Windows

Instalacija windowsa i Lenovo OEM particije

RazerM pon 20.5.2019 23:52

Reinstalirao sam Windows 7 i kad sam došao do dijela za instaliranje participacije. Sve sam obrisao, formatirao, ali sam izbrisao i OEM Lenovo Recovery tak neštko imalo je 1,1GB uglavnom. E sad ja ne znam šta je ta OEM. Da li je to bitno za instaliranje Grafičkog drivera Nvidie jer mi se najnovija vezrija ne želi instalirati. SAmo piše "Windows cannot acces specific device, part, or file.... maybe you don't have valid premission. Ne znam šta to znači jer sam driver skinuo sa službene Nvidia stranice. Jel to zbog ove Lenovo participacije pa nešto tu ima ili je do nečeg drugog. Molim pomozite!! Hvala unprijed

mbaksa uto 21.5.2019 00:10

Recovery particija je tu vjerojatno particija s koje se mogu vratiti tvornički instalirani Windowsi, sa svim pripadajućim driverima (i smećem ). Samo po sebi to nema veze s instalacijom drivera.

 

Uglavnom, to nema veze s instalacijom Nvidijinog drivera skinutog s Nvidijine stranice.

 

Zašto ti se javlja ta poruka koja ti se javlja? Nemam pojma. Možda si skinuo driver za krivi operacijski sustav? Možda si skinuo drivere koji ne podržavaju tvoju grafičku karticu? Možda ti se instalacijski fajl nije skinuo do kraja (u cijelosti)? Probaj instalacijski fajl pokrenuti kao Admin (s administratorskim pravima).

 

 

PS nije participacija (sudjelovanje), nego particija (dio, odjeljak).

ihush uto 21.5.2019 13:54

laptop ima dvije vga, integriranu intel-vga i diskretnu/dodatnu (ali na laptopu slično integrirano) nvidia (ili ati..).

-ovisno o generaciji, trebaš 'poseban' driver' ili kombinacija postavki biosa.

.. jer zamišljeno je da obje rade istovremeno-zajedno i tad ti treba (nepostojeći) lenovo driver tj intel+nvidia upakiran driver za tvoju generaciju intel-cpu-vga+ nvidia nrp gf730.. ili što je već.

-tad kroz jedan zajednički driver i postavke powermanagera app/os automatski korsiti npr jaču za gaming, slabiju za word.. i tako štedi struju + da bi radio punom snagom treba biti spojen punjač tj ovisi o postavkama biosa+powermanagera..

-naravno, stvari su se u povijesti mijenjale, različite generacije, bios, driver.. kreni s istim verzijama-godinama koje su iz vremena kupnje ralunala + možda treba flashati bios itd..

-kad se instalira taj zajednički driver, tad može na njega noviji kao upgrade nrp nvidia.. ali i to treba provjeriti, jer mogućnosti neke vga-gpu su ograničene, ne znači da su sve generacije uključene u novi driver, ponekad moraš ostati na staroj verziji drivera, nrp 8.-9.. tj traži po konkretnoj vga i vidjet ćeš da se po starosti neke više ne updatea driver (jer nema nove fičere i nema promjene, kartica je ista).

 

-ako isključiš npr intel integriranu u biosu, tad možeš instalirati zaseban driver koji si skinuo, .. itd.

-driver radi proizvođač, ne lenovo (samo sve upakira u jedan proizvod i nudi support na jednom mjestu.. dok support postoji, w7 su stariji od 10g i nema više obveze supporta). U ovom slučaju ne tražiš driver na nvidia stranici, jer ne mora nuditi zajdnički intel+nvidia nego prvo na str lenovo, može i hp, asus, msi .. jer svi su u isto vrijeme nudili iste-slične stvari. Driver ne radi lenovo nego ga samo upakira na jednu hrpu.

 

-ako je driver star, tad trebaš nekako pribaviti noviji, update.. no kreni od 'originalnog' ako ga možeš pronaći, ne mora biti isti laptop, dovoljno da je sličan možda driver radi.. tj problem će biti cpu, nije ista intelica u celeronu-pentiumu-i3.. i tad kad pokušavaš 'isti' intel driver javlja grešku da hw ne postoji-nekompatibilan.. dok je nvidia driver za sve vga iz te serije i starije.. ali za mobil mora biti m-mobile.. npr gt730 ili gt730m nije isto.

 

-win7, može biti 32-64bit, driver mora biti za konkretno bitove, 32-ili-64..

-može biti prvi-win7 ili sa sp1.. i tad ti neki soft (i driver) ne želi instalirati se.. npr ati-radeon ccc traži da je instaliran .net.20 (ili noviji 3.5..) i tad moraš prvo to instalirati (ili uključiti u win10..). nVidia to ne traži ali u pravilu posljednji driver traži neke updateove OSa, ne čisti os koji je bio prije desetak godina na dvdu.. ili tad koristiš driver iz tog vremena koji je za takvu verziju-update osa i kasnije ga nadogradiš.

-obavezno updateanje svega + instaliranje chipset drivera kao prvi korak tj ovisi što sve automatika obavi .. i možda samo trebaš pustiti win, čekati.. možda bi već sve radilo da nisi sam instalirao. VGA drive je veći file, treba vremena dok se skine-instalira + čeka npr chipset-redosljed..

 

+win traži certificirane drivere nrp oznaka whol.. bez tog može odbiti install (ništa se ne desi) ili automatika već radi dok pokušavaš, isti rezultat..

-svako računalo koje zadovoljava w7-8 može jednako raditi na w10, zbog supporta praktičnije + uskoro ćeš biti prisiljen .. + licenca se može iskoristiti, free, aktivira se w10, legalno-legitimno. Možeš i sad, skineš win10 instaliraš-nadogradiš.. i win licenca će raditi, nakon tog, možeš kad želiš obrisati i instalirati clean, kad se spoji na ms server kroz ID mbo se aktivira (trajno, ne moraš tražiti key..).

-ovisno koji os imaš, prvo tražiš za njega, nrp za w10x64 i važan je godina-build, nrp 1703-1803-.. sad će 1903.. ako nema, tražiš prvi stariji, npr w8.1, w8, pa w7.. može čak od XP (ali nema 64bitni) važan je samo wddm 1.0 .. novi su 2.0. Jer ako instaliraš w10 vjerojatno nećeš naći na lenovo stranici driver pod suportom za stariji laptop. .. ali, 90% da bi w10 sve obavio sam, support je odličan, malo toga moraš ručno-tražiti.. tj samo onaj hw koji je baš napušten i ta tražiš gornjim redosljedom.

RazerM uto 21.5.2019 14:11

Hvala puno, stvarno ste super!! Pomoću Windows Update skinuo se driver za grafičku  Geforce G630M. Windows su mi updajtani s najnovijim verzijama e sad možda je i tu problem možda bi trebao stariji, ja koristim Net Framework 4.7.2.. Windows su x64. Imam i integriranu grafičku od Intela s njom nema nikakvih problema uredno instalirao drivere s službene stranice. Probao sam u BIOSU podesiti piše samo UMA ili Switchable. Bilo i ostato na Switchable. Kada sam prvi put insalirao windowse, nije bilo nikakvih problema. Sad koristim sve isto ali nece.

RazerM pet 24.5.2019 14:36

Ovako instalirao sam stari Intelov HD driver iz 2012 i Nvidia driver koji 353.62 iz tog doba i rade bez problema, nakon tih instalacija instalirao sam najnoviji koji postoji Geforce driver 391.35 i sve se instaliralo bez problema i radi. Znaci intelov je bio 2012 godine, a Geforce 2018. Sad sam htio instalirat i Intelov HD graphich driver najnoviji iz 2018 godine i instaliralo se i odem ja na Device Manager i vidim da je sve po starom kako je bilo, odnosno Intelov iz 2018 i za grafičku je windows povuko neki svoj driver, a ne 391.35 od Nvidie, tako da mi je trenutna verzija Nvidie Gt 635M 23.21.13.9135. Znači još uvijek je ostao problem. Jel zna neko kako to riješit?

ihush pet 24.5.2019 16:35
RazerM kaže...

.. je windows povuko neki svoj driver, a ne 391.35 od Nvidie, tako da mi je trenutna verzija Nvidie Gt 635M 23.21.13.9135. Znači još uvijek je ostao problem. Jel zna neko kako to riješit?

 -to je isti posljednji službeni driver.. (oznaka verzije nije u identičnom formatu, ali gledaj brojeve..).

-problem je intel vga (različiti driver ovisno o jezgri cpu tj generaciji + razlika celeron-pentiium-i3..) + win do 1703, 1803, kasnije.. tj tad se uvodi drugi wddm 2.0 model i ms ubija kompatibilnost unazad s hrpom softa + drivera.. umjetno-glupo-isto.. ali različito.

+ ovisno kako ideš tražiti nvidia driver, u nekim slučajvima ti ponudi noviji npr 4xx .. za odabranu vga ali posljednji službeni je 391.. upraov neki dan na nekom dellu intel+nvidia juzer zbrljavio upgrade-restore tj napravio frankenštajna, nakon clena installa sam win obavio sve za desetak minuta bez potrebe za ručnim installom ili traženjem drivera.

 

-za laptope + ovisno o generaciji-seriji (direktno vezano uz cpu i nvidia chip) prvo treba tražiti na str.proizvođača za konkretan laptop, to je jedini driver koji bi 'morao' raditi, ali naravno, ako i dalje supporta-odražva tj ako nudi driver po win buildovima, do 1703-nadalje.. (neki q-max 1060..).

+ nakon što sve proradi, provjerite imate li sve drivere, opencl-cuda.. gpu-z.. tj appsi/igre koje to traže će se buniti ako nema, tek tad treba ići s full driverom kao upgrade-update drivera.

 

ili.. ne žuriti, jer win vjerojatno radi nešto ispod haube, ovisno o brzini interneta ponekad samo treba sačekati, dok install ručno može to sve razmrdati i tad nema pravila, ponekad je clean win jedini siguran fix.