Slaganje PC konfiguracija

Koji je najbolji procesor za 775 socket?

PeterFtW pon 5.3.2018 13:37

Ok stiglo je jos 4 Gb RAM-a, koje ne rade.

 

Prosurfa sam mozda 15 razlicitih foruma i na svime govore kako RAM od 1600 MHz može raditi na maticnoj od 1333 MHz ali ce ga maticna automatski sputiti na tih 1333 Max. ili frekvencija na kojoj druga pločica radi.

 

Ja sam proba sve moguce kombinacije ove 2 plocice, stavit samo ovu 1600 MHz, stavit obe 2 ali na druge slotove, i jednostavno zajedno ne idu.

Ova druga je isto ADATA 1333 MHz 4 Gb

Ono što se desi je da se kompjuter upali, ventilatori vrte, ali se nista ne desava ni na monitoru ni miš i tipkovnica nisu prepoznati.

 

Sad je pitanje dali ova od 1600 MHz uopce radi...

U BIOS sam namistia automatsko spustanje frekvencije koje ova maticna podržava...

 

Evo par slika :

(Ova od 1600 MHz nema chipove sa druge strane, jeli to normalno?)

ihush pon 5.3.2018 14:39
PeterFtW kaže...

Ok stiglo je jos 4 Gb RAM-a, koje ne rade.

 

Prosurfa sam mozda 15 razlicitih foruma i na svime govore kako RAM od 1600 MHz može raditi na maticnoj od 1333 MHz ali ce ga maticna automatski sputiti na tih 1333 Max. ili frekvencija na kojoj druga pločica radi.

..

Evo par slika :

(Ova od 1600 MHz nema chipove sa druge strane, jeli to normalno?)

 

opet promašaj,.. tumačenje, prvo provjeriš teh.podatke. Tvoja MBO je za cpu fsb 1333, za RAM nije, 800-1066, dok je 1333 OC.. izvan specifikacija. Dodaj tome modanje BIOSa i tad se ne možeš osloniti na to da 'drugima radi'..

-problem je automatika i profil koji bios može odabrati kao zajednički. Probaj, ručno stavi ram na npr 800-1066, tad dodaš drugi.. možeš i isključit spd-timing i postaviti ručno (više-sigurnije, cilj je da upali..). .. ali s tom metodom je problem, jer kod dodavanja rama bios automatski detektira i resetira postavke kod paljenja.. i opet si na početku s problemom.

-drugi problem je ozbiljniji.. to se naziva gustoća rama (broj chipova s jedne i obje strane). Tadašnji najveći modul je imao dvostruko više chipova, DualSide, novi je više gustoće (veći kapacitet chipa, nekoliko chipova daju kapacitet modula, banke RAMa), 2-4-8 +9 parity.. i o tome ovisi podržava li bios ram. Kako tehnologija ide, novi chipovi su 'veći'.. i bios ih ne mora podržavati-prepoznati... tad se desi: prepozna i sve radi, prepozna dio-50/25% i radi tako, možda nestabilno, ne prepozna ništa ali radi.. i ne radi. Možda ako vratiš stari CPU, možda na orginalnom BIOSu.. možda su u šumici. (znaš tek kad probaš, do tad ne pomaže to što drugima nešto radi).

 

Kad se za nešto kaže, može raditi, većini radi.. to treba tako i razumjeti, možda radi i tebi, možda ne. Jer nije dovoljno da je nešto slično, mora biti tehnički identično-kompatibilno i mora biti ispravno.

 

trebaš što stariji ram modul, možda zamjena u trgovini ili oglasnik..

+ dok ne upališ novi ram-modul, ne možeš biti siguran da je ispravan.. možda je običan kvar-škart i možda nema veze s tvojim računlom.

 

edit: na slici, barem je to dobro napisano-dovoljno jasno (često je neka kriptična oznaka iz koje se to ne može nagađati, često je beskorisno +trgovci u cjeniku ne navode ništa)

.... piše 4gx8 to znači da je 8 chipova po 4Gbit=kapacitet modula. da piše x16 bilo bi kompatibilno po gustoći, + da postoje oznake SS-DS, tad bi i tablice popunjavanja banaka koje neke mbo imaju (manual) bile čitljivije-jasnije, jer bi korisnik imao sve potrebne podatke za procjenu jel nešto kompatibilno, hoće li raditi.. ili dok ne ubode ne zna.. šteta što su oznake tako nestandardizirane.

 

npr A-Data AD63I1C1624EV 4GB DS A-Data 3CCA-1509A .. je 4GB modul s DS-x16chipova, dok je novi SS-x8 i nije na tablici podržanih (mada to ne znači da ne radi, nego nije testiran jer nije ni postojao u to vrijeme i možda radi.. ali sad vidimo da ne radi).

 

Luka123 pon 5.3.2018 14:42

Podesi clokove/timings manualno te voltazu. Ako neradi vrati nazad ako jos mozes. Inace g41, overclock na toj specificnoj maticnoj i nije bajan. Najbolje su bile gigabytice ep45. Naravno razliku ces osjetiti ali kupovati quad xeon za G41 LX nema overcloka velikog smisla jer se radi o jednoj od losijih revizija maticnih.

PeterFtW pon 5.3.2018 15:02

Zahvaljuje na vrlo informativnom odgovoru.

 

Znaci ukratko zajeba sam se sa ovom kupnjom, i moram nabaviti sa 1333 MHz i to stariji tip.

Ovaj sam sa njuskala kupio od tipa koji je krivu kupnju napravia tako da ne mogu ovo vratit, imam racun ali je kupljeno u Zagrebu...

 

Probat cu onda naci pripadajuci, tj isti kao i moj pa sto bude.

 

Proba sam manualno staviti na 800 MHz ali ista se stvar desi, izgleda da maticna stalno resetira te postavke kad se nesto izmjenja.

 

Plus neznam kako sam mogu voltažu namistiti.

Luka123 pon 5.3.2018 15:22

Laicki, trebas isti modul kao taj prvi sto ti radi i trebao bi proraditi dual channel, kad ubodes drugi modul. I bios bi automatski trebao podesiti sve.
Ako te zanima razlika između single, dual i triple mqlo google-a necw skoditi.

Luka123 pon 5.3.2018 15:53

Koji si kupio? Jer dovoljan ti je budget air cooler, xeoni su hladni sami po sebi na s775. A budes li podizao fsb, svakako isti modul bi ti bio odlican zbog dual channel-a i 1333Mhz, veci OC potencijal. Ali koliko znam te maticne i nisu za overclock, tako da i nebudes se nesto "preporodio". Ali biti ce osjetna razlika između quad i dual core-a.

ihush pon 5.3.2018 16:26

-možeš isprobati i sam novi modul.. ovisno kako su banke ispletene npr možda radi u prvom utoru ako je drugi prazan.. (tad i dalje imaš problem ali bar znaš da je ram ispravan.. ako upali).

- disk odpsojen.. dok to sve radiš nema potrebe zbrljaviti sys... i po potrebi lako resetiraš cmos (može kod svake izmjene).

PeterFtW pon 5.3.2018 18:02

Molim vas citajte prijasnje objave da ne moram 2 puta pisati :D

 

Kazem da u leru je temperatura 50 C a u gamingu preko 70 C sto nije dozvoljeno za ovaj procesor.

Zato ide cooler, i to ovaj  LC Power Cosmo Cool LC-CC-120

 

I ne razumim ove kratice koje koristite, bilo bi najbolje ako mi mozete u detalje objasnit sto mogu probati napraviti.

Ram sam pokusao novi samoga ustekat, ne radi.

 

 

Kolacic uto 6.3.2018 23:10
ihush kaže...

-baš si našao 'perspektivu'.. al, da, loše koliko se može vidjeti, no ne znači ništa, ako radi.. samo prognoza, neće vječno.

 Pa kaj,bas se dobro vidi. Radi,samo mi je mrsko,nisam ni trebao gledat.

fer-de-lance sri 7.3.2018 15:16

Sigurno je, čim se križić toliko raširio, a i vidi se da strši prema gore.

Prođi prstom preko te aluminjske kapice gore i vidjet ćeš da nije ravna.

A to taman kondenzator za stabilizaciju napona na ramu....

 

 

fer-de-lance sri 7.3.2018 21:54

Ti veliki kondenzatori (elektrolitski) ti praktički uvijek služe za stabilizaciju napona (i za neke druge stvari, ali u ovom slučaju vjerovatno samo za stabilizaciju), i čipovi poblesave i/ili prestanu raditi ako im takav kondenzator za stabilizaciju krepa.

E sad, može on biti i napola mrtav a da i dalje sve radi kak spada sve dok ga trošilo (taj čip) ne optereti maksimalno pa onda dođu problemi.

Uglavnom, pitanje je od čega su to kondenzatori, ali se nalaze blizu ovog ITE čipa, a to bi trebao biti Super I/O čip.

E sad, vidim da ima više kondenzatora na hrpi tak da mi je malo sumnjivo i vjerovatno služe za nekaj drugo.

Najbolje bi bilo naći shemu matične ploče pa vidjeti koja im je svrha.

Nikad nisam proučavao takve sheme, eksplodira mozak brzo, milijuni komponenti....

 

Uglavnom, ak radi sve ne diraj ništa, a ako ih želiš zamijeniti svaki dođe po 1,50 kuna otprilike pa nije neki trošak.

Samo treba znati dobro lemiti da si ne napraviš štetu na ploči.

Ako ne znaš onda ne diraj.

 

 

nicky.sl sri 7.3.2018 22:23
PeterFtW kaže...

Molim vas citajte prijasnje objave da ne moram 2 puta pisati :D

 

Kazem da u leru je temperatura 50 C a u gamingu preko 70 C sto nije dozvoljeno za ovaj procesor.

Zato ide cooler, i to ovaj  LC Power Cosmo Cool LC-CC-120

 

I ne razumim ove kratice koje koristite, bilo bi najbolje ako mi mozete u detalje objasnit sto mogu probati napraviti.

Ram sam pokusao novi samoga ustekat, ne radi.

 

 

 JošJna prvoj stranicisteme sam ti rekao da RAM neće radit.

Ti imaš 775 soket a njegovi čipseti ne podržavaju RAM brzine 1600.

Moš ti gurat tu pločicu di hoćeš ali taj čipset ju jednostavno ne vidi stoga zaboravi priču o skaliranju. Ta tvoja pločica za tvoj bios NE POSTOJI