Veliki Brat sri 8.10.2014 18:21

Jučer sam vozio prema moru i u Gračacu su me zaustavili, jer sam, kao, prebrzo vozio.

E sad, ne tvrdim da nisam, ali stvarno mislim da nisam. A priča ide ovako...

 

Vozim prema moru, na suvozačkom mjestu sjedi susjeda od 80+ godina, vozim ju u posjet mojim roditeljima. I taman što smo ušli u Gračac, kaže meni susjeda da bi ona malo stala. Prije jednog zavoja, stanem sa strane da malo odmorimo, pojedemo sendviče i popijemo čaj. Sjednemo u auto i odmah iza zavoja zaustavlja me policajac. Uopće ne pomišljam na neku kaznu, stvarno nisam brzo vozio, u tom trenutku sam uvjeren da je samo rutinska kontrola. Vadim dokumente, policajac ih uzima i zove me da vidim fotku na uređaju. A na uređaju muljava slika nečega što bi mogao biti auto, UFO ili čudovište iz Loch Nessa i preko ekrana piše velikim slovima: Vm=75km/h.

 

- Ako platite kaznu odmah, to vam je 250 kuna. - kaže policajac.

- Nemam toliko kod sebe.

- Ako platite u roku tri dana, isto je 250 kn.

- OK - kažem sav zbunjen i on me pošalje u auto dok kolega napiše kaznu.

 

Sjednem ja i kažem susjedi: - Ali ja se uopće ne sjećam da sam tako brzo vozio.

- Pa i ja mislim da nisi. - kaže meni žena od 80 godina. A ako za ženu od osamdeset nisam brzo vozio, onda mi tu nešto smrdi...

 

I sad se ja malo saberem i pitam policajca da mi još jednom pokaže tu sliku. A slika izgleda otprilike ovako:

 

I sad mene muči - je li to istina, ili nije? Naime, još davno sam na mail primio neki spam koji je objašnjavao kako policija mulja na tim uređajima. Ideja je da oni namjeste neku brzinu kao granicu iznad koje bi uređaj trebao automatski snimiti vozilo koje tu granicu prekorači. I onda, kao, oni ručno slikaju, pa pokazuju tu sliku vozaču, koji obično plati na licu mjesta. Izda se kazna i sve je OK, samo što ljudi u principu ne saznaju da su smuljani.

 

Ono što mene zanima je ima li ovdje nekoga tko ima iskustva s tim slikama - kako izgledaju, što koji podatak znači. Zbunjuje me to što velikim slovima preko cijelog ekrana piše Vm=75km/h, a dolje desno V=...km/h. Zašto tri točkice? Ne bi li V trebalo biti brzina, što je Vm onda (je li moguće da je to ta postavljena granica)? I što je L=75km/h?

 

Kada sam policajce pitao za to, prvo su mi rekli da sam vozio 75 km/h, onda da su postavili granicu da se snimaju sva vozila koja se kreću brže od 75 km/h. Na moje pitanje znači li to da sam ja vozio točno 75 km/h kaže frajer da ne, nego brže. Na pitanje koliko sam točno vozio mi onda kaže 75. Na pitanje što znače tri točkice u onom V=...km/h mi je samo rekao da ne gledam to, da gledam "ono drugo"...

 

Sve skupa mi je toliko smrdilo da nisam htio potpisati zapisnik da sam prebrzo vozio. Preuzeo sam i potpisao da sam primio kaznu, tako da ju mogu platiti ako stvarno jesam toliko vozio.

 

Ako itko ima ikakvih iskustava, molim da napiše, jer bi ih rado nagazio ako muljaju, ali bi bez pogovora platio kaznu da sam ziher da sam vozio prebrzo.

Sint1 čet 9.10.2014 10:01

Ako ti se ne vidi jasno ko dan registracija i tvoj krasno lice ""NE MOGU"" ti naplatiti kaznu, isto tako, mogao si na licu mjesta traziti certifikat isparvnosti samog uredaja i provjeru kada je uredaj zadnji put kalibriran, kao i postaviti pitanje da li policajac ima certifikat za koristenje tog istog uredaja. Sve to sto sam naveo zvuci krasno i divno, ali i sam znas u kakvoj drzavi zivimo!

boxer čet 9.10.2014 11:24

Da li je to izgledalo ovako? 

 

Btw, prvo provjeri na slici datum i TOČNO vrijeme snimanja i kada su te zaustavili. 

 

D - je distance 

L - zadani limit brzine 

V... - u manualu piše da je to oznaka za "sopstvenu brzinu", ala cobre i te fore kada presreću itd. 

 

Primjer snimanja KLIK

 

PDF manual kako radi uređaj

Veliki Brat čet 9.10.2014 16:40

Je, to je to. Jedino što je bila noć, pa se auto vidi kao velika mrlja čokolina, umjesto kao auto. Tada uopće nisam gledao datum i vrijeme snimanja, a sliku nisam dobio, rekao mi je tip da treba proći kompjutersku obradu. Valjda mora reći operateru koja mi je bila registracija jer, gledajući specifikacije ove kamere, ne vidim kako noću može snimiti išta konkretno...

 

U svakom slučaju hvala, puno si mi pomogao. Sad se samo moram odlučiti hoću li platiti i zaboraviti ili se navlačiti dalje s njima.

nine čet 9.10.2014 16:48
Sint1 kaže...

Ako ti se ne vidi jasno ko dan registracija i tvoj krasno lice ""NE MOGU"" ti naplatiti kaznu, isto tako, mogao si na licu mjesta traziti certifikat isparvnosti samog uredaja i provjeru kada je uredaj zadnji put kalibriran, kao i postaviti pitanje da li policajac ima certifikat za koristenje tog istog uredaja. Sve to sto sam naveo zvuci krasno i divno, ali i sam znas u kakvoj drzavi zivimo!

 

to je bilo prije tako, sada dobiš doma kaznu bez ikakve slike i automatski si proglašen krivim uz pravo na prigovor unutar 7(ili 8) dana.

to su promijenili kako bi ubrzali postupak naplate kazne.

 

jbg to je trebalo odmah na licu mjesta sa njima prodiskutirati.

Matozan uto 29.12.2015 14:19

Slikalo me u Austriji na autoputu (gradišlište - oganičenje 60 km/h).

Ima li Austrijska policija ugovor sa našom policijom, pa da mi pošalju čestitku (kaznu)?

Ako ne, koliko traje zastara tj. koliko dugo ne smijem u Austriju da me ne udare po džepu?