Razni softverski problemi

Problem zvuk kod igranja i gledanja youtube

mrgud1 ned 29.10.2017 19:22

Dakle kod igranja i gledanja youtuba na dvije tri sekunde nestane zvuk pa se ponovno pojavi pa nakon par minuta ponovno nestane pa se ponovno pojavi  i tako stalno.

PC pod brojem 1, Windows 10.

U čemu bi mogao biti problem? Driveri su najnoviji.

Hvala

mbaksa ned 29.10.2017 21:55

Otvori si Volume Mixer - klik desnom tipkom miša za ikonu zvučnika pored sata u donjem desnom kutu ekrana > Open Volume Mixer. I drži ga otvorenog da vidiš što se događa - kad ti nešto svira u web-pregledniku, trebao bi ti "skakati" VU meter. E, kad ti nestane zvuka, skače li ti VU meter i dalje ili ne? Ako ti i dalje skače, onda je problem možda i hardverske prirode, jer to onda znači da Windowsi i dalje šalju zvuk uređaju za reprodukciju. Ako ti prestane skakati kroz te dvije-tri sekunde, onda je lako moguće da je uzrok softverske prirode. Dakle, prvo to vidi pa ćemo onda dalje...

mrgud1 pon 30.10.2017 17:33

VU meter skače i kad s zvuk prekine. Pod skače mislim zeleno je, sad baš u te dvije tri sekunde ne mogu tvrditi baš da skače gore dole. Probao i druge drajvere i druge zvučnike ali situacija je ista.

mbaksa pon 30.10.2017 18:03

S obzirom da je VU metar, ajmo to tako reći, i dalje aktivan, to bi značilo da je sa softverske strane vjerojatno sve OK. Tako da bih pretpostavio da je problem konektoru ili u hardveru zvučne kartice. E, sad bi to trebalo provjeriti.

 

Možeš pokrenuti neku live distribuciju Linuxa s USB sticka, kao što je Mint, pa u njemu pustiti YouTube - ako ti se i u njemu problem javlja, znaš da je problem hardverske prirode. Ako problema nema, onda vjerojatno nešto ne štima s driverom zvučne kartice.

 

Možeš eventualno od nekog posuditi zvučnu karticu, ako uopće imaš od koga kad ih danas gotovo nitko ni ne koristi (a da nisu integrirane na matičnu ploču) pa onda vidjeti hoće li ona raditi. Nove zvučne kartice mogu se kupiti za manje od 100 kuna ako baš dođe do toga (u krajnjem slučaju ima ih i za 5-10 kuna preko AliExpressa, u USB formatu, samo što je njihova kvaliteta - nepoznanica ).

ihush čet 2.11.2017 14:35

.. ako je 'samo' u igrama&YT ... tad vjerojatno nije HW-kvar.. nego ipak nešto soft, npr directx ili malware, hdcp, nešto deseto (hdmi kabel + monitor).. npr nešto vezano s mrežom/pingom.

prvi test je neovisan OS/soft kao live(neki linux..) i tad tražiti dalje. Ako to radi, tad je sigurno soft uzrok, možda i sfc /scannow nešto popravi.

 

kad nešto radi par minuta pa par sekundi ne radi.. ne može se zaključiti, nego eliminacijom svega pa što preostane.

zvučne su ugl od 50kn pci .. ovisi što u trgovini nude. Tad bi bilo poželjno isključiti integriranu u biosu (pogotovo ako je isti chip kao realtek koji se nalazi u većini).

ludi kekec pon 11.12.2017 22:11

Kada gledam film (vlc player) sve radi ok. Međutim, ako u isto vrijeme pokrenem firefox sa otvorenih nekoliko tabova, film povremeno "šteka"... valjda kad firefox osvježava stranice. Može li se nakako namjestiti da prioritet ima player, a da je firefox "u pozadini"?

Ista stvar (sa štekanjem filma) mi se događa kad gledam film na youtubu, a u firefoxu je otvoreno još nekoliko tabova.

mbaksa uto 12.12.2017 00:56

Kakva ti je situacija s Chromeom?

 

Pretpostavljam da je uzrok u tome što Firefox sad puno bolje iskorištava procesor (iskorištava više jezgri), a nemaš odveć brz procesor.

 

Provjeri u Task Manageru što točno ti se događa. Znači, prebaci se u karticu Performance, provjeri da ti je s lijeve strane odabrano CPU, klikni desnom tipkom miša na graf za CPU i odaberi Change graph to > Logical processors.

 

ludi kekec sri 13.12.2017 18:29

Hvala na brzom odgovoru.

 

Ova situacija sa štekanjem zvuka je počela prije par mjeseci. I slično se događa i u Chromu, a i u starom firefoxu.

U task manageru gledam 4 grafa za 4 logička procesora (procesor je i3-5005 u): kada radi samo vlc, opterećenje je oko 5%. Kada otvorim novi tab u firefoxu, onda sva 4 grafa nakratko (4-5 sek) skoče na 70-90%... i u tom trenutku zvuk "šteka".

U kompu je geforce 940, pa sam probao i nju natjerati da se koristi kada radi firefox, ali situacija je ista.

Postoji li neki način da se pojedinom programu dodjeli određeni prioritet, pa da on ovisno o tome ima prednost pri korištenju procesora?

 

p.s. - naročito mi je drago dobiti odgovor od glavne face za hardver u bagu

mbaksa sri 13.12.2017 19:00

OK, znači mogli bismo zaključiti da je uzrok štekanja zvuka upravo to što  drastično skoči zauzeće procesora. To bi se vjerojatno riješilo kupovinom jačeg procesora, odnosno procesora s više jezgri (za današnje pojmove dvije stvarne jezgre nisu baš mnogo), ali brijem da to nije opcija.

 

Događa li ti se to isto i u drugim preglednicima videodatoteka, npr. PotPlayer? Ajde isprobaj (64-bitnu verziju).

 

Također, koristiš li 32 ili 64-bitnu verziju VLC-a? Ako koristiš 32-bitnu, deinstaliraj je i probaj 64-bitnu - možda će se bolje ponašati. Jesi možda instalirao VLC-ove web-pluginove za Firefox i ActiveX prilikom instalacije VLC-a? Kad ćeš instalirati VLC, prilikom instalacije makni kvačice s Web pluggins  > Mozilla plugin i ActiveX plugin. Da ne bi ispalo da ima tu nešto.

 

 

Postoji ili je postojala caka s mijenjanjem prioriteta izvođenja nekog programa, tako da se program pokreće s povišenim prioritetom, ali mi se sad to ne da tražiti kako točno. Prvo provjeri postižeš li željeni efekt dizanjem (kod VLC-a) ili spuštanjem (kod web-preglednika) prioriteta - otvori Task Manager, prebaci se u karticu Details, tu pronađi VLC, klikni desnom tipkom miša na njega, zatim Set priority > Above normal ili High. Ako ne pomogne ili ne pomogne dovoljno, možeš isto napraviti i s web-preglednikom, samo što ćeš kod njega odabrati prioritet Below normal.

 

U krajnjem slučaju možeš im promijeniti "afinitet" (Affinity) pa VLC-u dozvoliti da koristi samo dvije od četiri jezgre, a onda web-pregledniku dozvoliti isto da koristi samo dvije od četiri jezgre, ali odabrati druge jezgre, znači one koje VLC neće koristiti.

 

 

PS Zaboravih napomenuti jednu stvar - Windowsi već dugo vremena vuku jednu ozbiljnu grešku sa čekanjem na zatvaranje procesa, koja je sposobna i vrlo moćna računala zatrokirati. Meni se to javljalo kad je Premiere otvarao projekt - tad bi mi čak i kursor miša preskakao na 6-jezgrenom i7. S obzirom da mi se to više ne događa, netko je sredio stvar - ne znam je li to bio Microsoft ili Adobe. Uglavnom, nadam se da imaš instalirane sve updateove, odnosno da si na zadnjoj verziji Windowsa - Start > ukucaš Winver > pa bi ti za Version trebalo pisati 1709), da ne bi ispalo da je tako nešto uzrok. Zadnja verzija drivera za grafičku i zvučnu karticu se podrazumijevaju.

 

ihush sri 13.12.2017 19:08

i3 nije slab (što god mbaksa mislio..) više je problem (ne)realnih očekivanja, namjene laptopa (snage/resursi) i firefoxa.. + kad se koristi bilo koji moderni soft, video-browsanje, koristi i VGA(GPU).. i moguće da je upravo to problem, tj možda treba isključiti FFu GPU akceleraciju.. ili se pomiriti s trzanjem dok se resursni ne ustabile (običlno pomaže više RAMa, SSD.. ali i bezbrojne postavke OSa i appsa koje bi obuhvatilo desetke tema, npr cloud-sync, antivirus/postavke, mreža/broj uređaja itd..).

-čačkanje prioriteta je samo čačkanje (neće pomoći, jer OS već optimalno raspoređuje resurse.. zapravo, da ima dobvoljno resursa, ne bi bilo štekanja u trenu kad više stvari radi.. odgovor je smanjiti ostale nepotrebne procese koji ubiju i najjajči sys.. podesiti.)

ludi kekec pet 15.12.2017 14:32

još jednom hvala na zaista iscrpnom odgovoru.

probao sam mijenjati prioritete u task manageru, ali situacija je ista... a osim toga to se ne može odrediti trajno - nakon svako restartanja treba ponovo to napraviti.

korisitim win 8.1... svi driveri su updatirani.

ono što mi je najčudnije je to što na drugom laptopu (sa slabijim procesorom - i3-3110m) sve radi odlično -- kod njega opterećenje procesora kod otvaranja novog tab u firefoxu nikad ne prelazi 60% (a kod mene ide do 90%).  nije mi baš normalno da i3 procesor ne može reproducirati pjesmu i otvoriti novi tab bez štekanja??? pa to sam radio i na daleko slabijim kompovima!

vlc je 32-bitni, jer na službenim stranicama nema 64-bitne verzije (a ni na bug-ovom dvd-u). plugin-ovi nisu instalirani u firefox.

Affinity nisam našao gdje se podešava, ali budući da na drugom kompu sve radi ok, a nisam ništa ručno podešavao, mora biti nešto drugo...

Čini mi se da je glavni problem što programi na trenutke koriste 100% procesor... a ne znam kako se to može ograničiti?

ihush pet 15.12.2017 14:56
ludi kekec kaže...

hvala na odgovoru.

ne čini mi se da je baš nerealno od i3 procesora očekivati da otvori stranicu na netu zajedno sa sviranjem pjesme? pa to smo radili prije 15 godina bez problema...

-današnje sadržaje računalo iz dog doba ubije.. (jednako kao igre/app), jer sve je to 'isto', multimedija (daleko zahtijvenije nego npr 'word'..).

-današnji mobitel/tablet je superračunalo u usporedbi s 15g.. dok su sadržaji od nekad 4k standarda došli do tog da se sve animira, skače, okreče.. a ispd haube rade mineri bitcoina..

-tvoje računalo, po simptomima (ili kad usporediš sa sličnim/slabijim) vjerojatno ima nešto pogrešno, postavku, neki soft, malware... bilo što, drugačije od optimalnog. Nema tako jakog računala koje se ne može ubiti taskovima. Dovoljan je nedostatak RAMa i ostatak može biti topmodel uzalud.. a raspoloživi ram i pokrenuti procesi pa do neke desete stvari kao npr problem s hdd, tempovima, nečim što na prvi pogled nema veze s cpu-interentom..

računalo je sys-platforma hw+sw + postavke, ne jedan dio za sebe. Tek sve zajdeno daje dobre ili loše performanse. Kako to promijeniti? Pa ti si za računalom i nešto moraš vidjeti, otkriti, npr usporedbom s drugim računalom.. primjetiš razliku i možda je to odgovor.

ludi kekec pet 15.12.2017 19:21

ma radi se o tome da firefox (i chrom) u trenutku otvaranja novog taba (recimo idem na jutarnji list - dakle ništa zahtijevno) odjednom zauzme procesor 90%... i to traje sekundu-dvije -tri... i onda je sve normalno.

znači nije nikakav malware, niti sam nešta posebno podešavao windowse - sve je po defaultu... isto kao i na onom drugom kompu. koji radi normalno. samo što kod njega otvaranje novog taba zauzme 60% procesora, a ne 90.

zanima me postoji li način da neki program ograničim koliko resursa može uzeti za sebe - pa da mu stavim npr. 50%... i da ne koči čitav komp zbog otvaranja neke stranice na netu - radije bih da se stranica otvori sekundu sporije, nego da mi "šteka" pjesma (dakle ne radi se ni o kakvim 4k videima, nego obični mp3 file).

komp ima uobičajenih 4gb memorije.

mbaksa pet 15.12.2017 20:06

Možda da probaš kako ti 10-ka radi na tom računalu?

 

Mislim da je se može i samo isprobati, znači instalirati bez upisivanja ključa. Da ne ispadne da su Windowsi 8.1 ili driveri za njih krivi...

mbaksa pet 15.12.2017 21:20

Brijem da ne. Ideja je bila da desetku instaliraš na drugi fizički disk ako ga imaš, ili drugu particiju ako ga nemaš.

 

A i ako ti je uzrok problema neki trenutno instalirani softver ili driver koji bi ostao nakon nadogradnje, onda bi isti problem mogao imati i u desetki. Znači, nadogradnjom bi si mogao značajno otežati, a možda i praktički onemogućiti, identifikaciju uzroka problema.

ludi kekec sub 16.12.2017 18:41

evo da te obavijestim - uspio sam riješiti problem.

deinstalirao sam dva programa koje sam stavio prije par mjeseci - World Wide Telescope i Nasa Eyes.

nakon toga sve radi normalno - kod otvaranja novog taba opterećenje procesora i dalje skače na 80-90%, ali nema nikakvog štekanja u zvuku.

nažalost deinstalirao sam ih zajedo, tako da ne znam koji je uzrokovao problem (a možda su i oba).

ne znam jesu li oni koristili resurse kompa za neke svoje poslove (mada nisu bili pokrenuti)  ili su kod instalacije promijenili neke postavke u windowsima...

uglavnom, sada sve radi.

nadam se da će ti informacija koristiti.

hvala još jednom na trudu

ihush sub 16.12.2017 21:43

-razni (legitimni) soft kao npr SETI može raditi u pozadini, kao i neki miner ili malware..

-sad se prisjeti što si sve čačkao (prioritete i sl.) jer to može biti problem tj bilo bi poželjno sve vratiti na normalne postavke (optimalne). Zato je prvo potrebno znati uzrok problema dok mi na forumu možemo znati samo ono što korisnik navede (kao gore spomenuti soft koji je bio uzrok problema), bez tog mi možemo samo pretpostaviti da je neki kvar, driver, postavka ili malware uzrok.. i tad sve može biti još gore ako se krene s pogrešnim 'popravkom'...

hitmanr uto 14.1.2020 22:16

Pozz. ljudi, ja imam problem takav da mi se npr. pojaca sam zvuk prilikom pokretanja videa na youtube ili ako ga premotavam malo u naprid onda mi nastavi sa jacim zvukom. Taj problem nisam  imao na win 7 nego kad sam instalirao win 10, rijec je o laptopu dell Inspirion 3542. Na stolnom pc nisam imao tih problema.