Rhodin pet 8.3.2019 13:03

Imam problem na novom TV-u sa spajanjem Nintendo wii. Naručio sam Wii 2 HDMI konverter, pa će se moći spojit HDMI kabelom... kroz mjesec dana, no klinci me izluđuju od prekjučer jer se ne mogu igrat.

 

Problem je što Bravia više nema composite/component/RCA ulaz, već treba "extension adapter" sa 3,5mm jack 4 pin na 3* RCA F (female) kabel, koji sa nekim modelima dolazi, za ostale se "može naruči", s time da Sony Hrvatska nema nikakve informacije o tome.

 

Kabel izgleda ovako:

 

 

E, sad, gledam kod nas, ima takav kabel HAMA za Samsung 130kn što mi je waaaaay 2 much iskreno, budući su to kablovi koji iz Kine dolaze za ispod dolara, ali se čeka na njih po mjesec dana, i onda sam u istom problemu. Btw HAMA ih također nema.

Zadnja 2 sata pretražujem naše trgovine i umaju samo za audio sličan kabel (2* RCA).

 

Da li ITKO ima ovakav problem, da ga je riješio kupnjom kabela u RH ili online sa vremenom čekanja dostave 2-3 dana, a ne mjesec?

ihush pet 8.3.2019 13:21

-to je RGB.. googlaj malo bit će ti jasnije što znači kao i riječ compozite (za kabel, video.. npr wiki). Posotoji i rgb to composite.. kao i s-video..

 

-ako nema u trgovinama (nema jer je zanemarivo malo u upotrebi, tj korišten je 3,5mm jack samo zbog dimenzija npr na kamerama i sl. uređajima, ali nema nikakve veze s audio-sterejackom ili cinchevima.. tj može se razlikovati npr olimpusov, panasonic i sonyjev i sl... zbog rasporeda pinova-žica (a može biti identičan)..

lako napraviš kabel, jedini problem je pribaviti jack npr možda chipoteka.. druga strana nije problem, cinch (muško-ženski..)

 

-pripazi ako kupuješ na ebayu.. jer adapter-kabel i konverter nisu iste stvari mada izgledaju isto, tj konverter je aktivna elektronika dok je adapter samo fizički konektor (adaptira) jednu dimenziju-oblik-format na drugi.. signal u žici je važan, standard, npr tv-pal vs ntsc ili analogni-digitalni. Konverteri postoje za svašta, pitanje je kvalitete/cijene a često je problem zbrčkanih naziva-dekaracija upravo za adaptere-konvertere jer ih svi pod artikle nazovu adapter. Obično razlika u cijeni objašnjava jel samo adapter (žica) ili konverter.

 

-ako tražiš po trgovinama, treba tražiti za kamere od prije par desetljeća. Možda netko ima viška u ladici.. možda uz neku vga (ali je tad češće bio s-video 4pinski din..).

-provjeri što tražiš, rgb ili composite.. + možda na scart mada je to bilo još rjeđe nego na cinch..

 

edit: hintovi za colourcode..

audio: crveno+bijelo (ili crno) za stereo.

video: žuto (kompozitni), RGB (red-green-blue..), s-video (bez boje-crni). Sva tri su stari analogni standardi.

stereo jack normalne dimenzije-debljine je 3,5mm (ali postoje i drugi, 6,3 na ''hifi-linijama'' ili tanji 3-2-..mm na mobitelima i sl.).

-važna je osim debljine, dubina + broj prstenova (pinova) jer svaki signal traži svoju žicu-pin, npr audio =2 lijevo-desno + 1 masa (zajednički) =3 pina. za kompozitni je samo jedan dodtni-žuti, za rgb tri.. a ovaj s 4 pina je samo video kabel, ne audio tj može biti umjesto rgb za audio+video.. a to sve ovisi o priključku na konkretnom uređaju kao vga-kamera-mobitel tj fizičkim dimenzijama i rasporedu koji je svaki proizvođač u to vrijeme mogao za sebe (sjetimo se npr usb-a i tisuće istih-različitih + punjači..).

 

+ kod konvertera moraš paziti na ''smjer'' (konverziju) signala.. iz npr hdmi u composite, tad ne radi obrnuto. To znači da bi npr PC uzlaz hdmi (digitalni) spajao na tv-kompozitni, to ne radi u suprotnom smjeru, dok sama žica-adapter radi dvosmjerno, jer je samo žica-adapter. To ovisi o signalu kojeg šalje pc (uređaj, player, konzola) i prijemniku-ekranu koji taj signal (ne)može primiti i prikazati. Isti konektor može biti za više različitih signala i to ovosi o uređaju npr pc može svašta (osim što su na novijim vga izbacili analogni signal pa više nema..).

 

+ ah, da.. pomješalo ti se, nazv, component (komponente).. = RGB. tj kao što sama riječ sugerira, kompozitni je jedan (sve umixano) dok su rgb-komponente zasebno vođen signal/kabel. Pa ako tražiš s ispravljenim nazivom, možda pronađeš u trogvinama..

+ za sve se ugl koristi RCA-konektor koji je identičnih dimenzija 3.5mm kao stereojack ali nema pinove nego jedan/dva plus-minus.. i upravo zato je jack tj samnjuje broj konektora kao scart, ostalo je samo stvar spajanja žica (fizičke dimenzije) i kvalitete signala-žica/smetnji..

Rhodin pet 8.3.2019 13:43

Hvala, ono gore je primjer jer mi treba "takav" kabel.

 

Ide composite (crveni, bijeli za audio i žuti za video) u 3.5mm jack za Sony

Dakle ona gore slika je samo primjer, zato i pitam ima li netko išta slično ili je nekako riješio problem. Ja ni ne znam kako točno taj kabel izgleda (pretpostavljam da je crveni, bijeli i žuzi ulaz sa jedne strane, crni jack sa druge), ali ga nemam, niti sam ga našao u ponudi kod nas.

Chipoteka nema... Wii ima crveni bijeli žuti muški izlaz, postoji navodno crveni, bijeli, žuti na 3.5mm jack muški i onda "spojnice" RCA F / F pa bi to "moglo" radit.

 

Ajar kaže...

prekopal sam čarobnu kutiju s kabelima i našel samo ovakav (s-video na kompozit). ak ti se da lemiti ili s nekakvim međuadapterom ... 

 Budem vidio ak niš drugo možda i to bude rješenje ;)

ihush pet 8.3.2019 13:48

-evo jedan popis-wiki..

.. problem je nabaviti ovaj jack. Jednostavno nije komponenta koja se masovno koristila nego kao izuzetak. Druga strana je lako, bezbrojno..

ovo što nudi ajar je s neke vga (često kompatibilno s s-video 4 pin, ali i zasbeni npr 9-10pin, minidin).. sama vga je ovisno o podešavanju kroz driver mogla slati potreban signal. Adapter na jack ne postoji ili bi ga trebalo cca 4 čovjeka na planeti :) .. dok je rezanje žica i spajanje lako, ako se nabavi potreban jack s 4 pina..

ihush pet 8.3.2019 13:55
Rhodin kaže...

Hvala, ono gore je primjer jer mi treba "takav" kabel.

 

Ide composite (crveni, bijeli za audio i žuti za video) u 3.5mm jack za Sony

 

 

 -vidiš, dao si pogrešnu sliku za primjer, jer je to na prvoj RGB-komponentni (ne audio).. i kad tražiš po trgovini, upravo na to pripazi tj tako ćeš lakše pronaći ako je na nekoj polici-košari nego objašnjavajući trgovcu ili tražeći po popisu artikala (jer je pitanje što je napisano..). .. ali to je isti kabel (samo druga boja koja služi prepoznavanju kamo spajati kao i muško-ženski jer vjerojatno trebaš muški-cinch za tv.. za to imaš u svakoj trgovini), tj kablu je nevažno spajaš li audio ili video, važan je samo interni raspored koji vidiš na shemi 1-2-3-4..

-kompozitni + stereo.

 

-''samo'' pronaći jack.. ostalo je lako.

 

+ ako kupuješ online, pripazi na to, tj ako je kabel-adapter (ne konverter) tad je sporedno kako je označena boja, odgovaro bi onaj sa slike-prvi post.. (samo bi morao otkriti koja boja je zvuk-l-r..). Ako kupiš konverter tad je to važno, tj tad bi kupio pogrešan (signal koji tv ne bi mogao primati..).

 

edit: evo pronašao na gornejm linku i naziv.. to je TRS ili TRRS konektor (jack 3.5mm..). Ali po lokalnim trogvinama praktički nema šansi da je netko tako nazvao artikal, pa moraš baš tražiti-vidjeti..

 

evo ga: :)) čak jeftino..

 

Alkaline pet 8.3.2019 16:03
ihush kaže...

-to je RGB..

 Nije. RGB signal ide putem SCART-a (sa dodatnom sync linijom) ili BNC-a (V+H ili SOG - sync on green). Ovo je komponentni YPbPr (za razliku od kompozitnog, odnosno CVBS).

 

Kad smo već kod kabla imam jedan od olympus fotića koji služi za spajanje fotoaparata na tv.

Sad sam provjerio multimetrom i pinout je identičan onome iz tvoje druge poruke. Jedini problem je što je činč muški pa ti treba gender adapter.

 

Poklonim ti ga ako se dokotrljaš do mene (Dugo Selo).

 

ihush pet 8.3.2019 16:18
Alkaline kaže...
ihush kaže...

-to je RGB..

 Nije. RGB signal ide putem SCART-a (sa dodatnom sync linijom) ili BNC-a (SOG - sync on green). Ovo je komponentni YPbPr (za razliku od kompozitnog, odnosno CVBS).

 

- svašta.. da ne kažem bedastoća. ili po čemu razlikuješ kabel rgb-ypbpr? Na slici je kako god okreneš rgb jer je u tim bojama a hoćeš li ga spojiti na rgb ili yp je stvar standarda signala (s-video), kabel je isti tak da ne vidim što je pogrešno-ispravljeno i sl. u surptonom hvala na isrpavku.. :)

- btw bnc je = cinch+dodatni ziher-osigurač, kao jedina razlika.Nekadašni mrežni konektor koji se samo zbog dobrog držanja korsiti u odgovarajućoj opremi (isti mehanizam kao neke žarulje na autu i sl.).

 

+ primjeti početni post, pitanje i sliku, traži kompozitni kabel i pri tome stavi komponentni kao ono što traži. U toj priči je sasvim nevažno ovo, nego njemu treba sasvim drugi kabel, audio+kompozitni odnosno, raspored pinova na jacku koji mora biti odgovarajući. Ako je odgovarajući tad je nevažno kako ''ofarbamo'' ili nazovemo same žice, jer su to ipak samo žice (+konektori).

Alkaline pet 8.3.2019 16:43

Stvar je standarda, zato i spominjem BNC jer se između ostalog koristi i za RGB signal, a činč ne. Komponentni YPbPr iako ima Crvene, Zelene i Plave činčeve uopće ne prenosi RGB signal (po standardu). Sync ide po Y liniji (uz lumu). 

RGB signal obično putuje SCART-om, BNC-om ili DE-15 (VGA) kablovima i treba horizontalni i vertikalni sync, kompozitni sync ili ako oprema to podržava (obično kad se BNC koristi) sync on green, sync on red, itd, itd.

Ako se ne vodimo standardom onda možemo reći bilo što, žica je žica. Mogu tjerati analogni zvuk i sliku ethernet kabelom ako želim, samo ni jedna oprema bez moje modifikacije to neće podržavati.

 

Mi u europi imamo (smo imali, sad je HDMI u igri) SCART, a amerikanci su bili zapeli na RCA, odnosno kompozitnom signalu pa su smislili komponentni koji se kod nas zbog SCART-a puno rijeđe koristio.

ihush pet 8.3.2019 20:58

-gle, ne kužimo se.. (ja sam kriv) .. :)

žica je žica, neovisno kako je ofarbamo, rgb ili ypb.. (s-video) je isti kabel, kao što je bnc=rca + osigurač (adapter), ništa više. Tj to je komponentni, ne kompozitni što je bilo pitanje i odgovor za prvi post..

komponentni kabel vodi kroz tri odvojene žice signal (zeleno-plcavo-crveno), dok kompozitni ima jedan video kabel (žuti). Najjednostavinije je taj kabel zvati RGB, jer je tako obojen, neovisno koji signal kroz njega šalješ, što je zapravo nevažno, možeš ga iskoristiti umjesto vezica-pertla za tenesice .. isto je. Kao što je tom kablu svejedno šalješ li npr PAL ili NTSC kroz njega. OK? :)

 

++ prva slika, s komponentnim kablom i link na links s kompozitnim+audio .. su možda isti/identični kablovi osim što ne znamo raspored pinova za 4pin jack i o tome ovisi bi li radilo, inače neke razlike nema.

Rhodin sub 9.3.2019 15:01

Uf, sređivao sam sve ostalo jučer, ovo sam nabrzaka isprobao i nije mi radilo.

Dakle našao sam kabel doma, 3.5mm jack + žuto bijelo crveno M - u chipoteci su imali samo "spojnice" F / F, kupio sam 3 i probao spojit sa Wii.

TV prepozna da je nešto spojeno tamo, ali nema signala. Probao sam sve skupa čvršće ukopčat, skužio da u spojnice nisam najbolje ukopčao, no i nakon što sam ih gurno "do kraja", nije bilo signala na TV-u, ni audio ni video. Mogu samo zaključit da kabel koji imam nije adekvatan.

 

 

Hvala na odgovorima, još tražim adekvatno rješenje..

Radi se o Sony Bravia XF9005.

 

EDIT: što više gledam vaše odgovore i slike koje dajete, to mi je manje jasno zašto ovo moje ne radi. Spojnice su doslovce to - spojnice, komad metala unutra, komad metala vani... dakle apsolutno ne vidim razloga da bi one bile problem. Kabel je kabel, nije adapter, nema "smjera", provodi struju, dok činjenica da koristim spojnice i na 2 mjesta postoji prelazni otpor, apsolutno ne bi smjelo imati veze... Nije mi jasno što se dešava, na Wii se ništa nije mijenjalo, doslovce je prije 3 dana radio na "starom" TV-u. Čitam na netu, taj 3.5mm jack je "standardiziran", odnosno raspored pinova ne bi smio biti "proprietary", pa mogu zaključit da je adekvatan za ono što meni treba. Mogu se probat poigrat u krug, mijenjat kabel na kabel, pa bi trebalo proradit, u slučaju da je raspored špinova takav da video ne dođe na uzemljenje...

Ne znam, ne kužim više...

ihush sub 9.3.2019 19:08

ako je na starom tv bio kompozitni ulaz, ne znači da je jednak na novom.. standard (drugačiji signal, nema audio..), poneki tv ima izbor ulzaznog signala za AV, svideo-cvbs.. pa se možda slika pojavi.

 

(ali mi nije jasno zašto ti trebaju ženski adapteri.. na tv ide muški kabel.. osim ako imaš kao produžni/adapter..).

Rhodin ned 10.3.2019 17:08
ihush kaže...

ako je na starom tv bio kompozitni ulaz, ne znači da je jednak na novom.. standard (drugačiji signal, nema audio..), poneki tv ima izbor ulzaznog signala za AV, svideo-cvbs.. pa se možda slika pojavi.

 

(ali mi nije jasno zašto ti trebaju ženski adapteri.. na tv ide muški kabel.. osim ako imaš kao produžni/adapter..).

 Muški su izlazi iz Wii pa moram u te spojnice P.S. mogu posudit multimetar danas/sutra ak misliš da bi pomoglo :P

 

EDIT: OK, išao sam se poigrat bez multimetra, krivi su mi pinovi na kablu koji imam... Video ide na crveni, audit na bijeli, a žuti ne radi ništa... OK, preživjet ću tako dok ne dođe Wii 2 HDMI adapter.

Alkaline ned 10.3.2019 17:19

Pa samo da provjeriš da li je kabel dobar. Po manualu za tu seriju TV-a je onaj pinout koji si stavio u svojoj drugoj poruci.

 

Ili kažem zaleti se do mene, imam takav kabel, ispitao sam ga multimetrom i štima, poklonim ti.

Isto ti trebaju te spojnice jer su muški krajevi ali kako ih već imaš nema razloga da ne radi.

segregator uto 12.5.2020 18:06
fer-de-lance kaže...

Kao što je kolega gore rekao, jel to YPbPr  ili kompozitni ulaz na telki?

Koliko vidim, Wii ima ili jedan ili drugi, ovisi koje je godište:

https://philips-tvconsumercare.kxondemand.com/Portal/en/Faq/All/1494

 

 Za TV sam pogledao, kod njega je kompozitni, dakle mora i na Wii-u biti da bi radilo (a to je koliko vidim na modelima prije 2014.).

 

 

 

Da li je samo stvar u kabelu, ili stariji Wii nemaju komponentni nego samo kompozitni izlaz? Naime moj je stariji, TV ima samo

komponentni ulaz, pa mi je slika crno-bijela...da ne bacam 100kn na kabel ako neće raditi

MrBlc uto 12.5.2020 19:46

Inače, većina TV-ova danas ima kombinirani input - Y od YPbPr i komposite input su im na istom chinchu, pa provjeri kako ti TV određuje što je spojeno (po burst signalu componentnog signala, po postavkama u meniu TV-a ili samo treba ištekati adaptor za dodatna dva kanala komponentnog videa).