Zaharije sri 8.1.2020 01:57

Pozdrav,

 

zanima me savjet o nadogradnji trenutnog sistema.

Radi se o Links-ovoj konfiguraciji KRYPTON3 od prije 10-tak godina otprilike:

CPU i5 2300

MoBo INTEL DH67BL

GPU Ati Radeon 5770

4GB DDR3 RAM (2x2GB)

500 GB HDD

Naknadno dodan 2TB HDD

PSU Stronger 80Plus 600W

 

System radi s Windows 7 trenutno. Nije idealno i treba mu puno vremena da se upali, ali ajde.

Trenutno mi je potrebno da ga osposobim za sljedećih 6-9 mjeseci (maksimalno godinu dana) prije kupnje novog desktopa.

 

Isplati li se u ovo stavit 8GB RAM-a i dodat Sata SSD za system i programe? Potreban je rad u Adobe programima i malo AutoCAD-a te minimum 3D-a. Ovaj system sada to sve vrti, ali s puno muke i potrošenog vremena.

RAM mi vjerojatno neće trebat nakon što uzmem novi kompjuter, ali SSD uvijek mogu iskoristit pa mi na prvu nije žao naravit ovu kupnju.

 

Ideja je uzeti sljedeće:

Crucial MX500 250GB ili 500GB

G.SKILL DDR3 series, F3-10600CL9D-8GBNT, DDR3 1333MHz, kit 2x4GB

i onda na ovo instalirati Windows 10

 

Zanima me je li se isplati ovo uzet za jedno relativno ograničeno razdoblje?

 

Hvala

191x7 sri 8.1.2020 02:52

Prvo odradi besplatnu nadogradnju na Windows 10 kako bi se domogao besplatnih Win 10 (svakako iskoristi svoj Microsoft account za prijavu u Windows kako bi ti se "ključ" povezao s ms računom).

Nakon toga, stavi SSD i na njega clean install Windowsa, naravno kada se prijaviš s istim MS računom Windowsi će se aktivirati.

RAM slobodno dodaš kada hoćeš.

ihush sri 8.1.2020 12:53
191x7 kaže...

.. naravno kada se prijaviš s istim MS računom Windowsi će se aktivirati.

..

 -ne mora ms-acc, može običan-lokalni. Jednom kativiran ID je u bazi i automatika aktivira kad prepozna računalo-mbo.

 

.. no sasvim drugi problem je što tema počinje nadogradnjom CPUa.. a to znači nova mbo. Ali, u postovima govori o dodavanju rama i ssda.. to može. Ovisno što će se nadograđivati može izabrati local ili online acc za reaktivaciju licence. S druge strane, win10 može i bez licence ili se pribavi za par dolara i radi (pa može preskočiti zamornu proceduru nadogradnje i aktivacije ili probleme povezane s tipom aktivacije..).

 

-ram je najlakše dodati, ovisno o broju slobodnih utora (postojećih 2-ili-4 i već 2x2gb postojeća modula).. možda mora baciti stare ako ima samo 2 utora.

-ssd i bilo koji disk se jednostavno dodaju, clean je poželjniji način dok je kloniranje-migracija kompliciraniji + porblem što je ssd u većini slučajeva manji od starog hdd .. + zaštita i problemi koje stvara sam ms jer ne želi jednostavno umnažanje. Tu je u velikoj prednosti win10, dok win7 tad često ubije boot + ne dozvoljava promjenu postavke moda rada diska pa ovisi jel ide-kompatibilan ili ahci a to je važno za ssd-mogućnosti/brzinu itd itd.

 

-najbolje je clean, uz 3$ licencu nema potrebe kemijati s nadogradnjom + može bez keya, radi a svakako je poželjno preći s w7 na 10 jer je w7 mrtav (support).. no recimo da korisnik bira (ako može birati).

-ssd je neovisno o win najkonkretnije ubrzanje (jer cpu je ok, dok po opisu rama ima dovoljno za potrebe..), sve što se tiče rada diska se tako ubrza više puta, od paljenja nadalje i to se konkretno osjeti u radu, više od sveg ostalog (osim vga za gaming i sl.) a sad su već jeftini, upotrebljivo od 120gb za sys i konkurentna cijena 250-500gb.. pa uz postojeće diskove sasvim dovoljno za rad, no to ovisi i o radnim materijalima i rasporedu gdje će se držati storage-fileovi npr na ssd ili hdd.. pa opet, već sam pametni raspored na istim diskovima može ubrzati rad jer su dva diska brža od jednog (ako je sve na jednom disku) jer mogu raditi istovremeno sys-file i time ubrzaju sve. Zato uz sve ostale probleme je poželjan clean install s pametnim rasporedom ovisno o potrebama i raspoloživim diskovima dok se kloniranjem nasljeđuje i nema slobode izbora gdje je što a time i manje performanse računala koje bi samo uz drugi raspored moglo bolje.

 

-naravno, zbog boot i sl. 'sitnica', kad se instalira win, isključiti sve ostale diskove (time se osigura da boot nije na nekom drugom disku, tj ako je na nekom disku tad o njemu ovisimo za boot, vađenjem ili kvarom nema boota..)

- i kao btw, starija mbo nema m2-nvme.. pa nema izbor koji tip ssd-a, slične/iste cijene i veća brzina-poropustnost. Ako mbo ima m2, tad je to poželjan izbor no to je tek par godina uključeno (novije mbo).

-kad se usporedi razlika u cijeni ddr3-vs-4 .. i ovisno koja količina se namjerava kupiti (ovisno o slobodnim utorima).. možda je optmalnije zamijeniti mbo+cpu+ram (prodati staro), tj ako je razlika cijene rama takva da pokrije mbo tad je prodaja starog dovoljna za kupnju novog cpu i tad ima kompletno ubrzanje + novo a to bi trebalo značiti i nekoliko godina rada (koji se uvodno odgađa za godinu..). Odnosno, za sad samo ssd, kad dođe do potrebe za ramom, tad možda sve novo jer cijene ddr4 idu dolje dok ddr3 stagnira (i povijesno može ići prema gore zbog manje prodaje..). A tad ako se ima nova mbo šteta ne koristiti m2-nvme .. itd itd.. previše povezanih-uvjetovanih stvari pa sumnjam da sam baš pomogao u odluci :)

k_marijan_ sri 8.1.2020 15:37

Ja bih mozda samo ssd ubacio unutra, jer ako kupujes nesto novo kasnije, ssd mozes iskoristiti, a ako bi isao na nadogradnju, onda mozes ubaciti i i7 3770K ili non-K, 16GB @1333MHz i ssd. Posto je ograniceno razdoblje, samo ssd ubaci, kasnije kupis novi komp i ubacis ssd unutra.