Samogradnja - općenito

Led lampa elektro šoker ne radi

expert man čet 26.3.2020 10:43

Dobio sam na popravak elektro šoker led lampu kompletno sam je razvalio i utvrdio sljedeće led lampa radi ali bobina elektro šoker a ne radi tj ne baca iskru mjerim napon baterije 3.5 v a na njoj piše 4.8 prethodno punjena prije tri dana probam spojiti bobinu na laboratorijski izvor 5v DC kad gle čuda radi međutim problem je izgleda druge prirode jer "punjač" bateriju puni tim istim naponom od 3.5v (mjerio sam napon na izlazu) a na bateriji piše 4.8 v kojim bi se naponom trebala puniti baterija od 4.8v? Punjač je napravljen primitivno od jednog blok kondenzatora serijski povezanim sa fazom i SMD grecovog mosta na izlazu međutim ne daje dovoljan napon za punjenje baterije (jesam li u pravu)?

MrBlc čet 26.3.2020 10:54

Izmjeri napon svake čelije posebno (ne moraš rastavljati, imaš pristup svim polovima). Najvjerojatnije je, pogotovo kod takvog rudimentalnog punjača, crkla jedna čelija.

 

To su vjerojatno NiCd baterije, koje dosta pate od memorijskog efekta, što je vjerojatno i dovelo do propadanja čelije.

 

Mogle bi biti i NiMH, ali one se u pravilu ne smiju puniti preko takvog punjača jer su osjetljive na prepunjavanje.

 

U svakom slučaju, trebalo bi i na bateriji pisati. Struja punjenja je u pravilu 0,1 C (znači, 2500 mAh se puni s 250 mA), iako neke podržavaju i brzo punjenje s 0,2 C.

 

Napon iznad kojeg ne bi trebalo ići pri punjenju je oko 1.55 V (za 4 čelije 6,2), a nazivni napon je 1,2 V (4,8), dok je napon ispod kojeg se ne bi trebalo redovno prazniti 1 V (4 V). Obično se ispod 0,8 V (3,2) smatra da je baterija već ušla u područje oštećenja.

fer-de-lance čet 26.3.2020 10:55

To su ti nimh baterije, nazivnog napona 1,2V, tak da četiri u seriji daju 4,8V.

Punjač ti je obični kapacitivni dropper, dobro si zaključio - obični kondenzator, graetz i otpornik u seriju.

Testiraj te komponente, i ako ne valjaju zamijeni, a ako nemaš možeš spojiti obični adapter od mobitela i otpornik velike snage u seriju, pa izbaciš taj postojeći punjač

 

MrBlc čet 26.3.2020 12:01

Po slici bih rekao da se radi o običnim AA baterijama. Njih imaš u svim trgovinama tehničke robe i većini trgovina općih potrepština, samo pazi na tip (NiMH ili NiCd) i da je kapacitet približno isti ili malo veći (s takvim punjačem nije dobro previše odstupati, pogotovo na niže).