Razvoj web-stranica

Problem autorskih prava na slike na novoj web stra

shiver. uto 12.5.2020 13:12

Pozdrav, krenula sam u izradu lifestyle web stranice i cilj mi je stvoriti neki mali business na bazi affiliate marketinga.
Ono što meni stvara problem je što bih htjela koristiti neke (novije) slike slavnih osoba kojih nema na free images siteovima kao što su pixabay i ostale slične stranice. Čak i shutterstock ima jako veliku bazu i ok cijene pretplate ali nema ono što meni treba pa mi se to ne isplati.
Getty images je idealno no daaaleko preskupo, o čemu ne mogu niti razmišljati.

Vidjela sam jednu sličnu web stranicu http://www.outfitidentifier.com/ koja koristi slike po sličnom principu kao što bih i ja, no nije mi jasno na koji način su zaštićena autorska prava slika koje se tamo nalaze, a ima ih milion s tim da je stranica aktivna već skoro 10 godina.

Da li netko može baciti pogled i objasniti mi da li je ovakvo korištenje slika dopušteno te ukoliko stavim foto credit ispod svake slike da li to može značiti da mogu koristiti sliku po sličnom principu?

MrBlc uto 12.5.2020 13:42

Koliko vidim tamo su slike s pinteresta koje su embedane, a za to trebaš proučiti uvjete korištenja na pinterestu i viditi da li ti tamo navedeni uvjeti dopuštaju ono što bi tebi trebalo.

Fero uto 12.5.2020 20:35

I oni imaju Copyright Policy , ali i navode ukoliko su prekršili autorsko pravo nekih osoba, a koja se smatra oštećenom treba ih kontaktirati da uklone sadržaj. To nije nikako u skladu sa copyright pravom jer su u kršenju autorskog prava osim ukoliko nemaju dopuštenje osobe, agencije koja polaže pravo na Copyright itd.. da mogu koristiti fotografije.

Ne vjerujem da će netko dopustiti korištenje vlastitih fotografija drugima u osobne , a pogotovo u poslovne svrhe, a da ne ishode odobrenje vlasnika i pod kojim uvijetima ih smije koristiti.

Postoji nekoliko verzija Copyright Protection za javno objavljene slike, fotografije...etc koje možes koristiti i pod kojim uvjetima.

Ne bih nikome preporućio koristiti slike, fotografije, tekst...,a koje nemaju određenu Copyright licencu koja to dozvoljava i na koji naćin. 

Lp !

ivanvod pet 24.7.2020 12:01

Ako si u nedoumici, lipo pogledaš fotografiju i u Inkscapeu mišom precrtaš i rekonstruiraš cili doživljaj. Uz malo sriće, ispasti će sto iljada milijuna puta bolje nego original. Pitaj mene, ja ti sve znan.