Škola - osnovna, srednja, faks

Algebra/Programer mobilnih aplikacija – ANDROID

DelIrium1710 čet 3.11.2016 00:19

Ljudi, zelim info o Android ATC certifikatu sto se nudi za polaganje u Algebri ( Programer mobilnih aplikacija – ANDROID),  da li je ko isao od vas, da li se moze bez nekog veceg predznanja krenuti na to? licno imam samo sss, pa me zanima necu li bacati pare na to uzalud i najvise od svega zanima me raspored, koliko to u biti traje, koliko dana sedmicno, u mjesecu? otprilike, jer nema puno informacija na sajtu, osim da je 180 sati, sveukupno, rasporedjeno u 6 seminara.

gamecoder uto 19.3.2019 21:28

Postovanje, mene isto tako zanima o tecaju i to da li se moze nauciti programirati da mozes samostalno nesto programirati np. preko Freelancer.com? Zelim se posteno informirati  da se ne zeznem ako ipak krenem na tecaj. Molim one iskusne da se raspisu ovdje jer mi je potrebna pomoc oko odluke i jer zelim promijeniti zanimanje. Trenutno radim posao koji nema nikakve veze sa IT strukom, a ujedno zelim zanimanje kojim cu se baviti u buducnosti. Sada sam na prekretnici. Imam sansu da upisem tecaj u ALgebri i zanima me moze li se bas svatko  baviti programiranjem. Imadoh prilike citati na forumu i gledati na youtube-u videe na temu moze li svatko postati programer i zelim prije konacne odluke biti ziher da je to ono sto je za mene i cime mogu ovladati. Razmijenih vec nekoliko emailova sa osobljem iz Algebre i razgovarh sa administratorom prodaje, i sam predavac mi kaze da se nikako ne bi smjelo odustati, ionako izvrsih prijavu i uplatih upisninu. Mene zanima da li da utrosim svaki drugi dan na predavanja (odmah cim dodem s posla i to bez odmora slusam predavanja) 6 mjeseci ili da odustanem ? Nisam osoba koja lako odustaje ali ne znam da li je ovo ono cime se trebam bavit i posvetit se bas tome. molim za pomoc. programeri...

ihush uto 19.3.2019 21:51

-nakon što pročitah, vidjeh da si ti izvrstan budući programer (h) .. pred tobom je svijetla budućnost-h, možda ne baš u programiranju ali potencijala-h imadeš na pretek-h. :))

-gle, kao nogomet, jesi ili nisi za to, svatko može, no nije svatko sve, lakše je biti ništa. Ako se nećkaš tad si promašio, ako želiš, što će ti ovaj moj post, tj ja tebe ne poznam niti mislim da bi ti moj post trebao utjecati na životne odluke. Ako ti ne znaš, tko zna? Ja (forumaši..?) .. po toj logici si promašio, a and-or-xor su osnova onog što pitaš. Možda političke vode, možda glazba, turizam.. svijet je velik. Čak i to, programiranje.. tko zna, možda si baš ti taj. (a trgovca koji ti prodaje paket-članarinu trebaš čitati kao trgovca, prodaje ti robu, ne ono što trebaš nego ono što ima na lageru jer mu je to biz, jednako bi ti prodao frižider da si eskim..)

ihush sub 30.3.2019 19:15

nema bitne razlike, ni platforma, ni os.. tj možda ćeš sve raditi na macosu ili win deswktopu odgovarajućim alatima npr ms-studio.. a web je sve vidi npr browser igre ili browser os chromebook i sl. a sve je to unix ili linux ili android i derivati.

 

programski jezik, bilo koji, kao bilo koji auto, ako znaš voziti, voziš.. naravno kad se navikneš lakše je na tvojem nego nepoznatom kao što i vozila nisu specijalizirana za neke poslove kao traktor, kombajn, kamion, autobus.. tako je i s programiranjem. Ako zna npr C/C++/C# tad ti je svaki drugi jezik već poznat, jer je sintaxa 90% identična, dok je logika programiranja u osnovi ista. Razlika je kao kod specijaliziranog alata za popravak auta ili word za tipkanje ili photoshop za editiranje slike, specijalizacija, ali ti u photoshopu možeš natipkati kraći text kao i u notepadu.

 

java, dobar izbor, pogotovo da si to pitao prije recimo desetka godina, no što će biti potrebno-poželjno za 5-10 u budućnosti? ne vrijedi nagađati, nego nešto naučiš i ostalo u hodu prilagodiš, jer kao drugi auto, nema većih razlika.

 

-za usporedbu, pogledaj ''hello world''.. za više različitih jezika-platformi i usporedi potreban kod, 99% isto. Svi imaju for-next, if-then.. a o specijalizaciji ovisi što će ti biti lakše-brže, no trebaš znanje, ne alat, znanje je ono što se plaća, ne alat jer alat ne radi ništa, samo olakšava. Danas možda ciljano andorid.. možda za 10 godina nešto treće, ako naučiš samo nešto površno, nešto gdje ti automatika-IDE radi 90% posla tad zapravo nemaš znanje (napraviti to sam, drugačije).. nrp pogledaj free hosting-web-.. nudi se razni wizardi za izradu weba, klik-nextanje.. a obične juzere (ne programere) i imaš stranicu/web za par mijuta. To nije programiranje, nije znanje. Za znanje bilo čega trebaš 5-10 godina učenja, rada, dokazivanja, rješavanja problema.. tad znaš a tad ćeš znati što koristiti, koji alat, koju platformu i bit će ti sporedno kao novi auto, sjedneš-voziš. .. ili nisi za to, možda glazba/instrument, možda neki sport, možda kuhar.. i što god od tog želiš naučiti (ne osnove, nego profesionalno, za novac, raditi, ne klikati-next..) trebaš isto/slično vrijeme u kojem talent za nešto može pomoći ali je 90% stvar rada, ne talenta i ljenost, smotanost i sl. ne pomažu, gimnastika, maraton, igranje kvizova, učenje francuskog ili kineskog.. isto je. Ti znaš što želiš i što možeš.. kreni.