Razni softverski problemi

Napajanje ili preveliko opterećenje

zombie ned 10.5.2020 17:11

Možeš li točno da mi objasniš postupak isključivanja i uključivanja? Meni je kompjutor prazan, nemam ništa osim svojih 450 MB, tako da se može pretpostaviti da ne znam skoro ništa o računalima.

rambox ned 10.5.2020 17:29
zombie kaže...
Dex.pwn kaže...
Gasi antivirus. Defender je dovoljan. Ugasi auto skeniranje. S takvom konfom treba pazit na sve.

 Jesi siguran? Rekli su mi da bi trebao imati antivirus za svaki slučaj.

 

I kako da ga ugasim i kako poslije da ga upalim?

 Aviru deinstaliraj, pa eto nek radi Windows Defender on je znatno lakši ali i lošije AV rješenje.I za tebe ide sličan savjet, kao u primjeru slabog procesora na dolnjem linku.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/sigurnosni-softver/ultimativna-antivirus-tema-po/12723.aspx?page=1590&jumpto=6118949&sort=asc&view=flat

 

Konkretno za tvoj slučaj, u Browser nabaci Ublock Origin i još dodaj Malwarebites alat+opet preporučeni Emsisoft dodatak za Browser.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/hrvati-opet-zrtve-ransomwarea/232314.aspx?page=0&jumpto=4835979&sort=asc&view=flat

 

 

zombie pon 11.5.2020 21:02

Edge troši manje memorije, ali više opterećuje CPU. To nije porblem, jer nemam veliko opterećenje CPU, ali sporost je razlog zbog kojeg ne mogu preći na Edge. Dugo vremena treba da se učita sadržaj, dok je kod Google-a vrlo brzo.

 

Koliko često bih trebao brisati temp-ove i Donwload folder?

 

Ako kliknem na Cleanup system files, da li ću izbrisati internet povijest, slike i word dokumente? Pitam, jer kada otvorim word dokument, pokaže se neki fajl čija je ikona sive boje, a to je valjda taj skriveni.

 

ihush čet 14.5.2020 08:58
zombie kaže...

Edge troši manje memorije, ali više opterećuje CPU. To nije porblem, jer nemam veliko opterećenje CPU, ali sporost je razlog zbog kojeg ne mogu preći na Edge. Dugo vremena treba da se učita sadržaj, dok je kod Google-a vrlo brzo.

 

Koliko često bih trebao brisati temp-ove i Donwload folder?

 

Ako kliknem na Cleanup system files, da li ću izbrisati internet povijest, slike i word dokumente? Pitam, jer kada otvorim word dokument, pokaže se neki fajl čija je ikona sive boje, a to je valjda taj skriveni.

 

- novi edge je chrom.. isto, ne može biti razlike osim što je ms izbacio cca 29 googleovih dodataka i time može samo manje razbacivati resurse..

- internet je stvar brzine linije, trenutnog stanja na liniji-centrali, serveru.. najmanje računala.

- brisati tempove.. tvoj izbor, probaj svaki dan, ili mjesec.. tj to ovisi o tebi, koliko smeća stvaraš tj app koje koristiš, dok će u down-updateu biti ovisno o mjesecu par gb do par desetaka + nakon upgradea na novi win-build imaš stari win-old-backup u C:\ +20gb itd.. tempovi su u tom mjerilu sporedni-zanemarivi ali naravno ovisi što radiš, tj za 'prosječnog' korisnika tempove možeš i jednom godišnje tj ovisi o kapacitetu diska i slobodnom mjetu + kanta za smeće koju vidiš i možeš lakše procijeniti koliko je smeća u njoj.

- interenet povijest nema veze s tim čišćenjem, tj nije to CC :) .. tj svaka app (browser) ima svoje postavke, svoj folder i u pravilu ne briše win ništa što pripada nekoj app tj samo ono što je 'bezopasno' će počistiti tj to je osnovna razlika od CCa + malware.

- znaš kako radi browser? prvo, svi su 'isti' tj poreformanse, pa svi ''ubrzavaju'' internet keširanjem sadržaja.. i to vrlo bahato, tj ako im je dostupno uzmu puno više nego win+appsi kao office a to je razbacivanje resursima + generiranje smeća. Ali, što će ti prazan ram? što će ti prazan disk.. neka ga, tj ako to ubrza učitavanje stranice za desetinku tad zašto ne tj što dobiješ ako nema keširanja .. manje smeća koje na kraju ni nije nešto bitnog. Kad pobrišeš keširano-smeće što se tad desi u idućem paljenju browsera? On ponovo učita te stranice-sadržaj tj stvori smeće, korištenjem hystori-favorita pogađa što inače surfaš i kešira tj time je ''brži'' i samo tako tj trik-smeće .. i ostavlja to smeće upravo zato da u idućem paljenju bude brži, inače nije da ms-google i ostali ne znaju napraviti app koja bi sama počistila za sobom.. tj to je 'fičer', keširanje smeća zbog ubrzavanja rada, tad je to opravdano tj ovisi o tovojim potrebama-željama-postavkama na kraju biraš i browser pa ako nisi zadovoljan koristi drugi.

 

-Upravo takvo nepotrebno/uzaludno čišćenje demonstrira razliku između juzera koji (ne)zna i korisnika npr CCa koji kompulzivno-opsesivno briše smeće i koristi alate mada nema pojma što radi tj 99% time želi ubrzati rad, a time ga uporava kao i brisanjem icon-cachea kojeg win tad mora rebuildati.. tj to što neki alat nudi neku opciju ne znači da treba baš svaki button stisnuti, tj ne uzmeš sve lijekove u ljekarni nego samo onaj koji trebaš.. isto pravilo dok su alati kao cc samo alati (+ osim kad je i malware).

-što misliš, sad kad si ''nešto naučio'' hoće li browser raditi brže kad počistiš keš ili sporije? Što ti to govori u usporedbi edge-chrome? govori da je chrome bahat-agresivan tj generira više smeća jer mu nije važan korisnik-računalo ili ostatak osa, ne zanima ga ništa osim njegovog biz tj reklama i toga da bude vodeći-glavni browser upravo zato jer su tu milijarde$$, nema fariplaya i sl. dok ms-ov browser nema taj cilj-razlog tj neće to raditi na uštrb osa jer je to ipak njegovo (ali i oni migriraju u cloud, na linux itd.. uskoro ćemo imati free-đabe sorf ali naravno ne đabe nego ćeš umjesto licence plaćati uslugu, više, mjesečno.. kao za mobitel i sl.). Pogotovo je smiješno tako promašiti u zaključku i ostanku na chromeu.. jer to je isti chrome, samo s drugim postavkama, manje bahat..  a ako manje kešira tad mora biti sporiji pod istim uvjetima jer upravo tako dobiješ ''brzinu'' tj umjesto s linije učita iz keša i prikaže sadržaj..

 

-word/office kad otvoriš neki dokumnet u tom istom folderu (s istim imenom + $-prefix) kao skriveni file se stvara radni-temp-recovery file.. ne diraj, to je doc. Ako npr nestane struje-kvar .. iz tog će spasiti što se može drugog čarobnog štapića nema. U normalnom radu kad zatvoriš taj word-doc izbriše se-nestane. Probaj, gledaj folder, upali-ugasi.. ok? Zato je to skriven file, tj vidiš ga smo kad ti je filemanager tako podešen da to prikazuje a to ti je potrebno za npr čišćenje.. sad kad si počistio možeš isključiti prikaz skrivenih fileova tj tako nema ni šanse da juzer nešto napravi što ne treba.. o tome brine win-office i to radi odlično tj samo računala koja se često smrzavaju imaju to smeće.. koje jedino nije smeće jer služi spašavanju dokumneta dok je ostalo smeće npr browsera ipak samo smeće tj nematakvu svrhu, nije radni file. Kao btw u prikazu-skrivanju imaš opciju za extenziju.. meni je 'logičnije' prikazati dok je defaultno skrivena. To je važno npr za tudum-viruse koji fejkaju naziv.. dok je na kraju npr .exe .. opet za juzera koji ne zna ništa, čak je bolje da to ne vidi, jer ono što ne vidi ne može kliknuti-pokvariti tj ako juzer u neznanju izmjeni extenziju tad je file ''izgubljen'' tj tu je ali je bez pravog znaka prepoznavanja tj asocijacije.

 

-gle na što mi ovo liči.. na one 'majstore' koji su nekad postojali, koji raskopaju tv ili auto.. i sad će oni nešto popraviti, na kraju šaka dijelova viška + naravno kvar.. :) ovo je soft, ali što god pokvariš rezultat je isti, ne radi. Da bi mogao popraviti trebaš znanje, za pokvariti ne trebaš ništa osim 'hrabrosti' tj statistika je na tvojoj strani. Sad si naučio da je skriveni file s razlogom skriven, zato je 'proziran-siv'... tj takvim prikazom ti win sugerira da nijeobičan, dok npr za priključene uređaje npr printer imaš isto takvo označavanje, ikonu-sliku printera, normalnu i ghost-prozirnu-sivu.. tj kad ga upališ/ugasiš-isključiš vidiš razliku. Zanimljivo da je u slučaju printera to juzerima ugl jasno, dok bi ovakav wordov file željeli brisati.. ili što već :)

+ zato nije preporučljivo koristiti flash-stikiće za rad s dokumentima, jer će istovremeno to postati radni disk a vrlo lako se može zbrljaviti + zato je važan saferemove tj upravo tako se desi problem-zbrljavljeno.. jer juzer izvadi stikić dok sys još nije snimo file tj stikić se još koristi ili je word otvoren.. tj stikić je bolje-sigurnije koristiti za prijenos, kopirati na računalo i tako raditi.. ako se već koristi tad treba koristiti saferemove koji pazi upravo na te sitnice koje običan juzer u pravilu ne zna i time je sam juzer izvor greške pa su mu svi stikići ili osevi krivi jer stalno se kvare i gube dokumente.. a stvar je samo u tome da on ne zna kako što radi. Ne mora ni znati, kao što ne zna zamijeniti getribu auta pa to radi serviser, ne zna ni izvaditi bubreg ili popraviti zub što rade doktori itd..

 

tj juzer ako želi biti majstor tj netko tko nešto 'popravlja' tad prvo mora naučiti, mada se i na greškama uči, život je prekratak da bi tako naučio kako se koristi računalo (jer je previše mogućih grešaka, zato se ni vožnja auta ne radi tako da ljudi počnu voziti pa će već naučiti.. nego idu u školu, autoškolu.. za osnove).