fifa25 sub 23.11.2019 08:09

Pozdrav ekipi

Trebam staviti na Usb stick video zapis pa me zanima postoji li mogucnost zakljucavanja sticka tj. Da video zapis bude samo za reprodukciju a da se nemoze kopirati na stick niti sa sticka?

ihush sub 23.11.2019 09:07

-da/ne.

.. gledaj ovako, npr film-glazba i soft ind stalno pokušavaju zaključati-onemogućiti kopiranje.. no ne postoji brava koja se ne može otvoriti. Dakle, odgovor je NE.

-ali možeš, npr stikić koji ima prekidač .. readonly .. ali tad ti je lakše neku SD karticu + usb adapter nego pronaći stikić, ili isto to kao software (zaštita) osim kad to postane problem pa više ne možeš ni sam koristiti stikić za ono što si želio.

-nisi neki filmski studio i sl. pa da imaš potrebu, resurse (i znanje) za tako nešto.. pa radije se drž KISS pravila, ne kompliciraj nepotrebno jer život je već dovoljno komplicirana pojava a rad računala još više, tj vjerojatnije da će te mučiti kad nešto neće raditi nego ovo što pokušavaš. Npr danas svaki PVR (tv-dvbt..) snima tv sadržaj, kodirano... i možeš gledati samo na njemu, ne na drugom uređaju.

-zaključavanje stikića ili SD je lako, tj zabranjuješ write, ali ne i čitanje a tad onaj tko čita može kopirati (na drugi medij),.. pa time dobijaš samo polovicu traženog, tj možeš zaključati SD od snimanja (brisanja) a sve ostalo ne može ni hollywood mada to želi.

-ako imaš neku svoju snimku koju ne želiš da drugi vide-dijele/kopiraju.. tad im ne daj to na stikiću, jednostavno-KISS :)

-ok, može i recimo banalna zaštita, zip-pass, ali da bi koristio file moraš dati pass a kad ga utipkaš opet je otključano itd itd.. odgovor na kraju je opet NE.

mbaksa sub 23.11.2019 23:10

Što se tiče zaštite USB sticka od zapisivanja, o tome imamo članak na Bug.hr-u.

 

Što se tiče onemogućavanja kopiranja videodatoteke, a da se videozapis može reproducirati - to samo po sebi nije moguće, jer reprodukcija podrazumijeva čitanje datoteke od početka do kraja, a kopiranje datoteke je također čitanje datoteke od početka do kraja - u osnovi ista stvar.

 

Ti bi u osnovi htio DRM, a nisam siguran da to uopće funkcionira kod videozapisa a da bude univerzalno (koji sve to playeri podržavaju), odnosno ne sjećam da sam ikad naletio na DRM videozapis. Audio servisi bi trebali imati DRM pa bi datoteke trebale biti zaštićene DRM-om. Uglavnom, ne vjerujem da su običnom korisniku dostupna rješenja za DRM videodatoteka. Možda eventualno stvaranjem Blu-ray medija? Opet, nisam proučavao softver pa ne znam postoji li mogućnost zaštite.

 

Ono što vidim da postoji su programi za enkripciju, iako će neki od njih tvrditi da su za DRM poput ovog, koji će enkriptirati videofajl. Isto radi i ovaj program. Onda se uz taj videofajl isporučuju player videodatoteka ili dekriptor s integriranim playerom koji će enkriptiranu videodatoteku moći reproducirati, dakle u osnovi će je "u letu" dekriptirati. To je za korisnika loše rješenje.

 

Uglavnom, ne računaj da ćeš iznaći dobro rješenje. Možeš imati kilavo rješenje, protiv kojeg će se ljudi možebitno buniti (da meni daš takav USB stick, s .exe fajlom za reprodukciju videodatoteke, taj stick bi promptno završio u košu za smeće jer sigurno neću na svom računalu pokretati exe fajlove s USB sticka), ili dati nezaštićeni fajl.