Stolna računala

Acer nitro 5-ne prepoznavanje usb-a i ssd-a

MARINZUNA čet 29.8.2019 17:46

Pozdrav!

Evo ovako,uzeo sam laptop Acer nitro 5 koji dolazi s linuxom,mislio sam instalirat windows no ne prepoznaje nijedan usb,a ne prepoznaje ni ssd sa instaliranim windowson,ne mogu ni mijenjat ni boot mode nego samo stoji uefi mode,neznan vise sto da radin(jedino kupit adapter za m.2 ssd?,pa instalirat preko kompa?)

RuBiK čet 29.8.2019 22:09

Ako možeš na drugom PC-u skinuti W10 .iso, skini rufus i u opcijama podesi gpt partition table i formatiraj usb kao fat32, bootati će(vidi sliku). Isto možeš i na linuxu u slučaju da ga uspiješ upaliti, sa gparted alatom, evo i guide

Posmatrač pet 30.8.2019 08:05
MARINZUNA kaže...

Problem je sto on vec ima instaliran windows,a ja nean nista nego samo linux(koji nece uopce da se upali),i usb kad ukopcan kao da nisam nista ukljucio samo prepozna onaj ssd m2 koji je u laptopu 😔

 Gdje ti ne prepoznaje USB? KAo bootabilan uredjaj? U biosu moras ga dodati na listu bootabilnih uredjaja. Jos nisam naisao na lap na kojem se ne moze instalirati win sa usba....

 

 

Mozda ti nije stic napravljen kao bootabilan. Rufus je rjesenje..... 

RuBiK pet 30.8.2019 09:08
AF139 kaže...

Zašto GPT ?, ja više puta instalirao win10 na UEFI PC sa ovim USB napravljenim sa MCT

 

 Imam jedan drugi model acera i ima istu stvar, nije kao noviji PC-evi da može bootati u legacy modu jednako kao i u uefi modu, samo uefi radi, zato sam rekao da će GPT FAT32 raditi.

ihush pet 30.8.2019 09:24

-novi uređaji (pogotovo laptop) nemaju izbor boot moda, tj u opciji je samo jedna stavka (nevažno piše li uefi ili nešto za gpt-mbr-legacy..), + ostale defaultne postavke kao sec-boot-fastboot.. koje se moraju podesiti da bi bootanje s vanjskog boota bilo moguće (zaštita) + ovisi o načinu instaliranja postojećeg OSa, kreirane particije, enkripcija itd. .. sve te zaštite običnim korisnicima samo smetaju (osim jamesbonda koi ima supertajne podatke). + problem kojeg MS izmišlja-uvodi, tj 'nekompatibilnost' jer želi eliminirati mogućnost uopće boota (a time i installa) starijeg win kao xp-7... dok su neke MBO tj proizvođači prijašnjih godina davali patch za usb stikić nakon čega je boot-install radio.. za laptope pogotovo s predinstairanim win možda nikad neće postojati opcija ili noviji bios koji to može omogućiti ili patch.

 

-boot medij, usb-stikić, uefi ili legacy ili oba moda, to se odlučuje kad se stikić radi.

-nakon tog važno, za svako računalo, ne koristiti order nego kad je potrebno bootati-install (ili repair-upgrade..) koristiti QBM/CMS/Expressboot.. F-tipke ili ESC za meni tj za izbor boot diska, jer tad ovisno o postavci biosa i modu kako je kreiran usb možemo vidjeti npr UEFI ili Legacy i odabrati odgovarajući. Tek tad se može dalje, ako bilo što nije identično-podešeno-kompatibilno ne može se dalje, sys reboota ili ne dozvoljava pristup disku (zaštita). BIOS i BootMedij moraju biti kompatibilni + ako je već disk u uređaju inicijaliziran (postojeći OS, format-particije..) tad sve troje mora biti u istom modu, bilo što drugačije ne radi. Dok je postojao smao stari klasični-legacy bios-boot tog problema nije ni moglo biti + zaštita koja mada se reklamira nešto kao dobro za korisnika, relano 99% korisnika ne treba dok istovremeno zbog zaštite postoji problem (jer je to smisao zaštite, onemogućiti pristup). Pogotovo problem s novim laptopima tj flashbiosom tj uefi firmwareom koji se može kao običan update updateati kroz win.. a tad promjeni defaultne postavke i moguć je problem itd itd.. bios na uefiju je kao driver, da bi PC radio sve mora biti identično-kompatibilno.. ili ne radi.

 

++ za najkompatibilniji boot se koristi FAT32 (jer je free standard, MSov.. dok NTFS nije free nego proizvođač mora plaćati licencu MSu), podržavaju ga svi OSevi, uređaji.. ali ima ograničenja, standard, kapacitet, problem s medijem (stikić) preko 2GB.. zato se na HDDu kreira više particija, jedna boot, jedna recovery, jenda win-os.. + ostale po želji-potrebi. Problem sa USB flash diskom je što u standardu flash-removable medij NE DOZVOLJAVA particije, tj korisit se samo jedna-aktivna, ostale su nedostupne. To se tek prije godine promijenilo, ali pošto je to prastari standard nije još implementirano u svim bootevima-installerima/osevima. (na linuxu se koristio casper, na win vhd-virtualac itd.. i tad se kemijanjem zaobilazilo to ograničenje, moguće je sve.. ali i namjerno otežano, standard). Sad bi to ograničenje trebalo biti uklonjeno ali još nema alata koji bi nudili kao za hdd kreiranje boota (particije) i dodatne storage-install particije na ext.usb.flash-disku (usporedite s HDDom, može ext.hdd na usbu, on može, radi, ali ne flash memorija, mada je oboje na ext.usb kontroleru i teoretski je isto).

-naravno, win može koristiti i ntfs za boot jer je njegov-nativni FS, ali nije nikad sigurno da će na svakom uređaju-hardwareu svaki FS moći jednako bootati, ponekad samo greška i kad se ponovo kreira stikić radi.. pa ponoviti par puta. Veći problem je što korisnik tek kad treba takav stikić, kad ima problem.. tad ne može nešo napraviti, jer, kvaka-22, tad ima problem, kojeg prvo mora riješiti. Zato se to treba napraviti prije, dok nam računalo radi, dok se sve može.. i provjeriti-bootati, ne računati da radi ako nismo provjerili + provjeriti postavke biosa i zapamtiti ili razumjeti što koja opcija znači, jer ako se postavke izmjene moramo ih znati odgovarajuće (kompatibilno s ostatkom, sve) podesiti. Bez tog ni najispravniji PC ne može raditi .. a što kad u to dodamo probleme, kvarove, loš kontakt na usb portu ili stikić.. korisnici koji žele to znati, moraju dok im računalo radi potrošiti par sati i pripremiti se, probati. Kad se jednom nešto takvo napravi, drugi put je lakše, ima se iskustvo. Standardi postoje ponekad i besmisleni ili im treba više vremena dok se ujednače i prevedu u praksu (razni HW + SW) .. ali još se za usb ne nudi neko 'pametno' rješenje ili neki alat kao Rufus .. nego korsinik mora znati što radi i tad može. Svaki boot radi sam OS, ne neki alat kao rufus.. sve se može samim win-installom, cmd, diskpart, bcedit, ...

npr FAT32 upravo zbog standarda ona app koja ga poštuje ne dozvoljava kreiranje particije veće od 2GB.. dok one app koje to dozvoljavaju, to rade trikom, povećavanje clustera.. i tad nije bootabilan, jer i boot sektori su važna stvar, dok za disk kao storage nije važno. Pošto se primarno korsite za storage-prijenos npr dokumenta tad je to sporedno, a tek se sad nešto pokušava oko updatea standarda zbog boota-installa no recimo da MS nema neku veću želju to popraviti, jer tad omogućava svim korisnicima da rade ''svašta'' npr livemedij.. (win2go).. a to MS ne želi za obične juzere.

 

format je frormat, copy je copy.. sve je to samo file ali zbog standarda mora biti po odgovarajućem standardu da bi radilo. Sve, ne samo jedna karika u lancu, a da bi sve to bilo kompatibilno tad i korisnik mora razumjeti barem osnove i odabrati-podesiti npr bios .. ili koristi defaulte i lupa next, 50% da radi..

Hacker002 pet 30.8.2019 11:28

Isti model laptopa sam uzeo prije 2 tjedna, isti problem sam imao, izgubio sat i pol dok sam ga konačno uspio dobiti da boota sa sticka, na isti način kao što su kolege gore rekle i koji je tebi na kraju uspio. Poprilično loše izvedeno od Acera, lakše bih instalirao Win na 10 godina stari komp.

ihush pet 30.8.2019 13:49

-to nije problem/stav Acera ili bilo kojeg proizvođača/OEMa.. oni zapravo ne rade ništa, samo to ništa poslože u jednu cjelinu, računalo/laptop + dodaju bios u skladu s mogućnostima (kao jedino što rade). Sve ostalo je u ovom slučaju (problemi s bootanjem, kompatibilnost..) stvar MSa ili wintela koji to forsiraju (njihovi interesi) i pri tome koriste OEMe za tu (prljavu) igru.

- izmišlja se kompatibilnost na x86 platformi, mada sva računala (klasični PC ili PC-IBM ii PC-x86 kompatiblina računala) moraju biti kompatibilna, to znači da na njima rade svi kompatibilni OSevi, npr DOS, Linux, MacOS.. i bilo koja winver.. a upravo zbog tog MS ne želi stare win i tad imamo ovo stanje (sranje). Besmisleno kompliciranje, umjetna nekompatibilnost. Dovoljno da u BIOSu nemaš opciju-izbor ili još blesavije kad vidiš na novom računalu jednu opciju/stavku kao ''izbor'' (dok starije mbo imaju izbor uefi-legacy..). Time sve započinje, kad imaš samo uefi, kad može samo gpt, tad ne može ostalo a tad npr ne može ni 32bitni OS (ni win10..) mada je nov, podržan i nema baš nikakvog razloga da ne radi, tj jedino je to onemogućeno biosom, lančano, jer za gpt boot mora biti x64bitni os itd. itd..

-nekad je tako otežavao linux, bilo je i kazni nakon tužbi.. ovaj put nema tko tužiti, jer ms tako onemogućava install svojeg starijeg osa kao xp-seven-osam.. može win10-uefi-gpt ili linux ili macos ili andorid.. ali ne stariji win, mada je sve ista identična platfroma i tad mora sve moći raditi. Ne radi jer installer ne može, jer je disk nedostupan, jer tako želi MS, ne Acer i ostali koji s tim nemaju veze-interesa, ali su wintel prevažni da bi ih OEMi igonorirali.. + kao benefit i oni time eliminiraju potrebu za dužim supportom (starijeg-postojećeg HWa).. svi guraju na novo + win10 i često postoji samo support za x64bit.

 

-npr hipotetsko pitanje, zašto MS ne nudi izbor kod installa, kako želimo inicijalizirati disk, kao gpt ili mbr? -jer ne želi, jer tad ima ono što želi, tj eliminira stari os kao xp.

-dodatni problem što mada je neki boot medij (cd-dvd-usb..hdd..) ispravan, može bootati bilo koji kompatibilan hw, ako nema podršku iz biosa, neće bootati stari boot kao mbr.. kad krene u boot reboota tj problem tad radi disk u gpt modu, bez njega nema razloga ne bootati, no tad je problem ako npr želimo spašavati podatke jer je to tad razlog boota s nekog medija, nije samo install osa potreba za bootanjem.

-zašto OEMi izbacuju odgovarajuću opciju? Ne zbog svog direktnog interesa, nego zbog MSa. Ništa drugo ne rade OEMi, problem će biti jednak sa svim brandovima stvar je samo serije-timinga kad netko to izbaci iz supporta ili ima li noviji bios koji to ''fixa''.

 

+ točno, na staro računalo možeš instalirati bilo koji os pa i win10 (ali tad u legacy-mbr modu ili gpt ako podržava.. tad postoji izbor i kompatibilnost). Obrnuto je problem, na novo može samo novo, jer kompliciraju-izmišljaju i ubijaju kompatibilnsot + idući problem su driveri-support ako ih ne možeš pribaviti za starij os a to će se povećavati svakom novijom serijom. Sve je to ista platforma, ,x86, kompatibilno.. ali ne baš, jer ne žele.

AF139 pet 30.8.2019 14:46

Dakle po svom gore komentaru Microsoft je namjerno napravio MCT da se sa njim ne može instalirati Win10 na nove PC jer MCT pravi boot install medij sa MBR  a ne sa GPT ??? ...ili sam krivo protumačio trakavicu od teksta...

ihush pet 30.8.2019 20:15

-protumačio si kako želiš ili kako tumačiš. MCT ili neki drugi alat ne radi ništa čudotvornog (sve radi i može OS..) dok interesi MSa kao i opcije koje (ne) nudi pokazuju želju MSa. Tumačiti se može na razne načine, dok je nekompatibilnost kompatibilnog (x86 platforme) nonsens koji ne može biti slučajnost isključivo namjera-razlog.

-disk (bilo koji medij) možeš pripremiti iz CMDa, naredbama, diskpartom.. u bilo kojem modu, gpt-mbr, ostalo je kreiranje boota i copy (xcopy), fis-of-kejk, ali većina korisnika to ne zna i ovisi o alatima kao mct, win2usb ili nasuprot tome Rufus koji nudi sve opcije na klik (no i dalje korisnici ono što ne znaju ne mogu ni na odgovarajući način koristiti ili će nekoliko puta pokušavati izraditi odgovarajući medij, pa i imati dva 'ista' za gpt-mbr itd..).

-win10 možeš instalirati na bilo koji PC, stari-novi, kompatibilno je. Platforma je x86, tad nikakvog razloga (a da je kompatibilnost problem) ne može biti za nemogućnost installa npr XP na novo računalo, jer je i to novo x86 kompatibilno, može jednako linux ili macos.. a nekim čudom ne može xp-7.. kul, slučajno? Isključivo odluka MSa, wintela, a jedini razlog je XP koji se godinama opirao i MS ne želi da se to ponovi s npr Win7. Ubija kompatibilnost gdje god stigne, do te mjere da VMovi imaju problema, da ti za win10 trebaju različiti driveri (ovisno o buildu) dok istovremeno mogu na starijim buildovima raditi driveri od bilo kojeg win, 8.1, 8, 7, pa i xp (ali tad ugl 32bitni jer nije bilo 64bitnih tad ili vga-wddm 1.0 kompatibilni, pa nemaju npr novi taskmanager u kojem se vidi vga jer traži wddm 2.0..). itd.

 

Da MS želi, izrada medija bi bila banalno jednostavna, npr boot mod, da stikić ima oba moda, da se tad boota u odgovarajućem ili ako je prazno (neovisno o biosu i hddu) po želji.. no te opcije-izbora nema nego je automatizam, ako je sve identično-kompatibilno radi, ako nije, ne radi. A win10 podržava i MBR i legacy.. dakle nije win10 uzrok te MSove izmjene, nego jedino što preostaje, eliminacija starijih OSeva na novom računalu.

-Nije to loše samo po sebi, kao ni GPT mod, problem je samo što to korisnici ne razlikuju, ne razumiju.. čude se kad im nešto radi na jednom računalu, neće na drugom itd.. a realno je sve isto, x86 kompatibilno i tad već po samoj definiciji standarda 'mora' raditi. Kemijanje zbog kemijanja samog, ne zbog korisnika jer im to samo otežava život (dok ne nauče ili netko drugi to obavi za njih). Da korisnik ima opciju-izbor kao npr kod Rufusa, ne bi to prigovarao, kao ni to da baš nikakav izbor nema u installeru, tj može samo ako zna shift+f10 i ručno diskpartom pripremiti-promijeniti mod ... ali ne klikajući što bi bilo za očekivati u 21st s gui osom, gui installerom koji nam pri tome nudi cortanu i bezbroj drugih nevažnih sitnica koje nisu bitne za sam install.. ali eto, nešto se nudi, drugo ne.. što je od tog važnije u proceduri instalacije? MS nije glup, ne može biti slučajnost.. nije to nešto sitno pa se previdi. Pa tumači kako god želiš, ne vidim kako će to utjecati na kvalitetu OSa ili nešto treće, odnosno ako imaš neko drugačije-bolje tumačenje, napiši.. možda me naučiš i pomogneš :)

AF139 pet 30.8.2019 21:05

OK...svi znamo da MS gura win10 i GPT a gasi podršku za stare OS.

 

Sa ovim USB napravljenim sa MCT kao MBR FAT32 bootabilan za install win10 x64 pro sam:

 

Instalirao (vidi moj komp) pa mi je pošto ima UEFI prebacio SSD koji je bio MBR u GPT i sve radi OK.

Istim tim USB stikom sam instalirao i na starijim PC pa mi je (na prazan bez particija/formata) HDD (PATA a i instalacija na SATA) ostao u MBR i sve radi OK.

 

Pitanje je samo ZAŠTO PRAVITI GPT USB STIK za boot/install jer još nisam nigdje naišao da na MBO ( UEFI ) i USB 2.0 Hub ima ugašenu podršku za bootabilne MBR diskove .

ihush sub 31.8.2019 07:37

-to što ti nisi na nešto naišao je dokaz (ne)potrebnosti? :)) .. ja jesam. Jednostavno opcija u biosu ima jednu stavku, isključivo uefi. Sve ostale kombinacije i imaš reboot loop. Možda npr noviji bios fixa stvar ali da bi ga flashao moraš u win itd.. (kad postoji samo winflash.exe i sl.).

AF139 sub 31.8.2019 15:11

Da , kao ova moja MBO (vidi moj komp) u postavkama nema drugo već samo UEFi , a instalirao sa MBR stikom (od MCT) bez ikakvih problema (osim ako se ne računa što sam nezadovoljan jer mi je SSD promjenio sa MBR na GPT).