Friday uto 28.4.2020 16:45
zombie kaže...

Meni treba nešto da mi očisti suvišne aplikacije i fajlove. 

Znači, ništa ovaj Ccleaner?

Što onda da koristim?

 

Control panel za aplikacije, Windows explorer za fajlove ¯\_(ツ)_/¯

Friday uto 28.4.2020 16:54

Pustiti tako neki program da po vlastitom nahodjenju "cisti" ono sto misli da je suvisno je kao da se odes prosetati po minskom polju uz obrazlozenje " sve je OK - samo cu se setati, necu nista dirati".

ihush uto 28.4.2020 18:22
zombie kaže...

Meni treba nešto da mi očisti suvišne aplikacije i fajlove. 

Znači, ništa ovaj Ccleaner?

Što onda da koristim?

 -suvišne aplikacije deinstaliraš.. (controlpanell-dodaj/ukloni app ili w10-postavke-aplikacije..) i idući put ih ne instaliraš, npr nekoliko antivirusa (ali to je 'normalno' tj uvaljuju ti na sve strane i moraš nešto probati-vidjeti da bi znao što je i trebaš li baš sve..). S tim CC nema veze, ali sve app tog tipa se međusobno 'pomažu' reklamiraju i uvaljuju + da je nešto potrebno-korisno tad ne treba uvaljivati nego sam to tražiš. (+ btw, win je 'free' nema potrebe brinuti o licneci i piratu.. i to je put kojim možeš krenuti, tj clean-origigi install pa vidiš kako radi, tj da radi odlično bez 'turbo-ubrzivača-optimizatora...' koji ponekad čak i pomognu, ali realno su nepotrebni. Brži-konkretniji put + pošto si na piratu možda ti ne radi msov antivirus i tko zna što je loše-isključeno i sl. zato je bolji original-clean ali to ovisi o tvom znanju, vremenu.. jedan dan posla ili probaš pokrpati ovo što imaš..).

 

-cc, teoretski koristan, realno višak, povremeno rizik. Kad ne znaš ništa, ta je i to ok, tj za čišćenje smeća bolje išta nego ništa, ali i to ima sam win.. diskclenaup. Kad znaš osnove tad ignoriraš takve apps i sam napraviš što ti je potrebno ili defaultno-ms.. jer nije da ms ne zna baš ništa o tome kako win treba raditi (nego će im neki anonimni programi u to 'fixati'..) uključi logiku.

+ kad je već stvar čišćenja win.. logika, čist je originalan-čist.. bez npr CCa. Sve što ne koristiš je višak time = smeće, sve što je višak je nepotreban teret + rizik itd.. i rizik ima smisla samo kad nešto za tebe korisnog radi, ne kad ni ne znaš od kud taj soft na računalu

+ podsjetnik, ono što ti treba ili što želiš ne mora ti nitko uvaljivati-reklamirati npr win i igre.. to tražiš sam, dok aviru-avast-cc uvaljuju na svakom čošku ''najbolje-turbo..'' itd.

 

-možeš vidjeti kako to ide u ovoj temi.. (prolistaj postove..) i probaj zaključiti, npr primjer 'marko'.. :)

-ili pitanje, što to ekšli radi CC? -čisti smeće (tempove i sl..) ok.. i? Što da njega nema? Što bi MS?..

- CC je samo software-alat, nije čudotvorac mada neki to vjeruju. Može li počistiti smeće? -može, ali može i napraviti problem. Višak. Tad kad je nešto višak pravilo KISS kaže bolje bez tog.

zombie uto 28.4.2020 19:20

Dobro, suvišne aplikacije su riješiti preko Panela, ali imam problem, kao što se vidi na drugoj temi, da imam veliki broj aplikacija za koje ne znam ni čemu služe. Je li sigurna opcija koju sam dobio na toj temi citiram: "Lijevo od te liste u meni-u  imaš "Startup"  koji je bitniji "? I sve što mi izbaci mogu da brišem? Nisam ni probao kako to ide.

 

I da, meni treba nešto da očisti one dumpove ili kako se već zovu što se sa interneta nagomilaju i ostale. Kako to da čistim? 

ihush uto 28.4.2020 20:10

- prvo makneš ono što ne trebaš.. i time će dio biti uklonjen iz satartupa.

- ono što je u startupu je recimo 'potrebno' .. tj ovisi što je konkretno. Može biti nešto potrebno-korisno, može smeće-mlware ili obična app. Npr možeš podesiti app kao skype da se pali s win ili isključiti, jer ako ne koristiš tad je besmisleno pokretati rezidentni modul koji stalno nešto čačka.. mrežne app i sl kao torrent, antivirus i sl to nude, postavke auto-updatea, redovito čišćenje, defrag itd itd. bezbroj mogućih stvari koje ovise o tebi, trebaš li ili ne..

-sve što možeš isključiti nije važno za rad win.. ali to ne znači da tebi ne treba, npr može to biti igra, može update, steam, diskord..

-dva moguća scenarija, ili pustiš da sve radi.. ili isključiš-podesiš i kad nešto trebaš, tad upališ-ugasiš.. ja sam za ovo drugo. To sve podešavaš u samoj app-opcijama, tek ako tamo nema možeš kroz win-taskmanager ali to je za 'prisilno'.. tj app mora to nuditi, dok to npr virus ne nudi :)

-ako ti je sve upaljeno s win, tad u prvih par minuta sve app traže nešto, računalo teško radi, internet itd.. ako pališ po potrebi tad se normalan sys upali za 10-15sec na ssd ili 30-60sec na hddu. (sve ostalo znači da imaš 'smeća-viška'.. ili nešto sporije računalo).

 

-iskoristi priliku, 'čačkaj'.. podešavaj, vidi što sve imaš i što se desi.. (ništa strašnog) tj sve što napraviš sjetiš se i ponoviš-popraviš, tako se uči.

-nakon tog kad se 'ohrabriš' razmilsi o installu čistog win10.. imaš temu, download installa mctoolom i izrada usb stikića je klik-next.. i za rad ne traži key-aktivaciju, jedino što ne možeš podešavati izgled (lako se riješi..). Pazi, ne update-upgrade-reinstall nego baš clean, a to znači da gubiš sve što je na disku.. +backup svega važnog! + znati (zapisati) potrebne podatke kao pass-mail itd..

-izrada stikića ovisno o brzini interneta-računala 10-15min.. install slično, nakon tog duže dok automatika sve updatea, driveri i sl. i nakon sat-dva imaš čist win koji radi.

-za vrijeme installa možeš (na kraju) odbiti sve što ti ms nudi, da/ne/minimum.. ovisi što piše na buttonu, jer je nepotrebno i lako dodaš po želji npr cortana.. bolje minimum pa dodati nego obrnuto (i ms uvaljuje nešto nepotrebno-smeća.. ali tu nema izbora kao s ostalim appsima za koje si 'sam kriv') :)

-ne trebaš ništa dodavati od npr antivirusa i sličnih alata, sve ima win i radi.

-nakon što win sve odradi, kreneš s instalacijom onog što želiš-koristiš, ms-office, igre.. za starije trebaš directx90c-redist-2010, uključiti .net 2/3, itd. većina igara za vrijeme installa ponudi i te dodatke-win..

- tad s diskclenaupom počistiš smeće.. + podesiš npr defrag, isključiš-upališ, ovisi što želiš.. nakon tog ovisno o disku (ssd) možeš isključiti jer ne radi ništa ili pokretati po potrebi kad obaviš čišćenje ili ostaviš automatiku.. tvoj izbor.

-internet? svaka app pa i browser ima postavke-opcije, podesi. Tempovi će se stvarati ali su zanemarivi, daleko veći je download (update) koji čitavo vrijeme skida-updatea i može biti više GB, ovisno o tome koliko imaš slobodnog mjesta to može biti nevažno.

-imaš tri foldera, 'C:\Windows\Temp', 'C:\Users\(user)\AppData\Local\Temp' i 'C:\Windows\SoftwareDistribution\Download', uđeš, ctrl+a i delete.. pita te potvrudu, može sve, može preskakanje i to je to. Ostalo ne diraj, tj diskcleanup..

 

+ možeš podesiti 'sto sitnica' npr kanta za smeće i brisanje, na novom win je bez potvrde, možeš uključiti tj tad imaš upozorenje prije brisanja nekog fiela. Ms povremeno promjetni takve 'sitnice' koje su navika i mogu biti jako važne, tj brisanje .. itd.

 

+ovisno o grafičkoj, driver.. generički u win nema sve opcije ali recimo da radi ok, za radeon-nvidia.. skineš i instaliraš odgovarajući driver i to je to (+ i oni uvaljuju dodatno smeće, čitaš i biraš što trebaš, ako pogriješiš, ponoviš-ispraviš..) itd. To radiš kad je win automatika obavila svoj dio tj ono što je win sam našao-instalirao. Tek ako nečeg nema, npt stariji printer i sl. tražiš drivere i to ovisi kako se snađeš ili kakve si sreće.. ako drivera nema, tad nema. (ili stari win, ili x32bitni ili novi uređaj-printer..).

 

-kad jednom prođeš install i podešavanje, drugi put je lako.. :) i tad to znaš, nemaš ovakvih problema tj kad se problem desi možeš ponoviti i imati upotrebljiv pc umjesto čekanja majstra..

-smeće s interneta, .. može biti zanemarivo malo, ali može biti i ogromno, možeš skinuti pola interneta, kao i torrent.. prije korištenja poželjno je da znaš kako se podešava + isključiti kad ne treba, ne seedati i sl. jer to ubije brzi internet. Često je soft 'bahat' radi suprotno od tvog interesa (radi ono što je u njegovom interesu, mada reklamira za tebe) i to treba podesiti. Kako? ovisi o soft.. ideš po opcijama i nađeš ili ne koristiš, uvjek ima nešto drugo-izbor.

-npr nema potrebe skidati pirat nrp winrar.. imaš free 7z koji radi isto. Kad se navikneš i počneš birati soft vidjet ćeš kako računalo radi i da ne treba neki čudotvorni čistać.. tj najgore za PC je sam korisnik pa onda virus ili je to oboje=isto :))

 

Marko :D sri 29.4.2020 10:24
Azmo kaže...

Iznenađen sam ovakvim reakcijama pa ajde da čujem razloge tolikog hejta protiv CC???

 

Ja ga koristim godinama i oduševljen sam s njime! Jedan od najkorisnijih progrma za održavanje IKAD!

 

I svakome kome sam ga preporučio se oduševio. Frendu je čak od skoro neupotrebljivog kompa natrpanog smećem riješoo masu problema.

Azmo kaže...
Friday kaže...

Ti ces dobiti karton. Reci frendu da se registrira na forum pa da i njemu jedan damo

Još čekam objašnjenje hejta...

1. Program ti nije potreban. Disk Cleanup/Storage Sense radi sve što i CCleaner bez potrebe za instaliranjem programa upitne kvalitete, punog reklama i zatvorenog koda. 

2. Jedna, digitalno potpisana verzija je bila maliciozna.

3. I da hoćeš, ne znaš kako taj program funkcionira ni što radi u pozadini, jer kao što sam već spomenuo, zatvorenog je koda.

 

Da li ti je sada malo jasnije?

Santana kaže...
Azmo kaže...
Friday kaže...

Ti ces dobiti karton. Reci frendu da se registrira na forum pa da i njemu jedan damo

Još čekam objašnjenje hejta...

 Pa osim kaj sve to mozes i bez tog programa hejt je i zbog toga kaj je jedna verzija tog programa dosla sa trojanima
Ima i neke upitne stvari u sebi tipa active monitoring

Da, program je slao IP adresu, te listu instaliranih i aktivnih programa na poslužitelj treće strane. Mamac su bila računala velikih kompanija; Google, Microsoft, Cisco, Intel i tako dalje. Kasnije se saznalo kako je za malware kriva kineska (I know, right?) hakerska skupina Axiom. 

 

➡ https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/ccleaner-malware

Azmo kaže...
Friday kaže...
Azmo kaže...
Friday kaže...

Ti ces dobiti karton. Reci frendu da se registrira na forum pa da i njemu jedan damo

Još čekam objašnjenje hejta...

 

Ja cekam objasnjenje potrebe za ciscenjem registry-ja

Neću se nadmudrivati. Ja ga koristim za čišćenje i taj posao obavlja koliko vidim savršeno.

 

Ako imaš argumente protiv ili da program ne valja molim da ih izložiš. Ako ne, ova kuknjava kak progrma ne valja mi ništa ne znaći.

Da, čisti sve savršeno do trenutka kada ti jednom nešto ne zezne. Meni je jednom, a i drugima zeznuo profil na Chrome-u, ali nastavio sam ga koristiti jer mi je trebalo nešto za povremeno čišćenje kolačića, a da nudi opciju iznimki. Prvo sam deinstalirao sam program i počeo koristiti portable verziju, ali ubrzo sam se i nje riješio, te sada za taj posao koristim dodatak za Chrome, otvorenog koda, Cookie AutoDelete.

 

Da li žalim za CCleaner-om? Žalim jedino što ga prije nisam prestao koristiti. Friday i ihush su u pravu, koliko god to tebi glupo zvučalo. 😉👌

Azmo kaže...

Kakva rasprava. Svaka akcija stvara nekakvo smeće na računalu i što bi se to sve trebalo "podesiti" da "teoretski" ne ostavlja ništa??? Zato postoje programi poput CC koji takve stvai uklanjaju jer je nemoguće znati što svaki program iza sebe ostavi.

Ako ti ne znaš što svaki program za sebe ostavlja, kako zna Avast i CCleaner? Pogađaju, eto kako znaju. Zato se često zna dogoditi da ljudi ostanu bez slika i kojekakvih dokumenata nakon čišćenja s takvim programima. 

 

Disk Cleanup/Storage Sense su dio Windowsa i točno znaju što smiju čistiti što ne.

Azmo kaže...

OK, ja nemam pojma. Priznajem.

 

Imam tu dva genijalca i stručnjaka koji očito ne znaju objasniti u čemu ja to nemam pojma niti me znaju uputiti u čemu griješim niti kako da to ispravim. Također na moja pitanja odgovaraju pljuvanjem i ponavljanjem kako "memam pojma" bez ikakvog suvislog objašnjena, upute, ičega. Argumenti su da "iskuisnim korisnicima to ne treba". Ajme argumenta.

 

Podsjeća me to na jednu istoćnu priću koja je sad aktualna al nećemo o tome.

 

Ali ja nemam pojma pa valjda ne razumijem takvu priću...

Ahem, TRI genijalca. I ja sam sada u koaliciji protiv CCleanera, pogotovo od kad ga je Avast preuzeo, molim lijepo!

 

I mi znamo objasniti u čemu je problem i zašto sam program ne valja. Ako ti još uvijek nije jasno, pročitaj početak ove poruke.

Friday kaže...
Mr.ddevil kaže...

 A ovaj i njegov frend sto ciste ccleanerom, vjeruj mi, ne isplati se raspravljat s njim.

Ako sam Marka uspio izvesti na pravi put i napraviti od njega casnog covjeka koji se moze pogledati u ogledalo - nista nije nemoguce

Legenda kaže da Marko još uvijek koristi CCleaner, sada još aktivnije nego prije. 😂

 

A što da ti kažem, pronašao sam zamjenu za CCleaner u Disk Cleanupu/Storage Senseu, te Cookies AutoDeleteu i CCleaner mi više nije potreban. Samo nemoj napustit ovaj forum, vidiš da ovdje ima još onih kojima je potrebna pomoć. 😄

Friday kaže...
Azmo kaže...

OK, ja nemam pojma. Priznajem.

 

Imam tu dva genijalca i stručnjaka koji očito ne znaju objasniti u čemu ja to nemam pojma niti me znaju uputiti u čemu griješim niti kako da to ispravim. Također na moja pitanja odgovaraju pljuvanjem i ponavljanjem kako "memam pojma" bez ikakvog suvislog objašnjena, upute, ičega. Argumenti su da "iskuisnim korisnicima to ne treba". Ajme argumenta.

Pa rekli smo ti vec da problem zapravo ne postoji i nema razloga da ista rjesavas. Isto tako smo te upozorili da je jedna verzija tog programa bila objavljena sa malware-om. To dvoje ti nije dovoljno? Ti uporno hoces argument koji bi tebi bio prihvatljiv.

"Ali, ali kada to instaliraš to radi..."

 

I ransomware radi – uči te da moraš raditi backup redovito.

 

I kad smo već kod nepotrebnih programa imam novog favorita –CCleaner Browser. Avast koju god kompaniju kupi, pobrine se da ima svoj (nesiguran) web preglednik koji ionako nitko neće koristiti.

zombie kaže...

Meni treba nešto da mi očisti suvišne aplikacije i fajlove. 

Znači, ništa ovaj Ccleaner?

Što onda da koristim?

Misliš "ne treba"?

 

Kakve točno suvišne aplikacije? Ono što ne koristiš deinstaliraj s Revo Uninstallerom, kao što sam rekao, a preglednik (jedini koji bi se trebao čistiti) čistiš unutar njega samoga. Nepotrebne datoteke Windowsa i te sitnice čisti sam Storage Sense ako ga tako namjestiš i zaboravi na to. 

ProTeinZ sri 29.4.2020 17:37

prije kad sam stavljao frisko winse uvijek je bilo prvo download chrome pa cc vec sigurno nekih 4 godine, ali nakon ove rasprave sam odlucio ga maknut jer nisam znao da je sadrzavo virus..ugl sad sam si narikto storage sense na svakih tjedan dana i lagano disk cleanup.. :)
zahvaljujem momci jos jednom sto ste objasnili da je samo visak u sistemu..

Friday sri 29.4.2020 20:27
fer-de-lance kaže...

Ccleaner teme su za mene Božić...

Rasplet za kokice pripremit:

- Friday summona Marka ✔️

- Friday počne prcat a neki naivni prolaznik se upeca ✔️

- rat je počeo, idem po kokice ✔️

 

(ne daj se petko!!!)

 

 

Marka sam summonao samo zato jer bi ihush zavrsio sve knockoutom u prvih 10 sekundi borbe. Ovako je Marko malo ublazio konflikt pa smo mogli dulje uzivati.

ihush je kao nuklearno gorivo - ako nemas moderator da uspori reakciju ode sve u vrazju mater dok trepnes.

Marko :D sri 29.4.2020 22:52
ProTeinZ kaže...
prije kad sam stavljao frisko winse uvijek je bilo prvo download chrome pa cc vec sigurno nekih 4 godine, ali nakon ove rasprave sam odlucio ga maknut jer nisam znao da je sadrzavo virus..ugl sad sam si narikto storage sense na svakih tjedan dana i lagano disk cleanup.. :)
zahvaljujem momci jos jednom sto ste objasnili da je samo visak u sistemu..

Eto, sad si i ti jedan od nas. Još da kolega cleaneraš krene u tom smjeru i naš posao u ovoj temi je završen.

 

Inače, ako trebaš nešto za brisanje kolačića u Chrome-u; već sam spomenuo, Cookie AutoDelete. Dodatak je otvorenog koda, ne prikuplja nikakve podatke od korisnika i funkcionira odlično. 

Jednostavno si napravi bijelu listu stranica od kojih ne želiš brisati kolačiće (da se ne moraš stalno ponovno prijavljivati) i to je to. Imaš mogućnost da ti dodatak sam briše kolačiće ili da ih brišeš ručno, a za ostalo čišćenje samo CTRL+SHIFT+DEL – ništa više.

ihush čet 30.4.2020 11:24

-smeće i čistaći..

-os, update-temp, radom uvjek stvar neke privremene fileove, 'tempove', koji su privremeni i nakon tog nepotrebni. Teorestski svaka app počisti sve iza sebe, no praksa pokazuje da teorija nije baš 100% kao ništa u životu i ostaje recimo 1% smeća koje se nakuplja i povremeno ga treba počistiti.

-tko će ga čistiti, kako.. ili što je smeće? tko zna što je a što nije smeće?

-npr kolačići browsera? možemo tome dodati i GDPR-praćenje i sl. + obavijesti na svakoj stranici koja nakon tog zakona iskače i prihvaćate .. browseri su bahati, najgori tip appsa što se tiče smeća kojeg ostavljaju za sobom, ali imaju opcije-podešavanja + čistače kao plugin u primjeru marka koji radi ono što konkretno treba, ništa više-manje nego konkretno što mu je namjena.

 

važno je znati što je i što nije smeće.. važno je znati poslejdice, jer sve što napravite ima neke posljedice, npr čisćenjem smeća-viška korisnik očekuje bolji-brži rad računala, zar ne? Problem je što prosječan korisnk ne zna što neka app radi, kako radi, ne zna da je npr malware, ne zna posljedice i samo klikne 'next' kao što klikne 'povećanje penisa..' :) -naivno, no da nema naivnih ne bi ni bilo takvih navlakuša.

 

npr optimizacija rada, čišćenje smeća-tempova u cilju brzine ili točnije, optimalnog rada računala (jer ako je manje fileova, smeća, manje taskova, lakši rad a time i optimalan..). To nudi svaki od tih utilsa, uz 'obečanje' ubrzanja.. no to je već 90% bezvezarija-navlakuša-reklama. npr, icon cache.. što je to? smeće? da+ne, ovisi.. korisnik ne zna što je, čemu-kako služi, nego naivno vjeruje takvoj app i klikne čišćenje. Što je rezultat? -> sporiji rad računala. Zašto? jer to kao keš koristi ubrzanju rada s tisućama ikona i u idućem paljenju win mora taj keš rebuildati tj ponovo radi posao i time već elementarnom fizikom može svakome biti jasno da je tad sporiji boot-paljenje win, nego kad to ne mora raditi. Ako svaki dan obrišete icon cache, svako iduće paljenje će ga os morati kreirati i time je sporije paljenje recimo sekundu.. što smo time dobili? -ništa, izgubili smo sekundu i usporili rad, dok će se opet isti file stvoriti pa je beskorisno bilo brisati ga, zar ne? A to je 'temp' file, keš-ikona. Slično je i kolačić.. tj kolačići se zbog dinamičnosti stranica mijenjaju-updateaju i postaju beskorisni nakon nekog vremena tako da se češće rebuildaju u odnosu na ikone, no isti mehanizam-logika-razlog postojanja.. + zloupotreba i sl. tj barem osjećaj da nam stalno browser nešto uvaljuje. Kolačići su nužni za dio posla stranice, neke stvari su nemoguće bez kolačića.. npr banking i ako blokirate tad ne radi ono što želite koristiti slično kao da blokirate bilo što drugo, neki servis, javu, popup.. što god blokirate ili isključite automatiku u cilju sigurnosti ili optimizacije istovremeno onemogućavate funkcionalnost ako je to uvjet funkcioniranja te app-usluge.. npr antivirus može zaključati sve, internet, brisanje itd.. i tad ništa ne radi. Koji smisao je tad imati računalo (na kojem ništa ne radi, zaključano..) .. i to ispadne neka 'mjera' ili umjereno da bi bilo korisno tj da ne postane kontraproduktivno od same potrebe za računalom koje tad može jednako biti ugašeno-beskorisno.

 

-npr dosta igara traži da ih se pokrene kao admin.. -zašto? a u čemu je stvar, tj zašto korisnik nije 'admin' .. zbog malwarea ili-ili, ili će sve biti otvoreno npr bez antivirusa, bez firewalla ili zatvoreno. Otvoreno bze antivirusa je brže.. no to je rizik. Tj fizika na djelu, računalo s antivirusom je sporije u onom što korisnik zapravo koristi nego računalo bez antivirusa + što je stoži, što više kontrolira to više resursa i usporavanja uzima od računala tj korisniku ostaje manje za korištenje. Pri tome je računalo i dalje istio, jednako brzo samo je pitanje što radi, app koju koristi korisnik ili traži malware, defragmetira disk, čisti tempove itd..

-za usporedbu, aute za trku pripreme kako? ... izvade sav višak tereta, npr sic-klupu i time je auto isti ali lakši, brži. Ali ne izbace kočnice i pojas, mada bi i to smanjilo teret tad to nije vozilo nego put u nesreću. Što je u tom primjeru s autom npr browser a što cc? Browser mada je često smećast-bahat ipak trebamo-koristimo, antivirus nas štiti mada bi bez njega život bio lakši, dok je višak cc.. tj nešto bez čega se može. Nešto sasvim drugo je izbor browsera, koristiti jedan ili više ili korisnik koji koristi svoje app i ne treba browser-internet.. to ovisi o korisniku i njegovim potrebama, ne mojim ili mom izboru. (tu fahidioti griješe i nikako im to nije jasno.. 'meni radi..' dok početnici koji ne znaju ništa povjeruju 'majtorima' mada ne znaju kriterije i često ne razmišljaju da su oni ti koji biraju, ne netko treći kao majstor).

-adobe će uvjek zavući svoje fileove u win, u reg.. tj štiti svoj interes, licence.. a kad se koristi soft za editiranje reg? pa recimo kad crack ne radi.. npr revo uninstaller i sl. .. on tad počisti sve 'smeće' tj ono što je npr adobe posakrivao po reg.. ali to nije smeće kao temp.. tj može biti i smeće, može biti ostatak malwarea, može bilo što. Nije ista stvar obrisati svoj file npr sliku ili obrisati kolačić ili obriasti malware.. a to sve je file, dok su sve postavke u reg važne za rad računala tj win. Kad znate što radite, tad možete, kad to radite s razlogom, tj bez razloga je rizik besmislen čak i ako idete npr opljačkati banku, razlog je novac i to razumijem, no ako se pljačka bez potrebe-želje za novcem tad je besmisleno, zar ne? Tj razumijem razloge lopova, ne odobravamali razumijem, no onaj tko npr 'krade' svoj pc, win, file.. je samo početnik-neznalica ili naivac. (slično kao crackati win, licence.. jer rade bez keya.. ili koristiti pirat winrar/winzip + rizik malwarea kad imaju sve free-čisto kao npr 7z...).

 

-pa tad što je smeće? crack ili malware? što ako je smeće instalirao korisnik? što ako je imao alternativu kao 7z i sl.? Proizvođači se štite, igre-pirat.. legitimno pravo, no to s čišćenjem nema veze ili s tempovima-kolačićima.. a to također nude utilsi tipa cc, popravke reg i sl. + rizik da nešto što korsinik treba cc obriše.. i pri tome nije krivac CC, nego neznanje, korisnik. (eto, čak branim cc, jer to je samo soft, alat, klasa čekić-šarafciger..). Alat se koristi ako ga znaš koristiti, u suprotnom više štete.. ili igraš loto i dobiješ jackpot (stvar sreće).

 

-npr gore spomenuti wise.. npr firme, jedan admin, desetci zaposlenih korisnika, vrijeme.. i tad je lakše-efikasnije imati centralizirano, soft koji će nešto raditi klik-nextanjem.. no za kućnog korisnika + člana foruma koji se time deklarira kao ITjac ... je recimo nepotrebno, tj treba li koristiti dodatni soft, free ili komercijala, lakše ili brže ili sigurnije?

-tri temp foldera, diskcleanup.. to je dovoljno za 99% čišćenja. Za to ne treba treća app, odnosno admin kojem se to ne da ili to ne zna radi 'pomoćnik'..

-ili zašto bi prosječan juzer više vjerovao CCu nego MSu? CC zna neke tajne koje ms ne zna? + malware? Zašto uopće prosječan korisnik prije povjeruje u CC nego u to da je win s razlogom dominantan os i da ms ipak zna ponešto o tome što radi..?

-ništa na osu ne rade neke čudotvorne apps, nego to radi os, tj omogućuje a razlika je što se nešto tipka u CMDu a nešto klika mišem i lakše nam je klikakti.. tj lakše je kad neka treća app napravi sve za znas ali tad morate biti kritični prema toj app, znati procjeniti što stvarno radi, kvalitetu, rizike-posljedice, kao što to zna lopov ili vozač auta. Ako imate potrebno (pred)znanje tek tad možete donjeti kvalitetnu odluku. Početnici nemaju znanje, fahidioti su zacementirani, .. i vidimo u ovoj temi kako je teško promijeniti navike ili 'internetsko-krdo' reflex. Svi su čuli za CC i za winrar, za windowse i ms-office-word.. i svi imaju na računalu te setove appsa kao i adobe-corel-acad-igre.. i bezbrojan soft jer je lako dobavljiv (download-pirat..) i jer je skup-jak.. mada 90% juzera nikad ne upali pola appsa iz paketa. Tj takvu juzeri instaliraju nekoliko arhivera za zip, mada i sam win direktno podržava, + crackove.. i naravno da tad imaju višestruko više smeća nego korsinik s čistim računalom koji ima ono što mu je potrebno i što koristi.

-npr neki web-dev može (i mora) koristiti više browsera pa i verzije.. jednostavno da vidi rezultat, može koristiti čak i različite monitore-veličinu/rezoluciju ako želi procijeniti kako se nešto vidi, design i sl. no to ne znači da to treba bilo tko drugi, pekar koristi brašno i vodu, mehaničar šarafciger i gedore.. mehaničar nema koristi o brašna mada svaki dan jede kruh i za njega u radionici je brašno=smeće kao što je to pekaru čećkić.. a sve su to samo alati-resursi-sirovine za ono što se radi. Isto to je i PC, računalo-HW, soft-os-driver-appsi.. tj kao što ne instalirate driver od svih VGA nego onaj driver koju vga imate (poneki početnici instaliraju npr radeon jer su tako vidjeli kod frenda i radi mu super, osim sitnice da on ima nvidiju..) .. tj sve nepotrebno = smeće.

- a to nas vraća na početak-uvod teme, tj cc neće ukloniti instalirano smeće-appse nego može samo počistiti tempove, kolačiće i sl. .. i u početku se juzer-korisnik pita što mu je višak, što da makne, .. mada je on jedini koji bi to morao znati tj ono što koristi mu treba, ono što ne koristi = smeće-višak, neovisno jel to kolačić u tempu ili adobe paket.. tj koliko mjesta će brisanjem osoloboditi?

-današnje igre su 10-50-150gb.. brisanje jedne takve igre oslobađa mjesta koliko neće trilijarda kolačića .. + igru igrate ili ne, kad igrate tad je ok, kad ne igrate tad je deinstalirate.

 

-optimizacija? za to treba znati, pa tek tad pokušati. npr icon cache je konkretan primjer kad čišćenje usporava + sys će ionako rebuildati pa je uzaludno tj to se radi samo kad je potrebno tj kad se ikone promjene ili pokvare. + kad se obavi veće čišćenje može i defrag, ne obrnuto tj logika-pravila, tj defrag prije čišćena = bezvezarija i gubljenje vremena, poslje je stvar izbora ili procjene, može.

 

- nije meni CC krivac, osim za malware, tj to je samo alat, soft.. krvac je (ne)znanje, korisnik i (dez)informacije kao i fahidioti i lako je naći online bilo što, no malo od tog točnog-korisnog i sl. ili kontra primjer i zmisjki otrov je u određenoj dozi protuotrov-serum.. pitanje mjere + znanja, ne samo klik-nextati.

- svi znate za npr Nero (burning rom..) tj popularani snimač cdja.. tko god snima, ima nero-a, .. nepotrebno +mastadont + crack.. i pri tome je to dobar soft ali recimo nepotreban ili čemu pirat-crack ako nema neki konkretan razlog. Mogu navesti jedan izvrstan razlog, tj kad je nero nužan-potreban.. umnažanje (istovremeno korištenje više snimača...) a tu mogućnost malo free alternativa nudi. Tko nema taj razlog tom nero nije nužan itd.. jesam li za ili protiv nero-a? -smeće. Kad mi treba neki alat, koristim ono što mi treba, što najbolje radi ono što trebam ako mogu birati ili se snađem 'švicarskim nožićem'.. danas već cd-dvd postaju prošlost, no poneki juzeri i bez cd-dvda imaju nero.. jer je bio u paketu s tisućama ostalih appsa i jer je 'najjači''.. tisuće korisnika koji ga koriste ne trebaju taj fičer i mogu jednako koristiti bilo koji drugi soft-alternativu pa i mogućnost samog osa-win.. ali recimo da im je navika. Što je tad smeće i što bi CC trebao čistiti? kolačiće ili nero, .. + kolačići će se beskonačno stvarati sve dok koristite browser + dok se ne uvede reda (možda nikad) npr uvode kao antivirus u browser, čemu tad antivirus u osu.. ili zašto uvode u browser.. tj rade ono što je radio i nero i svi ostali, stvaraju mastadonda, koji radi sve (nero nije samo za snimanje cd, nego video, upload na yt itd.. dobro da nisu ubacili i office paket, steam client, acad..) :) tj google ima cilj, chrome je samo poluga-prijelaz, za svoj os, svoje usluge, svoj interes.. i neovisno o potrebama-željama juzera/korisnika radit će ono što mu donosi milijarde, reklamirati addse i sl.

 

-a juzer koji koristi win, pljuje npr edge.. i hvali chrome, često ne zna da je edge-chrome (minus izbačeni google servisi.. pa po tome bolji-brži.. kao auto bez sica). Juzer koji pljuje sve MSovo i koristi win? Juzeri su tao nekda hvalili npr nortonov speedisk.. ms je u doba dosa kupio licencu, isti taj defrag, i dalje su juzeri pljuvali msov i hvalili nortonov, a dovoljno je bilo pročitati about by symantec :)

-sad je (druga tema) npr aktualno video stream-konferencije-korona-škola.. i sad jedan članak o googleovom servisu .. što će se desiti? Ili će miijarde u projektu dati rezultat tj neki bolji soft ili će ih za godinu kupiti onog tko se pokaže boljim. Što će tad juzer-navijač za a-ili-b soft misliti, za kog navijati, kog pljuvati.. a važno je samo treba li, koristi ili ne. Ako nešto ne koristim tad mada je to možda najbolji alat-soft u svojoj klasi, tad mi je nepotrebno=smeće. Obrnut primjer MS se gurnuo u mobilne vode, mobietel-nokia-winPhone.. i sad je sve ugašeno, baci mobač jer pola više ne radi, kupili su skype i uništili univerzalnu kompatibilnost, uništili najvažnije tj sam naziv-ime jer skype je više od soft-appsa, skype je postao naziv za sve u terminu skypanje ... i ms to svojom politikom uništi dok su tu sad viber&whatsapp i sl. ..

-što da je ms kupio nero? koji soft bi tad bio 'najbolji'? bi li se desilo isto što skypeu? -ne zna se i nema smisla nagađati nego samo kao primjer predrasuda-navijanja-pljuvanja za/protiv-MSa..

- Mark Rusinović, razni alatići-utilsi, izvrsni za one kojima to treba (admin i sl.) no beskorisno za većinu korisnika, godinama poznat lik u branši, prije nekoliko godina kupljen-uključen u ms tim.. i dalje isti alati rade isti posao, dok oni koji navijački pljuju ms i hvale sve ostalo šute ili ne znaju i misle da svi drugi imaju nešto bolje od ms-a a da je ms i billy nesposobna ekipa, no pri tome kontradiktorno koriste win a recimo hvale linux ili mac.. onako, ako ti je mac bolji, koristi ga, ako nemaš izbor.. jednako se pljue ie, sad je edge=chrome. Što sad ne valja? :)

-tek ono što trebate i koristite treba razgledati i tad od ponuđenog izabrati, no za to morate imati kriterij-znanje, morate imati ponudu-izbor.. ako izbora nema tad koristite i šutite uz mamlo njurganja.. :)

 

-kako se održava računalo? 'ne diraj' :) tj ako to malo razvučemo, clean-čist sys je idealno stanje kao novi auto i od tog trena stari.. osim što soft ne stari i može raditi vječno ali zastarjeva, mijenja se, nadograđuje i ispadne kratkog životnog vijeka. Svako korištenje, installacija i rad stvaraju smeće, troše resurse, disk.. i prirodnim zakonima tad će ono što se troši prije biti u problemu-potrošeno-pokvareno, no to je i smisao računala, koristiti ga, ne držati u ormaru 'isprvnog'-ugašenog tj tad je beskorisno i jednako dobro kao i neispravno. :)

-korištenje je ključna riječ, kriterij. Ono što koristite to vam treba, sve ostalo je višak-smeće.. a početnik gleda što bi brisao i zna za svoju igru, to ne, zna za slike, to ne.. dođe do win fodlera i vidi razne sys-dll.. e tu bi mogao.. :)) .. jasno vam je da se to tako ne radi tj od takvih korsnika je bolji cc.. ili ništa, ne dirati.

-oni drugi, koji nešto žele naučiti, ITjci.. oni nauče gdje se nalazi temp folder, diskcleanup shortcut, download.. i počnu razlikovati što mogu, što treba bristati i što ne dirati, tad im ne treba cc ali tad ga mogu koristiti + rizik da opet bude malware..

 

-moja preporuka, bez cc, ali i to je vaš izbor kao izbor ostalog softwarea uključujući i os ili izbor sladoleda.

-smeće? što je smeće i koliko smeća počistite brisanjem vs igra koja zauzima tisuće puta više?..  čemu imate velik prazan disk ili puno rama ako se ne koristi? Smisao računala kao auta nije da sotji ugašeno nego korištenje a to ovisi o vama-potrebi tj ono što radite. Radite to na računalu a čišćenje ako niste ITjac zaboravite jednako kao što ne brinete o kanti za smeće na ulici mada ju koristite za otpad. Ako ste ITjac ili želite to biti, tad naučite, nema između. Tad kad znate tek tad možete pravilno koristiti alate i znati što vam treba ili zašto.. i tek tad se kvalificirani za izbor, do tad je manja šteta ništa ne dirati + win ima potrebno.

Azmo čet 30.4.2020 16:32

Eto.

 

Hvala svima na iscrpnim objašnjenjima, a posebnio ihush! Nadam se da nije boljelo. 

 

Za dosta navedenih stvari znam, neke sam sad naučio, ali nisam znao da CC ima takovih problema. 

 

OK Uninstal.