Razni softverski problemi

Windows 10 ne prepoznaje slušalice ili zvučnike.

Ayyy pon 1.4.2019 14:40

Pozz ekipa!

Evo ovako, sinoć sam izgasio pc i sve je radilo u najnormalnijem redu. Danas se probudim i upalim ga i vidim crveni x-ić dolje desno na sound opcijama. Pc je star godinu dana, nisam ništa novo updateao ili išta diro po njemu.
Probao sam sve žive mogućnosti s neta, od command prompta do uninstallanja drivera pa reseta da bi se oni ponovno instalirali, ali doslovno ništa ne pomaže. Ne bi bio problem da bar mogu prčkat nešto po speaker i headphone opcijama, ali ih niti ne prepoznaje, apsolutno ništa.
Ima li itko ovdje ikakvu ideju kako to riješit ? Dogodilo se odjednom, niotkud niti sam išta novo installo ili uninstallo s pc-a u zadnje vrijeme.

 

Dolje je i par slika dok ovo pišem.
Hvala unaprijed!

Stric_Jura pon 1.4.2019 14:46

hmm i meni je tako bilo, pretpostavljam da imaš neku Realtek HDA zvučnu na matičnoj...

 

deinstaliraj postojeće drivere i skini zadnje s njihovih stranica..

 

pazi sad imaš za Win 10 b1803 i novije manji paket dtivera, nekih 30 MB za razliku od onog za ine Windowse  koji je preko 250 MB

 

i nakon restarta instaliraj te najnovije...

ihush pon 1.4.2019 15:29

to ne radi win nego driver (sav HW radi kroz driver), nemaš audio karticu, isključena, crkla, ili samo nije instaliran driver (iz bilo kojeg razloga..).

-tek kad je odgovarajući driver instaliran, vidiš audio-izlaz.. (kojeg sad nemaš) a ovisno o driveru i opcije ili popup prozor koji se pojavi kad spojiš audio kabel..

-ako ne možeš pronaći uzrok, provjeri bios postavke ili frontpanel-kabel pa i standard bios-kučište za konketor na ploči ac97 ili hda..

Stric_Jura pon 1.4.2019 15:39

e moj ihushe, tvoj stil pisanja je nenadjebiv...

 

poanta je da ODJEDNOM ne prepoznaje, znači radilo je do jednog trenutka u vremenu i prostoru i nakon toga bez ikakve voljne intervencije korisnika NE RADI....

 

ihush uto 2.4.2019 09:47
Ayyy kaže...

Pozz ekipa!

Evo ovako, sinoć sam izgasio pc i sve je radilo u najnormalnijem redu. Danas se probudim i upalim ga i vidim crveni x-ić dolje desno na sound opcijama. Pc je star godinu dana, nisam ništa novo updateao ili išta diro po njemu.
..

!

 

Stric_Jura kaže...

e moj ihushe, tvoj stil pisanja je nenadjebiv...

 

poanta je da ODJEDNOM ne prepoznaje, znači radilo je do jednog trenutka u vremenu i prostoru i nakon toga bez ikakve voljne intervencije korisnika NE RADI....

 

 -ne baš, nego nakon gašenja, paljenje.. a tad neovisno što korisnik kaže (misli) da nije ništa updetao, upravo to je čest uzrok upravo takvog ponašanja jer je win10.. + jednako posotji šansa da je nakon cca 15minuta zvuk proradio (i opet korisnik može reći da nije ništa..) kad update povuče novi driver.

-druga stvar je npr kvar, 90% kvarova je kod paljenja (bilo čega, pc, žarulja..) jer je tad najveće naprezanje, struja.. kvarovi napajanja-mbo, pogotovo nešto što ima žicu-masu npr izboj struje i usb do printera ili zvučnika.. dok vga crkne pod opterećenjem većinom u radu.

-bilo koji problem može dovesti do reseta biosa, normalan default za audio je upaljen-enabled ali dok se ne provjeri ne može se znati + ac97-hda opcija koja ovisi o kućištu tj fronpanelu i to može biti problem tj provjeriti-podesiti.

 

-štogod bilo, kvar, postavka, update.. može i malware (vole skočiti na audio/mrežu..) u prikazanoj slici je samo nvidia, vga-hdmi zvuk, ne zvučna kartica, dakle nema je, tj nema drivera iz kojeg god razloga. Pokušajem installa drivera se može znati jel samo to (mada bi tad očekivali da i win sam to obavi, možda već je..) ili će tad iskočiti poruka da nema hardwarea i tad znamo da je kvar ili da je isključeno u biosu.

 

-sve može crknuti u bilo kojem trenutku, nešto u radu, nešto u paljenju. Novo-staro, uzrok može biti masa-žica, naprezanje zbog paljenja ili pregrijavanja, to su hardware uzroci. Soft je sve ostalo kao driver, malware.. zgodno je imati neki live OS kao linux i bootanjem se odmah može utvrditi jel kvar ili soft (ali to juzeri ugl nemaju..)

dasan sub 10.8.2019 14:48

Imam isti problem nema zvuka skinio sam drajvere ali opet isto,win se čudno ponaša nemogu u tražilici nista upisati dok na webu kucam normalno :S

Za početak kako ste riješili problem sa zvukom..trazio sam po webu riješenje i skoro sve probao,

na kraju sam u win-servicec(local)- properties/log on. Click Local system account.. click Allow Service to interact with desktot.

i nakon toga mi se makao x sa zvučnika i pojavili su mi se zvucnici i slusalice ali i dalje nema zvuka?

kad idem na troubleshoot... pise mi "audio services not rasponding"

Pc je ovaj iz opisa mob je asrock mozda bi trebao neki drugi drajver

dasan ned 11.8.2019 13:05

Dalje kad idem u device manageru i promjenim u high def audio device umjesto realt drivera onda mi pokazuje i uključene slusalice ali svejedno nemam zvuk.....probao sam zamjeniti utore zvucnika i slusalica da nije nesto crklo mada nemoguce odjednom bas oboje.

probao sam sve savjete sa yotubua,foruma nikako do zvuka.Na kraju cu morati rušiti winse :S

dasan ned 11.8.2019 22:03

I nakon dana mozganja konačno i riješenje:
Znaci treba kopirati sa drugog PC audi registrije na usb pa na ovaj problematični to je izgleda jedino riješenje
 

 

Znaci tražilica pa regedit na drugom pc-u "Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Audiosrv"

Export all of Audiosrv to USB

I onda na problematičnom pc-u --import the registry file, mislim da piše  merge  i restart pc..

 

sisko93 ned 11.8.2019 22:17

Najjednostavnija provjera ispravnosti osnovnih funkcija mbo-a (audio/lan/wifi/usb....) bi bilo pokretanje nekakve live distribucije linuxa/winsa.
Ako tada radi, problem je do drivera u trenutnom OSu. Ako ne radi, vrlo vjerojatno kako je kontroler za to krepao.

Ovo nije 100% potvrda ali u današnje vrijeme je vrlo blizu tome.