe'' .. kao vozačka, možeš posuditi auto ali ne tuđu vozačku, kazna.

-da si istu licencu kupio kao firma (pravna osoba) tad bi to bila važeća licenca za firmu i bila bi vidljiva u računu, kao i npr računalo-PC...

 

-sasvim treći problem je 'priznavanje' računa s ebaya.. stara pravila ne vrijede. Možeš, legalno, bar po mom tumačenju zakona. npr inspektor prizna samo račun na kojem je tvoj (firmin) oib-mb.. podaci, ali oib ne postoji globalno, inspektor traži R1.. R1 ne postoji. Unutar EUa. (dao sam negdje link)... tako da te inspektor ne može gnjaviti za R1, jer je zakon danas drugačiji, ali gnjavit će.. i zato prije pribavi-isprintaj te textove-zakone. Pri tome je nevažno jesi li neki soft-robu platio 1kn ili 1000kn jer zakon ne propisuje cijene i imamo globalno slobodu trgovanja, možeš kupiti traktor, kopačke, .. i soft-licencu na ebayu (potraži temu) mada MS kenjka drugačije u svojoj studiji. Da postoji zakonska osnova, MS bi tužio i dobio, bila bi zabranjena prodaja. Legalno je, dakle ti kao firma možeš kupiti MSo na ebayu i koristiti, samo se moraš kad inspektor dođe znati 'svađati', ali ne deranjem nego papirom koji mu to objasni kao npr R1-zakon.

 

+ pitanje koje si postavio MSu, obično daju suprotan odgovor :) .. ili si im tako formulirao pitanje.. ugl. i to pribavi papiranto, npr mail, isprintaj.. i tad to gurni pod nos inspektoru. (već duže vrijeme govorim-tupim o tome, licencama, zakonima, ..).

 

edit:

- ms piraterija tema..

- R1.

 

-evo nešto za one koje muči R1-račun.. text iz 2014te..

 

No, nije se, zapravo, ništa novo dogodilo - jer od ljeta prošle godine oznaka “R1” više se ne treba nalaziti na računima obveznika poreza na dobit. Riječ je, naime, o prilagodbi financijskom zakonodavstvu. S obzirom na to da Europska unija ne poznaje oznaku “R1”, ona više nije obvezan element računa trgovačkih društava.

bugomir sri 27.2.2019 16:04

Na webu sam našao ovu firmu iz Češke koja preprodaje licence za rabljeni software:

https://www.software-deals.hr/

 

Kod njih se može dobiti račun na firmu, platiti software po ponudi u kunama na račun u ZABA-i ...

 

E sad ... oni preprodaju i OEM licence. Na moj upit o neprenosivosti OEM licence i ograničenje kupnje unutar 30 dana od kupnje hardware-a, dobijem sljedeći odgovor:

 

"Po zakonu od 2012 godine OEM postaje prenosiva licenca, tako da Vam nema razlike između Retail i OEM licence. Sve licence su Vam trajne i prenosive ( jedan ključ Vam je za jedno računalo, ako želite promjeniti računalo i aktivirati Windows ili Office na nekom drugom morate  prvo deaktivirati / deinstalirati ključ  i možete aktivirati na nekom drugom računalu  )

Po Osnovnom Sudu Evropske Unije i donijetoj odluci o prenosivosti OEM licence,  možete se uvjeriti u sljedećem linku : 
Slično je objašnjeno i na njihovim stranicama:
Čitam tu komentare iz 2017/18 i vidim da se oko OEM licenci još uvijek priča kao da ove presude nema ... pa me zanima komentar, prvenstveno kolege ihush-a ...
Pozdrav
ihush sri 27.2.2019 22:08

-klasične trgovačke gluposti.. tj licenca je za svaku državu drugačija, npr njemačka-austrija imaju to pravo, mi ne tj čitaj uvjete licence, ne što netko piše na webu (kao ja) :) .. pogotovo ne kad to piše trgovac.

-nema smisla njima platiti 50% i biti na pola siguran, ili kupi u normalnoj trgovini uz 100% cijenu ili kupi na ebayu, key je isti, licenca je ista, važeća jer tako kaže MS kad validira i aktivira dok državu samo zanima jesi li uredno platio porez, tj ako prijaviš kao trošak, tad te traže R1, ako ne knjižiš (3-5$.. nema potrebe), tad te ne traže i ne moraš imati tj stara pravila više ne vrijede (i već par godina ne hodaju po firmama..) .. istina, tko zna što će biti kad se inspektorat jednog dana reorganizira.. za sad odgovor o valjanosti licence ovisi o onome koga pitaš a jedini pravi je MS. MSa ne zanima tvoj R1 jer ni ne postoji, tj to je naš izum (kao i OIB koji ništa ne znači izvan hr) i ukinut ulaskom u eu kao obaveza tj kao propisani obrazac računa (a time i stavke.. tj račun je račun). Strane firme jednostavno nemaju rubriku kao oib-mb.. a za porez je jedino važan wat-porezni broj, pošto je u slučaju kupnje cijena 5$ jasno ti je da porez ili trošak nije nešto što ćeš knjižiti za razliku od recimo 800-1000kn.

 

-kao kupac, možeš kupiti bilo koju robu, bilo gdje, to je slobodno trište i dok nema MSove tužbe protiv ebaya do tad je to legalna trgovina.

-licenca je važeća ako to kaže MS, ne neki inspektor mile ili država, jer oni ne odlučuju o važenju licence, nasuprot tome je npr ms-office, home licenca nije dozvoljena za komercijalu i ne vrijedi, mada možeš kupiti u trgovini s R1 i instalirati-aktivirati i po inpektoru bi to bilo OK ali .. ne po MSu, kao i bilo koji freeware i sl.

-licenca nije stvar hr zakona, nego vlasnika softwarea, uvjete koje on postavi, ako kršiš uvjete, gubiš licencu neovisno o R1 itd. itd..

-njemačka je ugovorila prenosivost oema, mi ne, emea/emea3.. čitaj uvjete i to je licenca, imaš komad papira by MS koji ti dozvolajva korištenje, ne neki račun na kojem piše R1..

-treći primjer, kupiš win/mso licencu, jednu, aktiviraš, na jednom računalu.. i to je ok, aktiviraš na drugom, nije ok, gubiš licencu (ali i dalje imaš R1 kojeg je nakad u doba dinosaura tražio inspektor, prije toga je dokaz bio originalan cd s hologramom ili disketa.. a originalan medij odavno nije dokaz, digitalizacija, online itd..).

 

-no firme ako imaju više od jendog računala (3-5+..) bi na drugi način trebal pribavljati licence.. npr kao ms-partner, par tisuća kuna godišnje jer nije samo win, ugl treba i office koji je par puta skuplji dok u paketu to ispadne povoljno ali ne za par računala..

 

edit: ili ovako, ako npr krekneš tad je to po sili zakona-KZ, ako skineš s torrenta tad je opet isto-pirat/distribucija, KZ. Sama licenca je privatna tužba što obavlja BSA, nema veze sa zakonom i praktički nema takvih slučajeva. Ako ne kršiš neki konkretan kazneni zakon, origigi soft (ne neko drugo kazneno djelo) tad bi za licencu morao biti miran s keyem tj validacijom MSa i to će oni na telefonu potvrditi. Račun ne moraš imati tj postoji rok 10godina.. i ako ne knjižiš kao trošak, tad nije u knjigama a MS je sam ''kriv'' jer je dozvolio nadogradnju sa starijih win na w10 i ne moraš više imati račun za w7 stariji od 10godina kao dokaz itd. itd..

 

-no ništa od tog nije sigurno, tj kao i ličko rukovanje ovisi kako će inspektorat imati naputak-pravila.. a to se par godina ne zna.

Treba li zbog uštede 500-1000kn kemijati za firmu? Rekao bi da se to ne isplati.. ali dok ne kršiš zakon ili uvjete licence bi morao biti nevin :)) -no lako je meni tu trkeljati, čeka se taj prvi 'hrabri' slučaj pa da vidimo iz prve ruke.

sosta čet 28.2.2019 09:00
ihush kaže...
. MSa ne zanima tvoj R1 jer ni ne postoji, tj to je naš izum (kao i OIB koji ništa ne znači izvan hr) i ukinut ulaskom u eu kao obaveza tj kao propisani obrazac računa (a time i stavke.. tj račun je račun). Strane firme jednostavno nemaju rubriku kao oib-mb.. a za porez je jedino važan wat-porezni broj, pošto je u slučaju kupnje cijena 5$ jasno ti je da porez ili trošak nije nešto što ćeš knjižiti za razliku od recimo 800-1000kn.

 

-no firme ako imaju više od jendog računala (3-5+..) bi na drugi način trebal pribavljati licence.. npr kao ms-partner, par tisuća kuna godišnje jer nije samo win, ugl treba i office koji je par puta skuplji dok u paketu to ispadne povoljno ali ne za par računala..

 

 Otkud ti da je ukinut R1, pa OIB firme je ujedno VAT ID i kad kupuješ vani uredno ti na računu napišu i iznos poreza i VAT ID?

 

Ne znam koji je broj računala kad volumno licenciranje postane isplativo, za 10 računala je npr. bilo jeftinije kupovati sve posebno (win + office), a kakva je sad situacija kad su uveli pretplate ne znam.

kostolomac čet 28.2.2019 11:41
bugomir kaže...

Na webu sam našao ovu firmu iz Češke koja preprodaje licence za rabljeni software:

https://www.software-deals.hr/

 

Kod njih se može dobiti račun na firmu, platiti software po ponudi u kunama na račun u ZABA-i ...

 

E sad ... oni preprodaju i OEM licence. Na moj upit o neprenosivosti OEM licence i ograničenje kupnje unutar 30 dana od kupnje hardware-a, dobijem sljedeći odgovor:

 

"Po zakonu od 2012 godine OEM postaje prenosiva licenca, tako da Vam nema razlike između Retail i OEM licence. Sve licence su Vam trajne i prenosive ( jedan ključ Vam je za jedno računalo, ako želite promjeniti računalo i aktivirati Windows ili Office na nekom drugom morate  prvo deaktivirati / deinstalirati ključ  i možete aktivirati na nekom drugom računalu  )

Po Osnovnom Sudu Evropske Unije i donijetoj odluci o prenosivosti OEM licence,  možete se uvjeriti u sljedećem linku : 
Slično je objašnjeno i na njihovim stranicama:
Čitam tu komentare iz 2017/18 i vidim da se oko OEM licenci još uvijek priča kao da ove presude nema ... pa me zanima komentar, prvenstveno kolege ihush-a ...
Pozdrav

 Dok god imas račun za softver koji glasi na firmu, obrt, fizičku osobu, nema te inspekcije koja te može  kaznit. Račun može biti i ''izvan HR ''. Bitno da stoji na onog tko koristi u slučaju kontrole. Govorim za pravne osobe, za fizicke još nisam čuo da im je netko pokucao na vrata vezano uz legalni-ilegalni softver.

Šalji upit na ovaj mail da budeš 100%  infocroatia@bsa.hr. 

Ja osobno sam sve ispitao za tvrtku , tako da ne čitam više komentare ''sastrane'' jer ima puno netočnih informacija.

Nema to previše filozofije.....neki od toga nažalost prave ''kvantnu fiziku'' ,  a sve je jasno ''ko dan'' što se tiče upotrebe softvera za komercijanle svrhe.

I ako uzimas na pravnu osobu neka bude Pro verzija

ihush čet 28.2.2019 15:11

-porez i knjigovodstvo, država-zakon, nema veze s licencom, cijenom. Prije se kažnjavalo za ''pirateriju'' po kaznenom zakonu, ne za korištejne bez valjane licence (za što nema ni jedan slučaj..). Crack, torrent-distribucija je ono što je KZ.

-porez, vat-id/oib.. porez se plaća prilikom kupnje i ovisi o konkretnom porezu za neku zemlju/robu. Ako izvoziš, tad po međunarodnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porez plaćaš jednom, ili njima ili nama. Ako naručuješ npr iz irske, tad ti na njihovom računu može pisati samo isrski porez ako ga plaćaš, ako ne plaćaš tad je iznos poreza za irsku nula. Plaćaš uvozom kao carinu i sl. ... osim kad je to EU pa je jedno tržište. Irska ne izdaje račun s našim porezom, tj to je tvoja stvar kako ćeš platiti nego je tad na računu cijena robe-softa-licence dok je prez nula i upravo to je ispravno, jer porez tad nisi platio i to znači da moraš platiti porez ili bi bilo dvostruko. Prisjetiti se mewerštora, platiš, tražiš povrat, platiš carinu (ili prešvercaš) i porez.. plaćaš jedan porez. Ne plaćaš izvozniku jer on to ne šalje državi jer nije ista država/platni promet. Razlika, kad kupuješ tu tad je to prilikom kupnje tad svatko dobija svoj dio, trgovac-država.

-treba razlikovati i robu za daljnju prodaju, pretporez i kranjeg kupca kad se porez naplaćuje.. npr roba može biti na akciji snižena cijena.. time je i iznos poreza snižen, pdv je 25% na taj iznos kakakv god on bio, s time da se ne dozvoljava nula (pa se i firme prodaju npr za jednu kunu kad su u stečaju..).

 

-licenca. Zakon/država/inspektor nemaju baš ništa s licencom. Vlasnik je MS i ako koristiš u skaldu s uvjetima/EULAom, tad imaš važeću licencu, jedanko kao vozačku dozvolu. Može sotf biti i free-besplatan, npr 7z je free, možeš ga i distribuirati i to piše u licenci, imaš licencu mada je nisi kupio-platio jer je cijena=nula... jer je licenca samo dozvola, komad papira-txt kojeg isprintaš kao i EULA.

-jedini koji može osporiti valjanost licecne je vlasnik, MS. Ne neki inspektor koji jedino provjerava račune, knjigovodstvo.. a ako se mulja svejedno čime, trošak frižidera ili računalo na firmu, roba je roba. Za plaćen porez se priznaje trošak, pretporez. Za ne plaćen porez nema se što priznati, pa tako ti npr može billgates pokloniti win licencu, ali ti to ne možeš knjižiti pod trošak poslovanja, dok potrošeno gorivo, struju, sendvič možeš.. i to možeš knjižiti samo ako ti osoba/firma koja ti izdaje račun posluje u sustavu PDVa a to za nas znači oib-pdv i recimo fisklaizacija/dvojno knjigovodstvo gdje je vidljivo da ti je netko nešto prodao i sve je na dva mjesta identično izdani račun trgovca i tvoj ulazni kao kupca. Ako se ta dva računa ne podudaraju, tad je muljanje (neki dan muljatori s armaturom željeza za pronevjeru 75m poreza.. iz slovenije prepravljani računi, = na crno, bez proeza. Gdje je sličnost npr kupnja licence u lokalnoj trgovini, kod ovih čeha (što već..) ili s ebaya ili direktno od Msa? Gdje je tu utaja poreza ili lažno prikazivanje troška? -nema. A to je jedino što inspektor može provjeravati i sankcionirati, osim ako je piraterija pa ide po KZu. Bez piraterije je privatna stvar po privatnoj tužbi vlansika MSa za korištenje.. a takvih slučajeva jednostavno nema.

-ako kupljeni key prolazi validaciju i aktivira se, tad je to važeći key i važeća licenca. Ako npr kupiš home office i koristiš ga u komercijali, tad to nije važeća licenca nego mora biti pro, jer tako piše u ugovoru-licenci tj MSovoj EULAi. Država s time nema baš ništa, dok je npr za njemačku-austriju drugačiji ugovor i dozvoljeno je prinos oem licence pravnih osoba pa firma može prodati računalo s win drugoj, dok to kod nas možeš ali licenca ne vrijedi po EULAi. Pošto smo sad EU, pošto je sloboda protoka roba i usluga, MS šuti, jer možeš kupiti od njemačke firme kojoj je to dozvoljeno, MS je sam stvorio takvo stanje, sam je kriv i zato šuti. Uskoro će soft biti free, naplata usluge mjesečno/godišnje kao za struju/interent/mobitel.. i tad imaš ili nemaš uslugu, radi ili ne radi, napušta se ovakvo jednokratno prodavanje licenci koje se pravno ni ne prodaju, nego samo ograničeno pravo na upotrebu (bezbrojne pravne floskule za software, licence, copyright itd..). Kao što je vozačka dozvola samo dozvola, nije dokaz vlasništva automobila, tako licenca samo ograničeno dozvoljava ili brani nešto, no sama cijena ili pravila nemaju baš nikakve veze s državom ili zakonom.

-pročitaj 7z licencu, isprintaj si, pročitaj eula MSa za nas, francusku, njemačku, kanadu.. (svaka zemlja ima svoj ili regionalni ugovor..) i tek tad znaš što vrijedi za koga, dok je za EU još mutno i čeka se kraj trgovačkog rata, brexita itd. a upravo zato je ireland sjedište emea-regije za razne soft firme kao ms-google i sl. Ovisno što će sad bit is irskom, možda prebace na npr UK, možda na FR ili ostave do daljnjeg po starom dok ne krene free Ms soft..

-distribucija: npr ne smiješ distribuirati nešto bez ugovora s vlasnikom, pirat, kao ni crackati.. to svi znamo. Možeš skinuti win-ISO sa MS sitea, free, legalno, najleglalnije što može postojati, možeš instalirati i možeš koristiti. Račun? Nema nikakve veze s poreznom. Želiš li punu funkcionalnost tad moraš kupiti key i aktivirati win. Kupiš key, aktiviraš, radi. Tko može reći da je trgovina kao ebay pirat i sl? Država ne određuje cijenu nego tržište i pošto ebay nije nepoznata piratska trgovina, dok ne podigne tužbu do tad je to legalan izvor licenci-keyeva. Pri tome kao za sve robe vrijedi slobodno formiranje cijene, hoće li pri tome u nekoj trgovini roba koštati 10kn u drugoj 100kn nije stvar zakona-inspektora nego tržišnih pravila + privatne tužbe ako to netko krši. Porez je tad samo dio maloprodajne formule cijene koju plaća kranji kupac, ako je cijena 100kn, s našim pdvom je 125kn.. ako je cijena 1000, tad je 1250. Ako je u knjiženju sve točno, ako je odgovarajući dio uplaćen državi na ime poreza, tad je to uredno poslovanje, dok se trošak prizna upravo onoliko koliko si nešto platio (ili J-Brazos/Amazon koji za prošlu godinu plaća nula poreza mada je najbogatiji čivjek na svijetu.. hoće li za koju godinu u zatvor zbog pronevjere? Za sad radi legitimno i nalazi se na naslovnicama kao filantrop i donator..).

Ako sam skineš ISO to je ok, ako ja skinem i dijelim okolo, tad je to nedozvoljena distribucija i kažnjen sam kao pirat. Cijena pri tome nije važna ali će se formalno izračunati da bi dala ''težinu'' optužnici-kazni po broju komada ili ofrlje .. pri tome je nevažno imam li valjanu licencu, nego to što kršim uvjete pa time i gubim licencu za upotrebu a Msova ne dozvoljava distribuciju kao što to dozvoljava 7z. Licenca je dozvola/ugovor dvaju strana o uvjetima korištenja, nije cijena ili PDV i nema veze s državom. Zato već duže vrijeme nema soft kontrole kao što je nekad bilo.

Svi slučajevi koj su nekad bili po novinama.. svi su zbog piraterije, mada je (namjerno) naslov bio 'zbog softwarea ili licence'.. -jednostavno, nema a uredne knjige nisu stvar softa nego bilo koje robe-računa. Kao da pljačkaš banke dobije kaznu za parking..

 

isplativost? ovisi.. pojeftinilo je. Win može biti home/pro (kao i oem-retail.. i sa ili bez medija, to sve utječe na cijenu + razlike od trgovaca-marže..). Recimo grubo 1000kn, česi 500kn, ebay50kn. MSO naprotiv ne može biti home (student i sl) nego za komercijalu mora biti pro licenca. Ponekad se pro nazove i biz ako lakše razlikovanje. Msopro je ugl 2.5-5k kn. recimo 2-3 x skuplje od win licence po komadu. Recimo da je prije po komadu win+mso bilo cca 4000kn (približno jednako cijeni računala). Godišnji paket za 10 licenci je 3.000kn, dakle manje od jednog računala, no svake godine plaćaš pa ako je prosječan životni vijek recimo 5g tad je upravo broj 5 ona granica isplativosti.. + imaš sve + server i ne moraš razmišljati o nadogradnji jer automatski dobijaš sav soft+licence. Pošto se Office mijenja u 3god-3ver.. ispada da ga kroz 9god možeš baciti tj moraš primijeniti, kao i stari win-os, npr xp.. i tad je isplativije imati neki partner paket jer ne bacaš licencu s računalom. Firme do 5 kupe komadno, iznad svakako partnerski ali premali smo za Ms koji posluje s korporacijama pa nekih drugih malih paketa baš i nema.. nrp 10-20-.. dok su vlk za velike kompanije, države, institucije..

 

s tim, kao ispaltivost, za kućnog korisnika je lako, kupiti na ebyau.. za firmu, ako želite miran san, ne isplati se natezati ili preznojavati, ako je pak to granica za rentabilnost, tad je firma u ozbiljnim problemima i neće joj pomoći cijena MSovog softa, pogotovo što postoji free alternativa kao linux. Da odlučujem za svoju firmu, kupio bi u normalnoj domaćoj trgovini mada ne vidim što R1 ima s tim da je neka licenca valjana ili da to određuje inspektor. (zbog prijašnjih pravila, načina rada.. a staro treba promijeniti na bolje, na novo.. pa netko mora biti prvi, samo ''ne ja'') :)

 

edit: za R1 ili 7z licencu pogledati malo iznad.. ima linkova, sve piše.

bugomir čet 28.2.2019 16:20

Nitko mi nije komentirao ove presude europskog suda na koje se poziva ova trgovina koja prepprodaje rabljeni software (između ostalog, i OEM):

Je li to vrijedi onda i za Hrvatsku ili ne?
Ova trgovina ima i web i poddomenu za HR: https://www.software-deals.hr
Po njima, ova presuda, odnosno zakon, je jači od licencnih uvjeta, odnosno EULA-e, koja ne dozvoljava preprodaju OEM licenci.
ihush čet 28.2.2019 16:32

-presuda na koju se pozivaju je glupartija, vidi godinu i sl. Fejk dokaz, ali istinito.. :)

-nema sudskih sporova. (točka) tj vlansik MS bi morao po pprivatnoj tužbi tužiti korisnika. Osim par slučajeva u povijesti, ništa..

-piraterija je nešto drugo, do sad (tj ulaska u EU..) je praksa inspektora i novisnkih naslova bila da sve uguraju u pirateriju. (piraterija je zbirni naziv, hack-crack-distribucija, kršenje copyrighta a to je Kazneni Zakon, ne privatna tužba..).

-ništa ne vrijedi ni za državu, ni za EU.. jer je licenca-EULA ugovor između vlansika softwarea i korisnika o načinu-uvjetima korištenja. Država ili zakon s tim nema ništa.

Ako ja imam neki ugovor s nekim/nekom firmom/vodovodom.. to ne znači da i ti imaš isto pravo, isti ugovor ili da za mene-tebe vrijedi neki ugovor iz finske, japana, honolula..

-normalne trgovine jednostavno ne stavljaju takvo smeće kao neki dokaz.. no pošto je sve ovo siva zona, do daljnjeg su lelalni, kao i ebay a tad opet, zašto njima platiti 500 ako može 50?

 

-ako su firme koje posluju javno, registrirane na nakom trgovačkom sudu a MS ima zastupnike kao BSA,.. tad dok nema optužnice ili tužbe, do tad se uopće ne treba razmišljati o leglanosti tih trgovina ili valjanosti licence. Mora vrijediti jer to je posao-obveza vlasnika (zaštititi svoj interes) i države koja provodi zakone (tako da opravdanu tužbu procesuira..).

-dok MS šuti, to je leglano. Za soft i licence u hr još desetljećima neće biti takve sudske prakse po kojoj bi nešto mogli zaključiti pa se čeka EU.. i ništa se ne dešava duže vrijeme..

 

edit: možda kao objašnjenje.. (nečeg što je prešutnio/nedorečeno.. ne samo kod nas nego globalno/eu..) npr biznis s tonerima/tintama. Proizvoditi i prodavati tonere je legitiman biznis, mada proizvođači printera 'zabranjuju' korištenje zamjenskih (neoriginalnih..) tj to bi tek bilo kažnjivo, netržišno. Čak kroz driver i senzore onemogućavaju korištenje zamjenskih tinti ali eto, ne dobijaju kazne jer su jak loby, dok ni proizvođači zamjenskih ne dobijaju kazne, jer su legitimna konkurencija na tržištu. Glavni biz s printerima nije printer nego toner-boja.. i svi to vide, znaju i šute.. EU? Hr? .. to je tržište dok država/zakon uvjek kaska i realno ne može sve regulirati, nazovimo to 'samoregulacija' ili opstanak... :)

 

edit-2: prošle godine je filnsko-glazbeni lobi dobio 'pobjedu' (tj ostaje po starom) .. distribucija/emitiranje, ništa od jednakosti EU građana, ostaje regija-gržava kao osnova za pravo konzumacije sadržaja tj rtv pristojba-zamp.. mada je eu željela jednakost. Tako ti se može desiti da ovisno o sadržaju-regiji imaš ili nemaš pristup nekom sadržaju na yt ili nekom drugom servisu. Digitalije su izjednačile sve medije, ali biznis ne izjednačava građane, ostaju stare privilegije-ugovori/uvjeti pa tako ako RTL otkupi prava prijenosa utakmice i ne da htvu tad nećeš na htvu vidjeti utakmicu, neovisno što si građanin i plaćaš kabelsku, rtv i sve ostalo..

 

soft-licence su samo mali dio birokratskih pravila, zakona, bezbrojne druge stvari se dešavaju, npr poljsko meso, rat indija-pakistan, migranti.. brexit.. treba desetljeće dok se sve uredi. Pošto MS planira drugačiju naplatu uskoro to neće ni biti važno.

ihush sub 9.11.2019 17:33

 -a zašto ne bi bilo? Zakon ne propisuje trgovinu ili cijenu, kao ni paket (win+mso).. + zakon-inspektor čak nema ništa sa soft dok ne prekršiš kazneni zakon (piraterija, pedofilija itd..), tj po spoznaji , obavijeste nadležene (inspektor nije nadležan), kao BSA-zastupnika i carinsku ako je carinski prekršaj (pa jedna nula više u kazni)...

 

edit: + odlična cijena za winpro + biz mso .. tj kupci su naviknuti da je samo winpro tog iznosa, dok je mso-biz nekoliko puta skuplji, jasno zašto pitaš.. no zakon nema veze s cijenom, imaš račun oib-pdv i uredno knjiženo, imaš važeću licencu i to je to.. osim što postoje i jeftinije.. :)

 

ili, jednako kao što na stranicama iste trgovine možeš kupiti win za 500-1000-2000kn.. ovisi koji 'artikl' klikneš, dok je legalnost i valjanost licence jednaka.

kkrajnik sri 24.6.2020 19:31

Bok!

Na tvrtku sam u Linksu kupio HP laptop koji dolazi sa Windows 10 Home. Laptop će se koristiti za poslovne potrebe.

Na izdanom R1 računu je navedeno da laptop dolazi sa Windows 10.

Laptop je došao bez Windows OEM naljepnice.

Nigdje na kutiji nema info da dolazi sa predinstaliranim Windowsima. Također, nema nikakvog dodatnog papira na kojem bi pisao serijski broj ili bilo što drugo vezano za Windows licencu.

Nakon uključivanja računala je "Instalacija" Windowsa, točnije registracija korisnika, uredno prošla i Windowsa su uredno aktivirani.

 

Trebam li očekivati probleme zato jer nema naljepnice ili nekog drugog papira sa serijskim brojem?

ihush čet 25.6.2020 00:10

-probleme? njih ima uvjek :)) ali, imaš R1, miran si za licencu-win. (nema više naljepnice i sl. + oem--računalo s predinstaliranim softom ima upravo taj soft u specifikaciji kao i key-aktivaciju).

kkrajnik čet 25.6.2020 14:27

Thx

Nisam znao da vise nema naljepnica.

Malo je cudno da samo tekst stavke racuna kojeg izdaje trgovac predstavlja razliku izmedu legalnog i ilegalnog.

Sto ako trgovac zaboravi navesti "Windows" ili navede tamo gdje ne treba?

ihush čet 25.6.2020 16:11

ne može se to zaboraviti.. to je takav artikl-roba, dok zasebno opet mora biti stavka na računu ili ne može naplatiti račun-iznos.

btw to nema veze s (i)legalnim, stvar je samo da za firmu moraš imati r1 za sve što knjižiš na trošak firme i sve preko računa (žiro) firme. Naš zakon, dok r1 vani ne postoji, tj ako petljaš s porezom-knjigama dobiješ kaznu a račun može biti pisan rukom na škarniclu..

-win/licenca je nešto drugo, tj ovo je stvar države-poreza (uredne knjige-poslovanje) i nema nikakve veze s win-licencom osim što je u ovom slučaju roba-software firme MS..

-nadalje, pravo na korištenje u skladu s licencom je samo to i nema neke veze s računom, tj jednako ti može pokloniti 'djedmraz' no firma mora imati r1 ili neku službenu donaciju bradatog djedice pa i osobno billygatesa.. možeš tako jednako kupiti ms-office u trgovini, licencu, koja istovremeno može biti uredno-porezno-knjigovodstvena pa opet nevažeća za komercijalu tj ako kupiš mso-student/home ms kaže da nemaš pravo u poslovne svrhe koristiti i isti taj office tad ne smiješ tj ta licenca to ne dozvoljava osim home/student dok uopće nije važno MSu tko je na r1 računu ili jesi li platio porez itd.

 

licenca je samo to, dozvola-ugovor o korištenju pod određenim uvjetima, dok je uredno knjigovodstvo stvar porezne.

-kaznu ne plaćaš zbog licence nego muljaže .. tj 'piraterije' .. jer  tad je to nešto sasvim drugo, tad nije važna licenca nego je tad crack-hack-distribucija i sl po kaznenom zakonu (kao ubojstvo) i po sasvim drugoj osnovi i opet ms ne dobija ništa, osim ako pokrene privatnu tužbu i može jedino dobiti naknadu (ne kaznu). Ako isti win skineš s priatskog sitea tad si postao distributer tj korištenjem torrenta si postao distributer, i tad kreće po toj osnovi, ili ako koristiš crack, opet isti zakon (autorska djela, copyright..). Torrent=priat, crack=pirat.. bez tog nema kaznenog djela osim po privatnoj tužbi vlasnika (a to se ne radi..).

-win možeš legalno skinuti s ms stranice, instalirati, kupiti key-aktivirati.. ne moraš tj sve što imaš u firmi mora biti u vlasništvu firme na računu.. ako nije, tad je porezni prekršaj + prebačeno na carisnki pa su kazne s 5000 skočile na 50.000 .. pa se igraj. :) Razlika, ako kršiš kazneni zakon (piraterija) tad je to opasno-kažnjivo, ako nemaš licencu ili je (ne)važeća, to je odnos tebe i vlansika koji može tužiti i dobiti spor tj naknadu. Pri tome zakon ne regulira cijenu, kao ni trgovinu gdje ćeš što kupiti, globalno-online + slobodno tržište, pa jednako možeš kupiti istu licencu u domaćoj trgovini za 500-1000-1500kn ili ebay za 2-3$ .. rade isto, jednako (ne)legalno tj ms kaže da su ok i rade, dok zakon samo gleda imaš li račun r1.

bunker čet 25.6.2020 17:25


@kkrajnik

Pa ponekad možda na računu i neće biti vidljivo da si ti Windowse dobio predinstalirane na računalu. Na računu će u biti ispisano onako kako je artikal uveden u softver kojim rade na kasi. X puta sam vidio račune na kojima piše npr Acer aspire nb2, HP omen 17, i sl bez da su na računu vidljivi detalji o hardveru ili softveru koji su u devicesu za koji je izdan račun.

Zato ti sačuvaj u nekom obliku specifikacije iz kojih je vidljivo da je uz taj devicesu isporučen i Windows.

bunker pet 26.6.2020 09:56


@ihush

Zato što je teret dokazivanja na tužitelju.

Znači ako ti nekakvom inspektoru pri nekom nadzoru pokažeš račun na kojem je vidljivo da je to neki Acer aspire 352bbh kupljen 22.05.2019 u Hg spotu, i pritom pokažeš printanjak specifikacija ( ili screenshot ili bilo kaj a da piše da su Windowsi bili predinstalirani u tom devicesu ), ti si kao poduzetnik svoje napravio. Nakon toga, ako taj inspektor ipak odluči napisati nekakve prijave glede tih Windowsa, onda je na njemu tlaka da kontaktira HGSPOT i Acer hrvatska i da pokuša dokazati da sa tim konkretnim modelom nisu dolazili predinstalirani Windowsi.

Kazneno pravo je temeljeno na pretpostavci nedužnosti sve do pravomoćnosti izrečene presude. Ako postoji imalo dvojbe u krivnju optuženoga, sud ga mora osloboditi.

Ako tužitelj iz bilo kojeg razloga ne može definitivno dokazati krivnju optuženoga opet ga sud mora osloboditi.

Znači, čak i da sa tim laptopom nisu došli predinstalirani Windowsi, ako to tužitelj nemože striktno dokazati ( npr iz nekog objektivnog razloga ili proteka vremena ili bankrota nekog trgovca ili proizvođača nemože doći do podataka o tom modelu laptopa...) sud će morati osloboditi optuženog tj odbaciti prijavu zbog nedostatka dokaza ( preduvjet je naravno da optuženi negira krivnju ).